Featured

3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free. Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 [...]

Pengumuman : 19 Nov 2012

Terima kasih kerana melawat Zairul.com Saya baru mendapat email dari Google mengatakan Zairul.com telah melanggar polisi program Adsense dan semua iklan telah digantung buat sehingga diluluskan kembali oleh pihak Google. Saya tidak tahu apa yang menyebabkan tiba-tiba diberi amaran begini kerana tidak pernah menukar apa-apa pun tema atau design blog sejak awal tahun ini. Mungkin [...]

Teknik belajar menekan Kod F dan Fm

Antara soalan popular di Zairul.com, bagaimana nak main kod F, Fm? Kenapa tekan kod F bunyi tersangkut-sangkut? Kalau jari pendek nak buat macam mana? Artikel ini akan menceritakan cara yang difikirkan sesuai untuk master kod F, Fm dan seterusnya. Di bawah ini adalah contoh kedudukan jari untuk kod F. Masalah yang selalu dirungut pemula gitar [...]

Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka.. Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Announcement : Blog dibuka semula

Assalamualakum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi melawat Zairul and the Blog. Buat pengetahuan semua, pada pertengahan December 2011 database dan fail wordpress blog ini telah diserang oleh beberapa malware. Ia telah dikesan oleh XServer, hosting pelayan untuk Zairul.com. Oleh itu 'Zairul and the Blog' telah ditutup buat sementara sehingga 21 Jan 2012 untuk [...]

Aplikasi Facebook for Android v1.8.0 – Apa yang terkini?

Aplikasi rasmi Facebook versi Android 1.8.0 telah keluar sejak semalam seperti yang diketahui pengguna android lain. Perbezaan yang ketara terutama pada user interface, versi baru ini tampak lebih kemas dan agak laju berbanding versi sebelumnya. UI nya hampir sama dengan versi mobile (m.facebook.com), oleh itu jika anda sudah biasa menggunakan versi mobile, rasanya tiada masalah [...]

Aplikasi Google Reader pilihan untuk android : gReader Pro

Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, aku adalah antara pelanggan RSS reader dari google iaitu google reader. Jika dulu hanya diguna malalui PC, dengan berkembang pesatnya penggunaan smartphones, Google Reader terus menjadi pilihan ramai untuk menyemak laman web dan blog yang suka dilawati. Aplikasi google reader rasmi untuk peranti android boleh didapati di android market, tetapi [...]

Never ending chalk?

Pernah tak masa sekolah dulu, selepas cikgu menulis dengan kapur kat papan hitam, bila padam je penuh habuk kat tangan, kat baju, tersedak sebab tercium kapur masuk hidung.. kenangan ini mungkin tidak lagi boleh dikongsi bersama kanak-kanak sekarang dengan adanya ciptaan Chalkeeper oleh designer Yonggu Do dan Eunha Seo. Chalkeeper adalah pemadam papan hitam yang mengumpul kembali habuk sisa [...]

Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二) Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)