Kod Gitar Dendang Perantau – P.Ramlee

Date: 31.10.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
P.Ramlee - Dendang Perantau

Chords:

Bbm     688666
G#      466544
F#      244322
F       133211
Ebm     x68876

Daug    |-----|
        |-7---|
        |-7---|
        |-8---|
        |-9---|
        |-10--|

C#      x46664

Intro :

-|---------------------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--6h7p6---6----------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--------8-----6---8---5-------5--|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--------------------------6------|--8-------8-----8-8---8-------8--|-
-|---------------------------------|----------8-----8-8---8-------8--|-
-|---------------------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
    +       +       +       +         +       +       +       +

-|---------------------------------|----------6-----6-6---6-------5--|--6
-|--6h7p6---6----------------------|----------6-----6-6---6----------|---
-|--------8-----6---8---5-------5--|----------6-----6-6---6----------|---
-|--------------------------6------|--8-------8-----8-8---8----------|---
-|---------------------------------|----------8-----8-8---8----------|---
-|---------------------------------|----------6-----6-6---6----------|---
    +       +       +       +         +       +       +       +         +

   Bbm
Di hari raya

                   G#
Terkenang daku kepada si dia

                      F#
Kampungku indah nun jauh di sana

              F
Ayah serta bondaku

     Ebm        Daug
Di tepian mandi

                     C#         F#
Danauku hijau yang damai selalu

                       F
Nun di sanalah tempat aku bertemu

          Bbm
Aku dan dia

Chorus:

 F
Apakan daya Masa tak akan kembali

   F#       G# F#     F
Hancur musnahlah semuanya

    Ebm           Daug
Impian yang murni

                       C#         F#
Tinggal menjadi kenang-kenanganku

                     F
Hanya rangkaian kata dengan lagu

             Bbm
Dendang perantau

Interlude : Bbm G# F# F Ebm Daug C# F# F Bbm

Ulang Chorus

Outro :

-|---------------------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--6h7p6---6----------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--------8-----6---8---5-------5--|----------6-----6-6---6-------6--|-
-|--------------------------6------|--8-------8-----8-8---8-------8--|-
-|---------------------------------|----------8-----8-8---8-------8--|-
-|---------------------------------|----------6-----6-6---6-------6--|-
    +       +       +       +         +       +       +       +

-|---------------------------------|--6--|-
-|--6h7p6---6----------------------|--6--|-
-|--------8-----6---8---5-------5--|--6--|-
-|--------------------------6------|--8--|-
-|---------------------------------|--8--|-
-|---------------------------------|--6--|-
    +       +       +       +         +

* NOTE : Untuk beginners, lebih senang kalau letak capo pada 1st fret,
         dan main half-tune-down,
               Iaitu :  Bbm  --->  Am
                        G#   --->  G
                        F#   --->  F
                        F    --->  E
                        Ebm  --->  Dm
                        Daug --->  C#aug
                        C#   --->  C

Kod Gitar Satu hari Di Hari Raya – M.Nasir

Date: 31.10.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
M.Nasir - Satu hari Di Hari Raya


Chords:

Bm      x24432
Em      022000
A       x02220
F#      244322
D       xx0232
D7      x57575


Intro : Bm Em A F# Bm

       Bm
Satu hari di Hari Raya

                           Em
Ku lihat cahaya bersinar indah

         A                D
Langit cemerlang tak terkira

        D7             Em
Tanda kuasa yang Maha Esa

         F#             Bm
Memberi nikmat pada manusia


      Bm
Satu hari di Hari Raya

                               Em
Ku dengar irama yang sungguh indah

         A            D
Ku coba mendekati padanya

      D7          Em
Kira irama itu adalah

       F#               Bm
Suara pujian pada yang Esa


Chorus ;

        Bm
Satu hari di Hari Raya

                        A
Aku menangis tanda gembira

                         G        F#  Bm
Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya

        Bm
Satu hari di Hari Raya

                       A
Ku lihat wajah suci ibuku

                         G          F#
Ku lihat wajah kasih ayahku Ku gembira

         G       Em      F#    Bm
Mungkin inilah dia kebahagiaan


       Bm
Satu hari di Hari Raya

                           Em
Ku lihat cahaya bersinar indah

         A                D
Langit cemerlang tak terkira

        D7             Em
Tanda kuasa yang Maha Esa

         F#             Bm
Memberi nikmat pada manusia



G - A - D - F# - Bm


Ulang Chorus


       Bm           Bm
Satu hari di Hari Raya  (Ulang & fade out)

Kod Gitar Selamat Hari Raya – Ahmad Jais

Date: 31.10.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Ahmad Jais - Selamat Hari Raya

Chords:

Gm      355333
F       133211
D       xx0232
Cm      x35543
A       x02220
C       x32010
Bm      x24432

Intro : Gm F Gm D

    Gm
Selamat hari raya

     D
Aidilfitri mulia

      Cm        D
Ampun maaf dipinta

                 Gm
Mensuci hening dosa

    Cm
Setahun menghilang

    Gm
Sekarang menjelang

     Cm         D
Hari yang bahagia

               Gm
Selamat hari raya

      G
Selamat hari raya

     D
Aidilfitri mulia

Ampun maaf diminta

     A           D
Mensuci hening dosa

    C
Seruan kita

      Bm
Untuk semua

    C          G
Selamat... selamat...

    D          G
Selamat hari raya

(Ulang semula dari Intro)

Tab gitar lagu-lagu melayu dahulu, sekarang dan masa depan..

After dekat setahun tak alih2 member se’3?rd aku, En.Loli ym, “Woi Semb, aku nak mintak tulung cari lagu raya..” dah agak dah.. mamat ni kalau carik aku mesti ada udang sebalik batu punye.. ko memang siot la Loli.. Aku dah tinggal gitar dekat 2 tahun dah.. tak caya tanya Man.. ni dengan request ko ni menyebabkan jari-jemari aku gatal memegang gitar balik.. ehehehe…

Tapi iyer la memang susah nak cari tab lagu raya ni.. So aku pikir, why not go to the next level, tabkan lagu-lagu melayu yang susah nak cari, pastu taruk kat blog.. mmm.. bengong tak aku.. dah la ryunen.. still buat keja tak berpekdah lagi..

Anyway, a tribute to you mister… Zairul’s Online Malay Guitar Tab Mini Archives 😀

Takziah untuk PM..

Last week after terima ym pasal kembalinya Endon Mahmood Allahyarhamah ke Rahmatullah, short after that one of my friends fwd URL untuk post ucapan takziah kepada PM kita.. Then today aku dpt reply mail dari PM ucapkan terima kasih.. of course mmg bukan dia yang directly reply, but mesti ada system untuk diorg reply mail secara bulk.. anyway aku letakkan kat sini untuk tatapan korang, maybe ada jugak yang hantar ucapan takziah kat tempat lain, or ada yang baca yasin cam aku dengar aritu, so anggapkan ini ucapan terima kasih PM untuk kita semua rakyat Malaysia.. Sekali lagi kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarhamah..

Saya ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan di atas ucapan takziah serta sokongan yang diberikan kepada saya sekeluarga tatkala kami menghadapi dugaan yang getir ini. Terima kasih juga diucapkan di atas doa yang diberikan kepada isteri saya, Endon Mahmood Allahyarhamah. Juga terima kasih di atas doa yang diberikan semasa beliau menerima rawatan bagi penyakit kanser. Semua ini amat besar ertinya buat kami sekeluarga. Ingatan dan doa anda amat kami hargai. Moga Allah swt akan terus merahmati kita semua.

Abdullah Ahmad Badawi & Keluarga