Kenapa perempuan melayu senang dirasuk?

HysteriaKes ini berlaku betul di ruang pelajar perempuan membasuh kain. Berlaku di asrama puteri. Kebanyakan yang terkena rasukan adalah gadis Melayu dan tidak pernah ada kes berlaku pada pelajar kaum Cina dan India. Di mana salah nya? Kita ikuti percakapan antara bomoh Melayu dengan Ketua Jin mengenai kes histeria di sekolah kat BSB..

Misteri di Asrama Puteri terjawab!

Suatu hari, ada seorang ketua bomoh yang begitu berani hendak berjumpa dengan sekumpulan jin yang berlegar2 di asrama hinggakan mereka merasuk sebilangan pelajar di sekolah itu.

Ketika sampai di sebuah bilik, ketua bomoh pun membaca sejenis mantera. Selepas membaca mantera, ketua bomoh pun memanggil ketua jin itu. Lalu ketua jin itu pun datang. Dengan menunjukkan wajah rupanya yang begitu hodoh dan jijik. Hinggakan ketua bomoh yang begitu berpengalaman itu pun hampir2 pengsan dibuatnya! Hinggakan mayat reput pun lebih baik dari wajah si ketua jin itu!!!

Tapi si ketua bomoh tetap kuatkan semangatnya yang jitu. Lalu si ketua bomoh pun bertanya dengan kuat dan nyaring, menampakkan semangatnya yang tidak kendur walaupun terlihat sesuatu yang begitu menakutkan itu.

“Mengapa kau rasuk pelajar sekolah di sini hah? Jawap!!! Kenapa gadis melayu jadi sasaran kau wahai syaitan yang direjam..!!”

Dengan menarik nafas panjang, si ketua jin pun menjawab….

“Siapa Bilang Gadis Melayu Tak Menawan. Tak Menarik Hati, Tiada Memikat”

“Kalaulah Memang, Tak Mungkin Aku Tertarik

Kalaulah Sungguh, Tak Mungkin Aku MERASUK…”

Aduhai… kekekeekeeee…

Fwd by Pujie

Terang Bulan, Mamula Moon dan Negaraku..

Tersebar rumour tak lama dulu mengatakan lagu Negaraku adalah ciplak lagu ‘Mamula Moon’. Dan hampir semua tahu bahawa lagu Negaraku sebenarnya diubah suai liriknya dari lagu Negeri Perak (yang sehingga kini mengekalkan rentak yang lama) yang digubah dari lagu Trang Bulan. Tetapi malangnya sejarah lagu Mamula Moon ini tidak diketahu asal-usulnya, dan menyempitkan teori bahawa adakah Trang Bulan meniru Mamula Moon atau sebaliknya.

Terang Bulan

Teori A
Diperkenalkan oleh Raja Harun bin Sultan Abdullah semasa mengiringi Sultan Idris Murshidul Adzam Shah (Marhum Rahmatullah), Sultan Perak (1887-1916) pada tahun 1901 semasa pertabalan King Edward VII. Juga ada yang mengatakan lagu yang menjadi siulan orang-orang Perak pada masa itu dipilih oleh Raja Kamarulzaman anak kepada Raja Mansur yang pernah menjadi juruiring kepada Sultan Idris.

Teori B
Tuan Haji Mubin Sheppard (Bekas Pengarah Arkib Negara) pernah membuat kajian mengatakan lagu ini berasal dari Mahe, Kepulauan Seychelles. Dipercayai bahawa gubahan melodi oleh Pierre Jean de Beranger (1780-1857)

*[Sumber Rujukan]

Mamula Moon
Lagu ini dikatakan telah dicipta dari sekitar abad ke-18 lagi. Satu dari versi rakaman lagu ini boleh didengar dari album Felix Mendelssohn & His Hawaiian Serenaders, (Track 14, 02:50).

In those days I was a singer, a sort of junior crooner, and at times I sang with the band at the Raffles. A hit number was called Mamula Moon. Now it is the tune of the Malaysian national anthem. When once you danced a foxtrot, now you stand at attention. petikan dari Thisistravel.co.uk

Terbaca Utusan Malaysia pagi tadi, antaranya “Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia boleh bertindak tegas terhadap stesen swasta Radio Era jika didapati penyiaran lagu klasik Mamula Moon irama Hawaii bertujuan untuk mempersendakan lagu Negaraku yang kedua-duanya didakwa mempunyai persamaan melodi…”, “Kesalahan mengikut Seksyen 211 atau 233 Akta tersebut membawa hukuman denda RM50,000 atau setahun penjara…”

Another attemp to tuduh orang lain hina lagu Negaraku… Kenapa orang kita suka dengki mendengki? Kenapa tak gunakan masa itu untuk pegi cari origin sebenar lagu Negaraku? Maybe ada historical facts yang kita ter’miss’… Mana tahu sebenarnya lagu Mamula Moon itu translate kepada lagu Terang Bulan, as in Moon=Bulan, so Mamula=? – aku dah check kamus Hawaii tapi tader jumpa perkataan ‘Mamula’. Kalau ade sile cakap ek 🙂 Plus lirik dia pun lain sikit. Anyway, either stop tuduh-tuduh orang lain hina lagu kebangsaan kita, or cipta lagu lain untuk negaraku..

Download Terang Bulan | Mamula Moon | Negaraku

Resepi Kuih Lapis

Kuih Lapis

kuih lapis

Ingredients:

  • 1 ?????? cup flour
  • ?????? cup tapioca flour (tepung ubi)
  • 3 ?????? cup coconut milk
  • 1 cup sugar
  • 1 teaspoon salt
  • red coloring
  • How to make:

    1. Sift together flour and tapioca starch ( or is it tapioca flour? not so sure)

    2. Add in sugar into the coconut milk and mix until all the sugar is desolved.

    3. Pour in coconut milk into the sifted flour and stir until there’s no lumps left in the mix. Add salt.

    4. Divide mixture into two portions; adding a bit of red coloring to one portion and leaving the other portion white in color.

    5. Heat up steamer until water boils.

    6. Place in tray in the steamer, pour in the white portion to make the first layer and cook for about 3 minutes. Then make the 2nd layer using the red portion and repeat this until you get a total of 6-8 layers ( depending on how thick your layers are. Don’t make it too thick, or too thin )

    7. Once finish with the layers, cook a little bit more for about 10-20 minutes. Leave to chill and cut into serving size.

    ..yup, tatkala bulan pose ni la terasa nak makan kuih tradisi melayu..plus, i was trying ot out sebab nk bawak utk iftar ahad ni. sumber yg bg resepi ni pon ditulis “orang lama-lama” ..hehe,mmg rasa pon cam kuih lapis yg my mom use to make.natsukashii aji desunee..well, kawan2..kalu nk cuba,silakan. especially utk org2 yg dok overseas ni. mesti akan ingat umah punye bile makan kuih ni -homesick- then again, SELAMAT MENCOBA!

    ( recipe courtesy of www.resepi.mesra.net )

    Cornflakes Cookies Recipe

    BISKUT CORNFLAKES ( Cornflake Cookies )

    Ingredients:

  • 300g cornflakes
  • 2 eggs
  • 250 g butter
  • 180 g fine sugar
  • 300 g flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • Red cherry for decoration
  • How to make:
    1. Sift flour with baking powder
    2. Crunch cornflakes into tiny bits ( try not to over-crunch it, though 🙂 )
    3. Beat butter and sugar until fluffy and add in the eggs, followed by vanilla essence
    4. Add in flour and cronflakes.
    5. Spoon out the mixture onto the cookie tray
    6. Cut cherry into small pieces and put on to cookie to garnish
    7. Bake at 150degree Celcius for 10-15minutes.

    ..tried out the recipe..turned out very the yummy, but as the chef also said “rupenye tak cantik,tapi rasenye sedap!” hehe..couldn’t agree more!

    ( recipe courtesy of Dari Dapur Ogy )