Mawi FC kena bubar?

Sebahagian dari petikan keratan akhbar Utusan Malaysia, Nov. 17, 2005 –

Kelab Sahabat Mawi Dibubar

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Semakin dilanda kontroversi. Sebahagian besar anggota Kelab Sahabat Mawi atau Mawi FC yang ditubuhkan bagi membantu menyemarakkan kerjaya seni Mawi selama ini meletakkan jawatan mulai 1 Disember ini.

Keputusan mengejut meninggalkan kelab yang mengumpulkan 40,000 ahli dalam tempoh tidak sampai empat bulan itu dibuat atas alasan tidak sehaluan dengan penyanyi yang mencetuskan fenomena baru seni suara tanah air dan juga syarikat pengurusannya.

Presiden Kelab Sahabat Mawi, Mohd. Nor Izam Musa mengumumkan indakan itu serentak dengan majlis pelancaran album solo pertama penyanyi itu, Mawi… Yang Tercinta di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.

petikanDalam artikel itu juga kata yang kekal jawatan sekarang tinggal Timbalan Presiden. Diorg still terus sokong Mawi, tujuan asal penubuhan untuk wujud sebagai pengkritik, tp tak jadi. Official website Mawifc.net, cuma tulis “The site is currently closed for maintainance. Please come back later..”

So wat hepen ni? Aku bukan Mawi’s Fan (aku suka Marsha sbb pronounciation dia best.. kelapak kelapak :d), tapi aku rasa mcm saikin byk org yang cam tak pueh hati ngan dia.. Mcm hari tu masa konsert kt Terengganu kalau tak silap, ppl buat dajal sampai ramai yg tak pegi konsert.. pastu kuor citer Mawi tido umah tunang dia la..

Nak jadi top dlm masa singkat bukan senang.. The Rock pun lama baru org kenal.. masa nama dia Rocky Mavia sapa je yg tau! Fenomena Mawi mcm arienai (=tak logik). Masa balik Msia aritu Masya-Allah.. keliling org cite pasal Mawi, pasal AF3.. ada yg langgan Astro semata2 nk tgk AF3.. Family aku pun same.. Nk tgk bola pun payah.. Final Concert tu bape kali ulang pun tak boring2 diorg tgk..

Masa meletup dulu aku terpikir (terpikir, bukan doakan), apa jadi kalau satu hari nanti Mawi ter’flip’, terbuat salah ke hape? Apa lak reaksi org. Esp ppl (fan) yg support dia. Sbb seriously Mawi kalau takde fan dia tak jadi Mawi cam arini.. nk harap suara je tak cukup beb.. tp profile dia yg unik yg boleh jd role model. Cam dulu Anti-dadah.. aa tu bagus tu..

Sekarang ni sapa yg salah? Mawi ke kita ke sapa?

p/s : Mawi kalau kau baca blog ni (arienai arienai ), jagalah hati ko punye fan..

Kod Gitar Kerna Dia – Yassin

Lagu ni member aku suruh carik. Dah lama aku tabkan. Tp tak post sbb masa tu xde website lg. Lagu ni aku suka part yg “Setelah sekian lama..” Sebelum masuk nyanyi part itu bunyi gitar flamenco-classic tu mmg best. Aku pun tak sure betul ke Asus4.. Kalau korg jumpa kod yg paling tepat sila bagitau aku.

Date: 15.11.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Yassin - Kerna Dia

Chords:

Bm      x24432
G       355433
A       577655
F#m     244222
Asus4   575755

Intro; Bm  G  A  Bm
       Bm  G  A  Bm

Bm        G          A         Bm
Kerna dia kerana dia kerna dia

Bm        G          A         Bm
Kerna dia kerana dia kerna dia

Bm
Semuanya hanyalah kerana dia

F#m    G       A      Bm
Yang rupawan tiada bandingan

F#m         G      A             Bm
Masyhur namanya di bibir yang bestari

F#m         G       A             Bm
Ingin kukenali dan ingin ku mengerti

F#m         G    A        Bm
Apa yang perlu untukku bertemu

Asus4          A                 Bm
Setelah kian lama terbiar jiwa lara

               A               Asus4
Hilang tercari-cari sang puteri

Asus4           A                   Bm
Semakin kenal dia semakin mendalam rasa

               A                Bm
Semakin yakin dia luruhlah segalanya

Kod Gitar Ku Pohon Restu Ayah Bonda – Mamat

Date: 15.11.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Mamat - Ku Pohon Restu Ayah Bonda


Chords:


Bm      x24432
F#      244322
G       320002
A       x02220
Em      022000


Intro:

         Bm             F#
Duhai bonda duhai ayahanda

              G
Dengarlah rayuan anakanda

              F#
Yang jauh dimata



         Bm                     A
Tanpa ku sedari airmata ku mengalir

           G        Em           F#
Terdengar ayat suci    seruan takbir

         Bm                             A
Betapa daku gembira dekat disamping keluarga

           G F#        Bm
Dipagi mulia    hari raya



Chorus:

         A                          Bm
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu

         A                       Bm
Kan ku cium tanganmu ku pohon restu

           Em    A              Bm
Oh maafkan daku   kesalahan diriku



* Music Bridge ( Bm...   F#- Em... Em-Bm-A-G-Em-F#.... Bm )



        Bm                                A
Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa

             G        Em            F#
Doa ku sepanjang masa   agar kau bahagia

            Bm                     A
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu

              G       F#              Bm
Agar tercapai cita ku   membela nasib mu


Ulang Chorus

Tab/kod gitar..

Back to popular demand, lepas seminggu raya baru dpt update tab.. Byk dapat mel mintak tabkan lagu M.Nasir la, Zainal Abidin la, Ning la, Peterpan la, Sheila Majid, Raihan.. Raihan? Raihan nk tab camne? Sabar ye tuan2 dan puan2.. Selagi boleh, aku tabkan.. hehe.. Encik Zairul ni sibuk orangnye..

Anyway terima kasih kerana sudi menjenguk tab page aku.. Kalau korang ada tab, sile copy paste dan hantor guna contact us form tu, kalau korang yang tabkan nanti aku upload.. Buat pengetahuan korang jugak aku tgh buat portal khas untuk tab aje.. Target aku by bulan 3 tahun depan dah boleh open public.. So buat masa ni sorry la page tab yang bodoh which aku curi dari wfsection.. Module tu untuk publish news article.. tapi takpe la sementara..

Tab Gitar Nusantara

Tips beli gitar

Kod Gitar Suasana Hari Raya – Anuar Zain & Ellina

Date: 15.11.2005
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya

Original Key : Eb
Tab key : D

Cara main : Capo 1st fret, dan main ikut kod/tab di bawah.

Chords:

Em      022000
A       x02220
D       xx0232
Bm      x24432
D7      xx0212
G       320003



Intro : Em A D Bm Em A D



             Em         A             D   Bm
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa

              Em        A               D    D7
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira

       G             A         D             Bm
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa

         Em            A                D
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira



              Em           A            D    Bm
Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi

            Em           A            D  D7
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi

        G        A           D          Bm
Suasana hari raya walau di mana pun jua

           Em         A                  D
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa



Chorus 1:

           Em A        D
Kuih dan muih beranika macam

         Em       A         D
Makanlah jangan hanya di pandang

           Em   A         D
Ketupat rendang sila nikmati kawan

        Em      A       D
Penat memasak malam ke pagi

            Em  A          D
Wajik dan dodol jangan lupakan

              Em    A        D
Peninggalan nenek zaman berzaman

            Em   A             D
Asyik bersembang pakcik dan makcik

         Em        A       D
Hai duit raya lupa nak di beri



Em A D Bm Em A D
Em A D Bm Em A D



             Em         A             D   Bm
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa

              Em        A               D    D7
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira

       G             A         D             Bm
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa

         Em            A                D
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira



Ulang Chorus



Em A D Bm Em A D
Em A D Bm Em A D

Kod Gitar Ku Berserah – Amylea

Date: 15.11.2005

Tabbed by: Zairul.Com a.k.a SembSubject : Amylea - Ku berserah

Note untuk beginners        : Good luck menghafal 17 jenis kod..

Note untuk advanced user    : Tune original dalam key:F#

                              So kalau nk main ikut CD sila capo fret 1.

Note untuk studio musicians : Kalau ada tab yg salah sila message saya ek.

Chord :

C        x32010

C#       x46664

Dm       xx0231

Eb       x65343

Ebm	 xx4341

Em7(b5)  078780

F        133211

F7sus4   x33343

F#       244322

F#7sus4  x44454

Gm       355333

G#m      466444

A        x02220

Am       x02210

Bb       x13331

Bbm      x13321

B        x24442

Bm       x24432

Intro : Bb | C

F         F7sus4             Bb

Hembusan angin dingin membelai jiwaku

Em7b5    A       Dm

Bergelora perasaan pabila

Gm         C

Kau menjauhkan diri dari ku

F      Bb

Seolah cinta suciku

Em7(b5)      A          Dm  Bb

Tak bermakna lagi untuk dirimu

Gm        C

Apakah maksudnya semua ini

F       F7sus4            Bb

Mungkinkah adanya kesilapan dariku

Em7(b5)      A

Yang tak pernah ku duga

Dm

Maafkanlah oh sayangku

C#                       F

Oh percayalah ku tak bermaksud begitu

Bbm             F    C

Jangan tinggal daku keseorangan

Chorus:

Bb

Ku berserah

Bbm

Kepadamu Maha Esa

Am

Mungkin takdir

Dm

Telah menentukan segalanya

Gm

Ku berserah

C

Kepada apa yang telah

F           F7sus4

Berlaku pada diriku ini

Bb          Bbm

Hanya diKau dapat merubah segalanya

Am

Pada diKau saja ku mengharap

Dm

Moga kau kembali

Bb

Berikanlah kasih

C                F   Bbm

Nyalakanlah lilin cinta kita

C#                             G#

   Kupohon kan kemaafan dengan ikhlas hatiku

Eb                            F

   Ku tak rela dipisahkan walaupun sementara

C#                              G#

   Sambutlah tanganku ini genggami seeratnya

Eb      Bb          C

Namun kini semuanya ku berserah

Guitar Solo : | Bb | Bbm | Am | Dm | Gm | Bbm | C | C#

B

Ku berserah

Bm

Kepadamu Maha Esa

Bbm

Mungkin takdir

Ebm

Telah menentukan segalanya

G#m

Ku berserah

C#

Kepada apa yang telah

F#            F#7sus4

Berlaku pada diriku ini

B           Bm

Hanya diKau dapat merubah segalanya

Bbm

Pada diKau saja ku mengharap

Ebm

Moga kau kembali

B

Berikanlah kasih

C#                 B

Nyalakanlah lilin cinta kita

Outro : Bbm G#m C# F#