Mawi FC kena bubar?

Sebahagian dari petikan keratan akhbar Utusan Malaysia, Nov. 17, 2005 –

Kelab Sahabat Mawi Dibubar

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Semakin dilanda kontroversi. Sebahagian besar anggota Kelab Sahabat Mawi atau Mawi FC yang ditubuhkan bagi membantu menyemarakkan kerjaya seni Mawi selama ini meletakkan jawatan mulai 1 Disember ini.

Keputusan mengejut meninggalkan kelab yang mengumpulkan 40,000 ahli dalam tempoh tidak sampai empat bulan itu dibuat atas alasan tidak sehaluan dengan penyanyi yang mencetuskan fenomena baru seni suara tanah air dan juga syarikat pengurusannya.

Presiden Kelab Sahabat Mawi, Mohd. Nor Izam Musa mengumumkan indakan itu serentak dengan majlis pelancaran album solo pertama penyanyi itu, Mawi… Yang Tercinta di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.

petikanDalam artikel itu juga kata yang kekal jawatan sekarang tinggal Timbalan Presiden. Diorg still terus sokong Mawi, tujuan asal penubuhan untuk wujud sebagai pengkritik, tp tak jadi. Official website Mawifc.net, cuma tulis “The site is currently closed for maintainance. Please come back later..”

So wat hepen ni? Aku bukan Mawi’s Fan (aku suka Marsha sbb pronounciation dia best.. kelapak kelapak :d), tapi aku rasa mcm saikin byk org yang cam tak pueh hati ngan dia.. Mcm hari tu masa konsert kt Terengganu kalau tak silap, ppl buat dajal sampai ramai yg tak pegi konsert.. pastu kuor citer Mawi tido umah tunang dia la..

Nak jadi top dlm masa singkat bukan senang.. The Rock pun lama baru org kenal.. masa nama dia Rocky Mavia sapa je yg tau! Fenomena Mawi mcm arienai (=tak logik). Masa balik Msia aritu Masya-Allah.. keliling org cite pasal Mawi, pasal AF3.. ada yg langgan Astro semata2 nk tgk AF3.. Family aku pun same.. Nk tgk bola pun payah.. Final Concert tu bape kali ulang pun tak boring2 diorg tgk..

Masa meletup dulu aku terpikir (terpikir, bukan doakan), apa jadi kalau satu hari nanti Mawi ter’flip’, terbuat salah ke hape? Apa lak reaksi org. Esp ppl (fan) yg support dia. Sbb seriously Mawi kalau takde fan dia tak jadi Mawi cam arini.. nk harap suara je tak cukup beb.. tp profile dia yg unik yg boleh jd role model. Cam dulu Anti-dadah.. aa tu bagus tu..

Sekarang ni sapa yg salah? Mawi ke kita ke sapa?

p/s : Mawi kalau kau baca blog ni (arienai arienai ), jagalah hati ko punye fan..

Author: Zairul

I’m a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

Leave a Reply