Bigfoot : Fantasi atau Realiti..

“Adik saya nampak `King Kong’, tinggi dan lengannya besar, sebesar batang pokok dan berbulu hitam. Dia lari apabila nampak (King Kong) itu,’’ kata abangnya Awin a/l Sentok, 25, kepada pemberita di Balai Polis Daerah Kluang selepas adik serta dua sepupunya berumur empat tahun itu ditemui oleh pasukan penyelamat.

Utusan

Hmm.. Bigfoot ditemui di Johor? Sepanjang pengetahuan aku cerita bigfoot hanya biasa didengar di US dan juga sekitar Great Lakes, Rocky Mountain dan beberapa hutan tebal di Kanada. Di tempat-tempat lain juga bagaimanapun banyak fenomena serupa seperti Almas di Mongolia, Barmanou di Afghanistan & Pakistan, Ebu Gogo (Orang Pendak) di Sumatra, Indonesia, Nguoi Rung di Vietnam, Woodwose di Europe, Yeren di China, Yeti di Himalaya dan Yowie di Australia. *Bigfoot juga dikenali dengan Sasquatch, Skunk Ape (Florida), dan Troll.

BigfootDari generasi ke generasi kisah dan misteri bigfoot, atau Orang Mawas ini dicerita tetapi kenapa ia dianggap satu mitos? Jawapannya mudah, sebab tiada bukti yang boleh mengesahkan kewujudan makhluk ini. Misalnya fosil dan tulang bigfoot tidak pernah dijumpai walaupun ini tidak bermakna ia tidak wujud, memandangkan Gorilla dan Chimpanzi juga tidak meninggalkan fosil. Ada sesetengahnya mendakwa mempunyai kuku atau bulu serpihan dari bigfoot, tetapi selepas ujian DNA dijalankan semuanya datang dari mamalia lain seperti beruang, gorilla dan sebagainya.

Video yang diambil oleh Roger Patterson dan Robert Gimlin adalah antara bukti visual paling jelas menganai bigfoot. – [Download Video] – Sukar untuk mengatakan bahawa bigfoot didalam video itu adalah ‘manusia yang memakai suit bigfoot’. Ia mungkin benar atau mungkin ‘hoax’ memandangkan Patterson dan Gimlin pernah terbabit dengan video palsu sebelum ini. Redwood Video (Real Player) juga antara bukti visual bigfoot, walaupun diragui kerana terlalu kabur dan tidak jelas.

Para saintis hanya menganggap bigfoot sebagai kombinasi mitos dan ‘hoax’. Dengan penemuan menarik di Johor baru-baru ini diharap dapat membongkar lagi misteri Orang Mawas.

“The Bigfoot stories cannot be taken at face value. There must be a comprehensive study or sound proof. We (PTNJ) will not hesitate to collaborate with interested parties, so long as the study gives results,”

Bernama

Substitutions untuk bahan-bahan memasak

Here’s a great link I found on the net for substutions:

http://www.baking911.com/pantry/subs_dairy.htm

Banyak juga cara-cara nak menukar or mengganttikan bahan2 utk memasak especially utk membakar kek, biskut etc.

So,kalau ada bahan yang dalam recipe yang kita tak ada di dapur, bolehlah gantikan dengan benda lain yang lebih simple.

For example, after Ain commented on my cheesecake recipe on how to ganti sour cream, I found out that ada beberapa cara utk menggantikan sour cream(krim masam):

  • 3/4 cup buttermilk plus 1/3 cup butter or

    margarine (melt, cool and add to buttermilk)

  • 1/3 cup buttermilk, 1 tablespoon lemon

    juice, and 1 cup cottage cheese-blended until smooth

  • 3/4 cup milk, 3/4 teaspoon lemon juice, and

    1/3 cup butter or margarine (melt, cool and add to milk)

  • 1 cup plain yogurt or reduced-fat sour cream (will lower fat in recipes and alter the texture and taste)
  • So, to those yang tak berapa pasti nak menggantikan what with what, boleh lah check kat webpage ini. I found it very useful -)

    New York Baked Cheesecake Recipe

    New York Baked Cheesecake

    NY cheesecake

    Ingredients:

  • 1 pack of phillidelphia cream cheese (250g)
  • 200g of sour cream
  • 200ml whipped cream
  • 3 eggs
  • 90g sugar
  • a few drops of vanilla oil
  • 20ml lemon juice
  • 2 tablespoon of cornstarch
  • 300g of Graham crackers
  • 50g melted butter
  • How to make:

    1. Wrap the cream cheese in sunwrap and put in the microwave oven for about 1-2 minutes. The microwave setting has to be at low, and the cream cheese should be warm and soft enough that it will leave a mark when you lightly touch the surface.

    2. Cream the cheese with sugar. Then gradually add the sour cream to the mix. Make the sour cream into 4,5 portions and add it one at a time,evenly mixing it out. Avoid adding the whole sour cream at one time.

    3. Then, add in the vanilla oil and eggs. Eggs should also be added one by one.

    4. Sift in the cornstarch and lastly, add in the whipped cream to the mix. You have to make sure that you mix everything well, and avoid having any lumps in the mix.

    5. Crunch the Graham cookies using a food processor into fine bits. Melt the butter and add into the crushed Graham cookies. Press frimly onto the base of the baking pan evenly.

    6. Take a flour sifter and pour in the mix into the pan through the sifter. This is to avoid any remaining lumps from going into the pan, and making the mix spread out nicely.

    7. Bake in a preheat oven (180degress) for 30 minutes. The technique of baking the cheesecake is to put boiled water around the pan. Avoid putting to much water, and if you’re using a spring type pan, make sure you wrap your pan with aluminium foil to avoid water from going into the pan. Baking at 180degress will give your cake a nice brown color on the top.

    8. Next is to bake it at 160degress for another 30 minutes. This is to make sure that the inside of the cake is cooked. Total baking time is approximately 1hour.

    9. Once finished baking, wrap the cake and put it in the refrigerator to chill.

    I did this recipe quite a while ago, and had always been my favourite cheesecake recipe eversince.Coba,coba jangan tak coba.A simple recipe that I’m sure anyone can do it at a small amount of time -)

    Sony QRIO – robot yang comel..

    Sony QRIO

    Tengok la video QRIO, sangatla cute..

    QRIO beraksi (Real Player)

    QRIO bermain bola! (Real Player)

    QRIO bermain alat muzik – VERY COMEL (Real Player)

    QRIO with the Tokyo Orchestra (Real Player)

    Robot terbaru Sony, QRIO mencuri tumpuan ramai.. Robot ini dikatakan mampu mengumpul maklumat sekeliling dan bertindak mengikut kemahuan dirinya.

    QRIO bermaksud ‘Quest for Curiosity’, dengan tinggi 60cm, berat 7.5kg, robot comel ini boleh mengenal warna, berjalan di permukaan tidak rata, memegang objek pelbagai saiz, malah boleh menjadi pitcher untuk game baseball! Teknologi robot oleh Sony bermula dengan pengumuman robot SDR-3X pada 21 November 2000 sehinggalah ‘debut’ QRIO pada 19 September 2003.

    Antara feature menarik QRIO:

    :: Boleh berjalan di permukaan tidak stabil (tangga, jalan berbonggol dll.)

    :: Bertindak-balas dengan segera jika dikenakan daya dari luar (contohnya ditolak).

    :: Jika hendak terjatuh, QRIO boleh mengubah bentuk/arah jatuhannya supaya tidak cedera.

    :: Selepas jatuh, QRIO boleh bangun semula dengan sendiri.

    :: Mengenal suara dan mengecam muka orang lain.

    p/s : Famous Honda Robot ASIMO, dah belajar menghidangkan kopi.. berita baik untuk suri rumah.. -D

    Wanita disangka warga China sebenarnya Melayu!!

    Wanita warga cina dipaksa bogel

    Warning : Budak di bawah umur 18 jangan klik link di bawah!

    Perbuatan anda adalah salah disisi undang-undang!

    Watch Movie | Download

    Petikan dari;

    Utusan Malaysia – ‘Wanita misteri’ terbukti Melayu

    The Star Online – Woman in ear squats video clip is a local Malay

    Hmm.. ape citer nih? Aku ada terbaca berberapa message board di tempat lain yang kebanyakan ‘Comment’ nya berbunyi racism.. So now we know that this is not about racism.. tetapi institusi polis yg maybe agak melampau semasa ambil tindakan/soal siasat..

    Creamy Puffs Recipe

    Cream Puffs ( choux a la creme )

    cream puff another cream puff

    Ingredients:

    for the choux pastry:

    *200ml milk

    *90g butter

    *2.5g salt

    *120g sifted flour

    *200g eggs ( about 4 medium sized eggs)

    the custard cream:

    *200ml milk

    *20g sifted flour

    *3 egg yolks

    *100g sugar

    *vanilla essence

    The choux pastry:

    1. Prepare all the ingredients.

    2. Put the water, butter and salt in a pot.

    3. Bring to a boiling point.

    4. Remove from the stove and add the sifted flour at once.

    5. Mix strongly with a wooden spatula until obtaining a homogeneous and chunkless dough.

    6. Put back on the stove and dry the dough, stirring constantly until it doesn’t stick to the sides of the pot, forming a ball.

    7. Take away from the heat and let it cool for 5 minutes.

    8. Combine the eggs one after the other using a wooden spatula.

    9. In the beginning the egg is hard to combine. Insist and mix strongly.

    10. Combine with the other eggs, one at a time. The paste is ready for use.

    11. Insert pastry in a piping bag,with the round nozzle. Pipe pastry on a lightly oil-brushed flat baking pan. Gently pat the top of the pastry with a fork,slightly dipped in water.

    12. Bake in pre-heated oven ay 200 degress, and lower the temprature to 170 degress once pastry starts to swell.

    The custard cream:

    1. Bring the milk to a boiling point, with a few drops of vanilla essence.

    2. Mix the yolks and sugar and whisk until pale and light.

    3. Add the flour.

    4. As soon as the milk starts to boil pour at once the milk on the eggs, whisking.

    5. Transfer back into the milk pot and cook for 4 to 5 minutes, constantly stirring and making sure the cream doesn’t stick to the bottom. The cream will get thicker.

    6. The cream is ready. To prevent the formation of a crust on the surface, you can cover it with a plastic film put directly on the cream or brush with a knob of butter. Leave to cool.

    Finishing touch:

    1. Sliced the cooled choux pastry into 2 and put a spoon of custard cream in it.

    2. Sift icing sugar on top.

    ..yupp..tried making some home-made cream puff at home..why? because i saw this TV show about cream puffs..haha! dan dan tros buat..it’s not that hard..you guys should give it a try -D

    Apalah nasib bola sepak Malaysia..

    Kenapa bolasepak Malaysia kita tak maju-maju?

    Player

    :: Tiada/kurang stamina

    :: Tiada daya saing

    :: Lemah semangat

    :: Kurang latihan

    :: Asas teknik main yang tidak kukuh

    :: Cepat mengalah

    :: Lagi suka bermain di kelab kerana gaji lumayan

    Jurulatih

    :: Modul latihan tak cukup

    :: Tiada idea bagaimana melatih pemain Malaysia

    FAM

    :: Tidak buat ”Soccer School” untuk melatih bakat-bakat cilik.

    :: Duit banyak tapi tak guna untuk pembangunan sukan bolasepak.

    :: Suka menyalahkan jurulatih.

    :: Suka tukar jurulatih.

    :: Suka tukar pemain.

    :: Seminggu sebelum perlawanan baru nak start latihan, pilih pemain.

    Sebab2 lain

    :: Ibu bapa tidak menggalak anak2 bermain bolasepak secara professional.

    :: Main bola tiada jaminan.

    :: Kita lagi suka tengok English Premier League

    :: Kurang siaran langsung di tv.

    :: Pengacara siaran langsung di RTM boring

    Video Wanita Warga Cina Bogel..

    Wanita warga cina dipaksa bogel

    Warning : Budak di bawah umur 18 jangan klik link di bawah!
    Perbuatan anda adalah salah disisi undang-undang!

    Watch Movie | Download

    Antara perbincangan hangat hari ini.. Wanita warga cina dipaksa bogel dan ketuk ketampi semasa ditahan di lokap oleh seorang polis wanita dan video ini dirakam oleh seorang polis lelaki secara rahsia dan dikata juga tidak disedari oleh polis wanita berkenaan..

    Rujukan artikel;

    [Rakaman video wanita rakyat China bogel hangatkan Parlimen]

    [PM berang, kecewa]

    Apakah benar wanita dlm video itu adalah gadis warga China? Sebab ada laporan mengatakan itu wanita Melayu…

    Kata Polis;
    1. Kami akan siasat..
    2. Prosedur bogel dan ketuk ketampi untuk cari dadah yang di simpan di dalam alat sulit..

    Kata Politician;
    1. Siasat habis-habisan..
    2. Jangan simpan-simpan.. Ini memalukan negara..

    Kata orang ramai;
    1. Polis perlu bertindak lebih wajar. Dakwa mereka yang berkenaan..
    2. Haramkan penggunaan kamera telefon bimbit..

    Kata aku;
    1. Rilek.. Jangan panik..
    2. Ambil keterangan semua yang terlibat..
    3. Cari wanita yang dikatakan warga China itu..
    4. Kaji semula semua prosedur semasa tahanan.. mungkin ada yang dah kuno..
    5. Takyah la sebab kali ini aje dah nak haramkan penggunaan teknologi 3g..
    6. Pelik sebab takde org mempersoalkan kenapa polis lelaki itu amik video tu dengan handset dia.. Sebab kalau nak kata dia nk buktikan “salah” polis perempuan tu mesti dia zoom kat polis perempuan tu.. ini tak, dia zoom kat tetek orang China tu pulak.. dasar gila seks sungguh.. ni pengaruh cerita lucah banyak sangat la ni..

    Apa kata anda?