Tab/kod gitar..

Back to popular demand, lepas seminggu raya baru dpt update tab.. Byk dapat mel mintak tabkan lagu M.Nasir la, Zainal Abidin la, Ning la, Peterpan la, Sheila Majid, Raihan.. Raihan? Raihan nk tab camne? Sabar ye tuan2 dan puan2.. Selagi boleh, aku tabkan.. hehe.. Encik Zairul ni sibuk orangnye..

Anyway terima kasih kerana sudi menjenguk tab page aku.. Kalau korang ada tab, sile copy paste dan hantor guna contact us form tu, kalau korang yang tabkan nanti aku upload.. Buat pengetahuan korang jugak aku tgh buat portal khas untuk tab aje.. Target aku by bulan 3 tahun depan dah boleh open public.. So buat masa ni sorry la page tab yang bodoh which aku curi dari wfsection.. Module tu untuk publish news article.. tapi takpe la sementara..

Tab Gitar Nusantara

Tips beli gitar

52 thoughts on “Tab/kod gitar..”

  1. salam….geng mintak kod gitar lagu dia shiela majid ley x?pueh den cari x dapek lor….huhuhu….bley ea…den nak maenkan tuk somebody special in my life…bley ea…..plzzzzzzzz….a.s.a.p

  2. gua plak xde apa2 yg special..nak dedicated
    cuma nak lagu Mel + wings..pasal suara dia bagus..
    sape sudi bg tabs gitar utk lagu Ranjang Mawar..gua `suspect` laa
    dan mekasih byk..

  3. dah beli gitar,tp xtau main langsung…..nak suh org ajo,semua xnak coz sy lefthand….boleh tolong saya…

  4. zairul….tq 4 website…dah cari class untk gitar..tapi x berpeluang pegi lg…kwn2 ckp nak masuk class tapi x mahir kod lagi rugi…so i kene pandai kod dulu….thanks

  5. hasni >> tak semestinya kena tahu kod dulu baru boleh masuk kelas.. kalau pegi class untuk beginner, dia akan ajar kod dari awal, dgn teknik yang betul.

    ada jugak seorang member saya yang belajar gitar sendiri, tapi ada beberapa tekniknya yang salah, dan dia tak sedar. dia jumpa saya suruh ajar dari awal. tapi sebab dah biasa dengan beberapa teknik yang kurang baik (cara pegang pic, posture memegang gitar, teknik “plucking” misalnya), bila saya nak ajar dia teknik yang betul, dia susah nak betulkan sebab dah terbiasa dengan cara lama.

    selalunya kelas gitar yang bagus akan menyediakan schedule atau aturan yang difikirkan sesuai untuk beginners. misalnya, bermula dengan nama, atau part gitar, asas not, kod scaling, dan baru mula mengajar teknik memegang pic, teknik plucking, strumming dan baru masuk asas kod, dan jenis jenis kod. tak guna jugak kalau hafal kod, tapi tak tahu kenapa kod itu macam itu. kalau dah faham dengan kod serta asasnyanya, nanti nanti esok senang kalau nak cari lagu.. boleh cari tab sendiri :)

    hasni boleh study dulu before masuk kelas, tapi saya rasanya untuk belajar kod tu masih belum sesuai. lebih baik buat research kat internet tentang bahagian atau part dalam gitar. biasakan dengan istilah bahagian gitar seperti fret, bridge, saddle, nut misalnya, ataupun aksesori gitar seperti pic, strap, hard shell case etc. tak guna jugak kalau belajar kod dulu, masuk kelas, bila cikgu gitar kata “okey strumming kod A on 5th fret”, pastu awak tanya dia “errr. cikgu… FRET tu ape…” :P

    apapun boleh rujuk kat sini untuk study bahagian gitar;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar

    http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Guitar_parts_and_accessories

    selamat belajar!

  6. sya main gutar lefthanded jugak sape nak tabs rock? aku ada…guitar aku jenama santa cruz..elctric guotar…..nie tab dia..EADstring ferd 3…EADstring fred 5 EAD string fred 2 EAD string fred 7..harap fahm ye

  7. sya main gutar lefthanded jugak sape nak tabs rock? aku ada…guitar aku jenama santa cruz..elctric guotar…..nie tab dia..EADstring ferd 3…EADstring fred 5 EAD string fred 2 EAD string fred 7..harap fahm ye…kena buat 2 kali….

  8. wah cayalah zairul, bnyk info gitar kat sini. saya mula2 blajar gitar teknik ‘play by ear’ & cara ni bnyk mmbantu saya cari chord/tab lagu tanpa beli buku tab lagu hehe

    cuma nak blajar goreng je kena beli vcd goreng & blajar scaling major/minor/blues/pentatonic etc

    saya cadangkan klu bleh bro zairul buat satu ebook/blog panduan utk goreng je sbb ramai yg mahir strummming/plucking tapi hampeh dlm penggorengan….mcm saya huhu

    apapun keep up the good work! & slamat tahun baru!

  9. camane nk pandai men gtar..dah beli gtar 2 3 bulan..n satu2nye lagu yg boleh maen is happy bufday..lol.. :p hari2 pn dok strum gtar ikut suke hati..dah tgk manual online tapi still xgheti :(

    nk pi attend klas takde transport…ad ke cikgu yg sanggup dtg carik student…huhu

  10. haha..tang mahal tu yg xbape gemo nk mndgr..haha..
    sharing is caring..ilmu tuh kene share2 bru berkat :p
    ad tips x cmane nk pndaii ni..praktis2 pon same jee..*haihh*

  11. Salam,brade apa maksud “tab symbols” SLIDE DOWN FROM THE FRET INDICATED TO A FEW FRETS BELOW

    / SLIDE UP FROM AN INDICATED FRET TO ANOTHER INDICATED FRET

    H HAMMER IN

    P PULL OFF

    ^ BEND

    R RELEASE BEND

    ~ VIBRATO

    ye??

  12. @Zairul : ok tp gitar saja?kawan cakap klu beli sekali lengkap mahal.
    j dah usha gitar kt tenet,best tak bunyi fender??

  13. @J : bunyi Jazz tu sebab main jazz.. kalau main lagu rock melayu keluar bunyi rock melayu lah.. sorry aku takde YM.. ada tapi tak pakai sangat.

Leave a Reply