Back to popular demand, lepas seminggu raya baru dpt update tab.. Byk dapat mel mintak tabkan lagu M.Nasir la, Zainal Abidin la, Ning la, Peterpan la, Sheila Majid, Raihan.. Raihan? Raihan nk tab camne? Sabar ye tuan2 dan puan2.. Selagi boleh, aku tabkan.. hehe.. Encik Zairul ni sibuk orangnye..

Anyway terima kasih kerana sudi menjenguk tab page aku.. Kalau korang ada tab, sile copy paste dan hantor guna contact us form tu, kalau korang yang tabkan nanti aku upload.. Buat pengetahuan korang jugak aku tgh buat portal khas untuk tab aje.. Target aku by bulan 3 tahun depan dah boleh open public.. So buat masa ni sorry la page tab yang bodoh which aku curi dari wfsection.. Module tu untuk publish news article.. tapi takpe la sementara..

Tab Gitar Nusantara

Tips beli gitar

Tagged on:                         

52 thoughts on “Tab/kod gitar..

  • November 25, 2008 at 1:33 pm
    Permalink

    salam….geng mintak kod gitar lagu dia shiela majid ley x?pueh den cari x dapek lor….huhuhu….bley ea…den nak maenkan tuk somebody special in my life…bley ea…..plzzzzzzzz….a.s.a.p

    Reply
  • December 17, 2008 at 11:18 pm
    Permalink

    salam…saye kt sini nk mintak tab gitar untuk lagu cinta 3 segi…huhuhuhu…harap blh la..
    penting sgt.

    Reply
  • March 16, 2009 at 7:16 pm
    Permalink

    gua plak xde apa2 yg special..nak dedicated
    cuma nak lagu Mel + wings..pasal suara dia bagus..
    sape sudi bg tabs gitar utk lagu Ranjang Mawar..gua `suspect` laa
    dan mekasih byk..

    Reply
  • June 25, 2009 at 10:22 am
    Permalink

    boleh request lagu melayu aje ke?

    Reply
  • July 15, 2009 at 4:53 pm
    Permalink

    dah beli gitar,tp xtau main langsung…..nak suh org ajo,semua xnak coz sy lefthand….boleh tolong saya…

    Reply
  • July 16, 2009 at 11:31 am
    Permalink

    zairul….tq 4 website…dah cari class untk gitar..tapi x berpeluang pegi lg…kwn2 ckp nak masuk class tapi x mahir kod lagi rugi…so i kene pandai kod dulu….thanks

    Reply
  • July 18, 2009 at 8:30 am
    Permalink

    hasni >> tak semestinya kena tahu kod dulu baru boleh masuk kelas.. kalau pegi class untuk beginner, dia akan ajar kod dari awal, dgn teknik yang betul.

    ada jugak seorang member saya yang belajar gitar sendiri, tapi ada beberapa tekniknya yang salah, dan dia tak sedar. dia jumpa saya suruh ajar dari awal. tapi sebab dah biasa dengan beberapa teknik yang kurang baik (cara pegang pic, posture memegang gitar, teknik “plucking” misalnya), bila saya nak ajar dia teknik yang betul, dia susah nak betulkan sebab dah terbiasa dengan cara lama.

    selalunya kelas gitar yang bagus akan menyediakan schedule atau aturan yang difikirkan sesuai untuk beginners. misalnya, bermula dengan nama, atau part gitar, asas not, kod scaling, dan baru mula mengajar teknik memegang pic, teknik plucking, strumming dan baru masuk asas kod, dan jenis jenis kod. tak guna jugak kalau hafal kod, tapi tak tahu kenapa kod itu macam itu. kalau dah faham dengan kod serta asasnyanya, nanti nanti esok senang kalau nak cari lagu.. boleh cari tab sendiri :)

    hasni boleh study dulu before masuk kelas, tapi saya rasanya untuk belajar kod tu masih belum sesuai. lebih baik buat research kat internet tentang bahagian atau part dalam gitar. biasakan dengan istilah bahagian gitar seperti fret, bridge, saddle, nut misalnya, ataupun aksesori gitar seperti pic, strap, hard shell case etc. tak guna jugak kalau belajar kod dulu, masuk kelas, bila cikgu gitar kata “okey strumming kod A on 5th fret”, pastu awak tanya dia “errr. cikgu… FRET tu ape…” :P

    apapun boleh rujuk kat sini untuk study bahagian gitar;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar

    http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Guitar_parts_and_accessories

    selamat belajar!

    Reply
    • December 28, 2011 at 3:00 pm
      Permalink

      ajar kan lah cara plucking chord

      Reply
  • July 21, 2009 at 6:03 pm
    Permalink

    aku nk kod lagu seruan laaaaaaaaaa……….
    dh lama aku cri tp x jmpa pn

    Reply
  • September 5, 2009 at 2:05 pm
    Permalink

    sya main gutar lefthanded jugak sape nak tabs rock? aku ada…guitar aku jenama santa cruz..elctric guotar…..nie tab dia..EADstring ferd 3…EADstring fred 5 EAD string fred 2 EAD string fred 7..harap fahm ye

    Reply
  • September 5, 2009 at 2:12 pm
    Permalink

    sya main gutar lefthanded jugak sape nak tabs rock? aku ada…guitar aku jenama santa cruz..elctric guotar…..nie tab dia..EADstring ferd 3…EADstring fred 5 EAD string fred 2 EAD string fred 7..harap fahm ye…kena buat 2 kali….

    Reply
  • January 1, 2010 at 11:53 am
    Permalink

    wah cayalah zairul, bnyk info gitar kat sini. saya mula2 blajar gitar teknik ‘play by ear’ & cara ni bnyk mmbantu saya cari chord/tab lagu tanpa beli buku tab lagu hehe

    cuma nak blajar goreng je kena beli vcd goreng & blajar scaling major/minor/blues/pentatonic etc

    saya cadangkan klu bleh bro zairul buat satu ebook/blog panduan utk goreng je sbb ramai yg mahir strummming/plucking tapi hampeh dlm penggorengan….mcm saya huhu

    apapun keep up the good work! & slamat tahun baru!

    Reply
  • January 1, 2010 at 6:25 pm
    Permalink

    Matbinabadan >> no problem. ebook tu nak buat kena ada modal sikit2.. masalah nye orang kita ni nak benda free aje :p

    Reply
  • March 15, 2010 at 1:30 pm
    Permalink

    camane nk pandai men gtar..dah beli gtar 2 3 bulan..n satu2nye lagu yg boleh maen is happy bufday..lol.. :p hari2 pn dok strum gtar ikut suke hati..dah tgk manual online tapi still xgheti :(

    nk pi attend klas takde transport…ad ke cikgu yg sanggup dtg carik student…huhu

    Reply
  • March 17, 2010 at 2:16 am
    Permalink

    haha..tang mahal tu yg xbape gemo nk mndgr..haha..
    sharing is caring..ilmu tuh kene share2 bru berkat :p
    ad tips x cmane nk pndaii ni..praktis2 pon same jee..*haihh*

    Reply
  • March 17, 2010 at 7:39 am
    Permalink

    farhana >> kalau prektis pun tak pandai-pandai kena cari cikgu la tu hehe

    Reply
  • March 20, 2010 at 5:17 pm
    Permalink

    Salam,brade apa maksud “tab symbols” SLIDE DOWN FROM THE FRET INDICATED TO A FEW FRETS BELOW

    / SLIDE UP FROM AN INDICATED FRET TO ANOTHER INDICATED FRET

    H HAMMER IN

    P PULL OFF

    ^ BEND

    R RELEASE BEND

    ~ VIBRATO

    ye??

    Reply
  • April 4, 2010 at 5:34 pm
    Permalink

    saya nak belajar men intro lagu…camane?
    abang tak de ebooks ke?

    Reply
  • April 10, 2010 at 7:03 pm
    Permalink

    Salam..nk beli electric guitar…ada bajet dlm rm500…gitar apa yg sesuai…

    Reply
  • April 11, 2010 at 2:41 am
    Permalink

    @Zairul : ok tp gitar saja?kawan cakap klu beli sekali lengkap mahal.
    j dah usha gitar kt tenet,best tak bunyi fender??

    Reply
  • April 11, 2010 at 10:12 am
    Permalink

    Zairul : tahu tak berapa harga gitar elektrik IBANEZ?

    Reply
  • April 11, 2010 at 3:24 pm
    Permalink

    ada bajet rm300,gitar elektrik apa yg sesuai?

    Reply
  • April 12, 2010 at 8:52 pm
    Permalink

    @J : Ibanez pun mcm2 series ada. kalau second hand cari kat ebay ke dlm RM1500 tu ada rasanya. plus shipping ngan gov. tax.

    Reply
  • April 13, 2010 at 6:52 am
    Permalink

    @zairul : yg squier tu best tak bunyi dia?? j tgok dan dengar dr youtube,bunyi mcm jazz…pening…Add ym j,nk beli gitar elektrik ni tp xtahu nk beli yg mana.. emalljackie@yahoo.com

    Reply
  • April 13, 2010 at 9:08 am
    Permalink

    @J : bunyi Jazz tu sebab main jazz.. kalau main lagu rock melayu keluar bunyi rock melayu lah.. sorry aku takde YM.. ada tapi tak pakai sangat.

    Reply
  • April 13, 2010 at 10:18 am
    Permalink

    @Zairul : ada tak model squier tu? Kalau one set berapa agaknya.

    Reply
  • April 13, 2010 at 10:40 am
    Permalink

    @Zairul : j ada gitar akustik,baru 3bulan pakai tp string 6 klu petik dah bunyi lain..apa masalahnya? fret ke?

    Reply
  • April 13, 2010 at 1:33 pm
    Permalink

    @zairul : j dah tukar baru tp still sama,mahal squier,j ada rm500 saja.

    Reply
  • April 14, 2010 at 10:20 pm
    Permalink

    @zairul : Hari ni j dah pegi kedai gitar…squier punya mahal..rm1050 gitar sahaja..yang pakej rm1330..

    Reply
  • April 15, 2010 at 6:57 am
    Permalink

    @Zairul : satu lg gitar semua made in china

    Reply
    • April 15, 2010 at 7:09 am
      Permalink

      @J : budget kalau bwh RM500 dapat made in China je la.. kalau nk squier ke Ibanez ke epiphone ke kena la double sikit belanja

      Reply
  • April 15, 2010 at 7:29 am
    Permalink

    @zairul : china pun rm1ribu keatas

    Reply
    • April 15, 2010 at 12:04 pm
      Permalink

      @J : standard la tu. klu nk murah better cari second hand atau yg non-branded

      Reply
  • April 15, 2010 at 12:19 pm
    Permalink

    @zairul : ok bro..pasal nk cuba gitar tu mcm mn?pickup berfungsi ke tak?

    Reply
  • August 1, 2010 at 6:03 pm
    Permalink

    hye,
    nak mintak tolong la,nak cari kod gitar lagu gaban.mana nak cari?
    tq.

    Reply
  • September 3, 2010 at 4:59 pm
    Permalink

    abg lgu muse ada x abg….??

    Reply
  • November 28, 2010 at 2:30 pm
    Permalink

    nk intro lagu kejora-search..

    Reply
  • September 4, 2011 at 12:53 am
    Permalink

    susah gilee belajar ni nk hilang jari gua ni bro de hant yang senag tak de ke bro

    Reply
  • October 16, 2011 at 8:48 pm
    Permalink

    ssah de nk bljr maen gtar neh…
    tngk 0wg maen bkn maen sng agi..
    heheheheh…

    Reply
  • December 13, 2011 at 9:28 pm
    Permalink

    Tahu x kelas muzik yang mengajar bermain gitar untuk totally bru je nakmula elajar di melaka?

    Reply
    • December 14, 2011 at 9:44 am
      Permalink

      Kat internet pun tak byk info. Mesti ada. Kena tanya org Melaka.

      Reply
  • January 2, 2012 at 3:57 pm
    Permalink

    buat tutorial plucking please :D

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: