BMW Sauber F1 Team 2006

12 Mac ni new f1 season start kat Bahrain. Semalam (kelmarin?) kuor kat news, BMW Sauber F1 Team dan test drive the ‘new machine’ kat Valencia. Ada gambar terkini team dan kereta baru BMW tu tp sumer copyright, so kena mintak permission dulu.. kang kena saman kang naya..

Anyway kalau nk tgk jugak bleh browse;

Formula1.Com | Pitpass.Com | Official BMW Sauber F1

Kalau search kat major sites (Yahoo, Google etc.) pun banyak result. Or better browse mana-mana community board F1..

Technical Specifications
Chassis – Carbon-fibre monocoque
Suspension – Upper and lower wishbones (front and rear), inboard springs and dampers, actuated by pushrods (Sachs Race Engineering)
Brakes – Six-piston callipers (Brembo), carbon pads and discs (Brembo, Carbone Industrie)
Transmission – Longitudinally mounted 7-speed transmission, carbon-fibre clutch (AP)
Chassis electronics – Magneti Marelli
Steering wheel – BMW Sauber F1 Team
Tyres – Michelin
Wheels – OZ

Dimensions
Length – 4,610 mm
Width – 1,800 mm

Height – 1,000 mm
Track width, front – 1,470 mm
Track width, rear – 1,410 mm
Wheelbase – 3,110 mm
Weight – 600 kg (incl. driver, ready to drive, tank empty)

BMW P86 Engine Specifications
Designation – BMW P86
Type – Normally aspirated V8
Bank angle – 90 degrees
Displacement – 2400cc
Valves – Four per cylinder
Valve train – Pneumatic
Engine block / Cylinder head – Aluminium
Crankshaft – Steel
Oil system – Dry sump lubrication
Engine management – BMW
Weight – 95kg

Team Driver
Nick Heidfeld (28) – Germany)
Jacques Villeneuve (34) – Canada

Robert Kubica (21) – Poland
source : Planet-f1.Com

Chocolate Cake Recipe (Resepi Kek Coklat)

Chocolate Cake ( Kek Coklat )

Ingredients:

  • 290g flour
  • 150g cocoa powder
  • 1 tbsp salt
  • 1tbsp baking powder
  • 1tbsp baking soda
  • 675g sugar
  • 5 large eggs
  • 1tbsp vanilla extract
  • 230ml milk
  • 2tbsp lemon juice
  • 170g butter
  • 250ml strong coffee

How to make:

  • Sift together all the dry ingredients;flour,cocoa powder,baking powder,baking soda,salt.
  • Stir in sugar. Sukatan gula ni quite banyak, so if you guys rasa tanak manis sgt,you can always lessen the amount.
  • Combine eggs and vanilla essence in a different bowl. You guys kena make sure that the eggs are at room temperature. Kalau bawak kluar straight from fridge let it warm up to suhu bilik dulu baru guna.
  • Mix in the eggs into the dry ingredients.
  • In another bowl, add milk and lemon juice. Actually, this is to substitute buttermilk. Since buttermilk ni susah juga nk carik,you guys can always use this substitution.Let the milk sit for awhile, sampai susu tu jadi pekat sedikit.
  • Melt the butter.
  • Add in milk(buttermilk tadi),melted butter and coffee ( coffee ni boleh guna Nescafe yang dah dicampur dgn air ) to the dry ingredients.
  • This batter will bake you two 9-inch(23cm) cakes. So kalau nak buat satu je,then separuhkan all the ingredients diatas.
  • Bake in pre-heated oven (180degrees) for about 50mins or so. You guys kena make sure that you guys preheat the oven dulu. This is very important in order to make sure cake korang bakar naik dengan elok, and doesn’t sink in the middle.
  • Transfer pans to a wire cooling rack. Make sure that you guys let the cake cool off completely before doing any decorations on the cake.

I found this recipe after purchasing a book on Cake decorations from Amazon.com:

Kate’s Cake Decorating:

Techniques and Tips for Fun and Fancy Cakes Baked with Love

Buku ni is mainly on how to make decorations for you cake, but inside are also a few recipes on cakes,fondants,buttercream etc. Agak menarik. And I tell you, the chocolate cake is AMAZING!

Sila la cuba resepi kek coklat ni. And if you find some of the ingredients terlebih ke terkurang ke, you can always make adjustments based on you own taste.

Happy Baking!

Kelebihan Solat Berjemaah Menurut Teori Fizik

Betul atau tidak tu Wallahualam. Cuma mungkin itu antara bentuk pahala yang diganjarkan Allah S.W.T

Seorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.

Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita.

Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian. Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.

Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat berjemah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.

Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan. Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat berapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan 2 rakaat.

Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan. Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dakam tubuh.

Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zohor, 4 rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang dari kerja kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding 2 waktu sebelumnya.

Timbul persoalan di fikiran professor itu tentang solat Isyak yang mengandungi 4 rakaat. Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.

Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan 4 rakat dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam (qiamullail).

Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah ynag tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri. Belaiu merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

Playstation 3 (PS3) release date

Playstation 3 (PS3)

CPU:

* Cell Processor

* PowerBC-base Core @ 3.2GHz

* 1 VMX vector unit per core

* 512KB L2 cache

* 7 x SPE @3.2GHz

* 7 x 128b 128 SIMD GPRs

* 7 x 256KB SRAM for SPE

* * 1 of 8 SPEs reserved for redundancy

* total floating point performance: 218 GFLOPS

GPU:

* RSX @550MHz

* 1.8 TFLOPS floating point performance

* Full HD (up to 1080p) x 2 channels

* Multi-way programmable parallel floating point shader pipelines

Sound:

* Dolby 5.1ch, DTS, LPCM, etc. (Cell- base processing)

* 256MB XDR Main RAM @3.2GHz 256MB GDDR3 VRAM @700MHz

System Bandwidth:

* Main RAM 25.6GB/s

* VRAM 22.4GB/s

* RSX 20GB/s (write) + 15GB/s (read)

* SB

System Floating Point Performance:

* 2 TFLOPS

I/O:

* USB Front x 4, Rear x 2 (USB2.0)

* Memory Stick standard/Duo, PRO x 1

* SD standard/mini x 1

* CompactFlash (Type I, II) x 1

Communication:

* Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) x 3 (input x 1 + output x 2) Wi-Fi IEEE 802.11 b/g

* Bluetooth 2.0 (EDR)

Controller:

* Bluetooth (up to 7)

* USB 2.0 (wired)

* Wi-Fi (PSP)

* Network (over IP)

A/V Output :

* Screen size: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p

* HDMI: HDMI out x 2

* Analog: AV MULTI OUT x 1

* Digital audio: DIGITAL OUT (OPTICAL) x 1

Supported Disc Media:

CD PlayStation CD-ROM, PlayStation 2 CD-ROM, CD-DA, CD-DA (ROM), CD-R, CD-RW, SACD, SACD Hybrid (CD layer), SACD HD, DualDisc, DualDisc (audio side), DualDisc (DVD side)

DVD: PlayStation 2 DVD-ROM, PlayStation 3 DVD-ROM, DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW

Blu-ray Disc: PlayStation 3 BD-ROM, BD-Video, BD-ROM, BD-R, BD-RE

source : PS3-Hacks

Bila agaknya PS3 akan dijual kat Malaysia? Kat sini start jual maybe awal tahun ni.. harga pun rasanya tak jauh beza dengan PSOne dan PS2, maybe dalam ¥25,000 – ¥35,000.

p/s : WE7 pun tak lepas

Adidas Teamgeist – Official Match Ball for the 2006 FIFA World Cup

Adidas Teamgeist

The new adidas +Teamgeist introduces a radically new 14-panel configuration reducing the amount of three-panel touch points by 60% and the total length of the panel lines by over 15%, forming a smooth and perfectly round exterior allowing players significant improvements in accuracy and control.

The Match Ball is designed in white and black, the traditional colors of the German national football team, and accentuated with the golden color of the FIFA World Cup trophy.

Its name, ‘+Teamgeist’, is based on the single most decisive characteristic every team needs to have in order to lift the trophy: team spirit!

source : Dexigner.com