Gakkido & Picking Garage’s new webbie..

At last, complete jugak website ni.. Bukan senang rupenye nak transfer fr Oscommerce ke Zen-Cart. Admin Interface dia hampir same.. tak banyak perubahan.. Tapi makan banyak masa nk study ape beza dua2 cart system ni.. plus, Zen-Cart boleh kate “almost” zero community support untuk Japanese.. nk translate fr English to Japanese pun quite mencabar.. yang ade pun base translation untuk ver. 1.0.x, yg guna sekarang 1.2.6 (perlu di upgrade ke 1.2.7).. makan mase 2-3 bulan jugak :p

Selain standard instalation, aku letak jugak module2 lain, mcm ‘ask a question module’, ‘blog’ dan certain lagi for admin’s. Susah nak test sebab kitorg takde local server.. kena upload ke sever and test kat server jugak. Bila dah complete test baru transfer live. Satu lagi yg painful.. nk copy customers’ data.. pergh.. mencanak.. terpaksa buat manually.. dah try copy fr database, tp still tak boleh..

Anyway, otsukare.. and good luck Kazu on the new webbie 🙂 Next project –> Chomelbox

Gakkido & Picking Garage

Author: Zairul

I’m a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

Leave a Reply