Kenapa anda cepat percaya?

Sambungan sket.. sementara tengah boring lab tak start lagi this week ni..

Kenapa kite cepat percaya dengan mel2 yg member fwd? Or lebih dikenali dengan surat berantai.. ape itu surat berantai? sape yg anto? apsal diorg anto? jangan tanye aku.. mane la aku tahu.. tapi yg sure, kite cepat sangat percaya.. Mcm dulu sape ntah kasik mel,

JANGAN MINUM KOPI BRAND XX (bukan brand sebenar).. DIE CAMPUR BABI DALAM KANDUNGAN!!

atau

KILANG KICAP XX DIPROSES DI SEBELAH KANDANG BABY!!

pastu bahagian last message die tulis

IMPORTANT! fwd this to all your friends!??????bla bla..

Kite pun terus anto kat sumer member.. kat YM, kat Hotmail, Gmail, Groups, Skype etc. Padahal citer tu ntah iyer ntah tidak kite sendiri pun tak sure dah memandai menyusahkan orang.. Cam pasal kopi tu, ada seorang makcik ni pegi kontek JAIS, eh bukan JAIS.. ape name aa org yg g check barang halal tu? Jabatan ape? aa yg itu la.. bile check2, tak.. memang care proses bahan2 sumer halal, cume syarikat itu tak pernah apply nk mintak logo/sijil halal..

Lamaa dulu, aku dapat mel berantai kate

JANGAN BELI MINYAK PETROL DARI XX, XX2, dan XX3!! Kite kena pressure mereka supaya menurunkan harga minyak!! Belilah minyak dari XX4 sahaja!! KALAU SEMUA RAKYAT MALAYSIA PRESSURE SYARIKAT2 MINYAK INI, HARGA MINYAK BOLEH TURUN!!!.. FWD THIS TO ALL YOUR FRIENDS!!! WE’RE ALL TOGETHER..crap crap crap..

tengok-tengok hmpph.. minyak naik jugak.. HINT untuk org2 yg pernah fwd mel2 camni : Harga minyak takkan turun nye.. -D

Contoh la kan kalau aku kate :

JANGAN BELI iPOD!! KAJIAN DIBUAT OLEH PROFESSOR ZAIRUL DARI UNIVERSITY of KG. KUBANG PEKAN MEMBUKTIKAN BAHAWA ALPHA-PLUTONIUM YG TERDAPAT DALAM PAPAN LITAR iPOD BOLEH MENYEBABKAN KANSER BULU HIDUNG.. ALPHA-PLUTONIUM BOLEH BERTINDAKBALAS DENGAN AIR PELUH PADA HUMIDITY TINGGI DAN MENAIKKAN RISIKO DISERANG KANSER!! JANGAN PAKAI iPOD, BELILAH AiWA mp3!! FWD THIS TO ALL YOUR FRIENDS!!!!

korang nk percaya ke?

Kan? Korang pun mesti pernah fwd2 benda2 camni tapi dalam mase yg same korang tatau betul ke tak. Nk check pun nak tanye sape? Ade ke badan bebas kerajaan ke private ke yg bley tolong check benda2 camni? Nak report kat sape? Kalau aku, aku selalunye (kekadang teranto jugak) tapis dulu benda2 camni.. jgn memandai fwd je dulu.. paling least boleh buat, cari kat Google.. google tu banyak ilmu.. manetau kot sape2 dah ade discuss ape2 and then dapat solution..

Last but not least, STOP antar mel2 yg kite tak sure sumber die.. and TOLONG JANGAN ANTAR mel2 cepat kaya ni.. Ya Allah.. ni satu lagi.. jangan bagi aku start menyumpah dengan mel2 cepat kaya ni..

Fotopages.com

Aku pernah dapat some mail dari certain people mengatakan bahawa “Orang melayu pantang dapat benda free”.. Tadi aku browse fotopages.com and aku tgk list users by country.. Ape yg aku dapat?

(latest data on Apr 27,2006; 3:10PM)

Malaysia (19017) | United States (5890) | United Kingdom (1815) | Iran (999) | Australia (813) | Indonesia (613) | Japan (595)

Japan? Kenapa ramai orang Jepun pakai fotopages? Setahu aku orang Jepun ni bapak segala bangangnye cakap omputih ni.. Kalau cite blue pun die eja ‘fack’.. Aku pun check.. rupe2 nye ler.. ramai orang melayu jugak.. Ade la berape kerat je org Jepun betul.. Pastu tgk Australia, UK, pun boleh tahan ramai jugak org melayu ni.. aiyoo.. mmg betul la kite aje yg konker fotopages Sasuga pantang dapat benda free..

Pastu, aku tgk pulak popular Fotopages, tahukah anda (sehingga waktu aku create this entry) ade 13 fotopages kahwin (wedding photographer-journalist).. semua nye itu dari Malaysia.. memang tempat cari makan la fotopages ni.. dah la user nye ramai pompuan, umur dlm 20-an, pastu dah tunggu time aje nk kawin.. pergh.. patutla Saiful Nang kaye.. ekeke.. Hmm. wonder la ape bisnes yg boleh aku buat dengan Fotopages ni

Fotopages.com

Spice Cake Recipe (Resepi Kek Berempah)

Spice Cake ( Kek Berempah )

Ingredients:

  • 250 g sifted all-purpose flour
  • 2 g baking powder
  • 1 g salt
  • 250 g white sugar
  • 200 g unsalted butter – chilled, cut into tablespoon-size pieces
  • 3 g grated lime zest
  • 3 g ground nutmeg
  • 1 g ground cinnamon
  • 1 g ground allspice
  • 3 eggs
  • 1 teasppon honey
  • 120 ml evaporated milk ( kalau tak ada susu sejat,susu biasa pon boleh)
  • 50g nuts ( eg: cashew,walnut,almond)
  • 30g raisins
  • *OPTIONAL* 20g dried fruits ( eg: cherry )

How to make:

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease a 9×5 inch loaf pan. Sift together the flour, baking powder and salt, set aside. In a medium bowl, cream together the sugar and butter.
  2. Beat in the eggs one at a time, then stir in the lime zest, honey, nutmeg, cinnamon and allspice.
  3. Add the dry ingredients alternately with the milk, stirring after each addition. Pour batter into the prepared pan.
  4. Bake for 75 to 90 minutes in the preheated oven, until a toothpick inserted comes out clean. Halfway through cooking, bring out the cake and sprinkle crushed nuts,raisins and dried fruits. Then continue to bake until cooked.
  5. Cool in the pan for 10 minutes before turning out onto a rack to cool completely.

Again,found the recipe at AllRecipes.com from a recipe called the Grenadian Spice Cake. Though I did make some changes. The original recipe called for susu biasa but I used susu sejat instead. I also added walnuts and raisins sbb tak nak kek nya rasa plain sgt :p
Rasa kek ni macam kek buah sikit2 tapi sedikit lain sbb letak hirisan kulit limau purut in the acuan. Very nice and sesuai untuk minum2 petang 🙂

Homemade Brownies Recipe

Homemade Brownies. Rich, chocolaty and VERYYYYY FATTENING!!

INGREDIENTS:

  • 115 g butter
  • 200 g white sugar
  • 2 eggs
  • 5 ml vanilla extract
  • 30 g unsweetened cocoa powder
  • 50 g all-purpose flour
  • 2 g salt
  • 1 g baking powder
  • 45 g butter, softened
  • 15 g unsweetened cocoa powder
  • 5 ml vanilla extract
  • 100 g confectioners’ sugar

How to make:

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8 inch square pan.

2. In a large saucepan, melt butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs, and vanilla. Beat in cocoa, flour, salt, and baking powder. Spread batter into prepared pan.

3. Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.

4. To Make Frosting: Combine butter, 3 cocoa, vanilla, sugar. Frost brownies while they are still warm.

Got the recipe from AllRecipes.com under the name of Best Brownies. There is also another recipe called Deep Dish Brownies. I’ve tried both and I might say yang Deep Dish Brownies tu is more rich and browny-like -P

Best Brownies

aa..?

Ada budak kata kat aku.. “Best la ko.. makan sedap hari-hari.. patutla dah gemuk..”

Iye la.. volume aku makan skang ngan dulu mmg la byk beza.. tp to tell the truth, bile zack masak menda2 ni? camne aku leh tak perasan ni.. ish ish..

Pesanan untuk org yg dah kawin, or bakal nk kawin.. hargailah masakan org tersayang..

Image hosting by Photobucket

Rakaman Percakapan telepon pesanan Pizza tahun 2850

Di fwd dari alumni group.. katanye tahun 2850.. tapi rasenye by 2100 mesti dah ade kes ni :p

Anyway, have fun bace, at least kasik idea baru berniaga untuk org mesia.. takde la asyik iklan cepat kaya je..

Operator : terima kasih anda telah menghubungi Pizza Hot, boleh saya bantu….

Pelanggan : heloo,saya nak pesan Pizza

Operator : Saya perlukan no I/C encik untuk memproses permohonan

Pelanggan : OK, sekejap. No nya : 790615-08-5331

Operator : Ok Encik Rahmat ,berumur 41 tahun, encik tinggal di Jalan Hang Tuah no.16, Seksyen 18/34D, Shah Alam. nombor telefon rumah : 03 77726378, No pejabat : 03 51912870 ext 999 dan no telefon bimbit : anda 016-6666222 ,encik menelefon dari mana?

Pelanggan : dari rumah, eh dari mana kamu tahu semua no tel saya?

Operator : Oh, kami dihubungkan terus ke database pusat.

Pelanggan : Oklah, saya nak pesan Seafood Pizza – pakej family

Operator : Itu bukan idea yang bagus encik

Pelanggan : kenapa pulak?

Operator : Dari medical record cik , encik memiliki tekanan darah tinggi dan kolesterol yang berlebihan dari paras normal.

Pelanggan : Jadi awak rekemenkan apa?

Operator : Mungkin encik boleh pesan Low Fat Hokkien Mee Pizza

Pelanggan : Erm, macamana kalau saya tak suka pilihan tu?

Operator : Hmmm minggu lalu encik baru pinjam buku yang berjudul “Popular Hokkien Dishes” dari perpustakaan negara di Jalan Tun Razak.

Pelanggan : Ok lah. Ikut jek la. So, berapa harga pekej family yg saya pesan tadi?

Operator : Tapi pakej family kami takkan cukup untuk anak encik yang berjumlah 7 orang .., jumlah keseluruhan adalah RM80.00

Pelanggan : Takpe, cukup tu. Ok Saya akan bayar dengan kad Visa saya.

Operator : Owh, saya rasa encik patut bayar cash sebab had limit kad Visa pakcik dah tamat dan ada outstanding bil di Maybank sebanyak RM4050.00 sejak bulan Ogos lalu , itu belum termasuk caj denda untuk tunggakan bayaran bulan rumah encik.

Pelanggan : Uih? Oklah, saya ke ATM untuk withdraw duit sebelum penghantar pizza sampai , ke rumah saya.

Operator : Owh, rasanya pilihan itupun tak mungkin sebab rekod akaun encik dalam kesemua empat bank iaitu Maybank, BCB, Ambank dan Public Bank menunjukkan baki kurang dari RM1.00

Pelanggan : Cis! Sudahlah! Hantar aja la pizza tuh, saya bayar cash kat sini. Berapa lama Pizza akan di hantar?

Operator : sekitar 45 minit encik, tapi kalau encik rasa terlalu lama dan tak suka menunggu, encik boleh ambil sendiri dengan motor kapcai encik.

Pelanggan : APA ????

Operator : Menurut catatan kami, encik memiliki motor kapcai tahun 2015 dengan no pendaftaran BWW 2114 betul kan pakcik?

Pelanggan : Cis! Melampau betul! Celaka gile. Sape bagi bukak rekod org lain sesuka hati ni? ada yg nak kena belasah ni??!!

Operator : Hati-hati dengan apa yang encik ucapkan. Takkan encik dah lupa tarikh 15 Mei 2010 encik pernah kena tahan lokap sebulan sebab bercakap kasar dan cuba menyerang seorang polis di Plaza ALam Sentral, Shah Alam.

Pelanggan : (Terdiamm….)

Operator : Ada nak tambah yang lain encik?

Pelanggan : Takde, eh tapi kalau pesan pakej family ada percuma 2 botol coca cola kan?

Operator : Betul encik, tapi menurut catatan kami encik ada juga mengidap DIABETES, jadi kami tidak mau mengambil sebarang risiko…..

Pelanggan : KURANG AJAR!!!!!!!!!!!!!!! BATALKAN SAJA SEMUA!

Operator : Terima kasih atas panggilan pesanan encik, untuk sebarang komen, kritikan dan pandangan, encik boleh mengisi form online pada website kami,username dan passwordnya tercetak pada
bahagian bawah kotak pizza yang encik pesan… terima kasih kerana telah menghubungi Pizza Hot….