Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Datuk K, Siti Nurhaliza, Lagu dan anaknya..

Lepas Siti dan Datuk K kawin, agak-agak camne muka anak diorg?

Siti dan Datuk K

Anak Siti dan Datuk K

ekeke.. thanks Shikin from Farisian Alumni

Back to popular demand, video lagu siti dan datuk K, by pojansdnbhd

Lirik :

sebuah gubahan lagu yang digubah,
untuk melahirkan perasaan seorang orang-orang bujang,
Yang meminati siti nurhaliza, bukan sahaja di malaysia,
malah di singapura, brunei, brunei, kemboja, laos,
dan juga mana-mana.. mungkin sampai ke jepun..

perkahwinan sit.. datuk.. datuk k dan juga siti nurhaliza
untuk kamu berdua kami gubahkan lagu ini.. terimalah..

Ooh yeah.. 3x

bila siti jauh aku rasa rindu hey
kalau dia kawin aku tak nak datang seh
kerana dia kawin dengan datuk k
datuk k datuk k k, k k k..

kau nak kawin dengan siti
kau dah potong jalan kami
ini tak boleh jadi
kau memang tak sedar diri.. yeay

background vocal (wowow yeay..)

dulu siti kata tak kisah siapa laki
asal kan dia seorang yang baik hati
tapi siti sekarang sudah mungkin janji
kawin dengan datuk duda pulak tu lagi

background vocal (wowow yeay..)

datuk k nak kawin dengan siti
kau dah potong jalan kami
ini tak boleh jadi

background vocal (wowow yeay..)

walaupun kau telah menghancurkan hatiku
akukan tetap meminati mu
walau pun sudah tiga dagu
aku belum siap lirik yang ini punya

background vocal (wowow yeay..)

walaupun begitu kami mengucapkan selamat pengantin baru,
bagi siti nurhaliza dan juga datuk k,
semoga mahligai yang dibina,
majlis yang akan berlangsung di KLCC,
yang memakan belanja lima ratus ribu ringgit malaysia
akan berkekalan tidak seperti yusri dan erra,
yang sedang memikirkan untuk mendapatkan perceraian,
setelah majlis yang menelan belanja beribu-ribu juta ringgit malaysia,
bukankan lebih baik didermakan kepada anak-anak yatim,
dan juga anak-anak yang kurang upaya tapi tak apa,
begitulah dunia artis yang penuh dengan pembaziran dan penipuan

ooo yea??????
ooo yea yea
datuk k datuk k k k k k k k k.. (fade out)

Chinese brothers drive homemade F1 car

Source : China Economic Net

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo test drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. The brothers, who built the car from scrap metal, said they wanted to design and build the first Formula One race car in China. [Reuters]

F1
Zhao Xiuguo drives a homemade model of Formula One car in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Zhao Xiushun looks at his homemade racecars outside his house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiushun and his brother Zhao Xiuguo built the car from scrap metal and said they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
A vehicle drives past a homemade model of Formula One car in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Brothers Zhao Xiushun and Zhao Xiuguo, who built the car from scrap metal, said they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

Palestinian School

The journey starts here in Hebron (note the school bags and uniforms). The children starting their day going to school to be faced with a checkpoint ;

The soldiers prevent them from passing and give them orders to go home..
Image 1

The children try to challenge the soldiers and pass the checkpoint..
Image 2

Even younger ones try but in vain..
Image 3

They end up having their classes in the street by the checkpoint..
Image 4

What an amazing spirit..
Image 5

The boys try a little bit harder they got shot at, and some arrested..
Image 6

Yet in their eyes you see determination and dignity..
Image 7
Image 8

Lets pray for them.. at least..

Announcement

Dear Friends and Visitors,

We’ve to close down our blog for a little while due to some technical problems with our Joomla Content Management System (CMS). By the term “technical problems”, it doesn’t mean that somebody hacked our blog nor facing any problem with the scripting. But we feel that it doesn’t really fit our blog’s need – simple yet powerful. We have to admit that Joomla was too complex for us as our knowledge on php & mysql are limited.

However we’ve found a good blog source and perhaps we might be using that one (currently under beta testing). So please come back and check us again in August. All our “old” articles and stuff can be found in Archives. Also, please visit Our Fotopages if you’re looking for the apple strudle muffin recipes :p

Thanks all and have a good time,

Zairul & Zack Abd.