Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)
Tagged on:                     

594 thoughts on “Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

  • August 23, 2006 at 6:15 pm
    Permalink

    sweet child of mine
    hotel california
    tab gitar

    Reply
    • April 8, 2012 at 11:17 pm
      Permalink

      tolong sayaaaaaaaaaaaaaaaaa saya tak pandai huhuhu…… :'(

      Reply
    • July 8, 2012 at 8:49 pm
      Permalink

      macm mane nk main gitar dh lah x pandai ,kesian aqu ni

      Reply
  • December 15, 2007 at 11:03 pm
    Permalink

    saya dah tahu kod2 gitar tapi sy lambat nak tukar kod….macam mana cara nak tukar kod..

    Reply
    • November 23, 2011 at 4:18 am
      Permalink

      mcm ane lh nk pandai main gitar nie????
      dh lme sye nk belajar tapi sye belajar x dpat jgak ……….
      nk main dan nk thu kod pon x paham pon!!!!!!!!!!!!!
      what?????????

      Reply
  • December 16, 2007 at 9:58 am
    Permalink

    jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” 😛 Memang peringkat awal main gitar, cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. Masalah ini semua beginners rasa. Bila dah biasa dengan positioning chord, lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. So, banyakkan practise. Good Luck.

    Reply
  • July 3, 2008 at 8:33 pm
    Permalink

    camna nak tune gitar guna manual ha??? ada cara paling senang X.

    Reply
  • July 4, 2008 at 8:34 pm
    Permalink

    ada x laman web yang nak ajar camna nak tune gitar dalam b.melayu?? B.i pnya ada tapi tak paham arrr….

    Reply
  • August 13, 2008 at 12:32 am
    Permalink

    salam…eeemm bro aku nak tanya…emmm mcm na ko rang baca note guitar…ko leh terang kat aku cikit x..??aku xpaham lorrr…

    Reply
  • September 21, 2008 at 3:20 pm
    Permalink

    aku x pndai lngsung main gitar.. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….

    Reply
  • October 2, 2008 at 1:34 pm
    Permalink

    iiiiiiiiiiiiiiiii
    saya dulu pernah main gitar ngan BAND team
    tapi skrang dahx ingat lagi camne

    Reply
  • October 11, 2008 at 5:21 pm
    Permalink

    aku x pndai lngsung main gitar.. kord dia pn aku x thu…tlong hntar kord asas gitar bleh….

    Reply
  • October 12, 2008 at 3:27 pm
    Permalink

    aku x pndai lngsung men gitar..

    tp ak btoi2 mnt nk blajar men gitar…

    tp kord die ak x taw…

    tlg send kord asa gitar kt ak …ley x???

    Reply
  • October 20, 2008 at 4:16 pm
    Permalink

    sy langsung xtahu main gitar tolong antar kod gitar

    Reply
  • October 27, 2008 at 8:56 pm
    Permalink

    saya nak belajar main gitar,tapi kord x der,tolong antar kord gitar kat sy bleh

    Reply
  • October 30, 2008 at 4:15 pm
    Permalink

    semua yg
    ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar..tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz

    Reply
  • November 1, 2008 at 12:26 am
    Permalink

    saya berminat nak belajar bermain gitar.
    saya tak tahu langsung bermain gitar.
    masalahye saya left handed, camne?

    Reply
  • November 10, 2008 at 2:45 pm
    Permalink

    salam bro.leh x ajar cmner nk baca not gitar?reply kt email gua k

    Reply
  • November 19, 2008 at 12:25 am
    Permalink

    salam bro,
    ko xde cara senang nk blaja main gitar ke?
    emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni..

    thanks bro.

    Reply
  • November 19, 2008 at 2:49 pm
    Permalink

    kenal gitar. da beli gitar.
    taktau kod. taktau men gitar.
    tapi nak pandai main gitar. pls advise how.
    email: noodletwistz@yahoo.com
    thanx

    Reply
  • November 19, 2008 at 6:43 pm
    Permalink

    aque MO bLaJaR MAIn GItAr…p…aqUe NdK TaU nGn sePa MaU BLjaR!!!aaaarrrghhh!!PLzz…aNYoNe hElp Me kae…

    Reply
  • November 20, 2008 at 12:11 pm
    Permalink

    bro..tlg send kan basic main gitar bleh…

    Reply
  • November 24, 2008 at 7:50 pm
    Permalink

    allah korang nak blajar chord??
    belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah,
    harga pun murah sangat, x silap saya x sampai pun 3.00 ringgit,
    tapi kena practis selalulah, baru senang jari begerak, cam aku, saye pun masih beginer jgak, nak masuk kelas music mahal nak mapus, terpaksalah practis sndiri

    Reply
  • November 30, 2008 at 2:37 pm
    Permalink

    SAYA X PRNAH MAEN GUITAR TAPI SAYA INGIN BELjR BERMin guitR McM Mn CrNY

    Reply
  • December 2, 2008 at 4:32 pm
    Permalink

    hey guys….
    ni 1st tyme aku on9 web ni…
    bgus r utk bginner guitarist…
    anyway ak nak k0ngsi gak la….
    bgi ak, klu nak cpt blajar gitar, mule r dari bass….
    bnyak klebihan, jari bleh kuat, snang igt fred n snang nak ingat kod…
    pastu bnyk2 la rujuk buku @ video…
    jgn malu nk tnye,,,,
    ni pandangan aku je…..

    Reply
  • December 2, 2008 at 4:33 pm
    Permalink

    ade panduan chord sustin x?
    send kat mail aku bro…
    anyway…
    thankz…

    Reply
  • December 4, 2008 at 5:42 pm
    Permalink

    mntk tlg send chord sustin kat mail ak bro….

    Reply
  • December 13, 2008 at 11:49 pm
    Permalink

    bro.. aku tau sket2 kod gitar.. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je.. so sesape bleh ajar aku plucking x?

    Reply
  • December 15, 2008 at 9:39 pm
    Permalink

    Max >> “chord sustin” tu yg sus chords ke? tak paham soalan. anyway boleh rujuk sini kalau nak tahu apa yang di maksudkan dengan sutained chords :

    Spritus Temporis

    Reply
  • December 15, 2008 at 9:45 pm
    Permalink

    azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose, atau hubungan fret-neck yg lari. biasakan tuning gitar EADGBE. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya)

    Reply
  • January 1, 2009 at 9:53 pm
    Permalink

    xtaw pape..
    bwu nk blajo…

    Reply
  • March 1, 2009 at 5:00 am
    Permalink

    macam mane nak main gitar aku satu ape pun tak tahu
    nak main pun pakai petik plzz tolong ajar aku
    massage aku kat firdaus_404@hotmail.com

    Reply
  • March 2, 2009 at 11:09 am
    Permalink

    ASSALAMUAIKUM SEMUA

    JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar.tripod.com/. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. KELAS YANG DIAJAR IALAH:

    MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM
    BASS-4X SEBULAN $80 RM
    DRUM-4X SEBULAN $80 RM
    KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM
    MELALUI ONLINE INTERNET- 4X SEBULAN $80 RM
    SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM)
    MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA)
    Tel : HP 0192708900
    MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.

    NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS)
    Rosman bin Fatahudin(Manhellions)
    Blk 45-02-17
    Jln 3/48A, Sentul Perdana
    Menara Orkid
    51000 Bandar Baru Sentul
    Tel : HP 0192708900
    EMAIL manhellionsz@yahoo.com
    TERIMA KASIH.
    WASSALLAM.

    Reply
  • March 26, 2009 at 12:38 pm
    Permalink

    saya baru nak belajar main gitar. tapi x tahu langsung kod. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya?

    Reply
  • March 26, 2009 at 12:39 pm
    Permalink

    saya baru nak belajar main gitar. tapi x tahu langsung kod. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya adie_messi@yahoo.com

    Reply
  • March 27, 2009 at 12:43 pm
    Permalink

    puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.help me teringin sangat main

    Reply
  • March 28, 2009 at 5:06 am
    Permalink

    leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt..huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu.. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2,..

    Reply
  • March 30, 2009 at 9:01 am
    Permalink

    aku tingin nk blaja main gitar..gitar da ada tp xreti nk main..org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku..

    Reply
  • March 31, 2009 at 3:28 am
    Permalink

    bro..aq pun kidal gak..tapi still leh tuka right handed time main gitar..kne praktis slalu ar..bagi jari tu longgar sket..untuk beginner, bli ar gitar sndiri dlu..baru leh praktis slalu..try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu..then, dah terer bass baru blaja lead ngan rythem..ni ape yg aq gune dlu la..praktis byk2, konfem terer..

    Reply
  • March 31, 2009 at 1:44 pm
    Permalink

    >>ali

    ada empat cara untuk anda;

    1. Guna right-handed guitar, play right-handed. 95% manusia main gitar cara ini, tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal..

    2. Guna right-handed guitar, tapi play left-handed. Babyface tak salah aku guna teknik ni. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. Gitar biasa tapi main terbalik;

    3. Guna lefty guitar. Main left-handed. Kurt Cobain guna teknik ini. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.

    4. Kalau anda ada gitar biasa, tukar kan low sring position dari kiri ke kanan, dan main cara left-handed.

    Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed:

    http://lefthandedguitarplayer.blogspot.com/

    Selamat mencuba!

    Reply
  • April 2, 2009 at 8:55 am
    Permalink

    saya baru nak belajar main gitar. tapi x tahu langsung kod. boleh send semua kod gitar kat e-mail saya? e-mail saya ariees1141@yahoo.com

    Reply
  • April 14, 2009 at 6:54 am
    Permalink

    salam Bro,

    saya ni minat gak main gitar.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2
    kat gitar tu,bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G,atau kod D…contoh laaa…
    atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.com…

    thanks atas bantuan anda….

    Reply
  • April 16, 2009 at 2:02 pm
    Permalink

    shaz >>

    Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C, D, E. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain.

    Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.

    Reply
  • April 22, 2009 at 1:46 am
    Permalink

    masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni, + nak kena srumming…
    tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah, jangan talinya tinggi.

    gd luck..

    Reply
  • April 22, 2009 at 1:51 am
    Permalink

    jeles tengok kawan kepada kawan gua ni main lagu i don’t belong here… nak tanye al maklum la..

    Reply
  • April 22, 2009 at 3:08 am
    Permalink

    etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p

    zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. tu boleh di”adjust”. rendahkan bridge atau nut.

    Reply
  • May 3, 2009 at 5:58 am
    Permalink

    mana kod asas nya?????aku baru beli gitar tp x guna!!!!

    Reply
  • May 17, 2009 at 7:44 am
    Permalink

    salam..aku nk tny,guitar kapok sng ke nk men ? tQ

    Reply
  • May 22, 2009 at 4:20 pm
    Permalink

    Salam,sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.i am almost despair ni

    Reply
  • May 22, 2009 at 10:59 pm
    Permalink

    hideXjapan >>

    nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah.. cuba prektis selalu.. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna..

    kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type

    Selamat Mencuba!

    Reply
  • June 16, 2009 at 12:51 pm
    Permalink

    nak blaja main gitar..gi je jumpa cikgu Azmi..

    Reply
  • June 17, 2009 at 4:03 pm
    Permalink

    cikgu mi dah pencen tp power lg..skill x hilang lg tu..

    Reply
  • June 19, 2009 at 2:09 am
    Permalink

    tolong..
    aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll..
    chord basic ngan minor ok..
    bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut..
    ada tips x

    Reply
    • June 19, 2009 at 6:39 pm
      Permalink

      die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. tanya lah semua orang yang biasa main gitar, satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!.. tekan semua fret dengan kemas, pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan..

      masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya, boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai..

      selamat berjaya

      Reply
  • June 25, 2009 at 7:55 am
    Permalink

    askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie, maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu :).. ok, aku dah main gitar setahun lebih, boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz, jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah, banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari, contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu..). Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro, nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. mengada-ngada betul aku ni.. aku boleh pegang semua chord complex, cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod.. so, ada tip tak? sekian terima kasih.

    Reply
  • June 27, 2009 at 11:41 am
    Permalink

    gua bro,tak reti men gitar,tpi teringin plak camner argh…

    Reply
    • July 6, 2009 at 10:02 pm
      Permalink

      Mula mula memang la susah.. kalau dah biasa senang aje 🙂

      Reply
  • July 8, 2009 at 2:35 pm
    Permalink

    hello..i tgh2 usha2 blog on guitar.i cannot play tp ada interest to learn.so,,skang nih i got to buy a guitar 1st.nk tanya u all..brand ape plg sesuai for beginner..n..whether to buy acoustic or clsssical..bg la ur 2cents..tq..:)

    Reply
  • July 12, 2009 at 4:49 pm
    Permalink

    erm
    x de chord lgu gitar ?
    cam ner ekh..ha..cam chord lgu3!
    dah cri x de!!~~

    Reply
  • July 13, 2009 at 10:49 pm
    Permalink

    salam…
    thnks….zairul..
    panduan awak sangat berguna tuk saya belajar main gitar..

    Reply
  • August 5, 2009 at 6:31 pm
    Permalink

    macam mana ye…nak main gitar secara techno…saya baru nak belajar tapi saya suka cara techno…boleh tolong tak

    Reply
  • August 9, 2009 at 1:02 pm
    Permalink

    thanx la zairul. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar, tup tup ari nie dh ade dh.dh beli pun. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. tq for all the advises or wutever la kan. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. smalam baru ajer bang long ajar. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur, tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. hehehehe. 🙂

    Reply
  • August 9, 2009 at 1:09 pm
    Permalink

    8) bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. dpt jugak bantu sy. yelah baru blajar. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic.

    Reply
  • August 24, 2009 at 5:22 pm
    Permalink

    nk tw ape bnde chord B- smua 2?????
    x phm la…

    Reply
  • August 29, 2009 at 3:50 pm
    Permalink

    tuan tuan dan rakan sekalian,lu bagi la cara nak solo gitar,so jgn lupa caracara nak solo.tq……………….

    Reply
  • September 28, 2009 at 11:28 am
    Permalink

    ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade,apo nak ditunggu lagi ehh….letak la…..teman nak main gitar nie…..n sye agak xpaham sikit yep….jd tlong kemas kan ok…..thanks….=>

    Reply
  • September 28, 2009 at 7:51 pm
    Permalink

    askum..saya masih lagi beginners.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………..????????????????

    Reply
  • October 11, 2009 at 7:35 pm
    Permalink

    nk men solo?kl aku,aku pkai pentatonic scale..sbb aku lyn GNR.cara yg aku gune,bedal je.kaedah cube jaya.tp ddlm scale la..smbl dgr smbl men.base pd pnghayatan sndri la.kl mls,aku tgk tab.snang je.

    aku x tau la btul ke x,tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer,pull off,bending..kl yg suke speeding cam joe satriani 2,mmg kne latih laju je la byk..corak kl nk speeding cam same je,tp ubah tempat je.

    so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men..kl nk handal cam master2 tu,korang blaja la dr kcik.2 thun ke.xpon stat dr skang jgn wat kje len.men gtr je.

    Reply
  • October 12, 2009 at 9:50 pm
    Permalink

    betul kata cok tu..aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings..sebab Joe Wings punye style lagi masyuk…

    Reply
  • October 13, 2009 at 7:39 pm
    Permalink

    woo joe wing pn best jgk..lgu wing pn byk yg best2..lyaan. band 2 ,4 org je,mmg hebat la.

    Reply
  • October 14, 2009 at 12:55 pm
    Permalink

    salam..kalo ak men memg kne hafal smua chord ke.byak gle.haha..agak2 kalo nk jdi pro bpe lme nk kne blajar ye?????

    Reply
  • October 15, 2009 at 12:59 am
    Permalink

    ikut lagu ko la.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.awal2 ni ko hafal cord tu je.yg cord seven tu,abaikn dlu.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. ssh jgk la cord die.jd pro?10 thun kot..lg lme men lg pro la.

    Reply
  • October 15, 2009 at 10:39 pm
    Permalink

    weh korang aja la aku men gitar!!!!!!!!!
    aku x taw cmne nk men tp aku NK GILE!!

    Reply
  • October 19, 2009 at 8:24 am
    Permalink

    nk ajar cam ne ek…cmni la ko cr kod lagu yg ko suke pastu try maen..contoh2 kod ade kt atas page ni kn..cube la dulu..

    Reply
  • October 20, 2009 at 9:05 pm
    Permalink

    bley tolong ajar cam ne kod nk goreng??

    Reply
  • October 20, 2009 at 11:12 pm
    Permalink

    bukan susah nk hafal….solat setiap waktu,mintak terangkan hati,lapangkan fikiran,insyaallah bleh hafal..selamt beramal..hehe
    BOLEH TARA TU?

    Reply
  • October 22, 2009 at 1:25 am
    Permalink

    nk goreng kord?plik gak tu.camne ek?ntah la.nk goreng,pakai scale la

    Reply
  • October 22, 2009 at 7:26 am
    Permalink

    demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. tips penjagaan gitar pun ada..

    frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.. aku pun tak ingat semua kod haha.. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi.. ikut kata COK tu la, abaikan dulu kod2 yang susah dulu.. dah lama main nanti boleh ingat punye..

    amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.. kalau buat pun dia jadi kod, bukan goreng.. hehe.. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot?

    aloy >> amboih.. sempat dakwah 😛

    Reply
  • October 24, 2009 at 11:39 am
    Permalink

    ku nak sangat men gtar..
    jles btl la tengok org men gtar..
    tp aku langsong tak tau pape..
    susah gak ya nak men..tengok owg men cm sng je..
    bgs gak yek blog ni
    sekurang2 nya dpt membantu.

    Reply
  • October 27, 2009 at 11:52 pm
    Permalink

    x susah mane…cube la dulu..maen lagu yg simple2 je dulu..bg aku lagu pling mudah,punk rock la..power cord je..kl rs mls sngt blaja je la power cord ni..

    Reply
  • November 5, 2009 at 9:50 pm
    Permalink

    aduh,,,

    ssh nye,, spe leh ajo sye main gitar,,,,

    Reply
  • November 7, 2009 at 2:09 pm
    Permalink

    haprak…stu bende pown ak x phm….kod 2 dri kiri ke kanan ke apeke…dah lar aku bru nk blajar arghhhhhh confused…

    Reply
  • November 7, 2009 at 2:11 pm
    Permalink

    ble tunjuk video x???it can make me easy 2 understand k….plez…

    Reply
  • November 9, 2009 at 5:56 pm
    Permalink

    we cmne nk mulakn main gitar ni
    note2 yg tu cmne nk phm ha? ala yg titik2 hitam kat grisan tu…

    Reply
  • November 9, 2009 at 8:06 pm
    Permalink

    eca: kl nk video,tgk kt youtube la..mudah sket..blaja kod mudah dlu ..try blaja kod C,Am,f ngn G dlu..

    Reply
  • November 9, 2009 at 8:08 pm
    Permalink

    yatt: tu tmpt nk ltak jari2..cube jgn pkai jari kaki,mebi lg snang..huhu

    Reply
  • November 9, 2009 at 11:04 pm
    Permalink

    eca, yatt >> yang titik hitam tu finger position (tekan dekat position fret gitar)

    Reply
  • November 12, 2009 at 2:56 am
    Permalink

    nk blajar scaling..apreggio ker?
    boring kord je…lead r..cm ne nk terer?

    Reply
  • November 20, 2009 at 2:24 pm
    Permalink

    ape bende nie x paham la….tpi sye nk belajar jugak maen gitar….cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x?????

    Reply
  • November 24, 2009 at 9:25 am
    Permalink

    cm ne ni bang zairul?x phm la.tulis la yg mudah dipaham…

    Reply
  • November 29, 2009 at 1:04 pm
    Permalink

    aku benci main gitar…kau tahu tak main gitar2 haram di sisi islam..

    Reply
    • November 29, 2009 at 6:35 pm
      Permalink

      anti_gitar >> assalamualaikum.. selamat hari raya aidil adha.. sampaikan salam saya untuk orang sandakan

      Reply
  • December 2, 2009 at 12:45 pm
    Permalink

    askom aku masih x tau la mcam mne ni x pham langsung cara blajar kod nie

    Reply
  • December 11, 2009 at 6:52 pm
    Permalink

    salam bro, sy nk tanya pendapat bro ni..
    sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. harga tu termasuk amp skali.based on yur experience, gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:)

    Reply
    • December 11, 2009 at 9:22 pm
      Permalink

      hidexjapan >> apa maker + serial gitar & amp tu?

      Reply
  • December 16, 2009 at 12:57 am
    Permalink

    ta paham lahh .cne ek . .hmm .

    Reply
  • December 21, 2009 at 9:51 pm
    Permalink

    skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds..yaww… A : FRet n0mb0r 2..string 5,4,and 3..pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.yaww? B : fret n0 4…string 5,4,3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4..tekan kuat2..pastu fret yg ke 3..jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri..malas nk taip..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar..n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_<

    Reply
  • December 21, 2009 at 9:55 pm
    Permalink

    EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever..

    zairul…sy bukan nyew expert sanad..so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp..itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar..>_<
    email kat FiaFatihahSwift@gmail.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo..p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema..tafe lar..hik3 -_- ~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0…

    Reply
  • December 22, 2009 at 9:03 am
    Permalink

    tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up, kod flat (b) adalah half tone down.

    Cth diantara D dan E, D# adalah half tone di atas D, dan Eb adalah half tone di bawah E. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama. (D#=Eb)

    p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.. apapun terima kasih. bahasa orang2 muda ni aku tak reti.. maklumlah dah tua..

    Reply
  • December 29, 2009 at 7:51 am
    Permalink

    Aq ade gtar..Aq beli rm20 dri kwn..Aq nk sgt bljar men..Aq ade beli bku gtar..Tpi aq tg0k bku 2 da lemah..Tbal sengah inci..Wkakaka..Bl0m tg0k isi per0tnye agi..Klo tg0k le muntah..Serab0t skli..Ha3..Tpi aq nk beljr..

    Reply
  • December 29, 2009 at 8:49 am
    Permalink

    Bru bape minit ms0k bl0g kamo0..Aq da pndai men k0d A.B.D..Ha3..Tapikn..Knape kat bku tlis k0d A..Tpi ade byk k0d A..

    Reply
  • December 31, 2009 at 7:02 am
    Permalink

    Bang zairul..Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.Tlis ar k0d mcm nie..Cont0h k0d D= xxx232 ..K0d A = xx222x..Nombor tu merujuk kpd fret..Care nie senang pham bgi sye..
    Ha3..Sye blajar mcm tu..Tg0k kat bl0g org lain..Kalau bleh..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer

    Reply
  • December 31, 2009 at 7:04 am
    Permalink

    0ps..Yg atas 2 sye aw..Trsalah kotak t0k isi..Hahaha

    Reply
  • December 31, 2009 at 11:39 am
    Permalink

    Hafiz >> tgk panduan baca kod yang baru aku update kat atas. Ko pun boleh tukarkan sendiri. Kalau kod C ko tgk list tu, tukarkan jadi x32010. Sama je.

    Reply
  • December 31, 2009 at 12:02 pm
    Permalink

    Ha3..Sye ms0k nie pkai phone..Xnampak..Kecil sgt..Ha3..Xpe2 anti sye bkak kat kmpter..Ha3..

    Reply
  • January 1, 2010 at 9:44 pm
    Permalink

    Abang…
    Ada tak website yang tunjukan banyak kod gitar dengan penjarian yang betul…

    Reply
  • January 2, 2010 at 10:31 am
    Permalink

    Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar.

    Reply
  • January 2, 2010 at 6:22 pm
    Permalink

    Knightroad >> Betul la tu. Kod pun macam macam cara ada. Sesenang2 kod C pun ada banyak jenis

    Reply
  • January 17, 2010 at 5:10 pm
    Permalink

    saye nk sngt maen gtar…tp sye slalu lupa kod…camne spaya ley ingat kod…

    Reply
  • January 22, 2010 at 12:53 pm
    Permalink

    salam, mintak tunjukkan kod gitar f#m,G#m dll… seumpama dgnnya,
    Terima Kasih.

    Reply
  • February 1, 2010 at 3:58 pm
    Permalink

    kpda KEYSAM,anda kne saLu prEktis kOd y sme,nnti Lme2 msti bLeyh..
    jGn rIsO…
    men gItar nIeh kne bYk bSbR…
    pRektis ajEerr…
    jGn ptUs ase…

    Reply
  • February 4, 2010 at 9:37 pm
    Permalink

    nk blajar main gitar ,kena hafal sumua basic ch0rd dan semua tuh ka , ?

    Reply
  • February 7, 2010 at 11:48 am
    Permalink

    paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. tapi tahu banyak kod lagi elok.

    nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. kena banyak prektis

    Reply
  • February 8, 2010 at 2:55 pm
    Permalink

    salam..
    sy minat nk blaja main gitar.
    kat umah ni mmg ade gitar akustik..
    men taram jer men..hehe
    sy nk petik gitar pon xtaw la..cm ne tu??
    leh tunjuk cranye x??

    Reply
  • February 8, 2010 at 9:12 pm
    Permalink

    sory…..blh tolng tunjukkn cara men gitar yg lbh sng difhami leh x????

    Reply
  • February 14, 2010 at 12:45 pm
    Permalink

    sye nk blajar main gitar…………!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  • February 20, 2010 at 9:05 am
    Permalink

    Abang Zairul,

    excuse me, i m from sarawak, i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.

    can you explain to me please, what are the meaning of, Basic Guitar Chord, Open Guitar Chord and Power Guitar Chord.

    on the other hand, what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.

    your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.

    thank you.

    Reply
  • February 25, 2010 at 6:51 pm
    Permalink

    macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. contoh saya nak buat kod F.bila saya nak tekan double, mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul.tolong saya bantu saya

    Reply
  • February 28, 2010 at 9:24 pm
    Permalink

    lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa.. semua orang macam tu tayah risau.. grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.. perlukan masa dan usaha

    selamat berjaya

    Reply
  • March 2, 2010 at 1:45 am
    Permalink

    sye da bnyak buat lagu..
    tapy ta de nada lagi..
    then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye..
    tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar..
    so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh??
    tolong aja sye men gitar boleh x??
    sye hrap cgt neyh…
    pllleeeezzz….:(

    Reply
  • March 3, 2010 at 6:41 pm
    Permalink

    aq nk men gitar.>>>>>>>>–> woowowoowo popo woop wop wop wop wop wop wop. tlg au ajar la aq name aku akop

    Reply
  • March 4, 2010 at 3:40 am
    Permalink

    salam semua….. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord, scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….. guitar pro layan beb…

    Reply
  • March 7, 2010 at 8:02 pm
    Permalink

    salam…saye ngah blajar men gitar kt um..
    maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod..
    lambat sgt jari nie nk alih..
    mcm ne ek nk selesaikan mslah nie?

    Reply
  • March 7, 2010 at 8:22 pm
    Permalink

    chuada >> jawapan tipikal, biasa kan dengan kod dan prektis.

    Reply
  • March 26, 2010 at 8:29 pm
    Permalink

    eh,mcm mane nak tukar chord dgn laju ek ?i mean jari2 uw.n ,n , cm ne na betol kan tune dye ek ?

    Reply
  • March 27, 2010 at 7:29 am
    Permalink

    iraawk >> kena biasa kan dengan kod dan positioning jari..

    Reply
  • March 31, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    weyh pening ah aq nengok care2 blajo kat atas 2……aq nk try blajo nie….tp xde spe nk tlong la…

    Reply
  • April 15, 2010 at 1:39 pm
    Permalink

    aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak..urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne..

    Reply
  • April 17, 2010 at 1:40 am
    Permalink

    sye nk men gitar tp..,sye x tau camne nk men.
    tgk org len men sng je. mcm mne sye nk improve kan
    sye punye skill?. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye
    macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg
    dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…..

    Reply
  • April 17, 2010 at 1:43 am
    Permalink

    hai abg zairul,
    abg ade tips men gitar untk org
    kidal x?

    Reply
  • April 22, 2010 at 2:45 pm
    Permalink

    sye bru nk blaja gitar…
    pe mksud # dan ? ???????????

    Reply
  • April 24, 2010 at 7:40 pm
    Permalink

    aku nak main gitarlah bro.tapi tak tau nak baca kod.ada cara x?

    Reply
  • April 24, 2010 at 7:43 pm
    Permalink

    bro,tolong saya ye?actually,i’m really do not understand it.[the kod].

    Reply
  • April 25, 2010 at 2:51 pm
    Permalink

    ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic, open.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu…

    Reply
  • April 25, 2010 at 5:36 pm
    Permalink

    camna men gitar 12string ah????????????

    Reply
  • April 25, 2010 at 5:38 pm
    Permalink

    lgu pa pling snang men ah?mo bg prektis tangan,mo study asas pnya lu…

    Reply
  • April 29, 2010 at 5:11 pm
    Permalink

    plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang..tgk kt youtube..ade care petik sume smpi abeh..lagu senang lagu b.i im yours ngn stand by me..tuh lagu 4 kord..aku pon dak baru blaja nie..gne lagu uh je sbg asas..

    Reply
  • May 3, 2010 at 5:38 am
    Permalink

    Salam zairul..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….

    Reply
  • May 3, 2010 at 12:59 pm
    Permalink

    wan thanx ye…..im try…hehehe

    Reply
  • May 3, 2010 at 9:11 pm
    Permalink

    no problemo..kite same2 ea beginner johara..ape2 pon leh tanye..cube ea lagu simple uh dulu..care nk petik..care pgang pick sume ade..jgn give up ea!! gambate kudasai!!

    Reply
  • May 3, 2010 at 10:19 pm
    Permalink

    @j : yg dekat amp biasa dah preset. setting nye limited sikit.

    Reply
  • May 4, 2010 at 12:29 am
    Permalink

    @zairul: jd klu guna effect mcm mn?

    Reply
  • May 4, 2010 at 6:34 pm
    Permalink

    zairul nk tnya….
    klau nk set tone gitar kapok cm ner r…

    Reply
  • May 6, 2010 at 9:18 pm
    Permalink

    maksod ea tune gitar kapok..btol kn2??

    Reply
    • May 6, 2010 at 10:01 pm
      Permalink

      @wan : tune ke tuning? kalau tuning, nak tuning semua gitar semua sama. tak kira kapok ke tak

      Reply
  • May 6, 2010 at 11:00 pm
    Permalink

    tuning laa kowt..aku pon x pandai tune sgt gitar nie..beginner gak..cmner ea??

    Reply
  • May 8, 2010 at 10:21 am
    Permalink

    bro cm ne nak bce kod kat ats 2…..
    aq x phm la….

    Reply
  • May 9, 2010 at 12:27 am
    Permalink

    cye hbat mcam steve vai x pyah nk bljar lgi
    j0m battle men guitar cpe pling bunyi sedap

    Reply
  • May 9, 2010 at 12:19 pm
    Permalink

    bro still x phm la…..
    yg bulat kosong 2 tok pe????

    Reply
  • May 9, 2010 at 1:03 pm
    Permalink

    yg bulat kosong uhh petik je..open..x yah tekan pape..

    Reply
  • May 10, 2010 at 1:21 am
    Permalink

    kalau G#m, C#m, F#m, tu mcm mane plak nak petik, bleh bg tau tak

    Reply
  • May 10, 2010 at 9:28 pm
    Permalink

    aku x smpi tahap tuh lagi amad..aku pon beginner gak..aku blaja basic chord..soo senang nk men lagu..nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh..aku x reti men..basic chord pon leh men lagu ape..senang..pape abg zairul lg power..abg leh explain???

    Reply
  • May 11, 2010 at 7:26 pm
    Permalink

    @amad, @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. diantara C dan D ada not C# atau Db. C# dan Db adalah kod yang sama. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.

    Reply
  • May 11, 2010 at 9:26 pm
    Permalink

    abg zairul..sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner..saye hanye tau pon basic kord je leh men..yg sharp2 uh sy x tau angat..kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh..itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2..thanxx

    Reply
  • May 13, 2010 at 5:04 pm
    Permalink

    bgi tips skit utk nak cptkan pergerakan jari mase nak tukar chord, boley takk ?

    Reply
  • May 20, 2010 at 6:19 pm
    Permalink

    nk tnya ckit bley…
    mcam na ye nk ejas tone gitar..??
    gitar sya bnyi sumbang giler..
    plzz help me zairul..

    Reply
  • May 21, 2010 at 8:35 pm
    Permalink

    sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi
    boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam
    pembelajaran gitar nih??
    plissss te rader zairul!!!

    Reply
  • May 25, 2010 at 6:40 pm
    Permalink

    bang..giler susah main gitar yg abang bg 2..patah jari hamba

    Reply
  • May 25, 2010 at 10:00 pm
    Permalink

    thankz brader zairul..:)

    Reply
  • May 26, 2010 at 2:15 am
    Permalink

    syiok study sal guitar,nieh..aku blaja ilmu br,pr nie..syukran ..

    Reply
  • May 30, 2010 at 9:46 pm
    Permalink

    abg saye bingung ni, saye baru je blajar chord2 yg mudah2, tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu, ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus, macm mane nak tentukan ekh?

    Reply
  • May 31, 2010 at 12:03 am
    Permalink

    nak upgrade gitar akustik kasi amp boleh ke? mahal tak kos nye

    Reply
  • June 3, 2010 at 12:18 pm
    Permalink

    sya mw bljr men gtar sya ska btul men gitar…tpi,,sya xtaw amcm kod n amcm maw men..

    Reply
  • June 6, 2010 at 11:49 pm
    Permalink

    salam…
    abg bleh x aja sye mcm mane nak tune guitar….

    Reply
  • June 7, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar..hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar..heheheh

    Reply
  • June 7, 2010 at 11:12 am
    Permalink

    abg tolong eh…abg tolong email kt email sya nih..
    Nuraisya95@yahoo.com

    ape2 pon sya mnta abg tolong…sya nk blajar asas dlu…

    Reply
  • June 7, 2010 at 6:59 pm
    Permalink

    @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. komen2 kat sini pun dah terbiar je. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan

    Reply
  • June 7, 2010 at 10:32 pm
    Permalink

    abang..klo gmbr kt ats tu nk ptik tli mne dlu?ke ptik serentak?

    Reply
    • June 8, 2010 at 9:09 am
      Permalink

      @azrina : itu adalah kod. nak petik cara plucking ke strumming ke tu kena tengok lagu.

      Reply
  • June 23, 2010 at 1:42 pm
    Permalink

    askum abg…
    Bleh tlng bgtau kt mn nk blaja gitar…bminat sgt…

    Reply
    • June 24, 2010 at 7:34 am
      Permalink

      @nana : try la cari kelas muzik ke. kalau nk try online pun boleh tapi susah sikit la.

      Reply
  • July 10, 2010 at 12:05 pm
    Permalink

    salam..sy nk sgt maen gitar..sy da ade gitar..
    tp xtawu mcm mne nk maen..
    tlg sy..
    sy berminat nk maen gitar.

    Reply
  • July 22, 2010 at 5:47 pm
    Permalink

    syer dah bli gitar..but..x tau lgsung nk men..syer mmg mnat sgt3 nk men..tlong lah..spe2 ade the detail how to play..plizz help me..lau ade send kt syer..aseekin_greeny@yahoo.com

    Reply
  • August 6, 2010 at 1:38 pm
    Permalink

    hello .
    haii .
    saye niesha , umur baru 14 tahunn .
    btw , boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ?
    because , saye nak masuk satu pertandingan nie . 
    [hehe ]
    harap , boleh bantu .
    terima kaseh 😉

    Reply
  • September 1, 2010 at 4:38 pm
    Permalink

    salam bro….saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada?????
    da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….
    tolong beri tunjuk ajar

    Reply
    • September 2, 2010 at 9:35 am
      Permalink

      @hafizcare : kod/tab yg aku buat biasa ikut standard tab notation macam kat website lain jugak. part mana yg tak paham?

      Reply
  • September 8, 2010 at 4:45 am
    Permalink

    salam bro….gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar,,tapi tak tau main…kalau tak tau main,,rasa menyesal pulak beli gitar….tolong ajar gua….email gua azrulazrul00@yahoo.com atau call gua 0173421390

    Reply
  • September 20, 2010 at 4:53 am
    Permalink

    salam bro.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic.aku naek pusing jdnya.aku semak jugak tab2 nye.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.terima kaseh bro.

    Reply
    • September 20, 2010 at 9:12 pm
      Permalink

      @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. Mcm contoh kod C, petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. Pentatonic adalah salah satu basic scaling, dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling.

      Reply
  • October 21, 2010 at 12:16 am
    Permalink

    boley x masok kn video cara-cara bermain gita kt u-tube?

    Reply
  • November 11, 2010 at 10:11 pm
    Permalink

    tolongggggg………………………….
    ajar main gitar…………..

    Reply
  • November 12, 2010 at 1:22 am
    Permalink

    saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt

    Reply
  • November 13, 2010 at 4:25 pm
    Permalink

    sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab…

    Reply
    • November 16, 2010 at 10:48 pm
      Permalink

      @nilam puri : banyakkan prektis adalah cara paling berkesan walaupun makan masa.. aku dulu pun sampai biru jari tekan tali gitar.. selamat berjaya

      Reply
  • November 15, 2010 at 5:16 pm
    Permalink

    bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj

    Reply
    • November 16, 2010 at 10:55 pm
      Permalink

      @kulat rokers : kalau baru belajar tu perkara biasa.. bukan semua orang automatik boleh pegang gitar terus nyanyi.. prektis banyak. cuba lagu2 senang dulu.

      Reply
  • November 15, 2010 at 11:44 pm
    Permalink

    a’alar x pham arh.:cam new ekk..:nk bgy pham.:hahhaa.:

    Reply
  • November 16, 2010 at 6:43 pm
    Permalink

    Salam,

    Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2..rase mcm benak jer diri nie..huhuhu..tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ.

    Reply
  • November 20, 2010 at 10:08 pm
    Permalink

    ak na sgt blajar gtar, aku na men gtar utk abh ak.. ak da bljar tpi ggl gak, tlong la ak, besday abh ak 9.12 nie. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak..

    Reply
  • November 23, 2010 at 2:50 am
    Permalink

    bang masok kn vdeo cara bermain yg basic kt dlm u-tube

    Reply
  • November 23, 2010 at 6:39 pm
    Permalink

    prning pale aq,.berpinau..

    Reply
  • November 25, 2010 at 10:09 pm
    Permalink

    weh susa sgt srr nk blaja main nieee 🙁
    tlg sayaaa

    Reply
  • November 28, 2010 at 3:09 pm
    Permalink

    salam…ku da bleh men gitar ckit2..tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je..bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq…

    Reply
    • December 2, 2010 at 11:40 pm
      Permalink

      @burn : kena bykkan prektis jari kanan. pakai kod basic dulu pun boleh.

      Reply
  • November 29, 2010 at 6:09 am
    Permalink

    baru2 tengah hafal chord . . .
    tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord …
    boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni .
    minor,major , barre , full chord , lagi ape ntah !
    pening laa ..
    lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan .

    Reply
  • November 30, 2010 at 10:27 am
    Permalink

    yg titik bulat dalamnye kale putih…yg ad kat luar nOd 2 untuk ap ek?

    Reply
  • November 30, 2010 at 10:28 am
    Permalink

    yang ditulis petik tali 2…makne nyew kne petik tali yg ad titik 2 je ke?

    Reply
  • December 9, 2010 at 1:05 am
    Permalink

    salam..aik bro saya mau tnya ni..kalau baru 1st time mau belajar gitar, apa jenis gitar yang sesuai ya? ari tu cigu saya ckp klu mau bljr mau guna gitar biasa dlu and ten bila sdh tau chord baru guna akustik gitar?

    Reply
    • December 9, 2010 at 7:26 am
      Permalink

      @sarah – gitar “biasa” tu gitar apa ye? lepukkan kepala cikgu kau tu.. start dengan gitar klasik (tali nylon) kalau taknak sakit jari.

      Reply
  • December 9, 2010 at 8:10 am
    Permalink

    haha alah kesian la cigu tu nnt.ha btl la tu dia ckp gitar biasa mean gitar klasik..kmi baru belajar la bang mn nak tau nama2 gitar ni..mahal x gitar klasik tu??

    Reply
  • December 9, 2010 at 6:53 pm
    Permalink

    mau beli yg murah dlu ah..nnt sdh campion cm abg zairul x pun cm man kidal baru beli yg mahal.. 😛

    Reply
  • December 10, 2010 at 1:25 pm
    Permalink

    Nak sangat main gitar…tapi pegang pun jarang….tak tahu…….jeles tengok orang pandai main gitar……

    Reply
  • December 11, 2010 at 8:04 pm
    Permalink

    Assalamualaikum… saya dah main gitar dalam 4 bulan… basic kord tu dah boleh… kirenye kord da boleh la… plucking pakai jari pon boleh la jugak … tapi yang masalahnye camne nak main gune pick ? dah try main pick… x boleh nak hafal kedudukan tali utk petik gune pick tu… asik salah je picking (lagi2 try gune alternate pick..meraban2)… tgk org men gitar cm senang je dia main petik2 gune pick xyah tengok.. paling2 pon tengok tangan kiri pegang kord/men scale…. camne ye nak plucking atau petik/strum gune pick…. lagi2 kalau main solo/lead gitar elektrik…kejap2 strum,kejap2 picking gune pick… tengok ada byk jenis picking cam alternate dn lain2 picking… harap paham2kan ape yg saya taip ni 😀

    Reply
  • December 16, 2010 at 6:53 pm
    Permalink

    okayyy! tengsalott sebab entry ini sangat berguna, sy jatuh hati dengan bunyi gitar, sy dah lame nak main gitar, tapi baru sekarang ade kesempatan nak pegang gitar.. google-google jumpe belog ini, tengss sangat!

    Reply
  • December 23, 2010 at 7:32 pm
    Permalink

    salah letak nama lak naka aku eqmal lami

    Reply
  • December 26, 2010 at 11:20 am
    Permalink

    mule blaja gitar kapok..kod2nye dh tau cume susah nk buat kod cnthnye mcm kod bm..
    ag 1 bile dh tau kod nk strum n nk tkar 1 kod ke ke kod yg lain susah betol…
    sila bantu saya…saya budak baru belajar..tq..

    Reply
  • December 26, 2010 at 7:58 pm
    Permalink

    salam..
    saya nak tanya.. kenapa bila saya guna jari hujung dekat tali low tune,
    dia susah nak berbunyi… sengau semacam je..
    sy baru beli gitar tp x masuk kelas.. 

    Reply
  • January 1, 2011 at 12:54 pm
    Permalink

    salam . saya nak minta tolong . boleh tak tolong carikan kord lagu Ana Raffali – Dan Ku Biarkan Kau Terlepas [ verse acoustic ] . linknya ade di bawah . thanks .

    Reply
  • January 1, 2011 at 12:55 pm
    Permalink

    salam . saya nak minta tolong . boleh tak tolong carikan kord lagu Ana Raffali – Dan Ku Biarkan Kau Terlepas [ verse acoustic ] . 

    Reply
  • January 11, 2011 at 11:53 pm
    Permalink

    xpaham laaaa…. ;(

    Reply
  • January 13, 2011 at 2:59 am
    Permalink

    hai sy mira,umo sy 18,sy minat sangat nak main gitar.tapi sy lgsg x tauw pape pon.yg sy tauw sy mmg minat dgn gitar akustik..blh tolong x..

    Reply
  • January 13, 2011 at 8:29 pm
    Permalink

    salam bro,sye da tahu smue kord but sye lmbat tkar laa….

    Reply
  • January 19, 2011 at 3:58 am
    Permalink

    sesapa yg ada pakai phone sony ericsson bley bkak kat applications..plih music mate..dalam tu bley tgok kord gtar…

    Reply
  • January 22, 2011 at 5:55 pm
    Permalink

    nak main gtar…………!!!!!!!!!!!!!!!!
    tp xpndai lorh….
    hehehehe

    Reply
  • January 23, 2011 at 3:15 am
    Permalink

    salam,..I am interested wif tis web,..
    bcoz, I’ve plenty of lyrics that I wrote ny myself,.. but, sadly bcoz I didnt even know how to play guitar,..so, minta tunjuk ajar k…

    Reply
  • January 30, 2011 at 1:31 pm
    Permalink

    susah jga kan klau nak main gitar ni pkir kan snang je tp susah tp x pe saya ttp juga nak main gitar susah mcm ne and saya x kan putus asa

    Reply
    • February 2, 2011 at 7:10 pm
      Permalink

      @trbe – yupp jgn lemah semangat. selamat berjaya

      Reply
  • January 31, 2011 at 3:58 pm
    Permalink

    camne nak tau koc gitar erk?

    Reply
  • January 31, 2011 at 3:59 pm
    Permalink

    kod gitar ni sye tak tau…hantam jer lha

    Reply
  • February 2, 2011 at 3:19 pm
    Permalink

    sy minat sgt nk blaja main gitar..minggu dpn sy nk register class..tp sy tak tahu nk masuk class classical guitar or acoustic guitar dulu utk pemulaan….sbb sy mmg tak thu ape2 langsg, bru nk strt from 0..hehe….advice plezz….

    Reply
    • February 2, 2011 at 7:13 pm
      Permalink

      @arenisz – kalau ada peluang amik kelas, amik classical dulu. pakai tali nylon tak sakit tangan. kalau dah biasa dengan klasik gitar nak main akustik nanti senang je.. ni kalau ikut pengalaman la.

      Reply
  • February 9, 2011 at 7:28 pm
    Permalink

    aq nengok sume soklan same jer dari taon 2007-2011…haha
    jenuh menjwbnye…btw teringin giler men guitar..tp ada bnyak jenis gitar akustik..mna satu org slalu pkai ar?teringin membelinya…=)

    Reply
    • February 12, 2011 at 1:52 am
      Permalink

      @EnPaku – tgk genre jugak. nk tanya gitar mana org selalu pakai mcm nk tanya sabun mana org selalu pakai. soalan sama dari 2007? biasa la tu. mmg jenuh nk menjawab. cuba kira pulak dari 2007 berapa org yg ckp thanks 😀

      Reply
  • February 12, 2011 at 1:50 am
    Permalink

    Salam bro.. aku tak faham la kord yang ada “sus” ni.
    ‘sus’ tu apa?
    contoh F#sus. 
    thanks

    Reply
    • February 12, 2011 at 2:33 am
      Permalink

      @noobies – “sus” adalah singkatan untuk suspended. Dsus4 misalnya adalah suspended fourth, kod pada not ke-4 yang bermula dari root note D. Nk cerita music theory jadi panjang.

      Dimudahkan cerita, not ke-4 dari D adalah G (D–>E–>F–>G), G adalah not yg ke-4. Mainkan not ke-4 ini dalam kod D, jadi la Dsus4. Kalau Dsus2 pulak suspended second, chord pada not ke-2 dari root note D, maknanya kena main kod ke-2 dari D iaitu E. Kod sus4 paling umum, selalu dipendekkan jadi sus sahaja. Kalau F#sus tu maknanya F#sus4 – mainkan not ke-4 iaitu B.

      Cara kira 1 2 3 4 ni cara kira mudah yg aku pakai. Bukan exactly cara pengiraan dari teori muzik yg betul. Sebab itu kalau Fsus4, walau kira F->G->A->->B, not ke-4 adalah Bb.

      Reply
  • February 12, 2011 at 2:02 pm
    Permalink

    Saya teringin nk main gitar..tpi kene blajar la dulu..sape ade twitter dan fb add saye…dianah hard styler.

    Reply
  • February 12, 2011 at 6:09 pm
    Permalink

    bro..
    aq ni bawu beli gitar…
    aq ni x taw chord dan aq cuba cari kat kedai…
    tapi kedai cuma bagi chord lagu ja…
    aq nak cari buku yang tunjuk set kedudukan chord…
    leh send kat aq punya email…
    ademon94@yahoo.com

    Reply
  • February 14, 2011 at 4:51 pm
    Permalink

    br0 aq xphm ar cara main gitar nie…nk petik gitar petik sume tali ke or petik tali yg ada dot hitam 2 jer…ank cucu minta tunjuk ajr =)

    Reply
  • February 15, 2011 at 9:39 am
    Permalink

    1 more question mksud Cmaj7 or Dmaj7 nie cmne key dier xde pon dkt atas

    Reply
  • February 16, 2011 at 1:33 am
    Permalink

    br0 srry kc0 lg..x phm la kdg2 tgk kod lagu dkt tenet diorang pkai power chord or basic chord..,xthu nk men pkai chord mna satu pening nie =S

    Reply
  • February 18, 2011 at 10:38 pm
    Permalink

    aku pn dh ad niat nk belajar main gitar ni….sok gak aku nk g bli gitar tu….tlongla ajar aku bnda asas nak main gitar ni…

    Reply
  • February 21, 2011 at 7:27 pm
    Permalink

    rasa cm rugi jer aq beli gitar T_T
    rm200 melayang cmtu jer…men x pndai lngsung..

    Reply
  • February 25, 2011 at 3:44 pm
    Permalink

    saya pandai main gitar kalau ada kord di larik lagu,jadi mcm mana nak main gitar tanpa melihat kord pada lirik tersebut?

    Reply
  • March 3, 2011 at 2:10 am
    Permalink

    saya tidak thu lngsong bermain gitar….boleh ajr saya cra brmain???ataupn tlong hntar smua kod lgu 2 kt sya…..plizzz…….

    Reply
  • March 5, 2011 at 11:24 am
    Permalink

    salam , mcm ne naa bace ”basic chord ” tuh ?

    Reply
  • March 9, 2011 at 1:06 pm
    Permalink

    bdasar kn ur komen kt ats tu…..

    tp sy pernah bace yg u ckp btter mule2 blajar akustik dlu cz tali keras..bile da biase main ngn tali keras dlu then bile main ngn ape2 tali pon boleh kan….tp skrg i amik class akustik terus..sbb classical bnyk step laa..hehe…tp mule2 main smp bngkak2 jari..sket gak..tp snce da beli gitar sndri cam lg excited kowt nk prktis..thankz advise..:)…suke la blog ni, leh tnye mcm2..tq k

    Reply
    • March 10, 2011 at 12:16 pm
      Permalink

      @arenisz – tak ingat pulak.. maybe maksud aku kalau tali gitar nye keras pun nanti nak main tali nylon rasa senang.. kalau nak start belajar better mula dgn tali nylon

      Reply
  • March 12, 2011 at 10:22 pm
    Permalink

    mcm ne nk main ni???aq xtau…ade spe2 leh tlg aq x???

    Reply
  • March 13, 2011 at 1:00 am
    Permalink

    slm…sume,aku nk ty la..pasl main lagu n igt kord aku dh lih cume dr dulu sampai sekarang xtw cne nk tune gitar..malu bro org dgr kite main gitr tp dak2 mntk tlg tune xtw…hahahaha..plzzz email k

    Reply
  • March 19, 2011 at 12:16 pm
    Permalink

    ssh ke x erk???da bli guitar tp xpndai main…

    Reply
  • March 19, 2011 at 5:03 pm
    Permalink

    Hello..bro..ak nk men gitar..gitar da ada..masalhnya aku xthu lgsung psal kod gitar ni..asal aku men ja bunyinya ntah apa2..please ajr basic kod one by one..
    anyway..thank u

    Reply
  • March 20, 2011 at 10:47 pm
    Permalink

    Thank …
    9ti sy try ….
    hrp2 sy berjaya … Doakan sy ek ..
    sy minat sgt main gitar nih …

    Reply
  • March 21, 2011 at 10:06 pm
    Permalink

    aku baru beli gitar semalam…
    bajet nak blajar ngn utube..
    tapi susah mcm ape..
    semua bahasa die aku x reti..
    cmne??

    Reply
  • March 25, 2011 at 5:04 pm
    Permalink

    sye ade msalah untk ingt kod.so cmne ek????????????

    Reply
  • March 30, 2011 at 12:51 am
    Permalink

    umur saya 11 tahun darjah 5 susah la nak faham bentu tu

    Reply
  • March 30, 2011 at 7:39 pm
    Permalink

    br0 zarul nk tnya sikit…asl bunyi gitar jd berdengung ar..pastu cm bunyi nyamuk sikit apa punca msalah dia..kdg2 bunyi nyamuk 2 kdg2 x bunyi kalau pgang fret btul…confuse rsa tune suma ok dah…cuma antara nk tukar kod ke kod lain dier cm berdegung sikit…gitar mmg camtu ke bunyi sbb baru first la kan benginner…
    mslah dier ape ar??
    1- sbb tali berkarat ke?
    2-pegang fret x btul ke..
    3- sbb gitar sy nie pelik sikit dier lubang dier bkan bulat tp bujur..nma EVO ntah kna tipu ke pe ntah sy beli dkt kdai yamaha

    Reply
  • April 3, 2011 at 3:12 pm
    Permalink

    aq tringin sgat maen gtar . tp aq x tau langsung maen gitar . pe aq tau maen petik jea ..

    Reply
  • April 9, 2011 at 2:30 am
    Permalink

    hahahahah giler lah…comment start dari tarikh 23 August, 2006,…sampai skang masih ada yg komen n bertanya…hebat2 zairulll……err bleh bg tips tune tali gitar x?? nak blaja men gitar gak lah aku cam ni…huhuhu

    Reply
  • April 9, 2011 at 11:40 am
    Permalink

    bee……..pening aku belajar main gitar nih…….

    Reply
  • April 11, 2011 at 8:00 pm
    Permalink

    mmg pening giler blaja gitar nie…first2 men jari slow..bunyi x sdap rsa mls trus men…rsa cm rugi je aq beli…

    Reply
  • April 14, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    klu nak tune gitar beli jer guitar tuner..tak sampai Rm50… sonang… tapi aku biginer gak.sbb tu la beli gitar tuner..hehe..baru nak blajar men gitar.. nak workdard ke nak worksmart..???

    Reply
  • April 16, 2011 at 6:49 pm
    Permalink

    errmm kalu ade bulat hitam kat atas…itu open note jugak ker???
    n kalau nak petik gitar 2 ikut nomber y da disediakan untuk tangan tu eah..
    adoikk…faham x??
    errmm cam nie kt sni haa http://www.ultimate-guitar.com/tabs/w/westlife/rose_crd.htm

    Reply
    • April 22, 2011 at 12:09 pm
      Permalink

      @nur – bulat hitam tu tekan pada fret. bulat putih tu petik aja tali (open note)

      Reply
  • April 16, 2011 at 11:39 pm
    Permalink

    abang nk lagu kord justin bieber plzzzzzz never says good die!!! yang tu la ok…

    Reply
  • April 22, 2011 at 5:43 pm
    Permalink

    nak blaja sgt main gitar… bab mane nak blaja paling basic ek? plzzz…

    Reply
    • April 25, 2011 at 9:03 am
      Permalink

      @ady – belajar apa itu “note”, apa itu “chord”

      Reply
  • April 28, 2011 at 3:51 pm
    Permalink

    nak tny la..sy tak paham klu mcm tab kat bwh ni nak mainkan mcm mane..??

    e---------------------------|----------------------------|
    B---------------------------|----------------------------|
    G---------------------------|----------------------------|
    D---10-10-10-10-10-10-10-10-|--10-10-10-10-10-10-10-10---|
    A----8--8--8--8--8--8--8--8-|---7--7--7--7--7--7--7--7---|
    E---------------------------|----------------------------|
    
    pastu mcm mane lak dgn ini....
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|(131313)|
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|-131313-|
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|-121212-|
    |-------------------------------|--------|
    |-------------------------------|--------|
    |-------------------------------|--------|
    
    dan ini.....
          G               D                  Em            C
    e---3------------5--------------7------------8-----------
    B---3------------7--------------8------------8-----------
    G---4------------7--------------9------------9-----------X2
    D---5------------7--------------9------------10----------
    A---5------------ 5-------------7------------10----------
    E---3------------ 5-------------7------------8-----------
    

    timekasih……

    Reply
  • May 1, 2011 at 3:38 am
    Permalink

    salam bro…aku masalah nak petik gitar tuk sesuaikn dgn lgu…hr dpat tlg

    Reply
  • May 4, 2011 at 3:57 pm
    Permalink

    kk ini baru yg akku cari………………
    lengkap kayak nya di sini g kayak web laon ……………

    Reply
  • May 10, 2011 at 1:33 pm
    Permalink

    mane bagus nak blaja.men gitar…
    blaja ngan sifu ke…
    blaja sendiri+dgr lagu+tgk youtube
    harap dpt membantu…..
    tgh kompius nih….

    Reply
  • May 22, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    salam…zairul, za nk beljat maen gitar..skrg ni za cuma ada gitar kapok je…leh tak ajar?basic chord ke???
    before ni pernah la main kat sekolah tp tak ingin…past 2 years za tak main…n all gone…tak ingin apa2…yg tau cara pegang gitar je…leh adviced ke?
    ada cr guru music…but cos mahal giler….tak mpu lagi.
    email za ——-> afiza_no@yahoo.com

    Reply
  • May 22, 2011 at 10:52 pm
    Permalink

    nak main gtar.,,p x tau camner nak main..huhuuhhuhu
    gtar pom dah ad…syg x tau nak gnew…ajr lar sy main gtar…:(

    Reply
    • June 4, 2011 at 10:18 am
      Permalink

      @shekin – aku tgh siapkan artikel panduan tune gitar.

      Reply
  • June 5, 2011 at 3:20 pm
    Permalink

    gitar takde nak main cam ne????????????????????????????????????????

    Reply
  • June 6, 2011 at 10:37 pm
    Permalink

    main gitar ni ambik mase sebenarnye.. jgn ingat beli gitar, sehari dua lepas tu nak terus power.. aku skang dah masuk 3 tahun main gitar, aku belajar  sendiri mmg 100% dari internet, awal2 tu mmg aku give up la.. sbab dah ikut dah chord2 die tapi tak bunyi lagu.. dan mase nak tukar chord tu terus beterabur.. benda first yang aku salahkan ialah gitar..kononnye gitar murah ni la sebabnye haha… lame2 tu lepas aku prektik betul2 chord2 tu, (tak semua pun) chord2 simple je. lagu first  aku bleh main, lagu im yours G D Em C… lagu ni mmg senang la.. lepas aku bleh main lagu tu la semangat nak blaja gitar datang balik… haha.. al-kisahnye, jangan cepat givap la..dan jangan salahkan gitar/ tangan pendek dan gemuk… tu semua alasan je.. semua orang bleh main gitar kalau stakat basic chord tu….

    Reply
  • June 9, 2011 at 1:27 am
    Permalink

    zoro89: aku baru nak blajar main gitar.dah ade gitar akustik. blajar ngan buku panduan. tapi susah larr.. boleh tak rekemen web mane yg boleh ajar main gitar? cari kat internet smua tak clear la diorg ajar.. nak pegi class mahal.. tak pun ade tak sape2 sudi jd cikgu gitar aku………………………………….boleh email to—–> audyaro@rocketmail.com

    Reply
  • June 9, 2011 at 7:32 pm
    Permalink

    boleh tlg lebih detail untuk B7/ susah sgt nak pegang

    terima kasih

    Reply
  • June 10, 2011 at 11:59 am
    Permalink

    camna nak moe maen gitar???

    Reply
  • June 10, 2011 at 12:03 pm
    Permalink

    kod F tuh susah……….cam na erh…???

    Reply
  • June 12, 2011 at 3:50 pm
    Permalink

    chords yg F#m C#m ney kan.ape yang ade # tu?yg tu cmne pulak?sorry la.baru nak blaja main.gitar pun takde lagi.tengah survey survey.haha.so sangat bodo pasal gitar,chords ney sume.hihi

    Reply
  • June 12, 2011 at 3:52 pm
    Permalink

    chords yg F#m C#m ney kan.ape yang ade # tu?yg tu cmne pulak?sorry la.baru nak blaja main.gitar pun takde lagi.tengah survey survey.haha.so sangat bodo pasal gitar,chords ney sume.huhu

    Reply
  • June 20, 2011 at 12:21 am
    Permalink

    salam..sedihnyer.. x rti nk men gitar cmnew.. hurm.. nk p kls gitar pom x de ms..uissh..! btol ke kne practise cllalu? lau g2 lar kn, satu kord,kne igt dlm otak ke? :)) n lps igt stu kord tuh, bwu lah kte leyh men kord len plak? g2 ker?

    Reply
  • June 20, 2011 at 2:04 pm
    Permalink

    nak tanye…macam mane nalk main plucking…..contoh lagu kau ilhamku…atau..umtukmu sayamng…payah naww nak plucking…tq

    Reply
  • June 21, 2011 at 11:42 am
    Permalink

    tumpang lalu…

    C G/Em F
    Jika Kau bercinta lagi
    G C Am F G
    cintalah sepenuhnya aaa aaa aaa
    C G/Em F <——————————— G/Em ..YG KOD NIH MCM MANE NAK MAIN…
    jika kau bercinta lagi
    G C Am F G
    jagalah kau hatinya aaa aaa aaa

    Reply
    • June 21, 2011 at 12:10 pm
      Permalink

      @amir8black – yg tu mcm pelik sket. sebab sepatutnya Gm/E atau Em/G, maksudnya main Gm dengan bass E atau main Em dengan bass G.

      Reply
  • June 22, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    haha…sumpah tak paham… adekah kene main ngan gitar bass…???

    Reply
  • June 26, 2011 at 4:54 pm
    Permalink

    audy> aku rasa ko kene prektis basic chord dulu kot… paling kurang pun ko tau la Am C D Dm F E Em …kalau tau chord ni dah byk gile kot lagu ko leh main… pastu prektis la tukar chord bagi smooth..

    Reply
  • June 26, 2011 at 4:55 pm
    Permalink

    tambah satu lagi.. G chord..haha.. ni chord2 yang slalu jumpa la.. kalau  ko tau chord2 ni byk je lagu2 ko bleh main.. jgn cepat givap la.. prektis makes perfect… ikut orang la..ade orang cepat, ade orang lambat… cam aku, aku mmg slow learner

    Reply
  • June 26, 2011 at 9:54 pm
    Permalink

    ak daa ader girar tpy ak bru nk belajar ar … tpy tngn ak susa ar blea nk maen kord toe … ak susa nk ingt kord2 lgu yg ak nk maen , cmnea erkk ??? asl ak nk maen jer msty slp petik nyea … isshh !!

    Reply
  • June 26, 2011 at 9:59 pm
    Permalink

    ak nk mnx tlg larhh … law bole nk mnx petua bole x ?? nk taw cmnea kte nk cpt kn tngn kte blea nk maen gitar toe … nk ingt kord2 toe , cnea ??

    Reply
  • June 29, 2011 at 12:13 pm
    Permalink

    ajr yng paling senang blh x nie bru nk belajar main gitar x thu mnew stu kod dia plez ajr paling2 senang…..,……. pening btul nk main gitar nieeee

    Reply
  • July 2, 2011 at 10:29 pm
    Permalink

    zoro89> thanks. ok, ke semua basic chord tu aku dah boleh main. agak laju la bila nak tukar2 main tu. cume aku tak tau nak mainkan ikut lagu…aduiii..means tali mane yg aku nak petik time jari aku duduk pada chord tertentu… so far cara petik aku sama aje. so setance2 lagu je boleh main… boleh advise tak…plz..

    Reply
  • July 2, 2011 at 11:56 pm
    Permalink

    zairul> bang…chord G yg dalam 7 kod asas gitar tu susah giler nak wat.. jari pendek ke ape ntah masalah.. aduii.. tapi aku wat guna jari lain.. menjadi..hehe..

    Reply
    • July 4, 2011 at 12:04 pm
      Permalink

      @audy – Gambar tu sebagai panduan sahaja, tak semestinya wajib ikut. Buat yang mana rasa selesa.

      Reply
  • July 3, 2011 at 12:12 am
    Permalink

    zairul>> bang… lg1 mcmn nak baca bende ni?

    D —- xx0232….
    F —-133211… boleh explen sket tak bang…

    Reply
    • July 4, 2011 at 12:05 pm
      Permalink

      @audy – Itu adalah posisi tab/kod ringkas. Dari kiri ke kanan nombor tali dan kedudukan fret. Tanda ‘x’ maksud jangan mainkan. Contoh untuk kod C, x32010, tali #6 tidak dimainkan, tali #5 tekan di fret ke-3, tali #4 tekan di fret ke-2, tali #3 open string (tak perlu tekan apa-apa fret), tali #2 tekan fret 1 dan tali #1 open string.

      Reply
  • July 4, 2011 at 6:23 pm
    Permalink

    betul ke…. kalau tali gitar mahal lagi best bunyik gitar……???

    Reply
  • July 5, 2011 at 1:34 am
    Permalink

    zairul> thanks bang.. nak tya lagi.. chord Bm mcmn sbnarnye eh? libatkan 5 tali ke?

    Reply
  • July 5, 2011 at 1:37 am
    Permalink

    zairul>
    G Bm
    Bermain di jiwaku
    G A (G) Bm
    Hilang mu kini tiada pengganti
    nak tya.. (G) tu main mcmn?

    Reply
  • July 5, 2011 at 1:50 am
    Permalink

    zairul> utk chord F wajib mcm ni ke——> 133211 ? kalau mcm tu, macam mana nak tekan smua tali fred #1? jari boleh tekan 1 point aje.
    minta advise..hehe mmg bebal pasal gitar ni.

    Reply
  • July 7, 2011 at 2:49 pm
    Permalink

    haha…teori sendirik… ooo tali gitar tak mendatangkan effect kat bunyik gitar ek…. ok i’ll try my best…

    Reply
  • July 7, 2011 at 6:24 pm
    Permalink

    salam…kite baru blaja nak main guitar malam tadi..tu pun sbb adik bagi Guitar Capo (betul ke eja) dia…sbb dia beli guitar karen…
    tapi hampir panas ati gak….sbb jari2 nie da keras…da ssh nak lentur…nak dok senget2 kan pun payah bebeno rasanya…mcm ner ekkk….

    Reply
  • July 8, 2011 at 9:04 am
    Permalink

    audy> chord G susah? aku rasa, dalam chord2 basic ni chord F paling susah, tapi ade gak shortcut chord F yang simple, tapi bunyi tak sedap la.haha

    Reply
  • July 11, 2011 at 2:38 pm
    Permalink

    saya baru berumur 12 tahun tapi saya nak sangat main gitar….

    Reply
  • July 11, 2011 at 10:19 pm
    Permalink

    mcm mana nk pegang guna code A tu?jari ak smpai bengkok2 plzz ajar

    Reply
  • July 13, 2011 at 12:06 pm
    Permalink

    kenape aku rase plucking mcm susah sgt…..??? nak men another you nih……

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:27 am
    Permalink

    abg2 smua.. minta pndgn.sy rase tali gitar sy tegang sgt la.. nak wat chord Gm-355333 pn susah.mcmn nak kendurkan tali gitar, tapi tune tak lari.. boleh tak?

    Reply
    • July 20, 2011 at 9:29 am
      Permalink

      @audy – Selalu sebab neck bengkok. Kendurkan tali, adjust balik truss rod sikit2, tuning balik, kalau masih tinggi adjust truss rod balik. Jangan sampai tali kena fret kalau petik. Kalau tak boleh jugak rendahkan saddle dengan cara kikis bahagian bawah saddle dengan kertas pasir etc. Kalau teruk sangat maybe kena re-install balik bridge.

      Reply
  • July 20, 2011 at 11:56 pm
    Permalink

    thanks a lot abg zairul.. nanti sy try buat..

    Reply
  • July 26, 2011 at 8:14 pm
    Permalink

    sy baru je belajar men gitar nih . gitar pon baru je beli . HAHA
    masalah nye , jari sy mebi agak pendek n susah nk men sesetengah kod .
    n satu lagi gitar ni dah lari tune . nk ejas tk pandai . hmmm (nk nges boley?) huhu

    Reply
  • July 27, 2011 at 8:31 pm
    Permalink

    wuish, aku tanak pandai men gitar pn, tapi aku cume nak pandai men lagu happy birthday jer. sbb aku nak main ntuk si dia. ya Allah, tolong lahhh. lagu happy birthday pun aku tak boleh. 3 kod jer kot. adoiii lar.

    Reply
  • August 1, 2011 at 4:56 am
    Permalink

    sy nk blaja tp sy xphm kord gitar yg nie . . ?

    Reply
  • August 6, 2011 at 6:48 am
    Permalink

    nak tanya la , apa bezanya kalau main gitar tak guna capo dgn guna capo ? sbb tengok video dekat youtube , kebanyakkan guna capo . 

    Reply
  • August 8, 2011 at 8:33 am
    Permalink

    salam,, mcm mne nak tune gtar yg manual… ade bape care..??

    Reply
  • August 14, 2011 at 12:43 am
    Permalink

    ape nombor yng ade kt power chord tu….its make me confuse….

    Reply
  • August 22, 2011 at 11:18 am
    Permalink

    beb… aq nk tanye kedai mne ade jual gutar jenis kapok 20~ fret…. aq biginer tq aq maen kidal…. nk jew aq beli gutar yg 22 fret… tapi utk right hand…. cacat weh klu pakai…. agak2 mne kdai or no phone kedai tu aq leh helo2…. tq~~~

    Reply
  • August 26, 2011 at 8:52 pm
    Permalink

    tetep aja gangerti gimana cara maennya T__T

    Reply
  • September 3, 2011 at 10:17 pm
    Permalink

    thanks bro..coz u buat group cam nieh! nnd..this menyenangkan saye yg ngah nak blajar bermain guitar ni..thanks sangat2″,

    Reply
  • September 9, 2011 at 2:47 pm
    Permalink

    susah betul mau belajar gitar

    Reply
  • September 10, 2011 at 6:05 pm
    Permalink

    bro..aku bru beginners nk men gitar…bley tlong msukan panduan belajar kord bass…kord bass je bro..plz..

    Reply
    • September 10, 2011 at 7:48 pm
      Permalink

      @farisz – aku hanya mampu letak kod gitar.. try search kat google untuk panduan bass

      Reply
  • September 16, 2011 at 4:31 pm
    Permalink

    Salam bro,

    Saya ade buat ebook pasal belajar gitar. Asas sahaje. Jana pendapatan dengan affiliate program. Hanya letak banner dan jika ada pembeli membeli melalui anda, saya beri komisen 40%. 

    Klik link di bawah utk mendaftar. Tiada caj. Hanya daftar dan sediakan nombor akaun bank. Free.

    http://apollo2020.jomniaga.com/affiliates/

    Reply
  • September 23, 2011 at 9:37 pm
    Permalink

    alhamdullillah , akhirnye aq jumpe website yg bole ajar aq beljr gitar dalam bahasa melayu , Mudah-mudahan murah rezeki zairul 😀

    Reply
    • September 24, 2011 at 12:22 pm
      Permalink

      @amirulashraf – No problem, mudah-mudahan..

      Reply
  • September 27, 2011 at 1:20 pm
    Permalink

    macam mana nak terer main lead solo gitar ni.klu asas2 kod tu dah tau dah

    Reply
  • September 27, 2011 at 4:51 pm
    Permalink

    erm nk tyer lagi , cara nk petik dia camne ek ? 

    Reply
  • October 1, 2011 at 6:53 pm
    Permalink

    kalau kau org nak tune gitar senang aja……….
    letak gitar ko org elok2 kat bawah pas tu ambik..
    tanjak dari atas pastikan di tangan kau org memegang kapak atau
    hamer….
    tidak pun ambik gitar ko org libas di pokok atau tiang atau kepala kau org sediri..
    pastikan pada kelajuan 100 kmh….

    Reply
    • October 1, 2011 at 8:14 pm
      Permalink

      Sometimes people need attention. I wonder why..

      Reply
  • October 4, 2011 at 4:19 pm
    Permalink

    dulu time skolah mmg kod ini le yg kazen2 dok ajo…smpai ni anak2 yg tgk mama dia main gitar..kihkihkih…byk lagu melayu yg gune kod ini..antaranye..pergilah sayang lagu korie ella tu…;p

    Reply
  • October 15, 2011 at 9:06 pm
    Permalink

    peh!sekian lama aku melihat semua ini baru tau nk bljr gitar
    tq

    Reply
  • October 25, 2011 at 2:45 pm
    Permalink

    hey , saya dah belajar chord2 dia , tapi saya tak tahu mcm mna nak petik gitar tu , adehhh . ehh , bm tu chord hape plak eaa ? kenapa tak de dlam senarai kat atas ? thanxxx

    Reply
  • October 27, 2011 at 2:56 pm
    Permalink

    Der off the topic kejap . Macam mana nak jadik mechanical designer ekk ??

    Kena ada degree ke diploma apa in mechanical engineering kaa …… ?? ke ada related dengan course lain mcm architecture ke apa ???

    Reply
    • October 28, 2011 at 12:18 pm
      Permalink

      @Pejuang Langit – Kena ada diploma/degree in Engineering, usually mechanical. Electric, system also will do, depends on the company.

      Reply
  • October 29, 2011 at 2:43 am
    Permalink

    sy budak br blajar…harap blog nie dpt membantu 🙂

    Reply
  • October 30, 2011 at 6:08 pm
    Permalink

    Der , trimas ….. this blog is really helpful . Sekarang dah bolehlaa sikit2 walaupun terkial2 lagi nak tukar chord …..

    Reply
  • October 31, 2011 at 6:05 pm
    Permalink

    hye bro! bole tlong ajr sya tntng kod nie dri a-g [Cmaj 7]

    Reply
  • November 2, 2011 at 8:36 pm
    Permalink

    i’m sorry 
    I do not get the point slightly
    because i dont know malay language
    sounds good..but unfortunately I do not understand :'(

    Reply
  • November 9, 2011 at 12:17 am
    Permalink

    ermm boleh x trgkan tntang strumming pattern..
    mcm mne nk tau sma ada d ataupn u eah…fenin2

    Reply
  • November 21, 2011 at 4:09 pm
    Permalink

    saye bru nk blaja gitar…jdi saye x fhm sgt la…

    Reply
  • November 23, 2011 at 8:04 pm
    Permalink

    thanks a lot =)

    Reply
  • November 24, 2011 at 1:38 pm
    Permalink

    susah nak hafal note lah…..

    Reply
  • November 28, 2011 at 11:02 pm
    Permalink

    ahhh nak tanya maksud nya nak petik semua sekali gus???

    Reply
    • November 29, 2011 at 9:05 am
      Permalink

      Petik satu-satu atau semua bergantung kpd lagu

      Reply
  • December 2, 2011 at 5:11 pm
    Permalink

    Macam mana nak main gitar….??????? O.o

    Reply
  • December 18, 2011 at 1:33 am
    Permalink

    baru blaja nak tekan chord…saket jari ouh~ haha. btw thnx bro~

    Reply
  • December 18, 2011 at 1:39 am
    Permalink

    bro dulu kawan aku ade ckp pasal ‘chord rock’ yg guna 2 tali shj. camne tu ea?

    Reply
    • December 18, 2011 at 11:41 am
      Permalink

      Tgk list ‘power chord’ tu. Petik 3 atau 2 tali (Tali #6,#5)

      Reply
  • December 24, 2011 at 3:58 am
    Permalink

    cik..buleh x tulun ajar cara2 plucking…need ur answrer please 🙂

    Reply
  • December 28, 2011 at 11:09 am
    Permalink

    aku langsung tatau kenal kod. paling lembab kalo guna kod². bantaiiii janji nyanyi baik. =)) hahahaa

    Reply
  • January 4, 2012 at 9:00 pm
    Permalink

    una nak tau.. kalau mula2 memang rasa pening ya? semua mcm sama ja.. tngok kod.. bulat2 bulat2.. hahahah just wondering if this is just my feeling or just my instinct yg semakin patah hati bila tengok kod lagu? i have to learn this thing.. i might not be able to just ignore the temptation.. susah x? serious? susah x? jujur? =p

    Reply
    • January 5, 2012 at 10:49 am
      Permalink

      senang je.. kena banyak prektis dan tak give up.

      Reply
  • January 13, 2012 at 3:56 pm
    Permalink

    sye nk blajar main guitar sesangat nnehhhhh! buurb

    Reply
  • January 14, 2012 at 2:33 am
    Permalink

    Naper xder kord b minor , c minor, b 7 ngan a major ???x tau la nk bezakan .

    Reply
  • January 14, 2012 at 11:13 am
    Permalink

    assalamualaikum…
    leh tolong x??
    ksi kord gitar yg kidal punye…
    pliz3…
    tq…

    Reply
  • January 22, 2012 at 8:16 pm
    Permalink

    sy bwu blajar men gitar..tp still lely phm lar c0de2 dyer..mcm mner nie erk..??

    Reply
  • January 24, 2012 at 10:00 pm
    Permalink

    x paham ag r cara maen gitar..

    Reply
  • January 26, 2012 at 12:25 am
    Permalink

    sye nk blja men gtar , sbb gtar dpat mlgakan ati syer , sye ader mmber yg hndal men gtar , tpi syer sgann nak mnx tlong dyer , tiap kali dye maen sye akn dudok sblah dyer dan dgar petikan gtarnya yg sdap , bgaimana sye hendak blaja men gtar ? bleh tlong ?

    Reply
  • January 26, 2012 at 12:26 am
    Permalink

    syer dalam proses blaja main gtar , dan syer nak wat stu lagu khas tok org yg pling istimewa yg da mengabaikan sayer ,

    Reply
  • January 26, 2012 at 2:29 pm
    Permalink

    gitar ni memang kdang2 kita mcm ptus asa nk brmain….tp ble dah pandaio kte akn ketagih ,shari x pegang akn gle hehehehe

    Reply
  • January 27, 2012 at 11:47 am
    Permalink

    sy da tau kord2 basic tu,,tp xtau mcm mna nk petik gitar untuk main lagu…mcm mna ye??

    Reply
  • January 28, 2012 at 12:00 am
    Permalink

    B miner camner lak..leh tunjuk x…ngan gambar yg 3d skit..

    Reply
  • January 28, 2012 at 2:23 am
    Permalink

    saye tk pandai maen gitar tapy saye nk sangat maen gitar please ajar kn sye maen gitar dengan care yg betul

    Reply
  • February 4, 2012 at 5:05 pm
    Permalink

    minat gile nk men gitar tpi xde owng nk ajar…

    Reply
  • February 13, 2012 at 1:22 am
    Permalink

    salam, nak minta share yea

    Reply
  • February 18, 2012 at 11:35 am
    Permalink

    men gitar nie susa sngat Larh , Dh prektis but stiLL cm besa , anD then , tngan sakit tekan taLi gitar , Law bLjar men gitar ? mang gnie ke ? , atau sye yg x spDan ngan gitar ? . ?

    Reply
  • February 24, 2012 at 11:50 pm
    Permalink

    saya boleh main gitar tapi tangan tak cukup laju untuk tukar kod,saya nak tahu cara untuk mempercepatkan tangan semasa bermain gitar

    Reply
  • March 5, 2012 at 8:36 am
    Permalink

    sy nie da lame nak blaja maen gitar..tp jari nie keras ble nak tkan kod too..ley x bg tau sye cm ne nak ks jari to snang ble nak grak kan kew kod laen

    Reply
    • March 5, 2012 at 9:12 am
      Permalink

      prektis latihan jari

      Reply
  • March 11, 2012 at 3:56 pm
    Permalink

    nk bg pndngn jp..why not..lau kite kua rmai2.n blaja men gtr kt mne2..tmpt yg tng la kn..huhu..sy pown mnt sgt…nk blja gk..tp sy nk pi class..wet xmayuwk la..lau free tpew gk..hehe..pew kate korunk?

    Reply
  • March 11, 2012 at 7:11 pm
    Permalink

    q sulit menghafal kunci gitar???
    ada gak cara mengingat kunci dengan cepat

    Reply
  • March 20, 2012 at 10:20 pm
    Permalink

    aku gilar sgt ng gitar , tp ak ta geti uns men gitar , hek2 , ckg cume bljar kord cnte muke buku , tp bile na tuka kord ue , tecarik carik lha pulak ,

    Reply
  • March 20, 2012 at 10:27 pm
    Permalink

    yg aku cnfuse , E ng Em thue kord yg same gax kee ? hek2

    Reply
    • March 22, 2012 at 9:11 am
      Permalink

      Kod E dan Em adalah dua kod yang berbeza, tak sama.

      Reply
  • March 25, 2012 at 3:24 pm
    Permalink

    macam mana nak main cara pantas? dengan senang

    Reply
    • March 25, 2012 at 5:22 pm
      Permalink

      Buat latihan jari (finger practice) 2-3 jam sehari. Kalau ada kemampuan beli Gripmaster untuk membantu menguatkan grip jari. Selepas 2 3 bulan boleh cuba latihan lagu yang menggunakan guitar riffs yang laju. Lepas itu sedikit demi sedikit boleh main dengan pantas dengan senang.

      Reply
  • March 25, 2012 at 8:16 pm
    Permalink

    apa beza Basic Guitar chords and power chords?

    Reply
    • March 26, 2012 at 9:20 am
      Permalink

      Basic chord tu kod asas, kod yg selalu orang belajar pada peringkat awal main gitar misalnya, atau untuk lagu-lagu mudah. Power kod adalah kod barre yang dimudahkan, selalu guna untuk main lagu2 rock.

      Reply
  • March 26, 2012 at 8:30 am
    Permalink

    aq pun bru belajar main gitar tpi slow lah rase bsn klu main slow2….cam ne nak main dgn lju arh???

    Reply
    • March 26, 2012 at 9:14 am
      Permalink

      Buat latihan jari (finger practice) 2-3 jam sehari. Kalau ada kemampuan beli Gripmaster untuk membantu menguatkan grip jari. Selepas 2 3 bulan boleh cuba latihan lagu yang menggunakan guitar riffs yang laju. Lepas itu sedikit demi sedikit boleh main dengan laju.

      Reply
  • April 7, 2012 at 7:55 am
    Permalink

    bro… camne nk petik 6 fret dalam 1 masa?? dan,, xpaham asal ade 6 fret.. jari cuma ade 4 jee.. tlg laa bro,,

    Reply
  • April 10, 2012 at 12:20 am
    Permalink

    salam n hi!
    tq for sharing such a nice infomation.
    boleh x nk requst sikit.
    boleh x ajar cam ne nk pluck gitar.?
    kalau x keberatan untuk berkongsi pengetahuan 🙂
    thank you very much 🙂

    Reply
    • April 10, 2012 at 12:08 pm
      Permalink

      Kalau ada masa aku buat artikel

      Reply
  • April 11, 2012 at 3:32 pm
    Permalink

    bang saya ada masalah nak ingat kord gitar cam ne nak selesai kan ??????

    Reply
    • April 11, 2012 at 7:01 pm
      Permalink

      banyakkan latihan

      Reply
  • April 27, 2012 at 5:44 pm
    Permalink

    Baru terima hidayah untuk belajar gitar..T_T

    Reply
  • May 4, 2012 at 1:56 pm
    Permalink

    kod ‘Bm’ nak petik cam ne eh?

    Reply
  • May 20, 2012 at 4:55 am
    Permalink

    bagos la blog nie..senang aq nak men guitar…abg zairul harga buku gitar bape argh rase abg….dlm 15 ade x?

    Reply
    • May 21, 2012 at 11:31 am
      Permalink

      Kena survey sendiri. Berapa tu aku tak pasti. Mungkin ada. Mungkin tak.

      Reply
      • August 17, 2012 at 2:24 am
        Permalink

        Saya guna gitar normal, but ubah tali dengan slide putih atas dengan bawah.
        bolehlah >.<

        Saya pun baru belajar. harap abg dapat beri tunjuk ajar T.T

        Reply
  • May 20, 2012 at 2:21 pm
    Permalink

    sya minat sgt nak bljar main gitar…..tpi msalahnya sya bertngan kidal…huhu…macam mana tu???

    Reply
    • May 21, 2012 at 11:54 am
      Permalink

      Boleh guna gitar biasa atau lefty guitar.

      Reply
  • May 21, 2012 at 1:26 am
    Permalink

    !wahhhh! boleh ke nak belajar ni?? macam susaaaa je??
    terima kasih sangat2 kat uncle zairul ,, layan je org tanye ! peace !hehe

    Reply
  • May 21, 2012 at 9:10 pm
    Permalink

    gitar dha ad . tp x pandai main . nk s0h orang ajar kan , tp x de yg sudi ! err ! geram
    lha ! nasib internet ad , boleyh gak tawu kord-II gitar .

    Reply
  • May 23, 2012 at 4:47 pm
    Permalink

    saya langsung x fhm..sbb sye lgi x pernh pegang gitar..sye memg nk beljar xpi sye x fhm kod2 gitar tu..hurmm..

    Reply
  • May 25, 2012 at 5:05 pm
    Permalink

    adoyaiii..susahnya nak blajar cord tu..apesal banyak sgt ni
    ??!!peningpeningpening..:(

    Reply
  • May 29, 2012 at 12:59 am
    Permalink

    saye baru nk belajar main gitar..
    boleh ajarkan x??

    Reply
  • June 6, 2012 at 5:40 pm
    Permalink

    still x dapat catch up ….. hmmmmm … still new

    Reply
  • June 10, 2012 at 3:39 pm
    Permalink

    tolong ajar…cbb ade p’smbahanlah plezzzzzzz….lagu one thing dari one direction plezzzzzzzzzz….

    Reply
  • June 11, 2012 at 5:32 pm
    Permalink

    cara nak petik gitar tu macam mane pulak ek, boleh tunjukkan x? trima kasih..

    Reply
  • June 19, 2012 at 8:43 pm
    Permalink

    Saya teringin belajar gitar. sepuluh tahun yang lepas ada belajar tapi tak dapat-dapat. Tahun ni dapat sambung belajar dan salah satu minor ialah mencipta lagu dan bermain alat muzik. Hati risau cerita lama berulang semula.Selain praktis, apa cara lain untuk cepat memahami teknik memetik gitar ni. Ada sesiapa boleh bantu saya?

    Reply
    • June 20, 2012 at 9:05 am
      Permalink

      Cuba kelas gitar, bukan mahal pun. Nak belajar dengan buku atau hanya refer kat internet bukan kerja senang. Bayar sedikit untuk ilmu yang kita boleh simpan forever..

      Selamat berjaya.

      Reply
  • June 30, 2012 at 2:52 am
    Permalink

    tolongggggggggggggggg le aje

    Reply
  • July 4, 2012 at 8:36 pm
    Permalink

    klau x der tnda putih tu,x prlu tkn ke tali tu..??? and mcm mne nk gune k0d F..???

    Reply
  • July 11, 2012 at 6:08 pm
    Permalink

    salam, saya nak tanya. ade sesetengah chord lagu, sy jumpe chord F#m dan Bm. mcm mane nak main chord tu? terime kasih. 😉

    Reply
  • July 20, 2012 at 9:25 pm
    Permalink

    hayyo , sye nk bljr jgk 🙂

    Reply
  • August 1, 2012 at 7:40 pm
    Permalink

    tlong…sye…sye ad gitar tpi x reti nx main….
    tlong ajar blehh???:'(

    Reply
  • August 2, 2012 at 12:11 pm
    Permalink

    hai saya baru beli guitar acoustic and thanks to zairul for this basic chord . baru pandai nak menekan fret hahaha . overall thanks k (:

    Reply
  • August 5, 2012 at 7:20 pm
    Permalink

    saya x taw main peh!!!! susalah…. help me please…..

    Reply
  • August 14, 2012 at 7:13 pm
    Permalink

    Saya ade guitar tapi tak pandai sangat nak main . and saya teringin sangat nak belajar main piano . 🙂

    Reply
  • August 21, 2012 at 5:30 pm
    Permalink

    sya memey tringin sgt nk blajaq men gitar..tpy sy pening dgn kedudukn kord dy..bb byk sgt…mayb bley ingat klu slaloo praktis an but gitar skunk ny ad kt umah abg..so ad cra x utk blajaq bgy berkesan

    Reply
  • August 23, 2012 at 4:33 pm
    Permalink

    knp ni kod da hafal skit2 tpi knp susah sgt nk tkr kod mse main mcm da nk give up aq…..tolong beritau aq mcm mne nk tkar dgn cepat aq begginer lgi…….

    Reply
  • August 23, 2012 at 4:42 pm
    Permalink

    sya bru hafal kod C,G ngan Em…

    Reply
  • August 23, 2012 at 4:44 pm
    Permalink

    hy saya bru je nk main guitar tpi sye bermasalah dgn penukaran kod semasa bermain saye bru dpt menghafal kod C , G , dan Em……..tolong saye……..

    Reply
  • August 27, 2012 at 6:32 pm
    Permalink

    wow..best la mcm nih..thanks kat abg zairul..igtkan susah belajar gitar nih..

    Reply
  • September 2, 2012 at 11:29 pm
    Permalink

    bolih dapat kalaw pakai kod ini

    Reply
  • September 4, 2012 at 9:18 pm
    Permalink

    adoyy x phm seyhh nk belajar cm ne ny

    Reply
  • September 7, 2012 at 6:23 pm
    Permalink

    tlngg2 ,gitar mahal beli ni,,nk petik poon tarakk reti

    Reply
  • September 22, 2012 at 4:35 pm
    Permalink

    pakai lah software Guitar Dictionary 3.0 semua chord dye tunjuk sekali tangan

    Reply
  • September 29, 2012 at 9:50 pm
    Permalink

    susahnye nk main gitar….

    Reply
  • October 12, 2012 at 11:07 pm
    Permalink

    abng sye bru nk belajar maen gtr ….

    Reply
  • October 15, 2012 at 12:00 am
    Permalink

    hmm…….berguna jugak tips ni, boleh saya berlatih ngan ni, : )

    Reply
  • October 24, 2012 at 11:58 pm
    Permalink

    sya bru bleh maen lagu hindustan orw..huhu..hop laen x panda ag

    Reply
  • October 25, 2012 at 6:10 pm
    Permalink

    wuish mantap ternyata disini komplit ya !
    terima kasih gan informasinya

    Reply
  • October 28, 2012 at 8:49 pm
    Permalink

    boleh tunjuk chord ngn cara strumming / plucking lagu kau ilhamku tak ?

    Reply
  • October 29, 2012 at 5:20 pm
    Permalink

    Adeh, sakit2 jari sy nk pgg gitar, still new

    Reply
  • October 30, 2012 at 1:05 pm
    Permalink

    dah boleh petik kod….tp x tau lagu apa nk main….bleh bg kod lagu2 melayu x???….pls..

    Reply
    • November 2, 2012 at 2:37 pm
      Permalink

      Lagu apa?

      Reply
  • November 3, 2012 at 1:52 am
    Permalink

    chord kaat atas start faham dah…thx

    Reply
  • November 3, 2012 at 1:54 am
    Permalink

    nak tanya sikit bila kita petik chord c tak kesemua tali kita petik kan…tali yg abg tanda bulat kosong yg kita kena petikkan

    Reply
  • November 4, 2012 at 1:24 pm
    Permalink

    boleh tak letak cara main gitar carta hati-najwa latif,..???

    Reply
  • November 4, 2012 at 1:50 pm
    Permalink

    naik blajar main gitar lagu najwa latif-carta hati

    Reply
  • November 5, 2012 at 12:26 pm
    Permalink

    askum abg saya nk tanya ni kod gitar kapok ke?

    Reply
  • November 13, 2012 at 7:53 pm
    Permalink

    ni bloq, aq ska bangettt . . .
    macasih yeeeea . .

    Reply
  • November 16, 2012 at 9:33 pm
    Permalink

    saya bru dpt gitar n bru blajar main lagu twinkle2 little star gna tali pertama.
    saya ada tgk chords tp ada stengah chord yang tempat tekan dya melabihi penggunaan 4 jari macam untuk G# dan Bm.
    boleh tolong x?

    Reply
    • November 17, 2012 at 11:12 pm
      Permalink

      Refer artikel kod asas gitar

      Reply
      • April 11, 2014 at 5:42 pm
        Permalink

        bang…aku ada beli satu gitar ni (zaman belajar dulu la.) tak pandai main pon…brand stagg jenis strat copy..aku nak tukar fender nyer pick up boleh ke?? takut kang salah pasang bunyi lain lak

        Reply
  • November 16, 2012 at 10:00 pm
    Permalink

    salam , nak tanya skit,
    apa beza G dengan G major atau huruf lain dengan huruf tu major?

    Reply
    • November 17, 2012 at 11:12 pm
      Permalink

      Sama. G=G Major

      Reply
  • November 19, 2012 at 9:11 pm
    Permalink

    Besnye dpt jmpe blog ni.. Taaapiiii… Knp ssh nk bljr ni.. Fham, mmg dh fham,, cume cre nk buat tu.. Klau yg htam tu, klau kte tekan mcm mne nk petik? Plik la..

    Reply
  • November 27, 2012 at 2:21 pm
    Permalink

    apa maksud nombor nombor tu ? :/

    Reply
    • December 2, 2012 at 3:51 am
      Permalink

      Dah diterang dalam artikel.

      Reply
  • December 27, 2012 at 10:07 pm
    Permalink

    f. .yg palig susah. .hulllfff

    Reply
  • January 6, 2013 at 3:08 pm
    Permalink

    Salam bang zarul.sye nak blajar main gitar tp sye seorg yg kidal..cmne ek..

    Reply
    • January 7, 2013 at 12:22 pm
      Permalink

      Pakai gitar lefty.

      Reply
  • January 16, 2013 at 9:47 pm
    Permalink

    mCAm man nak baca tab gitar..

    Reply
  • February 3, 2013 at 3:16 pm
    Permalink

    erm …..saya tak pandai main gitar tapi saya ada gitar….bagaimana saya nak main gitar…..saya ingin main gitar untuk menyambut hari guru yg akan datang…….untuk guru kesayangan saya….

    Reply
  • February 9, 2013 at 6:46 pm
    Permalink

    saya tak tahu cara strum gitar..saya tahu main kord gitar tapi tak tahu macam mana nak strum gitar ikut lagu…tolong boleh?

    Reply
    • February 21, 2013 at 9:18 am
      Permalink

      No problem.

      Reply
  • February 22, 2013 at 12:01 pm
    Permalink

    salam..sy da pandai men gitar,skrg sy nk tau mcm mane cara nk faham lead gitar..nk fhm cm ne nk msk kan lead dlm gitar yg kedua..contohnye ada 2 gitar 1 utk redeem n 1 utk lead..leh bntu x?

    Reply
    • February 22, 2013 at 12:06 pm
      Permalink

      harap dpt bantu…

      Reply
  • March 18, 2013 at 11:42 pm
    Permalink

    sy ad gitar tpi xpndai nk maen gitar..

    Reply
    • April 11, 2014 at 5:39 pm
      Permalink

      aku pun sama cam hang beli gitar dah masuk 7 tahun tapi masih tak pandai…takda bakat kot..demmm

      Reply
  • March 19, 2013 at 10:27 pm
    Permalink

    salam..mntk tlg suggest site lagu2 yg guna power chords mcm yg awak ajar tue..and care strum lagu2 tersbut.

    Reply
  • April 26, 2013 at 2:30 pm
    Permalink

    Salam, Saya baru belajar main gitar. Lagu first sy nk try main lagu 150 juta. Sb lagu tu guna 3 cord je. Tapi tang nak strumming tuu x reti lahh. Huhu. Ape pattern strumming utk lagu tu eh.? TQ 🙂

    Reply
    • June 3, 2013 at 8:38 pm
      Permalink

      mcm mne nk wat kod f#m,f#,g#m

      Reply
    • December 30, 2014 at 2:52 pm
      Permalink

      klau lagu my crush nyanyian #tag sye tau laaa

      Reply
  • September 7, 2013 at 3:40 pm
    Permalink

    Salam abg zarul…saya khairul.saya skrang mnat nk blajar main lead gitar.
    Mslah skng sye xtw kod2 setiap fret,setiap tali..kwn2 sye ckp org pnggil kod toge..blh abg zarul wat smple guide.trima kasih

    Reply
  • April 8, 2014 at 12:37 pm
    Permalink

    B7 tu susah lah~nak buat..ada cara senang

    Reply
    • April 8, 2014 at 11:26 pm
      Permalink

      Itu yang paling senang

      Reply
  • Pingback: Cara Bermain Gitar Akustik Petik | Bagaimana Cara Nya

  • August 24, 2014 at 6:13 pm
    Permalink

    Saya baru mau memperdalam skill bermain gitar, terutama gitar akustik. artikelnya cukup membantu. terima kasih ya 🙂

    Reply
  • December 30, 2014 at 2:46 pm
    Permalink

    assalamualaikum bang zairul…saye nk blajar men gitar…tpi sye ni kidal…boleh org kidal guna artikel di atas untuk panduan?????

    Reply
    • December 30, 2014 at 2:59 pm
      Permalink

      Boleh, cuma kena terbalik kan posisi jari.

      Reply
  • April 18, 2015 at 12:54 pm
    Permalink

    Nak tnya…apa beza petikan major n minor ?

    Reply
  • April 23, 2016 at 3:56 pm
    Permalink

    Salam. Artikel yg menarik.

    Saya nazri. Anak perempuan saya berminat nak nermain gitar. Umur 13 tahun. Saya pulak 0 ilmu gitar. Ada apa2 cadangan nasihat yg boleh share.

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: