Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

595 thoughts on “Panduan asas bermain gitar (kod mudah)”

    1. mcm ane lh nk pandai main gitar nie????
      dh lme sye nk belajar tapi sye belajar x dpat jgak ……….
      nk main dan nk thu kod pon x paham pon!!!!!!!!!!!!!
      what?????????

  1. jone (kedah) >> rasanya jawapan yang paling “skema” untuk soalan anda… “banyakkan prektis” 😛 Memang peringkat awal main gitar, cabaran dia kalau nak biasakan dengan chords. Masalah ini semua beginners rasa. Bila dah biasa dengan positioning chord, lepas nak tukar pun tak perlu tengok fret dah boleh tukar. So, banyakkan practise. Good Luck.

  2. semua yg
    ade kat cni tlg aku leh………aku nak belajar main gitar..tlg email aku kod gitar…ni semua psal awek la…plzzz

  3. salam bro,
    ko xde cara senang nk blaja main gitar ke?
    emel kt aku bro kalau ada buku/artikel atau apa2 yg bleh utk aku kenal kod2 gitar ni..

    thanks bro.

  4. allah korang nak blajar chord??
    belilah buku MARI BELAJAR GITAR kalau x silap title dia gtulah,
    harga pun murah sangat, x silap saya x sampai pun 3.00 ringgit,
    tapi kena practis selalulah, baru senang jari begerak, cam aku, saye pun masih beginer jgak, nak masuk kelas music mahal nak mapus, terpaksalah practis sndiri

  5. hey guys….
    ni 1st tyme aku on9 web ni…
    bgus r utk bginner guitarist…
    anyway ak nak k0ngsi gak la….
    bgi ak, klu nak cpt blajar gitar, mule r dari bass….
    bnyak klebihan, jari bleh kuat, snang igt fred n snang nak ingat kod…
    pastu bnyk2 la rujuk buku @ video…
    jgn malu nk tnye,,,,
    ni pandangan aku je…..

  6. bro.. aku tau sket2 kod gitar.. masalahnye aku xtau camner nak layan tgn aku petik tali gitar.. kod dah betul tp cam sengal je aku dgr bunyinya… org len main sedap je.. so sesape bleh ajar aku plucking x?

  7. azuan >> maybe masalah utama yang menyebabkan bunyi “sengal” tu disebabkan oleh tuning gitar yang tak betul. out-of-tuned gitar biasanya disebabkan oleh nut-head yang loose, atau hubungan fret-neck yg lari. biasakan tuning gitar EADGBE. tune down 1 octave atau 1/2 octave kalau takut putus (ganti not E mula dengan not D dan seterusnya)

  8. ASSALAMUAIKUM SEMUA

    JEMPUTLAH WEBSITE SAYA http://kelasgitar.tripod.com/. UNTUK MENGETAHUI TENTANG KELAS YANG DIJALANKAN. KELAS YANG DIAJAR IALAH:

    MODEN ELEKTRIK/ACOUSTIC 4X SEBULAN $80 RM
    BASS-4X SEBULAN $80 RM
    DRUM-4X SEBULAN $80 RM
    KOMPUTER MUZIK (KOMPOS LAGU LAGU SENDIRI)4X SEBULAN $100 RM
    MELALUI ONLINE INTERNET- 4X SEBULAN $80 RM
    SETIAP 1X =1 JAM (PENDAFTARAN $50 RM)
    MASA BOLEHLAH DIPILIH DARI ISNIN HINGGA AHAD DARI BERMULA JAM 3 PETANG HINGGA 9 MALAM (SILA HUBUNGI DAN BERITAHU SAYA)
    Tel : HP 0192708900
    MENGENAI BELAJAR MENGGUNAKAN ONLINE PELAJAR DIKEHENDAKI MEMASANG YAHOO MESSENGER UNTUK MEMBOLEHKAN KELAS BERHUBUNG.

    NAMA SAYA ROSMAN DIKENALI DENGAN NAMA MANHELLIONS (KUMPULAN HELLIONS)
    Rosman bin Fatahudin(Manhellions)
    Blk 45-02-17
    Jln 3/48A, Sentul Perdana
    Menara Orkid
    51000 Bandar Baru Sentul
    Tel : HP 0192708900
    EMAIL manhellionsz@yahoo.com
    TERIMA KASIH.
    WASSALLAM.

  9. puteri teringin sangat nak belajar main guitar abang2 puteri semua mahir main guitar but i didn’t know anything about guitar even basic too.help me teringin sangat main

  10. leh ajar men gitar tak? basic tu sy tau ckit2 tp cmne nk strum tu sy tak tau sgt..huhuhuuu lau blh nk tau cmne nk mainkn lagu tu.. susah sgt nk petik gitar utk sesuaikn ngan rentak lag tu…waduh2,..

  11. aku tingin nk blaja main gitar..gitar da ada tp xreti nk main..org nk ajar pun takot sbb aku left handed…tlg ajar aku..

  12. bro..aq pun kidal gak..tapi still leh tuka right handed time main gitar..kne praktis slalu ar..bagi jari tu longgar sket..untuk beginner, bli ar gitar sndiri dlu..baru leh praktis slalu..try bass dlu la nak bagi jari tu longgar dlu..then, dah terer bass baru blaja lead ngan rythem..ni ape yg aq gune dlu la..praktis byk2, konfem terer..

  13. >>ali

    ada empat cara untuk anda;

    1. Guna right-handed guitar, play right-handed. 95% manusia main gitar cara ini, tapi mungkin susah untuk mula belajar kerana anda kidal..

    2. Guna right-handed guitar, tapi play left-handed. Babyface tak salah aku guna teknik ni. Kalau tengok mtv unplugged dia main teknik ini. Gitar biasa tapi main terbalik;

    3. Guna lefty guitar. Main left-handed. Kurt Cobain guna teknik ini. Sebab itu gitar dia low string kat belah kanan. Tak pun macam orang biasa main gitar tapi dalam cermin.

    4. Kalau anda ada gitar biasa, tukar kan low sring position dari kiri ke kanan, dan main cara left-handed.

    Kat sini anda boleh refer macam mana nak main left handed:

    http://lefthandedguitarplayer.blogspot.com/

    Selamat mencuba!

  14. salam Bro,

    saya ni minat gak main gitar.gitar ada tp nak tau kedudukan kod2
    kat gitar tu,bley tak bro createkan saya kod2 utk setiap tali dan kotak2 yg ada kat gitar tu…exmp : kat bhgian mana letaknya kod G,atau kod D…contoh laaa…
    atau sesapa yg tau kedudukan kod2 tu bley tak emailkan pada saya di Email :bgs7133@yahoo.com…

    thanks atas bantuan anda….

  15. shaz >>

    Setakat ni yang ada list kat website ni cuma chord C, D, E. Kalau anda google “guitar chord” banyak boleh jumpa kat website lain.

    Chords list tu akan diupdate bila ada masa free.

  16. masalah gua nak tukar kod dengan cepat…. dah 2 minggu nak hafal kod intro hotel california ni, + nak kena srumming…
    tips: untuk beginner pilih gitar kapok yang bertali rendah, jangan talinya tinggi.

    gd luck..

  17. etomyam>> dah main selalu lembut la jadi nye :p

    zamree>> tinggi strings dari fret tu takde masalah sebenarnya. tu boleh di”adjust”. rendahkan bridge atau nut.

  18. Salam,sy bru je bli gitar sbb minat yg mdlm.tp tiba2 sy rasa tgn sy ni tlalu kecik utk ptik gitar.saiz tgn ni salah satu important requiremt ke nk main gitar?pliz answer me bro.i am almost despair ni

  19. hideXjapan >>

    nak kata penting sangat tu tidak lah jugak. ada je orang yang walaupun jari tak panjang tapi boleh je main gitar. cuma mungkin tak boleh buat sesetengah form chord untuk ‘finger style plucking’. untuk kod biasa macam C Am F G tu rasanya tak ada masalah.. cuba prektis selalu.. pada aku bukaan jari tu lebih penting dari panjang jari tu sendiri.. jari panjang pun kalau tak boleh nak stretch pun tak guna..

    kalau masih tak boleh jugak then terpaksa lah tukar gitar. cari gitar yang fret board nya lebih tirus seperti 000 Type (baca : triple owe). Gitar Jenis ini lebih senang dimainkan berbanding Dreadnaught Type atau Classic Type

    Selamat Mencuba!

  20. tolong..
    aku susah btol nak main chord yg ada tanda # dll..
    chord basic ngan minor ok..
    bler main chord seumpama itu bunyi nyer macam jiran aq kentut..
    ada tips x

    1. die yard >> kebanyakan # chords (baca= SHARP CHORDS) memang form dia sedikit komplex berbanding major atau minor chord. tanya lah semua orang yang biasa main gitar, satu nasihat yang paling poyo tapi berkesan adalah = PREKTIS!.. tekan semua fret dengan kemas, pastikan tak ada jari yang tidak berkenaan sentuh tali yang tidak berkenaan..

      masalah juga mungkin berpunca dari kedudukan tali dengan fretboard. kalau tali gitar dengan fretboard tu jauhnya sampai 1cm misalnya, boleh betulkan dengan cara tune balik truss rod (perhatian:tak semua gitar ada truss rod esp. gitar kapok) atau rendahkan nut dan saddle dengan cara mengkikis sikit2 sampai dapat ketinggian tali ke fretboard yang sesuai..

      selamat berjaya

  21. askum sihat? rayau2 terjumpa blog nie, maka sesuai la utk bertanyakan dlm bahasa melayu :).. ok, aku dah main gitar setahun lebih, boleh kata aku ni pikap jugak la… aku lagi expert dri membe yg ajo aku men dulu heheh. Masalahnya disini aku suka main lagu jazz, jadi bila aku nak cipta lagu berirama jazz aku bermasalah, banyak nada berkod complex aku tak jumpa nak cari, contoh mcm kod D7M/B (pada aku dah complex la tu..). Banyak lagu2 yg aku cipta tergantung kat intro, nak masuk tak jumpa kod yg macam nada suara aku mahukan. mengada-ngada betul aku ni.. aku boleh pegang semua chord complex, cuma penat nak cari kod2 ini lagipun aku bukannya hafal bunyi kod.. so, ada tip tak? sekian terima kasih.

  22. hello..i tgh2 usha2 blog on guitar.i cannot play tp ada interest to learn.so,,skang nih i got to buy a guitar 1st.nk tanya u all..brand ape plg sesuai for beginner..n..whether to buy acoustic or clsssical..bg la ur 2cents..tq..:)

  23. thanx la zairul. ari tu gi tengok panduan nk beli gitar, tup tup ari nie dh ade dh.dh beli pun. kaler hitam tapi takdelah branded sgtkan. tq for all the advises or wutever la kan. dh bleh dh main skit skit tapi takdelah power sgt. smalam baru ajer bang long ajar. ari tu tgok org main gitar mcm nk meleleh air liur, tapi skarang org plak tengok kite cam tu plak. hehehehe. 🙂

  24. 8) bleh x tolong bg lg bnyak kord gitar. ade ke?????? kalau ade tolong usahakan lah letak kt blog nie. dpt jugak bantu sy. yelah baru blajar. pastu ade x tips nk jage gitar acoustic.

  25. ade lagi x???sye nak blajo nie…kalu ade,apo nak ditunggu lagi ehh….letak la…..teman nak main gitar nie…..n sye agak xpaham sikit yep….jd tlong kemas kan ok…..thanks….=>

  26. askum..saya masih lagi beginners.Masalah sekarang saya tak tahu macam mane nak mainkan gitar ni kod semua dah hafal… tolonglah saya………..????????????????

  27. nk men solo?kl aku,aku pkai pentatonic scale..sbb aku lyn GNR.cara yg aku gune,bedal je.kaedah cube jaya.tp ddlm scale la..smbl dgr smbl men.base pd pnghayatan sndri la.kl mls,aku tgk tab.snang je.

    aku x tau la btul ke x,tp kl slash 2 die byk gune teknik hamer,pull off,bending..kl yg suke speeding cam joe satriani 2,mmg kne latih laju je la byk..corak kl nk speeding cam same je,tp ubah tempat je.

    so 1stly korang kne pilih la sape idol korang b4 men..kl nk handal cam master2 tu,korang blaja la dr kcik.2 thun ke.xpon stat dr skang jgn wat kje len.men gtr je.

  28. betul kata cok tu..aku suka main gitar pun sbb Slash Guns N Roses..style die memang ada jiwa…tp skrng layan wings..sebab Joe Wings punye style lagi masyuk…

  29. ikut lagu ko la.kl lgu rock byk pkai major minor cam kat atas tu je.awal2 ni ko hafal cord tu je.yg cord seven tu,abaikn dlu.x byk pkai cord plik2 yg ssh nk pgang cam lagu jazz tu. ssh jgk la cord die.jd pro?10 thun kot..lg lme men lg pro la.

  30. bukan susah nk hafal….solat setiap waktu,mintak terangkan hati,lapangkan fikiran,insyaallah bleh hafal..selamt beramal..hehe
    BOLEH TARA TU?

  31. demilovato / tikusgirls >> aku tengah buat ebook & online tutorial untuk belajar gitar. tips penjagaan gitar pun ada..

    frixion_28 >> takdelah kata nak kena hafal semua kod.. untuk permulaan ni tahu basic major dan minor chords pun dah cukup.. aku pun tak ingat semua kod haha.. berapa lama nak jadi pro? tengok orang la jugak kot.. ada yang 4 5 tahun baru belajar dah boleh jadi recording guitarist.. aku yang dah main lebih 15 tahun ni pun tak jadi pro lagi.. ikut kata COK tu la, abaikan dulu kod2 yang susah dulu.. dah lama main nanti boleh ingat punye..

    amy >> kod goreng??? setakat yang aku paham takde kod goreng.. tapi kalau nak goreng pakai kod tu boleh kot cuma takde orang buat la.. kalau buat pun dia jadi kod, bukan goreng.. hehe.. mungkin maksud ko ‘SCALING’ untuk goreng kot?

    aloy >> amboih.. sempat dakwah 😛

  32. ku nak sangat men gtar..
    jles btl la tengok org men gtar..
    tp aku langsong tak tau pape..
    susah gak ya nak men..tengok owg men cm sng je..
    bgs gak yek blog ni
    sekurang2 nya dpt membantu.

  33. x susah mane…cube la dulu..maen lagu yg simple2 je dulu..bg aku lagu pling mudah,punk rock la..power cord je..kl rs mls sngt blaja je la power cord ni..

  34. ape bende nie x paham la….tpi sye nk belajar jugak maen gitar….cm ne nk maen gitar??????ade sesiape yg ley ajar sye maen gitar x?????

  35. salam bro, sy nk tanya pendapat bro ni..
    sy ada jumpa gitar electric bharga rm300 kt ipoh. harga tu termasuk amp skali.based on yur experience, gitar tu ok X?? or cepat jahanam??trimas:)

  36. skarang da bleyh maen gitar…ukeyh…aq bgi basic ch0rds..yaww… A : FRet n0mb0r 2..string 5,4,and 3..pasty kan tgn tu x sent0h mane2 string yg x berkenaan.yaww? B : fret n0 4…string 5,4,3…jri telunjuk dkt fret n0 2…string yg paling bawah skali…ukeyh? C : [susah sket nk try…s0 x dicatatkan…kod D : fret no 2…string no 6 and string no 4..tekan kuat2..pastu fret yg ke 3..jri tekan kat strng no 5…s0 i2 sajje yg senang nk bgi k0wrang…yg laen buad sendiri..malas nk taip..yewp? TQ…sbb zairul jugak aq dpt blajar maen gitar..n abg l0ng kuh yg sedie mmbantu…>_<

  37. EM and Am or sumthin yg laen2 tuh is e min0r or b minor kewp or wutever..

    zairul…sy bukan nyew expert sanad..so tul0wng ajarkan ape sebenarnyew k0rd # or sharp tuh??ade k0rd laen jugak kewp mcm c0nt0h nyew F#…ade kewp..itu part yg paling sy bud0wh dlm gitar..>_<
    email kat FiaFatihahSwift@gmail.com yaww…or smiley_girlz21@yahoo..p/s : aQ punye email sume nerdz2 and skema..tafe lar..hik3 -_- ~_~ ^_^…plizz balaz!! ta ta0 n ma0 ta0…

  38. tikusgirl >> Kod Sharp (#) adalah half tone up, kod flat (b) adalah half tone down.

    Cth diantara D dan E, D# adalah half tone di atas D, dan Eb adalah half tone di bawah E. Dalam keadaan ini D# dan Eb merujuk kepada note/kod yang sama. (D#=Eb)

    p/s : aku tak paham sangat ko type apa tu.. apapun terima kasih. bahasa orang2 muda ni aku tak reti.. maklumlah dah tua..

  39. Aq ade gtar..Aq beli rm20 dri kwn..Aq nk sgt bljar men..Aq ade beli bku gtar..Tpi aq tg0k bku 2 da lemah..Tbal sengah inci..Wkakaka..Bl0m tg0k isi per0tnye agi..Klo tg0k le muntah..Serab0t skli..Ha3..Tpi aq nk beljr..

  40. Bang zairul..Bleh tlg tliskn k0d x??K0d yg sepatutnye saye blajar sbgai seorg beginer.Tlis ar k0d mcm nie..Cont0h k0d D= xxx232 ..K0d A = xx222x..Nombor tu merujuk kpd fret..Care nie senang pham bgi sye..
    Ha3..Sye blajar mcm tu..Tg0k kat bl0g org lain..Kalau bleh..Bgi k0d yg sepatutnye sye blajar sbga4 seorg beginer

  41. Knightroad >> setakat yang aku tahu tak ada “FREE” website melayu yang tunjuk fingering dengan gambar. Tapi ada ebook yang tunjuk panduan fingering beserta gambar.

  42. kpda KEYSAM,anda kne saLu prEktis kOd y sme,nnti Lme2 msti bLeyh..
    jGn rIsO…
    men gItar nIeh kne bYk bSbR…
    pRektis ajEerr…
    jGn ptUs ase…

  43. paet >> tak perlu hafal semua kod kalau baru nak mula. dapat tahu 3 4 kod pun dah boleh main lagu. tapi tahu banyak kod lagi elok.

    nak hafal kod gitar bukan macam nak hafal jawapan soalan sejarah. kena banyak prektis

  44. salam..
    sy minat nk blaja main gitar.
    kat umah ni mmg ade gitar akustik..
    men taram jer men..hehe
    sy nk petik gitar pon xtaw la..cm ne tu??
    leh tunjuk cranye x??

  45. Abang Zairul,

    excuse me, i m from sarawak, i m trying to learn on how to play acoustic guitar for myself and try to understand the guitar’s chord.

    can you explain to me please, what are the meaning of, Basic Guitar Chord, Open Guitar Chord and Power Guitar Chord.

    on the other hand, what is/are the different between the semi acoustic guitar and acoustic eletric guitar.

    your reply either in bahasa melayu or in english is very much appreciated.

    thank you.

  46. macam mana nak tekan double tali dengan baik dan bagus. contoh saya nak buat kod F.bila saya nak tekan double, mesti satu tak kena sangat atau lebih tepat tak tekan habis. saya praktis habisan dengan sepenuh jiwa saya pun masih tak dapat dapat jugak tolong la saya brother john. dan saya juga tekan tak bunyinya tak betul.tolong saya bantu saya

  47. lala >> awal2 memang susah nak mainkan kod F sebab tak biasa.. semua orang macam tu tayah risau.. grip jari sebelah kiri tu tak cukup kuat lagi.. perlukan masa dan usaha

    selamat berjaya

  48. sye da bnyak buat lagu..
    tapy ta de nada lagi..
    then sye pker ngan men gitar maybe bleh wt nada lgu sye..
    tapy mslah nyer skang neyh sye ta tau men gitar..
    so kt sini kew yg bleh slesai kn mslah sye neyh??
    tolong aja sye men gitar boleh x??
    sye hrap cgt neyh…
    pllleeeezzz….:(

  49. salam semua….. kepada yang nak blajar main guitar tu…boleh la cari software guitar pro…. pastu dengan kepakaran internet korang download la tab2 dia cari yang basic training… power chord, scaling dan sebagainya…berlatih la bersungguh2 sesape yang berminat leh kontek aku ataupun dapatkan sendiri kat mane2….. guitar pro layan beb…

  50. salam…saye ngah blajar men gitar kt um..
    maslh saye ialah sush nk ketchup mase pertukaran kod..
    lambat sgt jari nie nk alih..
    mcm ne ek nk selesaikan mslah nie?

  51. aduh…gitar bli dh tp xtau maen lak..urmmm korang ley tolong aku cm ne nk bca basic…hurggg and set tone aku x tau nk bwat cm ne..

  52. sye nk men gitar tp..,sye x tau camne nk men.
    tgk org len men sng je. mcm mne sye nk improve kan
    sye punye skill?. sye nk bli gitar baru ade tips untk sye
    macammana nk beli gitar untk org yg kidal mcm sye sbb gitar sye yg
    dulu bf sye kaci tp skarang dah patah hu…..

  53. ape maksod scaling???ade cara belajar lg mudah x??ape mksod sus?? #??? tu sume??ape beza basic, open.ngn power kord???pas uh biase tgk org mcm petik sume tali je mase men lagu…

  54. plushy ngn johara…men lagu 4 kord yg paling senang..tgk kt youtube..ade care petik sume smpi abeh..lagu senang lagu b.i im yours ngn stand by me..tuh lagu 4 kord..aku pon dak baru blaja nie..gne lagu uh je sbg asas..

  55. Salam zairul..amp dah ada dan kt amp tu ada drive…beza ker dgn yg main effect tu? yg pijak kaki tu…binggung ni….

  56. no problemo..kite same2 ea beginner johara..ape2 pon leh tanye..cube ea lagu simple uh dulu..care nk petik..care pgang pick sume ade..jgn give up ea!! gambate kudasai!!

  57. aku x smpi tahap tuh lagi amad..aku pon beginner gak..aku blaja basic chord..soo senang nk men lagu..nk goreng lagu pon senang…itu x silap aku power chord uh..aku x reti men..basic chord pon leh men lagu ape..senang..pape abg zairul lg power..abg leh explain???

  58. @amad, @wan : # (baca SHARP) chords tu sama je macam kod bese cuma position nye half-tone ke atas. kalau b (baca FLAT) tu half-tone kebawah. contoh jarak antara C ke D dipanggil one tone. diantara C dan D ada not C# atau Db. C# dan Db adalah kod yang sama. Jarak antara C ke C# tu dipanggil half-tone.

  59. abg zairul..sori ea kalo tnye lagi coz sy nie btol2 beginner..saye hanye tau pon basic kord je leh men..yg sharp2 uh sy x tau angat..kenape dlm rajah ini ade 2 bende yg same tp x serupe contoh untuk fingering C# atau Db ade due bende same dlm power chord..knape ea??x same ea?? dn saye nk tnye lg satu soalan kt abg zairul..sy ade tgk guitarist ade mase die men lagu die petik tali satu2 dn ade mase ea die goreng mksod nye die petik dari atas smpi bwh..itu chord mcm mane uh??sori tnye lebeh2..thanxx

  60. nk tnya ckit bley…
    mcam na ye nk ejas tone gitar..??
    gitar sya bnyi sumbang giler..
    plzz help me zairul..

  61. sy pon xtaw cara nak tuning gitar lagi
    boleh x brader zairul tolong ajarkn sy yg bru je lagi lam
    pembelajaran gitar nih??
    plissss te rader zairul!!!

  62. abg saye bingung ni, saye baru je blajar chord2 yg mudah2, tp saye tak tau same ade nak petik semua atau satu-satu, ade lagu petil satu-satu ade yg petik semua sekali gus, macm mane nak tentukan ekh?

  63. salam…da lame sya tggu respon abg…but no respon…bang…sya serius nk blajar men gitar ni…nk blajar ngan abg yg asas lu…ari 2 sya men gitar n blajar la an sampai satu putuz tali gitar..hahhaah…abg tolong eh…takut t abez tali xde sya blajar..heheheh

  64. @sya : aku tersangatlah busy sekarang nk layan family pun tak berapa sempat. komen2 kat sini pun dah terbiar je. sorry la aku cuma boleh publish artikel kat sini and beyond that aku tak mampu nak tolong. kalau nk tanya ref kat website lain ke tu maybe aku boleh tunjukkan

  65. hello .
    haii .
    saye niesha , umur baru 14 tahunn .
    btw , boleh tak ajar cara-cara bermain gitar ?
    because , saye nak masuk satu pertandingan nie . 
    [hehe ]
    harap , boleh bantu .
    terima kaseh 😉

  66. salam bro….saya nak belajar main tabbb………macam mana eah nak paham kod tab ada?????
    da lama cube menghayati kod tab…tapi xpaham lah….
    tolong beri tunjuk ajar

  67. salam bro….gua mintak tolong sangat 2 untuk bro ajar main gitar……gua ada gitar,,tapi tak tau main…kalau tak tau main,,rasa menyesal pulak beli gitar….tolong ajar gua….email gua azrulazrul00@yahoo.com atau call gua 0173421390

  68. salam bro.bole trangkan tak beza antar arpeggio ngan pentatonic.aku naek pusing jdnya.aku semak jugak tab2 nye.maen da bole tp aku ta pham lg ape bnda tu.klaw bole tolong trangkan smpai aku pham.terima kaseh bro.

    1. @kunyit : Arpeggio adalah kombinasi kod yang dimainkan satu satu. Mcm contoh kod C, petik satu satu not C E G jadilah arpeggio. Kalau petik 3 not tu dalam satu masa itu dah jadi kod. Pentatonic adalah salah satu basic scaling, dipanggil PENTA sebab ada 5 tone dalam satu octave. Ada juga sesetengah form arpeggio yang termasuk dalam pentatonic scaling.

  69. saya bru beli gituar semalam saya petik punya petik x jdik jgk muzik saya plik lak saya adew bli buku guitar sekali mse 2 sye tngok dye ajr kod senang tpi sya ttp x ley ikut mgkn abg nie orng yg pndai tlg la ajr saya saya harp sngt

  70. sya skrang ni sdang praktis menukar kod gitar tpi sya rsa sy lmbt mnukar kod gtar…bza atr kod gitar 1 second je…adkh sya prlu praktis lgi menukar kod lbih cepat dri satu secnd…ataupun mslh strumming???plezz tlong jwab…

  71. bro bgi tips mcm mna nak singing smbil maen gitar…sya sering strumming x clean sms saya menyanyi…brbnding maen gtar shj

  72. Salam,

    Macam mana nk blajor men gitar? sy dh beli gitar tapi refer kt buku xpham2..rase mcm benak jer diri nie..huhuhu..tolong la sape2 yg bole jd sifu ato bg tunjuk ajaQ.

  73. ak na sgt blajar gtar, aku na men gtar utk abh ak.. ak da bljar tpi ggl gak, tlong la ak, besday abh ak 9.12 nie. ak na tnjok at dy ak pun pndai men mcm dy gak..

  74. salam…ku da bleh men gitar ckit2..tp ku de masalah ngan ‘plucking’ ade x cara yg terbaik untuk praktis plucking??sbb aku dk struming je..bosan gak…bunga2 plucking asas de x??tlg jelaskan ckit…tq…

  75. baru2 tengah hafal chord . . .
    tapi yg pening nye sekarang bnyak sgt jenis chord …
    boleh terang kan perbezaan chord2 gitar ni .
    minor,major , barre , full chord , lagi ape ntah !
    pening laa ..
    lagi satu yang mana patut beginner belajar and hafal mengikut trutan .

  76. salam..aik bro saya mau tnya ni..kalau baru 1st time mau belajar gitar, apa jenis gitar yang sesuai ya? ari tu cigu saya ckp klu mau bljr mau guna gitar biasa dlu and ten bila sdh tau chord baru guna akustik gitar?

  77. haha alah kesian la cigu tu nnt.ha btl la tu dia ckp gitar biasa mean gitar klasik..kmi baru belajar la bang mn nak tau nama2 gitar ni..mahal x gitar klasik tu??

  78. Assalamualaikum… saya dah main gitar dalam 4 bulan… basic kord tu dah boleh… kirenye kord da boleh la… plucking pakai jari pon boleh la jugak … tapi yang masalahnye camne nak main gune pick ? dah try main pick… x boleh nak hafal kedudukan tali utk petik gune pick tu… asik salah je picking (lagi2 try gune alternate pick..meraban2)… tgk org men gitar cm senang je dia main petik2 gune pick xyah tengok.. paling2 pon tengok tangan kiri pegang kord/men scale…. camne ye nak plucking atau petik/strum gune pick…. lagi2 kalau main solo/lead gitar elektrik…kejap2 strum,kejap2 picking gune pick… tengok ada byk jenis picking cam alternate dn lain2 picking… harap paham2kan ape yg saya taip ni 😀

  79. okayyy! tengsalott sebab entry ini sangat berguna, sy jatuh hati dengan bunyi gitar, sy dah lame nak main gitar, tapi baru sekarang ade kesempatan nak pegang gitar.. google-google jumpe belog ini, tengss sangat!

  80. mule blaja gitar kapok..kod2nye dh tau cume susah nk buat kod cnthnye mcm kod bm..
    ag 1 bile dh tau kod nk strum n nk tkar 1 kod ke ke kod yg lain susah betol…
    sila bantu saya…saya budak baru belajar..tq..

  81. salam . saya nak minta tolong . boleh tak tolong carikan kord lagu Ana Raffali – Dan Ku Biarkan Kau Terlepas [ verse acoustic ] . linknya ade di bawah . thanks .

  82. salam . saya nak minta tolong . boleh tak tolong carikan kord lagu Ana Raffali – Dan Ku Biarkan Kau Terlepas [ verse acoustic ] . 

  83. hai sy mira,umo sy 18,sy minat sangat nak main gitar.tapi sy lgsg x tauw pape pon.yg sy tauw sy mmg minat dgn gitar akustik..blh tolong x..

  84. salam,..I am interested wif tis web,..
    bcoz, I’ve plenty of lyrics that I wrote ny myself,.. but, sadly bcoz I didnt even know how to play guitar,..so, minta tunjuk ajar k…

  85. susah jga kan klau nak main gitar ni pkir kan snang je tp susah tp x pe saya ttp juga nak main gitar susah mcm ne and saya x kan putus asa

  86. sy minat sgt nk blaja main gitar..minggu dpn sy nk register class..tp sy tak tahu nk masuk class classical guitar or acoustic guitar dulu utk pemulaan….sbb sy mmg tak thu ape2 langsg, bru nk strt from 0..hehe….advice plezz….

    1. @arenisz – kalau ada peluang amik kelas, amik classical dulu. pakai tali nylon tak sakit tangan. kalau dah biasa dengan klasik gitar nak main akustik nanti senang je.. ni kalau ikut pengalaman la.

  87. aq nengok sume soklan same jer dari taon 2007-2011…haha
    jenuh menjwbnye…btw teringin giler men guitar..tp ada bnyak jenis gitar akustik..mna satu org slalu pkai ar?teringin membelinya…=)

    1. @EnPaku – tgk genre jugak. nk tanya gitar mana org selalu pakai mcm nk tanya sabun mana org selalu pakai. soalan sama dari 2007? biasa la tu. mmg jenuh nk menjawab. cuba kira pulak dari 2007 berapa org yg ckp thanks 😀

    1. @noobies – “sus” adalah singkatan untuk suspended. Dsus4 misalnya adalah suspended fourth, kod pada not ke-4 yang bermula dari root note D. Nk cerita music theory jadi panjang.

      Dimudahkan cerita, not ke-4 dari D adalah G (D–>E–>F–>G), G adalah not yg ke-4. Mainkan not ke-4 ini dalam kod D, jadi la Dsus4. Kalau Dsus2 pulak suspended second, chord pada not ke-2 dari root note D, maknanya kena main kod ke-2 dari D iaitu E. Kod sus4 paling umum, selalu dipendekkan jadi sus sahaja. Kalau F#sus tu maknanya F#sus4 – mainkan not ke-4 iaitu B.

      Cara kira 1 2 3 4 ni cara kira mudah yg aku pakai. Bukan exactly cara pengiraan dari teori muzik yg betul. Sebab itu kalau Fsus4, walau kira F->G->A->->B, not ke-4 adalah Bb.

  88. bro..
    aq ni bawu beli gitar…
    aq ni x taw chord dan aq cuba cari kat kedai…
    tapi kedai cuma bagi chord lagu ja…
    aq nak cari buku yang tunjuk set kedudukan chord…
    leh send kat aq punya email…
    ademon94@yahoo.com

  89. br0 aq xphm ar cara main gitar nie…nk petik gitar petik sume tali ke or petik tali yg ada dot hitam 2 jer…ank cucu minta tunjuk ajr =)

  90. br0 srry kc0 lg..x phm la kdg2 tgk kod lagu dkt tenet diorang pkai power chord or basic chord..,xthu nk men pkai chord mna satu pening nie =S

  91. saya tidak thu lngsong bermain gitar….boleh ajr saya cra brmain???ataupn tlong hntar smua kod lgu 2 kt sya…..plizzz…….

  92. bdasar kn ur komen kt ats tu…..

    tp sy pernah bace yg u ckp btter mule2 blajar akustik dlu cz tali keras..bile da biase main ngn tali keras dlu then bile main ngn ape2 tali pon boleh kan….tp skrg i amik class akustik terus..sbb classical bnyk step laa..hehe…tp mule2 main smp bngkak2 jari..sket gak..tp snce da beli gitar sndri cam lg excited kowt nk prktis..thankz advise..:)…suke la blog ni, leh tnye mcm2..tq k

    1. @arenisz – tak ingat pulak.. maybe maksud aku kalau tali gitar nye keras pun nanti nak main tali nylon rasa senang.. kalau nak start belajar better mula dgn tali nylon

  93. slm…sume,aku nk ty la..pasl main lagu n igt kord aku dh lih cume dr dulu sampai sekarang xtw cne nk tune gitar..malu bro org dgr kite main gitr tp dak2 mntk tlg tune xtw…hahahaha..plzzz email k

  94. Hello..bro..ak nk men gitar..gitar da ada..masalhnya aku xthu lgsung psal kod gitar ni..asal aku men ja bunyinya ntah apa2..please ajr basic kod one by one..
    anyway..thank u

  95. br0 zarul nk tnya sikit…asl bunyi gitar jd berdengung ar..pastu cm bunyi nyamuk sikit apa punca msalah dia..kdg2 bunyi nyamuk 2 kdg2 x bunyi kalau pgang fret btul…confuse rsa tune suma ok dah…cuma antara nk tukar kod ke kod lain dier cm berdegung sikit…gitar mmg camtu ke bunyi sbb baru first la kan benginner…
    mslah dier ape ar??
    1- sbb tali berkarat ke?
    2-pegang fret x btul ke..
    3- sbb gitar sy nie pelik sikit dier lubang dier bkan bulat tp bujur..nma EVO ntah kna tipu ke pe ntah sy beli dkt kdai yamaha

  96. hahahahah giler lah…comment start dari tarikh 23 August, 2006,…sampai skang masih ada yg komen n bertanya…hebat2 zairulll……err bleh bg tips tune tali gitar x?? nak blaja men gitar gak lah aku cam ni…huhuhu

  97. mmg pening giler blaja gitar nie…first2 men jari slow..bunyi x sdap rsa mls trus men…rsa cm rugi je aq beli…

  98. klu nak tune gitar beli jer guitar tuner..tak sampai Rm50… sonang… tapi aku biginer gak.sbb tu la beli gitar tuner..hehe..baru nak blajar men gitar.. nak workdard ke nak worksmart..???

  99. errmm kalu ade bulat hitam kat atas…itu open note jugak ker???
    n kalau nak petik gitar 2 ikut nomber y da disediakan untuk tangan tu eah..
    adoikk…faham x??
    errmm cam nie kt sni haa http://www.ultimate-guitar.com/tabs/w/westlife/rose_crd.htm

  100. nak tny la..sy tak paham klu mcm tab kat bwh ni nak mainkan mcm mane..??

    e---------------------------|----------------------------|
    B---------------------------|----------------------------|
    G---------------------------|----------------------------|
    D---10-10-10-10-10-10-10-10-|--10-10-10-10-10-10-10-10---|
    A----8--8--8--8--8--8--8--8-|---7--7--7--7--7--7--7--7---|
    E---------------------------|----------------------------|
    
    pastu mcm mane lak dgn ini....
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|(131313)|
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|-131313-|
    |-xxx-xxx-xxxx-xxx-xx10xxx10xxxx|-121212-|
    |-------------------------------|--------|
    |-------------------------------|--------|
    |-------------------------------|--------|
    
    dan ini.....
          G               D                  Em            C
    e---3------------5--------------7------------8-----------
    B---3------------7--------------8------------8-----------
    G---4------------7--------------9------------9-----------X2
    D---5------------7--------------9------------10----------
    A---5------------ 5-------------7------------10----------
    E---3------------ 5-------------7------------8-----------
    

    timekasih……

  101. mane bagus nak blaja.men gitar…
    blaja ngan sifu ke…
    blaja sendiri+dgr lagu+tgk youtube
    harap dpt membantu…..
    tgh kompius nih….

  102. salam…zairul, za nk beljat maen gitar..skrg ni za cuma ada gitar kapok je…leh tak ajar?basic chord ke???
    before ni pernah la main kat sekolah tp tak ingin…past 2 years za tak main…n all gone…tak ingin apa2…yg tau cara pegang gitar je…leh adviced ke?
    ada cr guru music…but cos mahal giler….tak mpu lagi.
    email za ——-> afiza_no@yahoo.com

  103. nak main gtar.,,p x tau camner nak main..huhuuhhuhu
    gtar pom dah ad…syg x tau nak gnew…ajr lar sy main gtar…:(

  104. main gitar ni ambik mase sebenarnye.. jgn ingat beli gitar, sehari dua lepas tu nak terus power.. aku skang dah masuk 3 tahun main gitar, aku belajar  sendiri mmg 100% dari internet, awal2 tu mmg aku give up la.. sbab dah ikut dah chord2 die tapi tak bunyi lagu.. dan mase nak tukar chord tu terus beterabur.. benda first yang aku salahkan ialah gitar..kononnye gitar murah ni la sebabnye haha… lame2 tu lepas aku prektik betul2 chord2 tu, (tak semua pun) chord2 simple je. lagu first  aku bleh main, lagu im yours G D Em C… lagu ni mmg senang la.. lepas aku bleh main lagu tu la semangat nak blaja gitar datang balik… haha.. al-kisahnye, jangan cepat givap la..dan jangan salahkan gitar/ tangan pendek dan gemuk… tu semua alasan je.. semua orang bleh main gitar kalau stakat basic chord tu….

  105. zoro89: aku baru nak blajar main gitar.dah ade gitar akustik. blajar ngan buku panduan. tapi susah larr.. boleh tak rekemen web mane yg boleh ajar main gitar? cari kat internet smua tak clear la diorg ajar.. nak pegi class mahal.. tak pun ade tak sape2 sudi jd cikgu gitar aku………………………………….boleh email to—–> audyaro@rocketmail.com

  106. chords yg F#m C#m ney kan.ape yang ade # tu?yg tu cmne pulak?sorry la.baru nak blaja main.gitar pun takde lagi.tengah survey survey.haha.so sangat bodo pasal gitar,chords ney sume.hihi

  107. chords yg F#m C#m ney kan.ape yang ade # tu?yg tu cmne pulak?sorry la.baru nak blaja main.gitar pun takde lagi.tengah survey survey.haha.so sangat bodo pasal gitar,chords ney sume.huhu

  108. salam..sedihnyer.. x rti nk men gitar cmnew.. hurm.. nk p kls gitar pom x de ms..uissh..! btol ke kne practise cllalu? lau g2 lar kn, satu kord,kne igt dlm otak ke? :)) n lps igt stu kord tuh, bwu lah kte leyh men kord len plak? g2 ker?

  109. nak tanye…macam mane nalk main plucking…..contoh lagu kau ilhamku…atau..umtukmu sayamng…payah naww nak plucking…tq

  110. tumpang lalu…

    C G/Em F
    Jika Kau bercinta lagi
    G C Am F G
    cintalah sepenuhnya aaa aaa aaa
    C G/Em F <——————————— G/Em ..YG KOD NIH MCM MANE NAK MAIN…
    jika kau bercinta lagi
    G C Am F G
    jagalah kau hatinya aaa aaa aaa

  111. audy> aku rasa ko kene prektis basic chord dulu kot… paling kurang pun ko tau la Am C D Dm F E Em …kalau tau chord ni dah byk gile kot lagu ko leh main… pastu prektis la tukar chord bagi smooth..

  112. tambah satu lagi.. G chord..haha.. ni chord2 yang slalu jumpa la.. kalau  ko tau chord2 ni byk je lagu2 ko bleh main.. jgn cepat givap la.. prektis makes perfect… ikut orang la..ade orang cepat, ade orang lambat… cam aku, aku mmg slow learner

  113. ak daa ader girar tpy ak bru nk belajar ar … tpy tngn ak susa ar blea nk maen kord toe … ak susa nk ingt kord2 lgu yg ak nk maen , cmnea erkk ??? asl ak nk maen jer msty slp petik nyea … isshh !!

  114. ak nk mnx tlg larhh … law bole nk mnx petua bole x ?? nk taw cmnea kte nk cpt kn tngn kte blea nk maen gitar toe … nk ingt kord2 toe , cnea ??

  115. ajr yng paling senang blh x nie bru nk belajar main gitar x thu mnew stu kod dia plez ajr paling2 senang…..,……. pening btul nk main gitar nieeee

  116. zoro89> thanks. ok, ke semua basic chord tu aku dah boleh main. agak laju la bila nak tukar2 main tu. cume aku tak tau nak mainkan ikut lagu…aduiii..means tali mane yg aku nak petik time jari aku duduk pada chord tertentu… so far cara petik aku sama aje. so setance2 lagu je boleh main… boleh advise tak…plz..

  117. zairul> bang…chord G yg dalam 7 kod asas gitar tu susah giler nak wat.. jari pendek ke ape ntah masalah.. aduii.. tapi aku wat guna jari lain.. menjadi..hehe..

    1. @audy – Itu adalah posisi tab/kod ringkas. Dari kiri ke kanan nombor tali dan kedudukan fret. Tanda ‘x’ maksud jangan mainkan. Contoh untuk kod C, x32010, tali #6 tidak dimainkan, tali #5 tekan di fret ke-3, tali #4 tekan di fret ke-2, tali #3 open string (tak perlu tekan apa-apa fret), tali #2 tekan fret 1 dan tali #1 open string.

  118. zairul> utk chord F wajib mcm ni ke——> 133211 ? kalau mcm tu, macam mana nak tekan smua tali fred #1? jari boleh tekan 1 point aje.
    minta advise..hehe mmg bebal pasal gitar ni.

  119. haha…teori sendirik… ooo tali gitar tak mendatangkan effect kat bunyik gitar ek…. ok i’ll try my best…

  120. salam…kite baru blaja nak main guitar malam tadi..tu pun sbb adik bagi Guitar Capo (betul ke eja) dia…sbb dia beli guitar karen…
    tapi hampir panas ati gak….sbb jari2 nie da keras…da ssh nak lentur…nak dok senget2 kan pun payah bebeno rasanya…mcm ner ekkk….

  121. audy> chord G susah? aku rasa, dalam chord2 basic ni chord F paling susah, tapi ade gak shortcut chord F yang simple, tapi bunyi tak sedap la.haha

  122. abg2 smua.. minta pndgn.sy rase tali gitar sy tegang sgt la.. nak wat chord Gm-355333 pn susah.mcmn nak kendurkan tali gitar, tapi tune tak lari.. boleh tak?

    1. @audy – Selalu sebab neck bengkok. Kendurkan tali, adjust balik truss rod sikit2, tuning balik, kalau masih tinggi adjust truss rod balik. Jangan sampai tali kena fret kalau petik. Kalau tak boleh jugak rendahkan saddle dengan cara kikis bahagian bawah saddle dengan kertas pasir etc. Kalau teruk sangat maybe kena re-install balik bridge.

  123. sy baru je belajar men gitar nih . gitar pon baru je beli . HAHA
    masalah nye , jari sy mebi agak pendek n susah nk men sesetengah kod .
    n satu lagi gitar ni dah lari tune . nk ejas tk pandai . hmmm (nk nges boley?) huhu

  124. wuish, aku tanak pandai men gitar pn, tapi aku cume nak pandai men lagu happy birthday jer. sbb aku nak main ntuk si dia. ya Allah, tolong lahhh. lagu happy birthday pun aku tak boleh. 3 kod jer kot. adoiii lar.

  125. beb… aq nk tanye kedai mne ade jual gutar jenis kapok 20~ fret…. aq biginer tq aq maen kidal…. nk jew aq beli gutar yg 22 fret… tapi utk right hand…. cacat weh klu pakai…. agak2 mne kdai or no phone kedai tu aq leh helo2…. tq~~~

  126. thanks bro..coz u buat group cam nieh! nnd..this menyenangkan saye yg ngah nak blajar bermain guitar ni..thanks sangat2″,

  127. alhamdullillah , akhirnye aq jumpe website yg bole ajar aq beljr gitar dalam bahasa melayu , Mudah-mudahan murah rezeki zairul 😀

  128. kalau kau org nak tune gitar senang aja……….
    letak gitar ko org elok2 kat bawah pas tu ambik..
    tanjak dari atas pastikan di tangan kau org memegang kapak atau
    hamer….
    tidak pun ambik gitar ko org libas di pokok atau tiang atau kepala kau org sediri..
    pastikan pada kelajuan 100 kmh….

  129. dulu time skolah mmg kod ini le yg kazen2 dok ajo…smpai ni anak2 yg tgk mama dia main gitar..kihkihkih…byk lagu melayu yg gune kod ini..antaranye..pergilah sayang lagu korie ella tu…;p

  130. hey , saya dah belajar chord2 dia , tapi saya tak tahu mcm mna nak petik gitar tu , adehhh . ehh , bm tu chord hape plak eaa ? kenapa tak de dlam senarai kat atas ? thanxxx

  131. Der off the topic kejap . Macam mana nak jadik mechanical designer ekk ??

    Kena ada degree ke diploma apa in mechanical engineering kaa …… ?? ke ada related dengan course lain mcm architecture ke apa ???

  132. Der , trimas ….. this blog is really helpful . Sekarang dah bolehlaa sikit2 walaupun terkial2 lagi nak tukar chord …..

  133. i’m sorry 
    I do not get the point slightly
    because i dont know malay language
    sounds good..but unfortunately I do not understand :'(

  134. una nak tau.. kalau mula2 memang rasa pening ya? semua mcm sama ja.. tngok kod.. bulat2 bulat2.. hahahah just wondering if this is just my feeling or just my instinct yg semakin patah hati bila tengok kod lagu? i have to learn this thing.. i might not be able to just ignore the temptation.. susah x? serious? susah x? jujur? =p

  135. sye nk blja men gtar , sbb gtar dpat mlgakan ati syer , sye ader mmber yg hndal men gtar , tpi syer sgann nak mnx tlong dyer , tiap kali dye maen sye akn dudok sblah dyer dan dgar petikan gtarnya yg sdap , bgaimana sye hendak blaja men gtar ? bleh tlong ?

  136. men gitar nie susa sngat Larh , Dh prektis but stiLL cm besa , anD then , tngan sakit tekan taLi gitar , Law bLjar men gitar ? mang gnie ke ? , atau sye yg x spDan ngan gitar ? . ?

  137. saya boleh main gitar tapi tangan tak cukup laju untuk tukar kod,saya nak tahu cara untuk mempercepatkan tangan semasa bermain gitar

  138. sy nie da lame nak blaja maen gitar..tp jari nie keras ble nak tkan kod too..ley x bg tau sye cm ne nak ks jari to snang ble nak grak kan kew kod laen

  139. nk bg pndngn jp..why not..lau kite kua rmai2.n blaja men gtr kt mne2..tmpt yg tng la kn..huhu..sy pown mnt sgt…nk blja gk..tp sy nk pi class..wet xmayuwk la..lau free tpew gk..hehe..pew kate korunk?

  140. aku gilar sgt ng gitar , tp ak ta geti uns men gitar , hek2 , ckg cume bljar kord cnte muke buku , tp bile na tuka kord ue , tecarik carik lha pulak ,

    1. Buat latihan jari (finger practice) 2-3 jam sehari. Kalau ada kemampuan beli Gripmaster untuk membantu menguatkan grip jari. Selepas 2 3 bulan boleh cuba latihan lagu yang menggunakan guitar riffs yang laju. Lepas itu sedikit demi sedikit boleh main dengan pantas dengan senang.

    1. Basic chord tu kod asas, kod yg selalu orang belajar pada peringkat awal main gitar misalnya, atau untuk lagu-lagu mudah. Power kod adalah kod barre yang dimudahkan, selalu guna untuk main lagu2 rock.

  141. aq pun bru belajar main gitar tpi slow lah rase bsn klu main slow2….cam ne nak main dgn lju arh???

    1. Buat latihan jari (finger practice) 2-3 jam sehari. Kalau ada kemampuan beli Gripmaster untuk membantu menguatkan grip jari. Selepas 2 3 bulan boleh cuba latihan lagu yang menggunakan guitar riffs yang laju. Lepas itu sedikit demi sedikit boleh main dengan laju.

  142. bro… camne nk petik 6 fret dalam 1 masa?? dan,, xpaham asal ade 6 fret.. jari cuma ade 4 jee.. tlg laa bro,,

  143. salam n hi!
    tq for sharing such a nice infomation.
    boleh x nk requst sikit.
    boleh x ajar cam ne nk pluck gitar.?
    kalau x keberatan untuk berkongsi pengetahuan 🙂
    thank you very much 🙂

  144. bagos la blog nie..senang aq nak men guitar…abg zairul harga buku gitar bape argh rase abg….dlm 15 ade x?

      1. Saya guna gitar normal, but ubah tali dengan slide putih atas dengan bawah.
        bolehlah >.<

        Saya pun baru belajar. harap abg dapat beri tunjuk ajar T.T

  145. gitar dha ad . tp x pandai main . nk s0h orang ajar kan , tp x de yg sudi ! err ! geram
    lha ! nasib internet ad , boleyh gak tawu kord-II gitar .

  146. Saya teringin belajar gitar. sepuluh tahun yang lepas ada belajar tapi tak dapat-dapat. Tahun ni dapat sambung belajar dan salah satu minor ialah mencipta lagu dan bermain alat muzik. Hati risau cerita lama berulang semula.Selain praktis, apa cara lain untuk cepat memahami teknik memetik gitar ni. Ada sesiapa boleh bantu saya?

    1. Cuba kelas gitar, bukan mahal pun. Nak belajar dengan buku atau hanya refer kat internet bukan kerja senang. Bayar sedikit untuk ilmu yang kita boleh simpan forever..

      Selamat berjaya.

  147. salam, saya nak tanya. ade sesetengah chord lagu, sy jumpe chord F#m dan Bm. mcm mane nak main chord tu? terime kasih. 😉

  148. hai saya baru beli guitar acoustic and thanks to zairul for this basic chord . baru pandai nak menekan fret hahaha . overall thanks k (:

  149. sya memey tringin sgt nk blajaq men gitar..tpy sy pening dgn kedudukn kord dy..bb byk sgt…mayb bley ingat klu slaloo praktis an but gitar skunk ny ad kt umah abg..so ad cra x utk blajaq bgy berkesan

  150. knp ni kod da hafal skit2 tpi knp susah sgt nk tkr kod mse main mcm da nk give up aq…..tolong beritau aq mcm mne nk tkar dgn cepat aq begginer lgi…….

  151. hy saya bru je nk main guitar tpi sye bermasalah dgn penukaran kod semasa bermain saye bru dpt menghafal kod C , G , dan Em……..tolong saye……..

  152. nak tanya sikit bila kita petik chord c tak kesemua tali kita petik kan…tali yg abg tanda bulat kosong yg kita kena petikkan

  153. saya bru dpt gitar n bru blajar main lagu twinkle2 little star gna tali pertama.
    saya ada tgk chords tp ada stengah chord yang tempat tekan dya melabihi penggunaan 4 jari macam untuk G# dan Bm.
    boleh tolong x?

      1. bang…aku ada beli satu gitar ni (zaman belajar dulu la.) tak pandai main pon…brand stagg jenis strat copy..aku nak tukar fender nyer pick up boleh ke?? takut kang salah pasang bunyi lain lak

  154. Besnye dpt jmpe blog ni.. Taaapiiii… Knp ssh nk bljr ni.. Fham, mmg dh fham,, cume cre nk buat tu.. Klau yg htam tu, klau kte tekan mcm mne nk petik? Plik la..

  155. erm …..saya tak pandai main gitar tapi saya ada gitar….bagaimana saya nak main gitar…..saya ingin main gitar untuk menyambut hari guru yg akan datang…….untuk guru kesayangan saya….

  156. saya tak tahu cara strum gitar..saya tahu main kord gitar tapi tak tahu macam mana nak strum gitar ikut lagu…tolong boleh?

  157. salam..sy da pandai men gitar,skrg sy nk tau mcm mane cara nk faham lead gitar..nk fhm cm ne nk msk kan lead dlm gitar yg kedua..contohnye ada 2 gitar 1 utk redeem n 1 utk lead..leh bntu x?

  158. Salam, Saya baru belajar main gitar. Lagu first sy nk try main lagu 150 juta. Sb lagu tu guna 3 cord je. Tapi tang nak strumming tuu x reti lahh. Huhu. Ape pattern strumming utk lagu tu eh.? TQ 🙂

  159. Salam abg zarul…saya khairul.saya skrang mnat nk blajar main lead gitar.
    Mslah skng sye xtw kod2 setiap fret,setiap tali..kwn2 sye ckp org pnggil kod toge..blh abg zarul wat smple guide.trima kasih

  160. assalamualaikum bang zairul…saye nk blajar men gitar…tpi sye ni kidal…boleh org kidal guna artikel di atas untuk panduan?????

  161. Salam. Artikel yg menarik.

    Saya nazri. Anak perempuan saya berminat nak nermain gitar. Umur 13 tahun. Saya pulak 0 ilmu gitar. Ada apa2 cadangan nasihat yg boleh share.

Leave a Reply