Source : mykmu.net

Tuan-tuan dan Puan-puan,

Saya tidak lagi dapat bercakap dengan secara langsung.

Hari ini saya diberitahu majlis anjuran NGO di Baling pada 3 hb November 2006 sudah dibatalkan. Polis memanggil penganjur dan mengarah supaya majlis dibatalkan.

Perkida Johor juga diarahkan supaya batalkan jemputan kepada saya pada 1 hb November 2006.

Dengan ini sudah 14 jemputan kepada saya yang dibatalkan atas arahan Kerajaan Pak Lah melalui Johari Baharom, Timbalan Menteri Dalam Negeri.

Di masa yang sama semua media aliran perdana membuat laporan yang tidak berasas untuk memburukkan diri saya. Saya tidak boleh jawab, tidak boleh nafi walaupun laporan telah diputar.

Inikah yang dikatakan kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar zaman Pak Lah. Segala saluran untuk sesiapa mengkritik Kerajaan ditutup.

Jawapan Pak Lah dan konco-konconya tidak tertumpu kepada kritikan yang dibuat. Sebaliknya semua marah kerana saya membuat kritikan.

Jangan kritik.

Kalau kritik keluar dari parti.

Semua mesti akur kepada Pak Lah.

Jika tidak, buang jawatan.

Apakah pernah perkara seperti ini berlaku di zaman Dato Onn, Tunku, Tun Razak, Tun Hussein dan saya sendiri?

Tunku dan Tun Hussein bebas mengkritik saya. Tidak ada sekatan. Polis tidak mengganggu sesiapa yang ingin mendengar kritikan mereka. Tidak ada ugutan untuk bertindak terhadap Tunku dan Tun Hussein.

Percayalah apabila pemimpim tidak boleh ditegur maka dia akan salah guna kuasa. Dia akan utamakan kepentingan diri, keluarga dan kroni. Kepentingan negara, kepentingan rakyat akan diabaikan. Akhirnya negara akan rosak dan rakyat akan menderita.

Pak Lah dan keluarganya takut membenarkan saya bercakap kerana kebenaran apa yang saya akan perkatakan. Jika apa yang saya perkatakan tidak benar, tentu mudah untuk membuktikan apa yang saya kata adalah tidak benar.

Berani kerana benar.

Takut kerana salah.

Takutnya Pak Lah jika rakyat dengar saya ialah kerana dia dan konco-konconya bersalah.

Saya guna saluran ini kerana tidak ada saluran lain bagi saya. Sama-samalah kita renung perkara ini.

Sekian.

DR MAHATHIR BIN MOHAMAD
November 3, 2006

Kenyataan Tun M : Larangan Mengkritik
Tagged on:             

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: