Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

583 thoughts on “Panduan asas bermain gitar (kod mudah)”

  1. saya bru dpt gitar n bru blajar main lagu twinkle2 little star gna tali pertama.
    saya ada tgk chords tp ada stengah chord yang tempat tekan dya melabihi penggunaan 4 jari macam untuk G# dan Bm.
    boleh tolong x?

      1. bang…aku ada beli satu gitar ni (zaman belajar dulu la.) tak pandai main pon…brand stagg jenis strat copy..aku nak tukar fender nyer pick up boleh ke?? takut kang salah pasang bunyi lain lak

  2. Besnye dpt jmpe blog ni.. Taaapiiii… Knp ssh nk bljr ni.. Fham, mmg dh fham,, cume cre nk buat tu.. Klau yg htam tu, klau kte tekan mcm mne nk petik? Plik la..

  3. erm …..saya tak pandai main gitar tapi saya ada gitar….bagaimana saya nak main gitar…..saya ingin main gitar untuk menyambut hari guru yg akan datang…….untuk guru kesayangan saya….

  4. saya tak tahu cara strum gitar..saya tahu main kord gitar tapi tak tahu macam mana nak strum gitar ikut lagu…tolong boleh?

  5. salam..sy da pandai men gitar,skrg sy nk tau mcm mane cara nk faham lead gitar..nk fhm cm ne nk msk kan lead dlm gitar yg kedua..contohnye ada 2 gitar 1 utk redeem n 1 utk lead..leh bntu x?

  6. Salam, Saya baru belajar main gitar. Lagu first sy nk try main lagu 150 juta. Sb lagu tu guna 3 cord je. Tapi tang nak strumming tuu x reti lahh. Huhu. Ape pattern strumming utk lagu tu eh.? TQ :)

  7. Salam abg zarul…saya khairul.saya skrang mnat nk blajar main lead gitar.
    Mslah skng sye xtw kod2 setiap fret,setiap tali..kwn2 sye ckp org pnggil kod toge..blh abg zarul wat smple guide.trima kasih

Leave a Reply