Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck.

Updated 19-16-2011 : Untuk panduan kod asas bergambar sila rujuk artikel Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Updated 31-12-2009 : Ramai yang tak faham cara untuk baca gitar kod kat bawah ni, so aku buatkan simple guide untuk korang. Sila rujuk guide ini kalau tak reti nak baca kod yang ada dalam chord lists di bawah;

Bulat hitam tu maknanya tekan kedudukan yang sama di fret dengan jari kiri.

Bulat putih tu maknanya cuma petik sahaja tali tanpa tekan mana mana fret. Juga dipanggil “open note”.

Kalau tak ada tanda apa-apa, tak payah petik tali tu.

Basic Guitar Chords

Ini adalah antara kod paling asas untuk main gitar. Prektis kod C, Dm, F, G dan Am, dan aku gerenti korang boleh main berpuluh-puluh lagu melayu yang simple.

Power Chords

Power Chord selalu digunakan masa main lagu-lagu rock dan metal. Petik cuma 3 tali pada satu masa dan mute (matikan bunyi) tali yang lain. Nama kod ditentukan dengan not root (not pada tali yang dipetik pada #tali paling atas)

Untuk beginner aku amat syorkan prektis kod-kod yang aku tunjukkan tu especially yang dalam list Basic Chords. 7th kod (macam C7, D7 atau apa-apa yang ada nombor 7) tu sebenarnya sama dengan kod biasa, cuma ditambah kod ketujuh. Untuk permulaan tak ingat pun takpe. Tapi kalau nak bunyi sedap sebelum tukar kod, elok lah prektis nanti.

Okey selamat prektis!

Chord Lists : [A] | [B] | [C] | [D] | [E] | [F] | [G]

Tagged on:                     

583 thoughts on “Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

  • November 16, 2012 at 9:33 pm
    Permalink

    saya bru dpt gitar n bru blajar main lagu twinkle2 little star gna tali pertama.
    saya ada tgk chords tp ada stengah chord yang tempat tekan dya melabihi penggunaan 4 jari macam untuk G# dan Bm.
    boleh tolong x?

    Reply
    • November 17, 2012 at 11:12 pm
      Permalink

      Refer artikel kod asas gitar

      Reply
      • April 11, 2014 at 5:42 pm
        Permalink

        bang…aku ada beli satu gitar ni (zaman belajar dulu la.) tak pandai main pon…brand stagg jenis strat copy..aku nak tukar fender nyer pick up boleh ke?? takut kang salah pasang bunyi lain lak

        Reply
  • November 16, 2012 at 10:00 pm
    Permalink

    salam , nak tanya skit,
    apa beza G dengan G major atau huruf lain dengan huruf tu major?

    Reply
    • November 17, 2012 at 11:12 pm
      Permalink

      Sama. G=G Major

      Reply
  • November 19, 2012 at 9:11 pm
    Permalink

    Besnye dpt jmpe blog ni.. Taaapiiii… Knp ssh nk bljr ni.. Fham, mmg dh fham,, cume cre nk buat tu.. Klau yg htam tu, klau kte tekan mcm mne nk petik? Plik la..

    Reply
  • November 27, 2012 at 2:21 pm
    Permalink

    apa maksud nombor nombor tu ? :/

    Reply
    • December 2, 2012 at 3:51 am
      Permalink

      Dah diterang dalam artikel.

      Reply
  • December 27, 2012 at 10:07 pm
    Permalink

    f. .yg palig susah. .hulllfff

    Reply
  • January 6, 2013 at 3:08 pm
    Permalink

    Salam bang zarul.sye nak blajar main gitar tp sye seorg yg kidal..cmne ek..

    Reply
    • January 7, 2013 at 12:22 pm
      Permalink

      Pakai gitar lefty.

      Reply
  • January 16, 2013 at 9:47 pm
    Permalink

    mCAm man nak baca tab gitar..

    Reply
  • February 3, 2013 at 3:16 pm
    Permalink

    erm …..saya tak pandai main gitar tapi saya ada gitar….bagaimana saya nak main gitar…..saya ingin main gitar untuk menyambut hari guru yg akan datang…….untuk guru kesayangan saya….

    Reply
  • February 9, 2013 at 6:46 pm
    Permalink

    saya tak tahu cara strum gitar..saya tahu main kord gitar tapi tak tahu macam mana nak strum gitar ikut lagu…tolong boleh?

    Reply
    • February 21, 2013 at 9:18 am
      Permalink

      No problem.

      Reply
  • February 22, 2013 at 12:01 pm
    Permalink

    salam..sy da pandai men gitar,skrg sy nk tau mcm mane cara nk faham lead gitar..nk fhm cm ne nk msk kan lead dlm gitar yg kedua..contohnye ada 2 gitar 1 utk redeem n 1 utk lead..leh bntu x?

    Reply
    • February 22, 2013 at 12:06 pm
      Permalink

      harap dpt bantu…

      Reply
  • March 18, 2013 at 11:42 pm
    Permalink

    sy ad gitar tpi xpndai nk maen gitar..

    Reply
    • April 11, 2014 at 5:39 pm
      Permalink

      aku pun sama cam hang beli gitar dah masuk 7 tahun tapi masih tak pandai…takda bakat kot..demmm

      Reply
  • March 19, 2013 at 10:27 pm
    Permalink

    salam..mntk tlg suggest site lagu2 yg guna power chords mcm yg awak ajar tue..and care strum lagu2 tersbut.

    Reply
  • April 26, 2013 at 2:30 pm
    Permalink

    Salam, Saya baru belajar main gitar. Lagu first sy nk try main lagu 150 juta. Sb lagu tu guna 3 cord je. Tapi tang nak strumming tuu x reti lahh. Huhu. Ape pattern strumming utk lagu tu eh.? TQ :)

    Reply
    • June 3, 2013 at 8:38 pm
      Permalink

      mcm mne nk wat kod f#m,f#,g#m

      Reply
  • September 7, 2013 at 3:40 pm
    Permalink

    Salam abg zarul…saya khairul.saya skrang mnat nk blajar main lead gitar.
    Mslah skng sye xtw kod2 setiap fret,setiap tali..kwn2 sye ckp org pnggil kod toge..blh abg zarul wat smple guide.trima kasih

    Reply
  • April 8, 2014 at 12:37 pm
    Permalink

    B7 tu susah lah~nak buat..ada cara senang

    Reply
    • April 8, 2014 at 11:26 pm
      Permalink

      Itu yang paling senang

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: