Bangun pagi je terus menghadap PC, buat ape? Check blog, fotopages, Utusan, Star, Berita (jarang bukak sebab server die bapak segala lembab dan pagi ni down).. itulah rutin hari2 kalau dah cuti.. Anyway, pagi ni aku terbaca berita dari Utusan yang tajuk die :

Cadangan kereta api laju ke Singapura pernah ditolak – Dr. M – sile bace kalau nk tahu cite penuh..

Dalam artikel tu our former PM, Tun M ckp;

Kita tidak boleh ada dua perkhidmatan kereta api. Memanglah di Jepun mereka memiliki banyak perkhidmatan kereta api tetapi mereka ada 130 juta penduduk yang kaya.

Betulke orang jepun kaya-kaya? Tak.. ade je yang miskin.. ade je yang mintak sedekah.. ramai je bunuh diri sebab kena buang keje etc.. tapi kenapa org jepun suka naik train (yupp… the word is “suka”) ?

jawapan simple : sebab senang. Senang cenggane tu? Camni aku cite..

Contoh, aku dari Okayama City, nk pegi shopping & pastu tengok wayang kat AEON shopping centre di Kurashiki City yang jarak die dalam 15-20km.. Camne nak pegi ni? Nk naik keta? Aku manade keta. Nak drive pun bukan ade lesen jepun pun.. So pilihan aku, naik train. See.. aku pilih train. So first, aku kena tengok schedule movie dulu. Aku pun bukak website Movix, tengok schedule.. die kate

Movix Schedule

Kul 11:15, kat screen 10, seat ade banyak kosong, sound Dolby.. aku pilih untuk order online sebab aku boleh pilih seat
movix2.png

Pastu, aku kena pikir camne nak pegi train station.. Aku pilih naik bas.. Mari kite tengok bus schedule:
movix5.png

So bas gerak dari Mino kul 9:46AM, sampai ke Okayama Station kul 10:10AM, then beli tiket train. Mari kite tengok train schedule pulak online:
movix4.png

Die kate, train #3725M (Nama train Sunliner), naik kul 10:25AM (ade mase dalam 15 minit untuk beli tiket train) kat platform 8, sampai kat Kurashiki Station kul 10:36, ade seminit untuk keluar dari train sebab train itu akan gerak ke next station kul 10:37AM. Pastu check bus schedule dari Kurashiki train ke AEON shopping centre:
movix3.png

Ade bas kul 10:47AM kat platform 7, sampai kat AEON pukul 10:52AM, dan aku ade dalam 15 before start movie, so sempat beli popcorn with caramel addons :p

See? Aku boleh set time bile nak pegi, which btw, tayah nk ckp pasal sharpnye orang jepun kalau dalam bab2 masa. Diorang boleh janji jumpa pukul 3:12PM misalnye, and diorg dah sampai at least 5 minutes before that. Kalau orang kite die ckp “Nanti lebih kurang kul 3 kite gerak la..” yg sudah tentu kul 3 baru die nak siap2, dekat pukul 4 baru gerak. (p/s :betul la lebih kurang)

So kalau betul la Malaysia nk start bullet train, baik start off dengan benda2 yg kecik dulu.. bas schedule nye, facilities nye, KTM yg schedule nye ntah paper (tulis kat station kul 3:50 tapi dah kul 4 train tak sampai2 ape cite ni KTM?), and make sure jugak driver bas nye tak gile. Korang kena datang Jepun sekali dan tengok cammane driver bus diorg drive.. very very berhemah..

Okay enough untuk hari ini, mari kite sarap lak.

Tagged on:                         

5 thoughts on “Shinkansen (Bullet Train, Keretapi Laju) di Malaysia

Leave a Reply

%d bloggers like this: