Apa akan terjadi jika anda berhenti rokok sekarang?

Aku pernah post entry ni tahun lepas, saje nk share balik, takut2 terlupa.. hihihi..

Source : Rahsia Rezeki.

Dalam masa 20 Minit:
Tekanan darah kembali normal.
Denyutan nadi kembali normal normal.
Suhu badan pada tangan dan kaki kembali normal.

Dalam masa 8 Jam:
Paras karbon Monoxida di dalam darah kembali normal.
Paras oksigen di dalam darah meningkat ke paras normal.
Bau pernafasan perokok hilang.

Dalam masa 24 Jam:
Peluang anda untuk diserang sakit jantung sudah menurun.

Dalam masa 48 Jam:
Saraf baru akan menumbuh kembali.
Kemampuan and untuk menghhidu dan merasa akan bertambah.

Dalam masa 72 Jam:
Saluran tenggorok lebih rehat dan pernafasan lebih selesa.
Pengisian paru-paru bertambah dan menjadikan mudah untuk menjalankan aktiviti lasak.

Dalam masa 2 minggu – 3 minggu:
Peredaran darah bertambah.
Berjalan terasa lebih mudah. (tidak terasa bergoyang)
Fungsi paru-paru meningkat pada paras 30%.

Dalam masa 1 bulan – 9 bulan:
Batuk, hidung tersumbat, kelesuan dan pendek pernafasan akan menurun.
Pada keseluruhannya paras tenaga badan mulai meningkat.

Dalam masa 1 tahun:
Bahaya jangkitan kuman saluran jantung separuh daripada perokok.

Dalam masa 2 tahun:
Risiko serangan jantung menurun hampir ke paras normal.

Dalam masa 5 Tahun:
Kadar kematian kanser paru-paru bagi yang menghisap sekotak rokok sehari menurun hampir separuh daripada bukan perokok.
Risiko serangan strok telah berkurangan.
Risiko kanser mulut, tekak dan saluran kerongkong sudah separuh daripada orang yang tidak merokok.

Dalam masa 10 Tahun:
Kadar kematian akibat kanser paru-paru hampir sama dengan orang yang tidak merokok.
Sel-sel yang bakal menjadi barah sudah digantikan.

Dalam masa 15 Tahun:
Risiko serangan kuman saluran jantung telah menyamai orang yang tidak pernah merokok.

Blu-ray disc

Blu-ray disc ni actually dah lama ada (Announced on Feb. 19th, 2002 by Sony & Matsushita ), tapi rasa ramai lagi org yg tak tahu.. esp after kuor PS3, kalau pegi DVD store kat jpn ni ade la tunjuk Blu-ray blu-ray.. Apa menda Blu-ray (BD) ni.. Maka mari kita meminjam info dari Encik Wikipedia;

“A Blu-ray Disc (also called BD) is a high-density optical disc format for the storage of digital media, including high-definition video. The name Blu-ray Disc is derived from the blue-violet laser used to read and write this type of disc. Because of this shorter wavelength (405 nm), substantially more data can be stored on a Blu-ray Disc than on the common DVD format, which uses a red, 650 nm laser. Blu-ray Disc can store 25 GB on each layer, as opposed to a DVD’s 4.7 GB. Several manufacturers have released single layer and dual layer (50 GB) recordable BDs and rewritable discs. All supporting studios have either already released or have announced release of movies on 50GB discs.”

So basically, BD boleh simpan data yg jauh lagi byk dari DVD. (1xBD=10xDVD=60CD lebih kurang).. Tapi apa yg menggembirakan aku, BD ni of course ade gak region code mcm DVD (buat region code ni kalau tak salah aku idea Jepun la – gedik). Tapi haha, jeng jeng jeng, Region dia camni:

A/1 North America, Central America, South America, Koreas, Japan, Taiwan, Hong Kong and Southeast Asia.
B/2 Europe, Greenland, French territories, Middle East, Africa, Australia and New Zealand.
C/3 India, Nepal, Mainland China, Russia, Central and South Asia.

Apa maknenye tu? Maknanya semua blu-ray disc from US boleh play kat Japan ni, hence, aku tak perlu dah beli mahal.. FYI, DVD region kat sini region 2, US DVD region 1.. DVD utk foreign movies kat sini mahal cam siot.. Cth, kalau cite TV drama House Complete Season 1, kat sini harga ¥7,427 (=RM250), tapi kalau order from US boleh dpt US$40 (=130).. Apsal mahal? Sbb Jepun ni sumer bangang English, kalau citer yg takde alihsuara or takde subtittle mmg dia tak beli.. so mahal tu sbb mahal nk upah bayar org yg translate the whole movie/show la.. thats why kalau BD dah berlambak, boleh order terus US aje lagi murah (or kalau cerita bodoh2 tu beli pirate ekekeke)

But the only problem nownih, aku takde BD player.. hmmmm.. “terpaksa” beli PS3 ke? ihihihi