Saladin – Malaysian 3D Animation

Dalam Utusan Online hari ini, keluar kat muka depan, “Saladin filem animasi Malaysia menang hadiah peringkat dunia“.. woo.. big news.. kalau tak salah aku Tokyo Anime Award ni big name jugak la. Tak tahu lak Malaysia pun ada hantar/dapat nomination.. From news tu kata developer animation tu adalah Multimedia Development Corporation (MDeC), tapi kalau bukak website die takde lak cerita apa-apa pasal animation ni.. Adala cerita sikit pasal MDec kat MSC punya website.. or kat WIKI pun ade..

Seperti tajuk, die cerita pasal Saladin or Salah al-Din, or Salahuddin Al-Ayyubi, komander perang kurdish pada abad ke-12.. Kalau nk tahu siapa Saladin dalam history boleh refer kat Wiki.. Dekat YouTube ada tunjuk sedikit The Making of + Trailer anime entitled Saladin ni.. Tapi tak sure pulak yg ni die buat full movie ke, atau short anime.. Saladin, The Official Website kat sini

Anyway, bangga gak la sebab ada jugak Malaysian Corp yg sanggup lagi buat anime, after apa yg berlaku kat Karisma Productions yg buat Usop Suntorian.. dah la nak deal dengan pirate movies yg mcm dah tak boleh control dah kat Msia.. Walau maybe la tak secanggih Cars, tapi boleh la.. sikit-sikit dulu.. Hidup Animalaya!

Author: Zairul

I’m a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

7 thoughts on “Saladin – Malaysian 3D Animation”

  1. Fahmishah >> bila nak kuar kat malaysia ek?
    trailer ada…tp bile mau kuar kasi org tgk

    Itu tak sure la sbb kat website die xde ckp apape lak

    chot >> member aku salah sorang yg buat anime salahudin ni…’saladin’ adalah perkataan yg mat salleh ubah..

    Iye? Power aa.. aku minat gak animation ni.. nanti2 bile2 free try2 aa sket2… heheh pakai Carara 5 sudah..

  2. Klu nk dload saladin series episod 2 ade..dload kat sini:

    http://rapidshare.com/files/52904799/Saladin_-_Ep2.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/52911428/Saladin_-_Ep2.part2.rar
    http://rapidshare.com/files/52919145/Saladin_-_Ep2.part3.rar
    http://rapidshare.com/files/52922746/Saladin_-_Ep2.part4.rar

    atau dload melalui torrent di website ni(kena torrent invite dulu,pohon di subforum ‘Torrent Invitation’ di http://forum.jiwang.org):

    http://torrent.jiwang.cc/torrents-details.php?id=37614

    Selamat Melarinya..~!

    1. Selamun alejkum can you pleas find me links for download all Saladin – Malaysian 3D Animation series thx Allah may help you .

Leave a Reply