What for?

Baca Utusan Online harini, tgk kat forum, ada sorang reader (PENJELAJAH KAMPUNG) yg anto forum, tajuknya : Apa manfaat ekspedisi berkos besar kepada negara? .. antara petikannya;

..kenapakah tidak ekspedisi-ekspedisi sedemikian yang memakan belanja berpuluh juta ringgit diperluaskan matlamatnya bukan setakat mengharumkan nama negara tetapi lebih bermanfaatkan seluruh rakyat Malaysia..

Aku setuju… bukan kata nk kata great ppl mcm Dato’ Mansor ke, etc. yg naik Everest tu ke tak cukup power, tapi mcm, instead of just nk cari nama, why not buat something yg useful pulak… misalnya cam dulu ada projek baling Proton kat kutub la… apa hasilnya? Baling telur pun proton kemek jugak (sorry aa member2 aku yg kerja Proton…)

Politician pun sama, aku pun kekadang menyampah asyik bagi idea yg mengarut2 je… (don’t want to talk politics in my blog… big mistake)

Kalau start esok, kita buat satu benda yg boleh menyenangkan org lain.. tayah benda besar2.. tayah belanja juta.. buat2 menda2 kecik2 free pun xpe.. Cth: Nak belok kiri bagi signal dulu.. takde la org belakang terkejut nanti tekan brek kuat haus brek dia sebulan dan kena tukar brek disc baru.. benda2 gini.. amcam? ada berani sahut cabaran aku? Sehari satu pun dah cukup.. percayalah ckp aku kalau semua org Msia buat camni, bahagia kite satu Msia…

Atacama Large Milimeter Array (ALMA)

Baru habis training this week, suddenly Mr. Azuma (my dept. boss) ckp “aa Zairul, awak dah abis training, so apa kata kalau saya tarik awak join the great ALMA project?” aaa? wtf is ALMA project tu? Pastu baru die kasik info2 bla bla.. baru la aku tahu rupe nye ALMA or Atacama Large Milimiter Array ni antara international mega project.. or meminjam kata encik wiki :

“..an international astronomy project that consists of an astronomical interferometer formed from an array of radio telescopes, located at Llano de Chajnantor Observatory in the Atacama desert in northern Chile. The telescope is expected to revolutionise modern astronomy by providing an insight on star formation in the early universe and imaging local star and planet formation in great detail. With a cost in excess of 1 billion US dollars, it is the most ambitious ground-based telescope currently under construction.”

So basically diorg nk buat buat 64 biji “bapak segala antenna” mcm dlm gambar tu, 14 bijik buat kat Japan.. Construction sumer buat kat JFE, tapi benda2 kecik diorg pass2 kat company2 lain.. cam company kitorg incharge bahagian heat insulator.. why kena ada heat insulator? sbb benda ni bukan letak tepi laut, tapi letak 5000m tinggi dari paras laut so kena buat die jadi kebal weather hehehe… anyway itu la projek aku latest.. dah siap 3 biji ada lagi 11.. aiyoo.. maybe next week baru dpt tgk diorg pasang kat JFE Mizushima..

Eric Mongrain – Guitarist

Tak ramai yang tahu pasal Eric Mongrain, guitarist dari Canada ni.. Aku pun kenal from YouTube, secara tak sengaja.. teringin jugak nk band-copy style die ni.. hmm.. ni nk kena beli Shadow pickups ni.. FYI, aku sekarang hanya ada Fishman Rare Earth Blend Custom, mmg best berbaloi dengan harga die yg agak “cha-ching“.. tapi leceh die sebab makan bateri kuat sgt.. Delay-Reverb pulak?… hmmm.. Zoom 504II sudah :p… tak dapek la nk beli Boss heheh