KamikazeLagu ni direquest oleh seorang pengunjung tab gitar nusantara, lagu ciptaan Kamikaze, Tawa dalama tangisan. Intro lagu ni dekat nak sama dengan lagu Unforgiven by Metallica, tetapi di “melayu”kan.

Lagu ni kalau tengok kod dan tablature dia tak susah, cuma ada sedikit teknik yang aku rasa tak ramai orang familiar iaitu harmonics. Kalau tengok [Intro], under (Guitar 2), pada tab ada ditulis “Harm.” Cara nak main note ini adalah dengan petik tali dengan jari kanan seperti biasa, tapi jari kiri tidak perlu menekan tali sehingga fret. Cukup sekadar menyentuh betul2 atas note yang ditunjuk. Seperti contoh jika tab menunjukkan tali not-e fret kosong dan Harm.12, maka sentuh tali betul2 di atas fret 12 tali e. Itulah harmonics. Kepada yang tak pasti lagi ini lagu ini macam mana boleh rujuk video YouTube di bawah. Sebarang kemusykilan sila tinggalkan mesej di ruang komen.

Aku buat jugak simple tab untuk intro (3 guitar parts), dan part2 biasa tu strumming pun mcm lagi typical rock kapak melayu, so aku just letak chords sahaja.

Date: 11.08.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
KAMIKAZE - TAWA DALAM TANGISAN

[Intro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|------------------|
B|-3--3--3--3--3----|-0-0--0--0--0--1--|
G|-2---2--2--2--2---|-2--2--2--2--2----|
D|-0----------------|-2---2--2--2--2---|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|------------------|-3----------------|
B|-0-0--0--0--0---1-|-0----------------|
G|-0--0--0--0--0-0--|-0----------------|
D|-0---0--0--0--0---|-0----------------|
A|-2----------------|-2----------------|
E|-3----------------|-3----------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

(Guitar 2)
e|------------------|-0----------------|
B|------------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 12

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-------------2----|/5-----5h7-5------|
D|-----0-2/3--------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|-----------------------|
B|------------------|-----------------------|
G|-------------2/5--|-5-----5h7-5-----5-7p5-|
D|-----0-2-3--------|-------7---7-----------|
A|------------------|-----------------------|
E|------------------|-----------------------|
   +   +   +   +      +   +     +   +

e|------------------|------------------|
B|------------------|------------------|
G|-4----------------|---------0--------|
D|------------------|---0---0----------|
A|------------------|-----0------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                  Harm. 5 5 5 5

(Guitar 3 - with tremolo effect)
   v
e|-0----------------|------------------|
B|-3----------------|------------------|
G|-2----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-0----------------|-0----------------|
B|-3----------------|-0----------------|
G|-2----------------|-2----------------|
D|-0----------------|-2----------------|
A|------------------|-0----------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

   v                  v
e|-3----------------|------------------|
B|-0----------------|------------------|
G|-0----------------|------------------|
D|-0----------------|------------------|
A|-2----------------|------------------|
E|-3----------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 1]
Dm
  Terhenti langkah seketika

     Gm                   Dm
Pandangan tersasar jiwaku bergelora

Sendiri ku dirundung sepi

     Gm                     Dm
Mengenang kembali saat yang telah pergi

[Music Bridge]
Bb          F    Bb           F
  Apa erti teman   Kini jadi lawan

  Gm
Racun kau lemparkan diriku terseksa

    A
Biarlah ku menanggung keperitan

[Chorus]
  Dm     Bb       C
Sesalan... diriku mula terasa

  Dm      Bb    C
Kenangan... jadikan pengajaran

    Dm     Bb       C
Tak mudah... untuk aku melupakan

     G             Gm
Demi persahabatan...

                Dm
Tawa dalam tangisan

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

[Verse 2]
Dm
  Terbongkar segala rahsia

  Gm                 Dm
Selama ini ku tak pernah menduga

Apakah cuba kau lakukan

      Gm                     Dm
Terbuktilah engkau gunting dalam lipatan

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Solo Part]  Dm  C/E  F  C/E  (x2)
             Dm  C/E  F  G    (x2)
             A

(Ulang [Music Bridge])

(Ulang [Chorus])

[Outro]

(Guitar 1)
e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|
D|-0----------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +

e|-0-0--0--0--0--1--|-0-0--0--0--0--1--|-0-
B|-3--3--3--3--3----|-3--3--3--3--3----|-2-
G|-2---2--2--2--2---|-2---2--2--2--2---|-3-
D|-0----------------|-0----------------|-0-
A|------------------|------------------|---
E|------------------|------------------|---
   +   +   +   +      +   +   +   +      +

(Guitar 2)
e|------------------10-12 |-13----------12-13-12-10-|
B|---------------10-------|-------------------------|
G|-----------7/-----------|-------------------------|
D|------------------------|-------------------------|
A|------------------------|-------------------------|
E|------------------------|-------------------------|
   +   +   +   +            +   +   +   +

e|------------------|------------------|
B|-10---------------|------------------|
G|------------------|------------------|
D|------------------|-0----------------|
A|------------------|------------------|
E|------------------|------------------|
   +   +   +   +      +   +   +   +
                Harm. 5
Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze
Tagged on:                         

3 thoughts on “Kod Gitar Tawa Dalam Tangisan – Kamikaze

  • March 13, 2009 at 6:51 pm
    Permalink

    dah lame ak cari tab lagu ni… thanks…..

    Reply
  • September 4, 2009 at 12:47 pm
    Permalink

    bro nk guitar solo tuk lgu tawa dlm tangisan bley x?

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: