Selepas hampir setahun tak update tab, aku rasa dah boleh start balik dah. Banyak gila request lagu actually baik melalui chatbox ataupun email, dalam sehormat2 cara dan tatasusila (seperti : terima kasih sdr zairul.. bla bla.. minta maaf menggangu.. kalau ada masa nak request la lagu.. ni bla bla.. terima kasih sekali lagi.. bla bla) mahupun sehampeh2 cara (seperti : woih, aku nak lagu bla-bla.. ko kasik kat aku cepat ya.. by email < — BANYAK CANTIK BAPAK KO! kata aku di dalam hati)

Aku pun pelik la sesetengah orang yang tak paham langsung bahawa nak buat tab ni bukan aku just bukak mp3 lagu dan klik automatic terus keuar tab.. tidakk.. aku kena dengar lagu tu dulu (kalau aku tak pernah dengar) dan aku akan cari dulu dalam kepala basic chords nye (macam basic C ke, G ke, D ke, Am ke etc.) lepas tu aku akan ambil gitar dan aku akan cuba follow kod apa kalau dah rasa okay baru aku bukak Notepad dan aku cari lirik, paste lirik dan baru tulis kod ikut timing lagu.. Berapa lama masa nak buat satu tab/kod lagu? Itu bergantunglah.. Kalau sesenang lagu rock kapak melayu itu tak lama dalam kurang sejam dah boleh.. Tapi kalau lagu yang sedikit complex (mcm lagu2 ning, lagu budak2 AF etc.) memerlukan 4 5 jam jugak la.

Aku bukan lah seorang pro itu yang kena ambik masa lama tu . Kadang2 aku kena rujuk jugak bapak aku yang merupakan cikgu muzik pencen kalau nak tau nama2 kod yang pelik mcm Em7#5 < — mesti dalam2 ramai korang tak pernah dengar nama kod ni kan.. Itu dipanggil “E minor seven flat five”.. terima kasih.

Apapun back tu business, aku start dengan lagu senang dulu dan korang mesti ingat lagi lagu ni kan. Aku rasa inilah antara lagu2 klasik dan penuh nostalgia untuk bayi2 80an. Nak main lagu ini pun tak susah, perlu 2 kod sahaja, C dan G. Okay Enjoy.

p/s : sila tinggalkan comment kalau ada kemusykilan

Date: 05.05.2008
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Lagu KBSR (Tahap 2) - Anak Itik Tok Wi

      C
Anak itik Tok Wi

        G
Mandi dalam kolam

       G
Sakit apa Tok Wi

         C
Sakit sendi tulang

      C
Ubat apa Tok Wi

       G
Ubat limau lelam

       G
Sakit apa Tok Wi

        C
Sakit sengal tulang
Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi
Tagged on:                         

10 thoughts on “Kod Gitar Lagu KBSR (Tahap 2) – Anak Itik Tok Wi

  • June 9, 2009 at 1:52 am
    Permalink

    peh,tringat aku mase skolah,kalo x hafal sifir kene nyanyi lagu nie..hahahaha……………

    Reply
  • June 17, 2009 at 12:49 am
    Permalink

    best…. best. lagu yang rockers2 skarang lupa.. cayalah bro..

    Reply
  • July 23, 2009 at 12:43 am
    Permalink

    peh,best la…hehe..congrats tuk usaha yg bmakna nih..keep it up

    Reply
  • January 25, 2010 at 3:02 am
    Permalink

    hu hu hu.. betul2 nostalgia.. tapi dulu mana ada nak belajar sampai chord tu bro.. hmm main base single chord pakai yang benda tiup2 tu(recorder) ye ker tu namanya.. hentam saja la.. 😛

    😛 biasa yang main pakai chord flat n minor ni piano la.. hu hu hu.. pening juga la nak belajar.. layan ikut feel je.. nak belajar tinggi2 tunggu ada masa yang betul2 lapang kot.. 😛

    anyway.. nice job saudara zairul..

    dari saya seorang gadis yang baru nak belajar main guitar.. 😛

    Peace and keep going bro..!!
    .-= elboone´s last blog ..What’s New on ZuWorld =-.

    Reply
  • July 24, 2010 at 2:20 pm
    Permalink

    ayoyo…sye rse lgu nie da cuk0p snang daa..tpi jari sye x b0leh nk tekan tali nie la.tekan lain,bunyi lain..mcm mane nak buat ek??

    Reply
  • October 13, 2011 at 9:53 pm
    Permalink

    aduh teringat dulu cikgu suruh nyanyi lagu ni…

    Reply
  • October 13, 2011 at 9:55 pm
    Permalink

    aduh teringat dulu cikgu suruh nyanyi lagu ni…

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: