iPhone

iPhone 3G akan mula dijual via Softbank Jumaat ni (July 11th, 2008) dengan harga ¥23,000 atau semurah ¥960/month. Tapi rata2 review yang aku tgk, almost 99% kata iphone suck. Antara penyebab utamanya adalah non-replacable batteries, dan NO MMS? wtf?

SAtu survey yang di buat oleh iSHARE mengatakan 91% of Japanese Will Not Buy ‘iPhone’. Hmm.. aku menjangkakan iPhone akan fail di Jepun seperti jugak Sony Ericsson. Actually aku pelik kenapa iPhone mem”big-deal”kan 3G tu padahal kat Japan 3G tu dah start 5 6 tahun dulu dah since the boom of i-mode by NTTdocomo. Even diorg tgh develop 4th generation mobile, baru iPhone terhegeh2 nak on 3G.

Function yang tiada pada iPhone pada aku yang mengurangkan nafsu Jepun;

1. No e-pay
2. No video
3. No MMS
4. No TV

Aku dapat jugak email dari Softbank, katanya : Awak boleh hantar MMS ke iphone tapi kami kena charge ¥xxx/b.. haa? So bukan pengguna iPhone sahaja yang kena keluar duit banyak yang pengguna Softbank lain pun kena keluar duit jugak??

So kepada member2 yang berangan nak pakai iPhone tu kalau message aku sorry la kalau aku tak reply message korang.. haha

Resource :

Five Reasons NOT To Buy The 3G iPhone – Mobile Blog – InformationWeek
3G iPhone not ready for the enterprise? | The Register
Why the 3G iPhone may suck
‘iPhone 3G’ – The Full Details & Disappointments
Is The 3G iPhone Worth It?

Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy
Tagged on:                                 

4 thoughts on “Softbank iPhone 3G – to buy or not to buy

  • July 7, 2008 at 9:01 pm
    Permalink

    Sbb tu kite kena guna iTouch sahaja…hahah…aku rase iTouch/iPhone ni yg bagus dekat Internet function je…sbb leh melayari internet dengan Full/Rich HTML Contents and faster access hanye dengan palm-size device…other than that mcm xde ape yg best pun…

    Reply
  • July 7, 2008 at 9:06 pm
    Permalink

    Ops lagi satu…GPS function die pun ok jugak. Tp ikut pengalaman aku, iTouch ni hanye berguna bile ade Wireless LAN sahaja. kalau xde byk program x leh guna, Kalau iPhone even xde Wireless access point, die still boleh guna 3G Network die utk access internet…

    Pengalaman pahit : Dulu aku pakai Sony PSP jugak, budget boleh pakai Internet Browser die nak surf internet tp byk bende die x support so x byk yg boleh display…

    Reply
  • July 9, 2008 at 8:55 am
    Permalink

    itu la. tu aku kata, iPhone ni mesti fail jugak macam Sony Ericsson. dia kena buat nihonmuke baru boleh release. kaomoji pun tak boleh apacer!!

    Reply
  • July 9, 2008 at 4:30 pm
    Permalink

    Nihon memang.

    Contohnye, kalu ko tgk kt web, 2channel lagi banyak org access dr registered forum.

    Sbb dokutoku Nihonjin ni ada yg ok dan ade yg susah masuk.

    Tapi jangan terkejut nnt ada banyak jual kt Yahoo Auction iPhone softbank ni, sure murah gile nye nnt.

    ps: Ntah2 yg tukang beli kt Y!Auc ni pun budak2 kita gak wakakak!!

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: