Challah Bread Recipe

Assalamualaikum and good morning everyone

I promised a friend that I would update my fp and give her a bread recipe that I tried a couple days back. The bread is called “Challah bread”. A bread with a high egg ratio, I have to say this is one of the most delicious bread I’ve ever made. I did tweak the recipe a little bit though (you know me )

I got the recipe from this website, Bread Recipes, Challah Bread.

The recipe is really easy to follow, I sub the water with milk, which gave the bread a somewhat softer texture.

Challah Bread
I made this batch with one of the braids mixed with matcha powder..


So as you can see in the inside, there’s a part of the bread where it’s green. That’s the part I mixed with matcha.


My first batch of challah. I made half of the original recipe and still got a rather big loaf

NOTE: The original recipe WILL give you a very BIG Challah.If you’re not much of a bread fan, you might wanna make only half of the recipe first.

Because of the high egg ratio in the recipe, this bread is a rather rich bread and they say Challahs are great for making French toast, which I haven’t tried yet.But so far I’ve enjoyed my Challah with butter and honey, and they taste better toasted.

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Toyota iQ

Tak ramai yang tahu pasal iQ, compact car dari Toyota Motors. Kereta ni unik dan comel. Boleh masuk 4 penumpang (3 dewasa 1 budak).  Macam mana tu? Tgk pic kat bawah, ada gap 29cm antara seat driver dan kelindan. So seat yang belakang driver tu untuk budak kecik. Team aku buat assembly jig drawing untuk floor iQ ni dlm bulan 7-8 dulu. Biasa almost every car, flooring dia symmetrical. Kiri kanan sama. Tapi yang iQ ni sebabkan seat dia yg lari sikit, so kitorang tak boleh buat ordinary L/R drawing (buat drawing sebelah kanan sahaja, mirror drawing for the lefty). Kena jugak draw different jig for both sides. Toyota byk jugak abiskan duit kat technical drawing selain R&D. Sebab tu mahal kot 😛

Anyway ni dia punya spec :

Class : City car
Layout : FF layout
Engine(s) : 1.0L & 1.3L petrol, 1.4L diesel
Transmissions : 5-speed manual or CVT
Wheelbase : 2000 mm (78.7 in)
Length : 2985 mm (117.5 in)
Width : 1680 mm (66.1 in)
Height : 1500 mm (59.1 in)
Curb weight : 860 kg (1,896 lb)
Fuel capacity : 32 L (8 US gal; 7 imp gal)

Tapi walaupun cc iQ ni agak kecik, tapi still tak boleh lawan the latest Honda Fit dari segi fuel usage. Kena improve efficiency baru boleh lawan other compact cars. iQ ni pun baru first edition, so aku harap byk lagi yg boleh diimprove next time.

Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ Toyota iQ

Kod Gitar Atas nama cinta (Nasyid) – Unic

unic-tika-itu

Dah lama tak update tablature.. Banyak jugak request untuk lagu ni, “Atas Nama Cinta” oleh kumpulan nasyid Unic. Kumpulan nasyid sekarang pun dah macam rock jugak bergitar2. Ustaz aku dulu marah gila main gitar. Tapi ni nasyid pun bukan main. Takde goreng2 je.. huhu..

Anyway, melodi lagu ni pun senang. Kod gitar pun tak susah kecuali maybe tak ramai yang tahu kod Am/G (baca = A minor on G) iaitu main macam Am, tapi pada masa yang sama bunyikan not G pada string ke-6 (guna jari manis). Sapa yang tak biasa tu terkial2 la jugak. Biasa2kan la yek. Selamat mencuba.

Date: 01.01.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
Unic - Atas Nama Cinta

Chords guide:

[Intro] C G Am Em F    G

[Verse 1]

         C     F         G      Am
Tika mata   Diuji manisnya senyuman

     Am/G          F       G     F    G
Terpamit rasa menyubur harapan

          C         F          G       Am
Dan seketika  Terlontar ke dunia khayalan

       Am/G            F      G     F    G
Hingga terlupa singkat perjalanan

     Dm        Em
Tersedar aku dari terlena

    F                    G
Dibuai lembut belaian cinta

[Chorus 1]

     C         G       Am            Em
Rela aku pendamkan Impian yang tersimpan

       Dm       G
Enggan ku keasyikan

      C        G         Am          Em
Gusar keindahannya  Merampas rasa cinta

     Dm         G        C    F  G
Pada Dia yang lebih sempuna

[Verse 2]

         C        F         G       Am
Bukan mudah  Bernafas dalam jiwa hamba

G        C          F        G      Am
Dan ku cuba  Menghindarkan pesona maya

      Dm           Em
Kerna tak upaya ku hadapinya

      F                     G
Andai murka-Nya menghukum leka

[Chorus 2]

   C           G       Am          Em
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Dm           G
Kunafikan yang fana

     C         G        Am         Em
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Dm          G        C
Agar disuluh cahaya redha-Nya

[Bridge]

Em                  Dm
   Biar sendiri hingga hujung nyawa

Em                 Dm
   Asal tak sepi dari kasih-Nya

Em                    F
   Kerna sesungguhnya hakikat cinta

  Dm            G   A
Hanya Dia yang Esa

[Chorus 3]

   D           A       Bbm         F#m
Diatas nama cinta Pada yang selayaknya

    Em           A
Kunafikan yang fana

     D         A        Bbm        F#m
Moga dalam hitungan Setiap pengorbanan

     Em        A
Agar disuluh redha

     D         A         Bbm       F#m
Saratkan hati ini dengan cinta hakiki

      Em        A         D    A  Bbm  F#m
Sehingga ku rasai  Nikmat-Nya

       Em   A        D
Syurga-Nya     Cinta-Nya

Jawatan Kosong FAM

Source : FAM.org.my

FAM sedang mencari individu-individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan beberapa jawatan dalam Persatuan Bolasepak Malaysia. Bagi mereka yang berminat dan mempunyai kelayakan yang sesuai, sila hantar permohonan anda kepada Setiausaha Agung FAM bersama-sama dengan butiran peribadi, gaji yang dipohon, salinan sijil dan gambar.

1. PENGARAH TEKNIKAL BELIA (Kontrak / Sepenuh masa)

2. KETUA JURULATIH SUKAN SEA (Kontrak / Sepenuh masa)

Kelayakan:

Diploma Lesen Profesional

Lesen A

Mempunyai Ijazah dalam Sains Sukan atau yang setaraf.

Tarikh tutup permohonan ialah pada 15 JANUARI 2009.