Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

15 ciri-ciri blog yang menyampah
Tagged on:                     

13 thoughts on “15 ciri-ciri blog yang menyampah

  • January 4, 2009 at 8:03 pm
    Permalink

    Rasa macam blog aku ada ciri-ciri yang kat atas..Tapi takpa la, carry on. 🙂

    Reply
  • February 9, 2009 at 3:11 pm
    Permalink

    hehe sidebar aku sempoi je kan.
    benci panjang2 hehe 🙂

    Reply
  • February 10, 2009 at 6:10 am
    Permalink

    TOTALLY agreed with no 1.

    tp mcm yg berjela2 nak tulis tuh kat frontpage, aku rasa itu terpulang pada poster. mcm aku yg malas nak click2 so aku letak panjang berjela kat depan. save clicks, save mouse nye life (gile kedekut haha)..save tenaga

    Reply
  • February 10, 2009 at 7:31 am
    Permalink

    Kehkeh. Aku ingat patut entri ni diforward pada blog-blog kaum hawa ni. Banyak (hampir 90% juga) yang bercirikan kesemua poin di atas. ;>

    Reply
  • March 11, 2009 at 7:28 pm
    Permalink

    Huhu..terase heheh :p

    Reply
  • May 23, 2009 at 7:40 pm
    Permalink

    o…jadi kne minta kebenaran dulu la kalau nak tgk tab…
    hm…saya nak mintak kebenaran untuk tgk dan main tab Atas Nama Cinta UNIC.

    Reply
  • June 2, 2009 at 6:16 pm
    Permalink

    haha..ye kew?
    x pasti r..
    tapi rasenye itu x penting sangat kot..
    mybe r..

    Reply
  • June 2, 2009 at 6:18 pm
    Permalink

    tapi klu blog yg teramat2 la kosong..
    lg bosan!!
    tul x?
    lg pn blog mesti la best..kurangkn gak warna putih sbb is nmpak terlalu simple la..
    hehe
    letak la sesuatu yg boleh tarik minat pembaca..k
    jgn buat blog yg orng bkk da x nak bukak lg sbb termat bowink..
    maklumlah pembaca skrng ramai remaja..sbb tu x betul sikit..k

    Reply
  • June 3, 2009 at 5:40 pm
    Permalink

    blog pun ada yg menyampah ker??anyway good advise ha

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: