15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

13 thoughts on “15 ciri-ciri blog yang menyampah”

  1. TOTALLY agreed with no 1.

    tp mcm yg berjela2 nak tulis tuh kat frontpage, aku rasa itu terpulang pada poster. mcm aku yg malas nak click2 so aku letak panjang berjela kat depan. save clicks, save mouse nye life (gile kedekut haha)..save tenaga

  2. o…jadi kne minta kebenaran dulu la kalau nak tgk tab…
    hm…saya nak mintak kebenaran untuk tgk dan main tab Atas Nama Cinta UNIC.

  3. tapi klu blog yg teramat2 la kosong..
    lg bosan!!
    tul x?
    lg pn blog mesti la best..kurangkn gak warna putih sbb is nmpak terlalu simple la..
    hehe
    letak la sesuatu yg boleh tarik minat pembaca..k
    jgn buat blog yg orng bkk da x nak bukak lg sbb termat bowink..
    maklumlah pembaca skrng ramai remaja..sbb tu x betul sikit..k

Leave a Reply