Kod & Tab Gitar Hari Ini – Afdlin Shauki (Sumo-lah OST)

Tab gitar ini antara yang heavy pernah aku buat.. Bukan sebab apa, sebab mp3 yg aku ada ni kualiti nye sangat lah rendah plus orchestra arrangement nye membuatkan bunyi gitar nye tenggelam. Maybe dia record direct mic kot tak pakai pikap. Sebab tu bunyi low freq bass berdengung dengung.

Tab ni aku buat dua version, satu tablature dan satu lagi kod untuk senang main. Tablature tu aku buat main agak-agak je. So rasanya takdelah betul sangat tapi kalau main bunyi nye real la jugak kot. Kepada mamat-mamat yang gersang awek tu aku nasihatkan prektis la lagu ni sila la ayat2 mana2 awek kat tempat korang. Lagu ni boleh dikatakan lentok la jugak 😛

Kalau takde mp3 orang boleh stream online kat IMEEM MUSIC

Sebarang soalan sila tinggalkan kat ruangan komen.

sumolah

########## TAB VERSION #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]

  F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4   F     Fsus4
E----0--------|----0--------|----0--------|----0--------
B-------------|-------------|-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3------3---|--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----|-1-----1-----



[Verse 1] ([Verse 2])

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C
E-------1-----|-------------|---------------|-------------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sejak..         lena..        keringat..      sia..sia 
(Belaian..   er-ti..          kehidupan.. tia-da terduga)


  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C    
E-------1-----|-------------|---------------|----1--------
B-------------|-------3-----|---------1-----|-------3-----
G---2-----2---|-0---5---5---|---------------|-2---------5-
D-----3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-----3---5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|---3---3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Sendirian..  du-nia..         menunggu..    a-ku...
(Kepastian.. ku-duga..        mengundang.. hi-dup bermakna)


  Bb              C             G#7sus4/Bb    C
E---------------|-------------|-------------|----------------3--------
B---------1-----|-------1-----|---------3---|---------1---------1-----
G-3-------------|-------------|-------5--5--|-------------------------
D---0p3-3---3---|---2-3---3-2-|-----3-------|----2-3----3--2-------2--
A-1-----------1-|-3-----------|---5---------|-3-----------------------
E---------------|-------------|-6-----------|-------------------------

Tiba..          a-ku...     du-nia..      ke-mungkinannya
(Kini..        li-ku..       ki-ni akan    ke-indahannya)


  Bb            Am7           Bb              C
E-------------|-------------|---------------|----------------3--------
B-------3-----|-1-----1-----|---------1-----|---------1---------------
G-3---3---3---|-----0---0---|-3-------------|-------------------------
D---3-------3-|---2-------2-|---0p3-3---3---|----2-3----3--2----------
A-1-----------|-0-----------|-1-----------1-|-3-----------------------
E-------------|-------------|---------------|-------------------------

Aku..         a-kan..         mencari  bahagi-a
(Kau..          kita..        mencari  bahagi-a



[Chorus 1] (Chorus 2)

  F             Csus2/G       Bbsus2          F     C  
E-------------|-------------|---------------|-1-----------
B-------1-----|-------3-----|---------1-----|-1---1-5-----
G----2----2---|-----5---5---|---------------|-2-3---5---5-
D---3-3-----3-|---5-------5-|---0p3-3---3---|-3-----5-5---
A-------------|-------------|-1-----------1-|-3-----3-----
E-1-----------|-0-----------|---------------|-1-----------

Suatu..      la-gi..     abai-kan..           diberi
(Hari..     per-gi..          siapa   sebenar-nya diri)   

   
  F             C     Am7     Bb            Am7
E-------------|-------------|-------------|-------------
B-------1-----|-5-----1-----|-------1-----|-1-----1-----
G----2----2---|-5-----0---0-|-3---3-------|-0---0-------
D---3-3-----3-|-5-----2-2---|-3-3-------3-|-2-2---------
A-------------|-3-----0-----|-1-----------|-0-----------
E-1-----------|-------------|-------------|-------------

Kini pasti      tempuh   sega-la..     gala-nya

  Dm/A          Bb            Bb          C
E-------------|-------------|--------------------------
B-3-----------|-------3-----|-------------------1------
G-2---------2-|---------0---|-------0------------------
D-0---2-3-----|---0-3-----3-|---0p3---3-----2p3---3-2--
A-0-0---------|-1-----------|-1-----------3------------
E-------------|-------------|--------------------------

Biar     menger-ti..          kau  dan  a-ku...


[Chorus Outro]

  F             F
E----0--------|----0--------
B-------------|-------------
G-2---2-3-----|-2---2-3-----
D---3--3----3-|---3--3------
A--3------3---|--3----------
E-1-----1-----|-1-----1-----


ULANG VERSE 2
ULANG CHORUS 2

[Bridge]

  Gm            Am7           Dm/A          C
E-------------|-------------|-------------|-------------------------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Tidak..         mahu.. dibelenggu..     ma-lam

  Gm            Am7           Dm/A          C     
E-------------|-------------|-------------|----------------3--------
B-------------|----1--------|-3-----3-----|-1-------1---------1-----
G-------3-----|-----0-0-----|-2---2---2---|-0-----------------------
D---5-------5-|---2---2-----|-0-0-------0-|-2--2-3----3--2-------2--
A-----5---5---|-0-----0-----|-0-----------|-3-----------------------
E-3-----------|-------------|-------------|-------------------------

Dengan..    ter-buka      syu-kuri      kur-niaan-Nya

  C
E----------------3--------
B-1-------1---------1-----
G-0-----------------------
D-2--2-3----3--2-------2--
A-3-----------------------
E-------------------------


ULANG CHORUS 2 (x2)

[Outro]

  F     Fsus4   F     Fsus4 F  
E----0--------|----0--------1--
B-------------|-------------1--
G-2---2-3-----|-2---2-3-----2--
D---3--3----3-|---3--3------3--
A--3------3---|--3----------3--
E-1-----1-----|-1-----1-----1--


########## TAB VERSION #########

########## CHORD VERSION (Easy) #########

Date: 15.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
AFDLIN SHAUKI - HARI INI (SUMO-LAH OST)

[Intro]
F  Fsus4 (x4)

[Verse 1]
  F                       C     Bb               F     C
Sejak mula hingga kini ku lena  Keringatku hanya sia-sia

  F                    C    Bb              F     C
Sendirian ku abaikan dunia  Menunggu nanti aku tiada

  Bb                 C            Bb                     C
Tiba-tiba sentuhnya aku terjaga dunia aku penuh dengan kemungkinannya

Bb         Am7         Bb            C
Aku pasti akan bersama Mencari bahagia


[Chorus 1]

        F          C        Bb                F      C
Suatu hari tiada lagi kuabaikan anugerah yang diberi

        F          C      Am7 Bb     Am7
Kini pasti akan ku tempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       F
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Verse 2]
  F                      C       Bb                F       C
Belaianmu mengajar aku ertinya   Kehidupan yang tiada terduga

  F                    C      Bb                F         C
Kepastian yang tiada kuduga   Mengundang rasa hidup bermakna

  Bb                   C             Bb                   C
Kini mahu kucoretkan liku-likunya  Kini akan kulakarkan keindahannya

Bb      Am7       Bb            C
Kau aku kita sama mencari bahagia


[Chorus 2]
      F            C          Bb           F       C
Hari ini ku kan pergi mencari siapa sebenarnya diri

       F         C      Am7 Bb     Am7
Aku pasti akan menempuh segala-galanya

        Dm          Bb         Bb       C       Gm
Biar nanti ku mengerti mengapa kau dan aku di sini


[Bridge]

                  Am7          Dm/A           C    Gm
Tidaklah lagi aku mahu dibelenggu kegelapan malam

                         Am7         Dm/A           C    
Dengan tangan ku yang terluka,aku syukuri segala kurniaan-Nya


Ulang Chorus 2 (x2)

[Outro]

F  Fsus4  F  Fsus4  F


########## CHORD VERSION (Easy) #########

Kod Gitar Kamu – Nitrus

Tab gitar tahun ni akan dimulakan dengan lagu Kamu by Nitrus requested by Zul. Aku tak tahu pun kumpulan ni actually, ingatkan band dari Indonesia. Kalau ikut kata encik Wikipedia “Nitrus adalah sebuah kugiran rock bebas yang mengenengahkan lagu-lagu di dalam bahasa Melayu dan juga Inggeris. Kumpulan ini sudah wujud sejak dari tahun 1999 lagi..” 1999?? Dem!! Apsal aku boleh terlepas info ni.. hmm.. underground sangat kot band ni.. haha

Anyway, lagu ni agak simple, banyak bermain dengan power chords. Satu kod yang confuse sikit maybe kod [D#m/B] – (baca D SHARP MINOR ON B). Caranya main D#m (power chord), tapi mainkan jugak kod B pada tali ke-6. Ada soalan? Sila letak kat ruangan komen. Selamat mencuba untuk beginner.

OFICIAL WEBSITE : http://nitrusband.blogspot.com/
nitrus

Date: 07.03.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject:
NITRUS - KAMU

[Intro] B

[Verse 1]
B                 D#m/B                       G#m
  Umpama bidadari    Yang turun dari kayangan

               D#                    E                       Em
Indah nian tak berbandingan   Terasa bagai disentuh bayangan mu

[Chorus]
               B             D#
Sesungguhnya kamu terang bagaikan cahaya

            E                    Em
Yang menyinari hidupku dikala ku kelam.. kelam

        B           D#
Terciptalah aku tuk kali pertama

         E                         Em
Dan akan ku buktikan kesungguhan dari hati ini

      B
Hati ini…

[Verse 2]
B                 D#m/B                         G#m
  Umpama bidadari      Kau selalu menyenangkan aku

               D#                    E                       Em
Biar kadang ku terkeliru  Izinkan aku menyentuh bayanganmu

Repeat [Chorus]

B
  Terciptanya aku untuk kamu (x2)
B
  Terciptanya kamu untuk aku (x2)

Repeat [Chorus]