speedtestAku baru tukar internet connection last week, dari YahooBB’s ADSL ke NTT’s fiber optic. Sebab utama aku tukar adalah 1- Connection Yahoo sangat slow kalau hujan (aku tak tahu sebab apa..) 2- Adsl plan nyer sedikit mahal – Aku pakai 50Meg plan, basic around ¥4500, plus plus aku bayar dalam ¥7500/month. Yupp that is pretty “Cha-ching!”.. So me and wifey pegi round round kat Yamada Denki, and kena ngorat dengan makcik kempen fiber optik OCN.. Sembang sembang sembang dalam dekat la 3 jam, then kitorang decide untuk tukar plan from adsl ke fiber.

Di sebabkan kitorang sign contract untuk pakai OCN provider 1 and half year, so kitorang hanya perlu bayar around ¥4100/month. We waited for two weeks, and the tech people datang rumah and cakap “Okey encik, fiber sudah on. Arigatok!”. Wah sangat senang. We cancelled YahooBB on that day jugak, tapi kena charge sampai hujung bulan. Damn the YahooBB. Mengetuk orang macam sial.

So, dipendekkan cerita, sekarang ni seronok lah aku dengan internet laju ini..

Memandangkan ramai yang tahu pasal speedtest.net, so tayah la aku cerita sangat pasal speedtest ni.. Cut the point, bawah ni aku compare speedtest result antara rumah aku dengan office aku. By the by, office aku pakai KDDI punye fiber opt.

Speedtest@Office
speedtest-1

Speedtest@Home
speedtest-2

Download speed rumah aku slow sikit dari office, tapi uploading speed mmg top notch jugak. Maybe sebab tak banyak connection out. Dunno.

So, setakat ni aku mmg puas hati dengan fiber opt. Kalau bukak utorrent pakai max bandwith pun macam rasa tak kacau pun connection browsing internet. Walaupun kalau kat Tokyo aku dengar cerita mmg lagi laju, tapi ini pun jaadilah 🙂

What is your internet speed?
Tagged on:                 

4 thoughts on “What is your internet speed?

  • June 1, 2009 at 11:11 pm
    Permalink

    Sini sbb byk competition.. so semua lawan service elok + murah.. msia dah TMnet dominant, susah la.. buat lembab macam haram pun people terpaksa pakai.. nak buat camne..

    Reply
  • June 12, 2009 at 10:19 am
    Permalink

    hehehe baru tau mcm mana mencanak2 fiberoptic nye speed. umah bro Idris speed dia 1Gib/s, lelain bebudak ni semua 100Mib/s je. hang nye yg mana? setakat ni max speed aku pernah dapat 45-47Mib/s download dari akamai.kat office leh guna torrent ke?

    Reply
  • June 12, 2009 at 12:05 pm
    Permalink

    Max aku dapat pun lebih kurang tu jugak dlm 40++

    Office tak dapek la torrent 😛 Aku pakai kat umah je. Tapi so far not bad la.. berbanding masa duduk Mino.. hahaha sian orang Mino 😀

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: