Panduan membeli (memilih) gitar.

Guitars

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan adanya tutorial/guide/teknik (?) ringkas ni semoga dapat menolong sedikit sebanyak korang sebelum beli gitar.


Kira budget

walletBukak buku bank, tengok ada berapa baki duit dalam bank, darab dengan 0.1, banyak itu lah budget yang anda harus guna… Walau pun penting sebenarnya untuk tidak over-spending, tapi tak payah la sampai kena kira macam tu.

Untuk permulaan aku cadangkan budget duit sekitar RM75-200. Tak perlu beli gitar mahal mahal dulu. Ada jugak yang berlagak terus sambar fender RM6K, chewah konon nak terus jadi power. Tak payah beli mahal-mahal sampai 4 5 ribu. Sebabnya; A) Mahal sangat, baik makan sedap atau sedekah kat orang susah, B) Mahal TAK semestinya elok. C) Korang akan lebih appreciate beli gitar yang lebih mahal dari first guitar SETELAH dah power main.

Tapi JANGAN terlalu sengkek. Kalau ada 20 inggit je aku nasihatkan sabar aje dulu. Kerja keras sikit lagi, kumpul lagi 55 inggit. Dah cukup duit baru sambung baca tutorial aku ni. Bukan apa, selalunya gitar yang murah ni (atau nama glamer gitar kapok) bahannya sangat murah – kayu getah dan gam gajah. Aku pernah beli gitar harga RM25 masa aku student. Kalau cium dalam hole gitar tu memang bau getah skrap. Cukup 3 bulan, neck melengkung, bridge tersembul. Padan muka aku.

Kesimpulan :Sediakan budget yang cukup.


Jenis Gitar

Ada pelbagai jenis gitar dan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Di sini aku nak bincang 3 jenis gitar yang paling umum iaitu electrical (gitar elektrik), acoustical (gitar akustik atau lebih popular dengan gitar kapok) dan classical (gitar klasik). Baca pro dan cons jenis-jenis gitar ini dan pilih gitar mengikut genre yang sesuai dengan muzik yang anda mahu mainkan.

A) Gitar Elektrik

electric-guitarSeperti nama, gitar yang memerlukan elekrtik untuk berbunyi. (kalau takde letrik pun bunyi jugak, tapi bunyi macam nyamuk la) Kebanyakan genre lagu moden hari ini menggunakan gitar eletrik. Rock, Metak, Punk, Alternative, Blues, R&B misalnya antara genre yang tak sah kalau takde electric guitar.

Kelebihan gitar elektrik:
(i) Senang dimainkan kerana fretboard (fingerboard) yang kecil dan nipis serta lebar string yang lebih halus dari tali untuk gitar elektrik.
(ii) Skop music yang lebih luas kerana boleh ditambah dengan effect seperti distortion, reverb, delay, wah etc.
(iii) Banyak variasi bentuk gitar elektrik. Antara body type yang biasa dilihat seperti stratocaster dan telecaster type (Fender) atau Les Paul dan Fliying-V type (Gibson). Ada jugak gitar yang unik seperti double-neck (twin) guitar, 7-string guitar etc.
(iv) Mudah dari segi maintenance dan repair. Masalah yang selalu dialami oleh gitar elektrik seperti pickup tidak berfungsi, volume knob tak betul misalnya, selalunya kurang masalah body berbanding gitar akustik. Nak tukar electrical parts lebih mudah dan tidak mahal.

Kelemahan gitar elektrik:
(i) Kena ingat kalau nak beli gitar elektrik, kena beli jugak guitar amp. So kena masukkan amp dalam budget (rujuk “Kira Budget”). Bagaimanapun, guitar amp kecil (10W-30W) dalam lingkungan harga RM50-250 biasanya sudah cukup bagus untuk permulaan.
(ii) Guitar elektrik dan guitar amp adalah seperti irama dan lagu – tak dapat dipisahkan. Portable-wise, gitar elektrik bukan lah satu pilihan yang tepat seperti untuk bawak pegi pantai dengan member misalnya. Kena pikir jugak kat mana nak cucuk plug untuk amp.
(iii) Sesetengah gitar elektik terutama yang terlalu murah, mudah lari tune walaupun tak semua. Masalah lari tune adalah syarat wajib yang harus dielakkan semasa main gitar.

B) Gitar Akustik

acoustic-guitarJuga merupakan jenis gitar yang popular. Di Malaysia gitar jenis ini lebih glamer dengan panggilan “gitar kapok” dan selalu dimainkan untuk “rock kapak”. Banyak orang yang tidak faham perbezaan antara akustik dan klasik. Perbezaan gitar akustik dengan gitar klasik antaranya terletak pada jenis tali (string) yang diguna. Tali gitar akustik adalah steel-base string manakala tali gitar classic (termasuk flamenco dan bossa-nova) menggunakan nylon-base string (tali 1-3 walaupun ada menggunakan steel, tapi disalut pada tali base nylon).

Kelebihan gitar akustik:
(i) Boleh dimainkan tanpa amp.
(ii) Boleh dibawa dan dimain di mana-mana (kecuali tempat-tempat tertentu seperti masjid, tanah perkuburan, musium dsbg.)
(iii) Walaupun tak perlu amp, bunyi yang keluar dari gitar akustik cukup kuat untuk main sambli nyanyi ramai ramai semasa berkelah misalnya, sebab gitar akustik pakai steel strings.
(iv) Variasi muzik yang luas dan selalunya gitar akustic “masuk” untuk dimainkan apa apa genre.
(v) Selalunya gitar akustik tidak mudah lari tune kerana lebar string yang lebih besar berbanding gitar eletrik kecuali masalah loose nut atau dimainkan dibawah pengaruh matahari atau pencahayaan yang kuat.

Kelemahan gitar akustik:
(i) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal. (Kalau nak tahan lama la – sebab aku tengok ramai yang reti beli aje gitar tapi tak reti bela)
(ii) Believe it or not, secara purata gitar akustik lebih mahal terutama yang sudah dimasukkan ke kategori vintage seperti Martin Guitars.
(iii) Kebanyakan beginner give-up tengah jalan sebab alasan – susah nak main, tali keras, jari saya kecik, tekan tak kuat..
(iv) Sesetengah gitar mempunyai fretboard dan body yang besar.

(C) Gitar Klasik

classical_guitarKonsep yang hampir sama dengan gitar akustik, tetapi menggunakan string nylon.

Kelebihan gitar klasik:
(i) Sesuai untuk lagu lagu klasik, spanish style flamenco, bossa nova dan fingerstyle-technique.
(ii) Tali nylon walaupun tebal, tetapi lembut dan mudah dimainkan. Justeru, sesuai untuk beginner.
(iii) Bunyi gitar yang lebih lembut dan romantik tapi passionate.

Kelemahan gitar klasik:
(i) Genre muzik yang agak terhad.
(ii) Jarak antara string dan antara fret yang besar, justeru fretboard yang lebih lebar. Gitar ini susah dimainkan oleh mereka yang mempunyai jari yang kecil dan comel.
(iii) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal.
(iv) Kebanyakan gitar klasik yang elok mempunyai harga yang jauh lebih mahal dari akustik dan elektrik. Ada gitar vintage klasik yang mencecah jutaan RM.

Kesimpulan : Pilih gitar yang sesuah mengikut gaya, citarasa dan genre anda. Kalau masih belum pasti, aku nasihatkan cuba gitar akustik. Gitar akustik memang sukar dimain pada permulaan. Tetapi selepas banyakkan latihan, dan setelah biasa dengan gitar akustik, lepas tu 99.9% anda dijamin takde masalah untuk main gitar elektrik. Kalau biasa sangat main gitar lembut sekali kena akustik jari krem. Gunakan gauge yang lebih halus. Biasanya pada kotak set tali gitar akustik tu ada tulis “Heavy”, “Medium”, “Light”, “Extra Light” etc. Pilih tali “Extra Light”. Tali jenis ini lebih senang nak main. Cuma bunyinya tidak sekuat berbanding kalau guna medium atau heavy gauge strings. Pilih juga gitar yang mempunyai body yang lebih kecik seperti OOO- (triple O) type atau OO- (double O) type. Elakkan D-type atau Jumbo type.


Persediaan sebelum beli gitar

Dah cukup budget, dah tahu nak beli gitar jenis apa, sudah tiba masa untuk beli gitar… BELUM LAGI… masih ada persediaan yang perlu buat sebelum beli gitar.

GETTING READY

  1. Banyakkan pengetahuan gitar dulu. At least belajar pegang gitar, petik-petik sikit, belajar kod kod gitar etc. Kalau boleh pinjam gitar member dulu. Lebih baik, beli dulu buku panduan asas gitar. Ambil kelas gitar kalau perlu. Belajar melalui buku atau forum online sahaja tak cukup untuk belajar teknik yang betul.
  2. Try window shopping dulu. Pergi ke kedai gitar dekat tempat anda, “ushar” gitar gitar kat situ. Tengok brand gitar, dan kemasan (finishing) gitar tu, bandingkan dengan harga. Tengok gitar paling mahal, bandingkan dengan gitar yang lain yang lebih murah. Lagi banyak anda survey cara ini, lama kelamaan korang akan dapat feel kenapa gitar itu mahal kenapa gitar ni murah. Kenapa gitar ni walaupun nampak cam mahal tapi murah or vice versa. Cuba try kalau tak caya. Sembang-sembang dengan orang kedai tu, mana-mana lah tahu dapat info yang menarik, kenyit-kenyit sikit nanti manalah tahu kalau nak beli dapat murah (hanya sesuai untuk perempuan menggoda). Tapi useful tips; IGNORE annoying salesman…
  3. Mintak kebenaran cuba main gitar kat situ. Cakap secara jujur dengan tuan kedai, “Saya ni baru nak belajar main gitar, tapi datang sini bukan nak beli terus. Saya tengah pikir pikir try try feel ni gitar apa yang sesuai nak beli. Kalau gitar kat sini boleh memuaskan nafsu serakah saya nanti boleh la saya beli kat sini…” etc.. Keep in mind, kalau anda cakap tak nak beli, tapi orang kedai tu layan jugak maknanya kedai tu okay la. Berbanding kalau cakap tanak beli lagi tapi orang kedai layan cam pundek tu memang niat nak untung aje la kedai tu. Cari kedai lain.
  4. Survey gitar kat tempat tempat lain jugak.
  5. Survey harga gitar di Internet. Bandingkan dengan harga pasaran. Adakah lebih mahal atau lebih murah. Aku tak galakkan beli dari Internet. Memang lebih murah, tapi you never know what you’’ll get. So gunakan sebaik mungkin info yang ada kat internet seperti jenis kayu yang diguna untuk body, saiz fret, jenis pikap dan sebagainya.

TODAY WE BUY ONE!

  1. Ajak member yang biasa dengan gitar. Nanti member anda boleh tolong decide gitar mana yang sesuai. Juga untuk mengelakkan daripada korang kena tipu dengan salesman. Salesman biasalah kalau tanya gitar mana elok mesti tunjuk yang mahal aje..
  2. Cuba dulu gitar yang nak beli tu. Jangan tengok ambik terus bayar. Kalau gitar elektrik, try cucuk ke amp dulu. Pikap nye okey ke tak. Mintak orang kedai tunekan gitarnye, try petik tengok fretnye ade bunyi lari ke tak.
  3. Tanya warranty kalau ada. Warranty penting kalau kalau ada masalah dengan gitar tu nanti. Gitar yang ada brand seperti Fender, Gibson, Ibanez, Martin, Yamaha etc MESTI ada warranty card. Check dulu dengan kedai. Tengok jugak brand betul ke tak. Ada jugak gitar yang tengok dari jauh macam logo Fender, tapi kalau dah dekat dia tulis Tender. Gitar cilok memang takde jaminan la.
  4. Beli juga aksesori gitar seperti guitar case (soft case or hard shell case), guitar strap dan guitar strings set spare (Tali 1 hingga 6). Jika perlu boleh beli pic, guitar strap, guitar tuner etc. Tapi tak perlu berlebih lebih. Kalau rasa perlu nanti boleh beli lagi.

So sedikit sebanyak aku dah senaraikan list yang korang perlu timbang before beli gitar. Tak rugi tanya pendapat orang lain. Banyak lagi resource lain kat internet yang cerita tips dan panduan untuk beli gitar untuk beginner mahupun advanced guitarist.

Apa tunggu lagi? Selamat berjaya dan semoga berjumpa dengan gitar idaman anda..

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

637 thoughts on “Panduan membeli (memilih) gitar.”

  1. wah bagus! tutor yang menarik dan lengkap untuk newbie. bagi aku seeloknya kepada yang masih baru, belajar sehebatnya melalui gitar yang berbaloi dulu (antara RM70-RM250) yakni kategori gitar kapok.

    dah terer tu baru lah boleh cerita. belajar dulu sampai jari dah lebam! ha3

    1. Setuju, nak blajar kena start guna gitar murah2 dulu. Sape nak beli gitar meh aku ada sebiji nak jual.
      WTS: Tom’s semi accoustic with cutaway body, free softcase, condition 90/100. Fender string dgn classical handmade nylon string made in germany beli kat tarrega RM70. Kasi free la string tu. Beginner atau pompuan yg nak jadi yuna atau najwa mukabuku nak blajar gitar sesuai la sbb classical ni tali dia tak memedihkan jari. Beli 2 bln lepas RM250 tapi la ni nak jual RM180 firm. Guitar beginner yg nak stylo. Bole guna mcm gitar kapok dan kalau korg ada amplifier pun bole cucuk karan. Location puchong sel. Contact la saya. 01111110747 / 0126468709. Saya nak upgrade ke gibson plak.

  2. thanx la kan. sbb sy budak baru blajar… dh mintak dh member beli tapi tak gi survey lagi. kekadang mcm best jer tengok org main gitar.

  3. tikusgirl >> mintak member belikan? lebih baik kalau pegi beli sekali dengan dia sebab;

    1. Lain orang lain citarasa (design-wise)
    2. Fingersize lain-lain. Neck gitar saiznye lain-lain. Kalau tapak tangannya besar, tangan awak kecik, kalau dia pilih yang besar nanti awak tak boleh main. Unless korang kembar tangan seiras.
    3. Fikir nak beli gitar macam nak beli kereta. Takkan nak suruh orang lain belikan kereta untuk kita. Kalau suruh sugar daddy tu lainla 😛
    4. Cuba tanya member awak tu. Dia mesti tanya “ko nak gitar yang macam mana?”.. so dari buang masa explain lebih baik pegi sekali beli dengan dia.

    Selamat belajar

  4. hey , thanks A LOT! useful gile tips tuh! ni nak tnye .

    1- klu beli dulu baru belajar boleh tk? sbb membe semua tk der gitar so tk der sape nk pnjm kan haha
    2- klu beli guitar case tuh agak agak bape erk yg hard shell case? bajet ade RM 300 jer haha

    thanks 🙂 harap zairul reply 🙂

  5. bro..tq on tips bli gtar tuh dh apply n dh setel dah..skang ni da bley main chord yg sng2 tp npe xpandai2 lg nk tune.asik xdpt je pitch yg btol.asik kne suh member2.ok ker klu resort to tuner jer?? tp tuner plak mcm2.tlg recommend skit mane yg sesuai 4 acoustic guitar..ke kne tune telinga skit..fuhh.lega dpt ngadu.:)

  6. >> LYN

    1. Yang mana-mana pun boleh, asalkan gitar tu sesuai dengan kita.

    2. Aku tak sure sangat market price untuk hard cases, tapi selalunya takdelah mahal sangat. RM300 tu dah cukup sangat. Rasanya around RM150++ pun dah cukup okay. Jangan case nye lagi mahal dari gitar udah le 😛

  7. >> yaya

    tak reti/susah tuning tu common problem. tak perlu risau. aku dulu pun mencanak jugak. kalau ada electronic tuner, mungkin dapat membantu. tapi tak semestinya perlu.

    1. cuba biasakan dengan bunyi tune gitar yang betul. rujuk website ini;

    http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html

    klik pada string dekat website tu satu-satu, camkan bunyi nya, cuba tune gitar dari bunyi yang rendah.. adjust tuning head (tuning pegs), sedikit demi sedikit sampai bunyinya sama dengan bunyi online tuner tu. ulang cara yang sama sampai dapat tune semua strings.

    2. kalau dah biasa dengan cara (1), cuba teknik yang ditunjuk kat website ni;

    http://www.howtotuneaguitar.org/tuning/how-to-tune/

    mula-mula memang susah, tapi kalau dah dapat perfect pitch, nanti tak perlu pun electronic tuner tu 🙂

    Selamat belajar!

  8. saya nak suh member sya belikan gitar..
    and bley x kalau saya xikut skali?
    sebab sekrg smue tgh cuti and sya pesan die suh die beli kt kedai area rumah die..
    sya ni lak gurl yg baru nak blaja main gtar..
    lau sy ckp kt die sya nak gitar saiz triple O or double O. tali lak light or extra light…bley ke?

    1. princessofhemp >> actually, anda SEPATUTNYA ikut member anda dan bukan lepas tangan kat dia.. (sila rujuk LANGKAH KETIGA dalam artikel atas). Kan senang kalau pegi sekali dengan dia? Dia bukan ingat semua benda pun 😛

  9. bang zairul…saya nak beli gitar karen gune internet la..banyak murah..bang taw camne nak beli gune internet?? ebay?lelong?mudah.com?

    ntah la…duit ade ni..

  10. Bro, great tips! I baru nak beli acoustic guitar, dulu masa sekolah ada la tapi dah berapa dekad tak main so skg kira nak pickup balik.

    I have a question. I boleh main alat muzik tapi tak reti baca notes. I play by ear. Kalau I dengar chord, I boleh mainkan on the instrument, tapi sama ada benda tu Do ke Re ke Mi ke I memang tak tau.

    So my question is, to be a good guitarist, perlu ke take formal lessons? Does it make a difference to be able to play by ear and to play through formal music education?

  11. safuan >> seperti yang aku tulis dlm artikel ni, aku tak pasti dan tak galakkan beli dari internet. murah tu memang la murah. cuma kalau nak beli fr internet jugak aku suggest beli dari local websites macam mudah.com, atau apa sahaja asalkan shipment tu dari dalam negara jugak. gitar esp gitar elektrik tu berat dan besar, takut kalau beli dari US misalnya, harga shipping nanti sama dengan harga gitarnye.. kenapa nak bayar lebih? so jangan lupa masukkan shipping cost dalam budget anda.

  12. RetroSista >> It is not a must, but better if you have one. Basic sahaja sudah cukup macam tahu types of notes, chords, beats, rest symbols, basic counting etc. Dengan tahu benda-benda ni pun kita boleh baca sheet music. Macam-macam boleh buat kalau kita boleh baca music scores.

    Hear something and you can play the chords… You’re already a good guitarist. Learn basic music and you’ll be much more better.

    Selamat Berjaya.

  13. tip yg bgus..aku dlu p kdai 2nd kt ampng.bli gtar cap prince..yela nk try letrik..mule2 beli mmg la lyn.sdap aje..tp dh lame,mcm2 la rase x kne..yng aku tensen skali btng fret die lekuk2 dh.org tu goreng dasat sgt kot.ms beli x pasan.tp x pe la..nnt kl ade duit,aku nk cri epipon..2 pn kl ade smngt lg nk men gtr.ye la,lpas abis stady,x de membe nk jam.otak pn jam.lgu2 pn byk lupe

  14. askum bro..

    great tips here! kudos..1 thing to tell, i play lefthanded acoustic guitar, and tersangaaaatlah susah nk carik gitar lefthanded kt malaysia ni..sangat2 kuciwa sbb sebesar2 kedai gitar tu, hanya akan ada 1atau 2 je or takde langsung. so far dh usha kt BB, Sungei Wang, Midvel, Times Square, OU and Sunway Pyramid. Setakat ni ade jumpe 2 gitar akustik Tanglewood, tp bile main rase tak berkenan.

    Dulu dah ade gitar Stagg, tp ble dh pandai sket main, rase nk kene upgrade gitar yg lebih bagus so gitar tu dh jual. Rase agak menyesal tak beli kt UK dulu sbb dulu saya belajar kt sana, tp malas nk bawak balik gitar berat2. Ingatkan kt Msia senang nk carik.
    So skarang tengah plan nk beli online, maybe market from US, sbb from UK dorg tanak ship ke Msia. so ble carik online, barulah banyak pilihan yang ada..tp shipping cost mmg sangat mahal, ade yg lebih kurang harga gitar tu sendiri..

    tapi nanti ade cukai ke dari kastam? kene tambah kos lagi.. >.<
    kesian kami warga lefthanded..padahal ramai je gitaris terkenal men tangan kiri cam jimi hendrix n man kidal..

  15. cok >> bese la aku dulu pun beli gitar murah je 🙂

    asyanis >> lefty guitars memang susah nak cari.. dlm kes lefty ni nak tak nak mungkin terpaksa beli online jugak kot kalau nakkan banyak option. tp mcm aku ckp kat atas cons dia kita tak boleh test la bunyi gitar tu camne. plus shipping pun mahal. yang mahal bukan gitarnye. tapi casingnye (kalau hard-shell case) gitar tak kena cukai rasanya.. kat sini banyak gitar lefty. nak aku surveykan ke?

  16. takpela zairul..thanks 4 ur offer..tp dah order online, beli kt US. Lgpon, klu u nk tlg surver, nk kene pk delivery plak camne..so skang dh order kt ebay, hopefully leh sampai cpat x sabar!!

  17. salam bro zairul. aku beginners yg baru jer beli gitar, dah beli baru jumpa blog ni. pada aku blog kau ni memang bagus. cara penerangan kau jelas dan teratur. harap kau dapat teruskan dan update selalu yer..

    Aku g byk kedai cari gitar akustik, tp xtau nak beli yg mana, brand apa? saiz ape? last skali aku pg kedai yg besar skit dan terus terang dkt tokey tu aku baru nak start main gitar. dia rakemen aku gitar akustik brand ibanez rm400. dia kata u beli baik skit, main pun syok dan u xpyh tukar gitar sampai u pandai. kalau u nak tukar pun u terus angkat elekrik gitar.

    aku rasa ckp dia betul kot. bwk balik, bunyi memang sedap la. apa pendapat kau.. tolong komen skit..

    maaf agak pnjang lebar skit.. hehehe..

  18. lagi satu bro.. jari aku sakit le bila pegang kord lama-lama. bila aku nak prektis lagi tapi xbleh nak pegang kord. ada cara tak nak hilangkan sakit tu. aku tengok org lain selamba jer pegang kord tanpa rasa sakit.

  19. Joeydin >> pasal gitar tu bergantung pada bajet ko lah. ibanez tu mmg ada nama, cuma dia banyak focus on electric berbanding acoustic.

    nak pilih gitar ni macam love at first sight kata orang. aku tak boleh nak komen gitar tu elok ke tak elok ke sebab aku tak pegang. so kalau kau try petik dan rasa okay than okay la.

    suruh tokey kedai tu tune gitar tu betul, dan ko try main basic chord C ke G ke, tengok la ada bunyi flat ke tak. nk tahu satu2 gitar tu tune lari ke tidak, harm pada fret ke 12 (cuma sentuh aja tali betul2 atas fret ke 12 pada setiap tali) dan lepas tu tekan not pada fret 12 dan petik gitar. banding kan dua-dua bunyi tu. gitar yang okay takkan ada bunyi flat.

    pasal jari tu semua gitarist mesti rasa. standard la. lama2 biasa nanti hujung jari ko akan jadi kebal. ada sesetengah guitarist pro tu sampai hilan deria hujung jari dia. orang lain yang selamba je tekan tu sebab dia dah biasa.

    mungkin jugak masalah gitar tu sendiri. check tinggi strings dari fingerboard. kalau rasa tinggi sangat rendahkan. cara nak adjust samaada a)betulkan truss rod pada neck, b)rendahkan nuts, bridge atau saddle c) re-fret (buang fret dan tanam fret baru). kalau tak biasa baik hantar repair kat kedai.. rasanya tak mahal sangat pun.

    selamat berjaya

  20. Aslkm….

    Very good tips. Saya ada soalan,macam mana kita nak tahu cara membaca chord gitar? gitar saya tak ada lagi tapi saya nak tahu cara baca chordnya dulu..Pastu kalu kita beli gitar kat internet apa kebaikan dan apa keburukannya???

  21. diana >> wsalam..

    Susah kalau nak terangkan dengan lisan cara untuk baca kod. Mulakan dengan asas kod dahulu macam C, G dan Am. Rujuk carta kod gitar.

    Aku ada sentuh sikit pasal beli gitar dari internet dalam artikel di atas. Secara kasarnya;

    PRO : harga lebih murah, banyak pilihan, penghantaran ke pintu.

    CONS : kualiti gitar yang tidak diketahui atau meragukan (melainkan gitar yang ada brand dan diakui kualitinya oleh para guitarist), kos penghantaran yang mahal jika beli dari kedai online luar negara

  22. salam again bro..

    akhirnya gitar yg diorder dari ebay telah sampai ke pangkuan..setelah jerih payah menunggu selama berminggu-minggu..sob2..

    gitar tu saya beli dari butlermusic (US), as i mentioned before lefthanded acoustic guitar la. bayar shipping US$89, dlm RM200 lebih la tu (different seller offers different shipping costs, but mostly seller from UK tanak ship ke Msia).

    gitar tu actualy kejap je smpi ke msia, dlm 2-3 hari. tapi akhirnya berkampung kat kastam kejap, sbg barang tahanan..pendek citer kastam akan mtak kite kompemkan pasal barang tu samada nk amek sniri or mtak pos msia deliver (+handling charge) dan yang pasti, akan kene jugak cukai kastam sebanyak 10% drpd total barang tu (gitar+shipping cost)..

    adeihh..perit jugak rase. dah la tggu dorg proses lame, pastu kene caj lagi..tp bila dh dpt gitar puas hati la kan, wpon dh lame menjeruk hati jugak tggu gitar x sampai2..

    dari segi shipping, the guitar was properly packed, so xde damage la..wpon risk nye ade sbb dh tunggang terbalik, xtahu mane atas bawah..

    n now dh start men gitar balik lepas lame x men, mmg sakit btol la jari jemari ni..kene tunggu die jadi kebal sket lg baru syok sket..

    gitulah alkisahnya gua beli gitar dr internet…

  23. nana >> no problem

    asyanis >> itu la masalah kalau beli esp from overseas.. dengan taxes nye shipping nye.. tapi okey la, gitar pun dah sampai dan cukup syarat takde yang tertanggal ke apa.. kalau ada problem lagi leceh, nak kena hantar balik ,nak tunggu repair nak kena tunggu lagi.huhu

    post la gambar gitarnye, bley tunjuk kat readers mcm mana guitar lefty haha

  24. thanks for d tips.
    tp kan.
    saya baru cdg nak beli guitar, walaupn basic xde.
    nk jugak beli. maen ntuk suke2.
    so bole ke nk beli ni???

  25. nak beli gitar tak semestinya perlu ada basic, cuma kalau dah reti main nanti senang nak buat pilihan gitar. beli dulu, lepas tu belajar pun boleh. 110 okey je. lebih dari cukup. beli jugak buku panduan kod ke, extra strings kalau terputus, tuner etc. kalau kat situ ada jual beginner set lagi baik

    selamat belajar

  26. Abang Zarul…
    adik terlalu minat main gitar
    walaupun takat main-main je…
    Untuk pengetahuan abang, adik baru berusia 10 tahun…
    dah ada gitar biasa yang mak belikan berharga RM160..
    tapi teringin sangat nak main gitar elektrik..
    memang teringin sangat…
    semalam pegi dengan mak dan ayah ke Queensbay Mall..
    survey2 harga gitar untuk kanak2 RM260 satu set…tapi
    jurujual tu advice soh beli amp yang berharga RM450…
    mahalnye….
    tak jadi beli dan mak nak fikir abis2 dulu…
    apa pendapat abang Zarul…sebab adik memang teringin
    sangat dan berminat sangat dengan gitar ni…
    Terima kasih abang Zarul…

  27. ex_light14 >> amp tak perlu mahal kalau just nak main kat rumah. unless kalau nak letupkan live house or untuk main kat stadium. lepukkan kepala salesman tu untuk aku..

  28. saya baru beli gitar SANTA CRUZ. rm175. beli rembat but tak tawu la sedap ke tak sound. wat do u tink? dah la tak reti nak tune..

  29. series ape tak tawu.

    the prob is. ble saya buka laman web santa cruz. diaorg punye logo different compare to mine. i think my santa cruz is fake. name pon tak tawu ape2 pasal gitar. beli pon tak dirancang.

  30. zo >> huhu.. itu ada harapan gitar ciplak la tu :p terkejut gak santa cruz murah.. kalau second hand pun susah nak dapat.. mm, tgk kat dlm sound hole, kalau yang ori mesti ada tulis model apa.

  31. bob >> tali gitar elektrik tak sesuai di pakai pada gitar akustik (kapok), sama jugak tali gitar kapok tak sesuai pakai pada gitar elektrik. tali gitar elektrik lebih halus dan “soft” berbanding akustik, memang tak sakit jari, tapi bunyi gitar anda nanti tenggelam. jangan salahkan gitar, itu salah strings.

  32. salam abg zairul . bole tolong fara x ? bole x abg tolong uat kn kod gitar lagu Cerita Sewaktu Kecil (ost Papadom) – Danyel Alfie ? cye teringin nk blajar maen lagu tu . bole x . please . cye , merayu 🙁 . jgan kecewakn cye .

  33. aku nak beli gitar fender budget rm2000.saller dari mudah .com dah comfirm nak jual dgn aku,dia bagi aku serial no made in japan punya,bila hari nak ambik gitar aku kene balik kampung atas urusan niaga,aku suruh adik aku ambik,dia pulak tak berapa tahu tentang gitar,cuma pandai main je..bila aku balik aku tengok gitar fender stratocaster aku tu copy fender korea punya, semua mcm real je,aku call seller tu tak angkat phone,pada sesiapa yang nak beli gitar tu di luar sana,berhati hati bila nak beli.takut giler aku gitar tu mcm betul fender tapi sound dia lagi teruk dari squier .

    1. hudd >> itu antara reason sebab aku tak galakkan orang beli from internet, especially kalau dari MALAYSIA sendiri, pelikkan?? tapi silap sendiri pun ada jugak sebab sepatutnya tengok sendiri gitar tu dulu. benda dah nak jadi nak buat camne kan sabar je la. nak repot polis?? mehh.. polis tido je kat balai tu

  34. blh x wt kn kod gitar lagu soundtrack cite korea ‘Do Re Mi Fa So La Si Do’ lgu dy tjuk “Waiting For The Time”. xdek Mp3 nyer la…ada pun cite korea ni la…dlm cite ni,pelakon lelaki tu main lagu (Waiting 4 d time ni utk awek dy.best ho………..

  35. Salam…abg zairul, nak tny la,sy ni berminat nak main gitar tp petik pon x pernah…ade buat research ckit…sbb sy x tahu nak main jenis gitar ape…sy nk main lagu rock btw,so website tu cadangkan kalo saya minat rock n jenis nak cepat tere main, amik elektrik gitar.agak2 elektrik gitar plus amp ngn casing sume lengkap bape e budget untuk beginner?

  36. MissLiz >>

    1. Untuk main lagu genre rock memang gitar elektrik yang sesuai, cuma gitar elektrik BUKAN syarat untuk cepat terer gitar.

    2. Ada satu cara sahaja untuk cepat terer gitar -> Banyakkan prektis

    3. Harga untuk permulaan aku syorkan dalam RM150-RM300 bergantung kepada budget. Untuk guitar casing, hard shell casing lebih mahal. Perlu atau tidak itu bergantung kepada anda. Dari segi penjagaan gitar hard shell lebih selamat. Amp gitar tak payah yang besar untuk permulaan.

    4. Untuk main genre lagu rock tidak cukup dengan gitar dan amp sahaja. Anda mungkin perlu additional effectors macam over drive, distortion etc. Harga effector bergantung kepada maker dan jenis efek.

    Selamat berjaya

  37. Salam Bro Zairul, saya dulu ada main gitar, (gitar kawan) tak la pandai sangat.. kalau nak goreng-goreng tu tak tahu la… takan main biasa-biasa aja (beginner)… lepas tu stop tak main dah, ada la dalam 8 tahun tak main gitar. Sekarang terasa macam nak main balik.. Nak pi beli gitar (kapok) tu rasa macam tak berapa best sangat ler.. sebab dulu dok main gitar yang tu, nak try la beli yang mahal sikit dalam 2 3 ratus… Masalahnya nak pi beli tu… malu ler kalau nak test gitar kat taukeh kedai tu… takat petik satu satu. Mesti taukeh kedai tu pikir “eleh main pun tak reti mau beli yang mahal”, kalau beli gitar kapok takpala… nak ajak kawan yang pandai main pun tadak. Heh~ Camana ek? Beli dari internet tak ok ka? Dari dulu berkenan Fiber Roundback Electro Acoustic Guitar, yang ada corak daun tu. Bro Zairul mest tau punya! Berkenan sungguh!!

  38. kalkitos >> aku paham perasaan tu sebab aku pun dulu macam tu jugak. tapi tak perlu nak malu masa nak beli gitar yang elok.. kalau di takdirkan malu pun setakat berapa minit tu je.. lepas tu bukan nak menghadap tokeh kedai tu hari-hari pun.. tapi kalau salah beli nanti seumur hidup kuciwa.. tak perlu segan, tak perlu rasa bersalah, gitar kita, duit kita, kita punya pasal la kan 🙂

    aku tak syorkan beli dari internet.. sebab dari pengalaman aku + dengar cerita dari visitors zairul.com dan member2, lebih dari separuh orang yang tak puas hati beli dari internet.

    gitar yang ko cakap tu mungkin ovation adamas atau bentuk yang sama. Tgk google;

    http://images.google.com/images?hl=en&q=ovation%20adamas&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

    Gitar tu okay, boleh main plugged atau unplugged, cuma sesetengah musician tak suka pakai gitar jenis ini semasa recording sebab pikapnye letak kat bawah saddle, menyebabkan bunyi yang nyaring. Kalau untuk main biasa, plus live show ke, gitar ni berbaloi jugak. Kira macam 2 in 1 la.

    Aku pernah main gitar ni even kat livehouse. Bunyi memang okay (kalau ikut gitar yang aku main la.. gitar yang ko nk beli tu petik2 la dulu) Ada video aku upload kat youtube dulu pakai gitar ni jugak la. Direct webcam recorded, no effect at all, cuba tengok nanti ko paham la apa maksud aku dengan “bunyi nyaring” tu..

    okey selamat meyakinkan diri membeli gitar!

  39. TQ Bro Zairul.. info yang amat bermakna. Saya akan beli jugak atas nasihat Bro Zairul.. Heh~ Baru semalam pi kedai, tengok gitar.. tak la mahal sangat.. tapi fiber gitar macam tak kemas ja tengok… jenama tak penah dengar.. Heh~ Kalau Ovation Adamas tu tadak ler kat tempat saya ni.. Mahal tu! Tak mungkin saya akan membelinya… Cap lain mungkin kot. Stagg, Sakura.. Kan Bro Zairul kan…. Heh~ Anyway.. terima kasih…

  40. kalitos >> stagg tu aku pernah dengar. sakura tu tak sure la pulak :p kalau ada member yang tahu at least sikit2 pun ajak la.. dua orang better than sorang.

    selamat

  41. bro.. nak tanya skit… skrg byk lambakan gitar2 akuistik made in china.. harga pun murah.. tgk mcm cantek je.. pendapat bro camna?

  42. Bro Zairul…
    saya ada jumpa satu kedai ni ada jual gitar elektrik Santa Cruz…
    saya nak tanya pendapat abang… gitar tu harga dia rm380, saleman tu cakap gitar tu brand Amerika tapi pasang kat China… betul ke?
    macam mana ni bang Zairul?…

    ni saya ada gambar gitar tu…
    cuma kat kedai, guitar Santa Cruz tu tiada whammy bar…

    http://images03.olx.com.my/ui/2/06/10/25270610_1.jpg
    http://images03.olx.com.my/ui/2/06/10/25270610_3.jpg

    p/s: sorry kalau tak boleh bukak…

  43. Knightroad >> Gitar dari Amerika, tapi pasang kat China?? Made in China la tu.

    Santa Cruz yang aku tahu memang brand US, tapi custom made, mostly acoustic dan rasanya tak buat gitar elektrik. Archtop ada la. Gitar Santa Cruz yang original ada mark “scgc” (tgk kat website dia http://www.santacruzguitar.com/index.html)

    Gitar China selalu price range dia around RM150-500. Santa Cruz ori RM380 tak dapat beb! mahu rabak 2 3 bulan gaji kalau nak beli

    Aku tak boleh nak kata gitar elektrik “Santa Cruz of China” tu tak elok sebab aku tak tengok detail dan tak pegang, cuma dengan harga tu aku rasa2 boleh agak la bunyi nye camne nanti.

    Whammy bar boleh beli asing tu takde masalah cuma kena tengok size lubang dia ada 2 3 jenis.

  44. hahha
    ak da bookmark page bro..
    currently studyin’ in matric so tader mser nk blaja
    tp gler heaven nk tao men gitar..
    anyway, sgt kgum++abez nmetrik ni ak mst tao men..

    support me as well as local scene too……
    till then, keep it up

    =)
    .-= aqeyl´s last blog ..3dit post kontest =-.

  45. Hi bro Zairul,

    1.Bro duk Japan kan? Bleh tolong usha2kan gitar akustik Takamine dan gitar elektrik Ibanez..
    2.Boleh tlng listkan range harga gitar2 diatas ni x(RM)?
    3.Saya baru habis belajar dr U, so kalo saya dah keje dan berminat nk beli, bro boleh tlg belikan x?

    Thanks..

  46. Gitar Takamine dan Ibanez tu berpuluh2 jenis ada. Biasa dlm RM1K ke atas
    kalau baru. Nak beli tu boleh. Shipping aje la mahal. Gov tax pun kena
    kalau tak salah.

  47. hye . thanks . berguna sungguh semua di atas . btw , anyez baru 17 tahun and berminatt dengan gitar nie . sudah view at dua tiga buah kedai tapi ta tahu langsung nk beli macam mne . bajet pun , ada dalam rm150 (: after bace details atas , tahu la sket ttg gitar nie . banyak sungguh bnd baru yg kne thu .

  48. salam bro, aku dah 2-3 kali msuk website nih. bgus tol dpt byk info.
    kt sni ak nk tny bberapa soalan la:

    1.Ak tringin blajar gitar n cdg nk beli satu gitar letrik. Slalu gitar letrik msti RM1K ke ats kn? Ad x gitar letrik bwh RM500 n ley bgi tw skali jname die? 2-3 jname kalo boleh.

    2.Gitar letrik kalo x gne letrik ley men jgk ke or lgsg xkuar bunyi haha?

    3.Ak ad nmpk kt youtube n slalu gax tgk orang men gitar bentuk cm gitar kapok tp ley psg wayar plak. So itu kire gitar letrik tp bentuk cm gitar kpok eh?

    Hrp rply bro n thx.

  49. mmmm…..brape harga untuk elektrik gitar? sye teringin nak blaja maen tapi xrak duit…tgk kat intenet tulis beribu satu elektrik gitar..agak agak perlu brape budget untuk satu set..(elektrik gitar,amp,strings,strap,etc)

    sye x brape minat acoustic sgt…..>.> heh….n kat mane nak bli? sy dok dekat dekat KL ( bkn kat KL tapi dkt dkt la)

  50. ingin tahu >>

    1. gitar letrik TAK SEMESTINYA RM1K ke atas. ada je yang murah depends on the quality. 500 is good for a start.

    2. still bunyi tapi slow

    3. ada banyak jenis aku tak sure yang mana ko maksudkan. selalunya semi-acoustic or electric acoustic. ada jugak guitarist yg letak pickup kat acoustic gitar.

    yazz >> harga tengok kualiti biasa dlm RM150 ke atas kalau gitar baru. budget dalam 2-300 dah okey. nak beli kat mana tu jangan tanya aku sebab tempat aku duduk ni 5318km jauhnye dari KL

  51. o.O 2-300 untuk sume? thanks Abg! >.> nasib baik la x 1000 lebih….ku hanya student lagi…heh…mm…o.o abg dok mane? jauh btol
    N emm….guitar eletrik ape yg good for beginners?

  52. thx bro tp ley bg tw x brand pe yg below 500 coz sng ak survey t? slalu brand ibanez n fender kn?
    ohh bru ak tw yg tuh electric acoustic gitar..tp yg tuh still ley men tnp wyar kn n price below 500 gax kn?

  53. ingin tahu >> ade je gitar baru yang harga bawah 500 dari maker gitar macam Fender Ibanez, Gibson. kalau second hand tu ESP, Jackson pun boleh dapat. Tapi aku tak boleh nak cakap brand mana harga mana sebab seperti yang aku dah cakap before ini dengan orang lain, ada macam2 model yang ada dan price range untuk gitar electric sangat luas. Nanti aku kata gitar fender ada bawah 500 tapi kalau cari ket kedai tak jumpa jangan salahkan aku pulak nanti 🙂

    yang membezakan harga gitar adalah material dia tak kira la jenis kayu, jenis pikap, finishing etc. kalau limited edition, custom, order made, signature series tu harganya mahal la sikit.

    harga gitar bawah 500 banyak je.

  54. wah macih panduan yang berguna, saya tak tau main gitar pon, pakcik saya ajar saya main gitar guna gitar acoustik jew. mmg sakit jari tapi bunyi die mmg best

  55. tu lah yg murah2 ni byk ibanez, squier jer..aik gibson pon ad 500 below? xnah ag ak nmpk haha..t ak g survey n bli 1..
    thx bro for the info.

  56. yazz >> kalau cari yg used boleh je dapat.

    nora >> kena selalu prektis.

    ingin tahu >> itu secara kasar la tapi aku tak guarantee. cuma aku pernah je jumpa dulu.

  57. bang…tumpang tanye ni…

    saya ni tak tau langsung pasal gitar..apatah lagi nak petik…

    tapi sangat berminat nak main gitar kapok…

    kawan2 yang tau pasal gitar pon takde…

    boleh cadangkan ape langkah pertama untuk menjadi seorang yg celik gitar…

    saya ade usha satu gitar harga RM99,tapi kalau siap beg,buku belajar semuanya RM150…ok tak…brand tak tau…tapi body jenis yg mcm gitar elektrik tu..bawah dia kedalam skit(sori tak tau ape jenisnya)

    harap pandangan dan cadangan bro boleh saya jadikan panduan yg berguna….terima kasih..

  58. as’kum.. hallo… i bru nk bljar play guitar.. ble tgk gurl petik getir waaa coool kn.. td actually bru jea bli buku basic guitar chocrds… right now tgh servey guitar la… budget ciput jea… around rm200… td dh servey kt midvalley price plg murah rm284!!! brand start huruf M.. apetah nmenye… so nk tnye if budget rm200 brand ape yg ok..?

  59. Azmir >> RM150 is good for a start.. dah pandai boleh beli gitar yang lagi elok.

    Lina Adnan >> Ada beratus2 brand yang original dan ciplak. Selalu nya kalau bawah 200 tu “unbranded” la. dia letak je nama. kadang2 namanye tukar2.

  60. bang ade satu lagi soklan…..

    boleh ke jari saya yg montel-montel ni main gitar….sebab kang nak tekan 1 tali aje…tadi di sebabkan jari jemari bagak tertekan 2 tali….so adee masaalah tak dalam hal ni…

    thks….

  61. Azmir >> Ada 2 penyelesaian untuk masalah ini;

    1. Pakai gitar yang mempunyai neck yang lebar (D-type acoustic guitar atau gitar klasik/flamenco) neck yang lebar = jarak tali yang besar

    2. Banyakkan senaman pagi untuk membuang lemak2 di jari anda atau buat plastic surgery.

  62. “boleh ke jari saya yg montel-montel ni main gitar….sebab kang nak tekan 1 tali aje…tadi di sebabkan jari jemari bagak tertekan 2 tali”

    jgn kan jari bagak2,jari kurus2 pon mase br2 blaja main mmg mcm2 ditekannye..;p

  63. Salam en. zairul, haritu gi kedai gitar, ada gitar EVO half fiber n kayu (leh cucuk ke amp (RM 260), tanya salesman tu, dia asyik kata bagus2.. apa kelebihan dia ya? bagus ke fiber ada? tima kasih..

  64. Bina >> tgk matlamat guna.. kalau just untuk main biasa tanpa cucuk amp, baik beli gitar kapok biasa. gitar fiber selalunya berat sikit especially yang non-branded. kalau banyak main untuk live, main untuk jamming etc yg pakai amp, then boleh kalau beli fiber.

    salesman tu kata bagus? memang la kat dia bagus, sebab itu kerja dia 😛

  65. Thanks for the tips.. Smlm sy jln2 pastu lalu kat kedai yg da jual gitar.. ada gitar Fender hrga rm139.. rasanya gitar tu ok ke? hurmm.. pening pk.. huhu..

  66. Kerol >> Fender pun ada byk jenis. Kalau murah mcm tu maybe bukan Fender US kot. Check betul2 brand dia, kalau betul then okay la tu. Hati2 kadang2 banyak ciplak. Tengok dari jauh mcm Fender tapi tengok betul2 tulis Tender..

  67. Ni nk tnya lg.. ermm.. kalau banding antara gitar jenama suzuki dan skylark.. mana lg yg best? kiranya yg abg prefer utk beginners?

  68. Salam bro Zairul, saya dah pun membeli gitar idaman kalbu.. tapi mahal sikit la… tak padan dengan kepandaian bermain gitar.. beli dari internet la bro.. china made.. huhuhu.. ok jugak la.. Cantik! dalam kategori berkualiti ler jugak… Gretsch model black falcon (semi hollow) kena cukai kastam RM260! Padan muka aku.. Hau hau hau … apa nk buat, bayar jugak la utk memenuhi nafsu memiliki gitar idaman.. (sekali seumur hidup) tq bro! bagi nasihat dulu…

  69. kiranya gitar Ashton made in Australia tu okey ya?..

    dekat area rumah saya ni cuma ada satu kedai gitar je
    paling banyak jual gitar Ashton la…
    kalau gitar vintage memang jarang dapat lihat, kadang2 ada la
    tak tahu kenapa mungkin sebab terlampau laku sangat
    ataupun tak laku nak jual… hehe
    gitar Ashton yang dekat 1 ribu pun ada jugak…

    thank abang Zairul… let rock n roll..

  70. Knightroad >> Ashton aku tak pernah try. Maybe okay kot. Kalau Vintage edition macam contoh gitar buat tahun 2010, tapi bentuk + finishing dia tiru model tahun 60’s, yg tu murah sikit. Kalau mmg guitar original tahun 1960 tu mmg rabak la.

  71. Salam Bro!… Itu la pasal, sebelum beli tu ada ushar kat dalam web Kastam. Dia tulis kat situ alat muzik tak kena cukai! Tersengih sampai telinga, tu yang jadi beli, hehe.. bila dah beli, dah selesai bayar paypal, baru tertengok dalam forum (mana tatau tak ingat dah)kena cukai barang yang melebihi RM500! Gulp!.. huhu jadi bodoh sat 10 saat.. heh~ 2 minggu lepas tu, Pos Malasia antar surat, barang kena tahan! Aiyak! Apa mau buat, wa tatau lorr apa mau bikin!… saya call depa lantik jadi ajen (ada tulis dalam surat tersebut).. bla bla bla…. sampai jugak… Total semua bro… Harga gitar + Shipping + Tax + Service Post = RM1500. Bila gitar sampai kat tangan, tersengih seperti tiada lagi hari esok, Heh~… Apa aku merepk ni… anyway bro, thank you so so much… Kongsi pengalaman beli dari oversea… sesapa nak try boleh la… syok o!

  72. kalkitos >> ni pengalaman berharga ni and thanks for sharing.. tapi mesti berbaloi punye la kalau dah dapat.. paham perasaan tu.. aku dulu pun siap amik loan tu nak beli gitar (Asturias E.C Current).. tapi puas hati la aku pakai sampai sekarang. 5K beb :(( setahun baru habis bayar

    so good luck prektis 🙂

  73. salam bro,

    aku nie bru nak mula blaja men gitar nih, ingatkan nak beli gitar letrik, so skang nak survey lah dlu, kalu untuk beginner mcm aku nih, brand aper yg bagus agak-agak bro eh? baru nak start dgan gitar nih, so brand suma tu belom tau sangat.

  74. yay~ da dkt sbulan da sye bli gitar ni~
    Sye Bli Stagg…mmg best la~ tapi x tau nak main lagu ape yg x susah sangat n x boring sangat~ 😛 bole kasi instructions x bang?

  75. @zairul :

    aku ingatkan nak mula sikit-sikit dlu dgan gitar, mmg tak dpat la nak men 24/7 or 12/7, sbab busy dgan skolah. maybe budget tu dlam 150 je kot. kalu mcm tu, aku try tnya dgan kwan-kwan yang mmg dh biasa dgan gitar.

  76. @zairul.Sy nk tanye gitar jenama Ibanez bagus&ade kualiti x?Sy baru je beli gitar Ibanez RG350DX(RM 1500) dengan amplifier VOX Valvetronix 30W(RM770).

  77. @Biase2jew : Gitar maker Ibanez dan VOX amp tu antara yang dah established. Selalunya tak banyak masalah. Apapun bergantung kepada gred dan series.

  78. @:Trima kasih diatas pandangan anda.Tp sy cadang nak replace stock pick-up die kpd DiMarzio ToneZone.Rasenye cap DiMarzio ok ke?

  79. @zairul:masalahnye tone pickup gitar tu mcm muddy(kasar)bile gune overdrive.gitar tu punyer pickup configuration H/S/H(dua humbucker,satu singlecoil).Dah macam wat konsert metal sound die.

  80. abg zairul, saye baru beli gitar, jenama star sun, harga rm220. ok tak gitar tu, kenape apabila saye petik tali giatar nye je ade bunyi bergesel antara tali dngan besi fret,????

  81. nak main pun tak reti sbb baru nak blajar abc, mcm mane ekh, ok ke gitar saye ni, saye nak gune atau simpan lame

  82. guitar separa akustik tu brape paling murah ?
    aku ad bajet dlm rm600 jer , bole ker ?
    then brand ap pling bgs utk gitar nihh ?

  83. baru ajer beli gitar ephiphone lespaul studio + hardcase kat UK semua total termasuk
    shipment masih murah berbanding beli kat M`sia.
    Ini kali pertama beli..ada tak sesiapa kat sini tau..nanti kalau gitar tuh sampai
    kat M`sia agak2 kena tax tak? 🙂

  84. betui ker kena..huihh RM600 mahal benor…ada cara ker nak
    elakkan kena cukai nih? 🙂

    Saya beli total dlm RM1700..kena cukai RM600 ker..aduhhh parahh.. 😛

    1. @ZinGabriel : Tak salah aku kena cukai kastam dlm 10%++ from harga barang.. So kalau harga RM1700 tu maybe dlm 170 cukai.. aku tak sure baik ko check dulu.. tapi memang kena cukai la kalau over RM500

  85. salam Zairul,

    saya nak ucap tahniah kerana anda dapat memberi tunjuk ajar dan guide yang sangat berguna kepada peminat dan pemain gitar terutamanya kepada beginner.

    Saya memang kagum dgn semangat anda. Teruskan usaha untuk memajukan peminat gitar tanahair. Syabas!

  86. alo bro…nice info..camni laa bgs sebab tak bnyk info camni kat tenet..lagi malaysia punye version plak…
    Ni aku nk tnye skit yamaha accoustic amcam????bunyi wow tak??F310?? ke ade gitar yang kualti bunyi camtu tapi harga lagi murah?dah lame dok riki yamaha ni..ape pendapat ko??
    pastu kan kualiti kayu yang camne ea nk yang better improve sound..dok dengar yang santa cruz china,kapok hampeh r sound die.

    1. @asdb : Yamaha selalu kualiti dari segi finishing dia memang okay.. tapi bunyi tu ikut citarasa jugak.. ada yang kata ok ada yang kata tak.

  87. betul tuh…aku salah..
    tapi dalam video yg nih(baru)..macam gitar Yamaha(betul ker)..entah.
    memang sedap arr bunyi dia..

  88. bro zairul kalau kirim pedal metal zone 2nd hand made in japan ada tak kat sana?

    agak2 berapa ya kos nyer?

  89. ZinGabriel = ala nk kne upload dlm youtube ke??hahaha…aku upload gambar guitar aku jerk laa bley ?? :-p

  90. Kat M`sia banyak Made in Taiwan jer skang nih..tak tau la aper beza..
    mungkin kualiti bunyi yang kurang kot…

    @atas skit dari begginer : Bole gak kasi la kitorang tengok 😛

  91. Bro zairul bole tolong riki..Ibanez RG550 brapa harga kat sana?
    Member saya tanya (dari UK)..kat M`sia macam tak ada jer.

    Terima kasih

  92. Bro Zairul kawan saya berminat utk membeli RG550…bole tolong?
    bole bagi link utk membeli gitar berkenaan?atau bole kami membelinya terus
    melalui anda,jika bole bagaimana..berapa upahnya?

  93. salam… sy bercadang nk beli Stagg SW203 series ACOUSTIC W/ BASSWOOD. ok x?
    sy baru nk blajar… dgr sound die dlm youtube ok gak….

  94. Bro Zairul..kawan dah buat keputusan..dia cancel
    sebab katanya nyer mahal sangat..tapi terima kasih bro
    kerana sudi layan pertanyaan kami. TQ

  95. salam brader.,sy ni biginner je main gtar,,sy ade bli gitar elektrik brand woodworks.,harga rm339,siap set amp,case = rm500.,finishing cntik je..fret ade 24.,yg kt bwh tali ape nme dye ntah ade 3,2single 1double.,org kdi tu ckp gitar ni bleh bwk lgu metal.,bunyik mcm mntap je xtau la mgkin sbb sy bru main gtar karen..sy blaja maen dlm software guitar pro..nk mntk pndapat,ok x brand tu..

    1. @amir : gitar woodworks? tak pernah aku dengar pun. kalau tgk dari harga tu okay rasanya.. cuma part “boleh bawak lagu metal” tu yang aku rasa lawak sikit.. semua gitar elektrik kalau cucuk amp tambah effector boleh jadi bunyi metal.. sila sekeh kepala orang kedai tu

  96. as’kum…saya dri alor setar,kedah….umur 13 tahun…sya nak nak tnya skit b0leh..???
    saya neh tringin nak main gitar tpi x prnah main…. tab2 dia p0wn x tau…..
    s0..saya brcdang nak bli gitar akustik…..tpi x tau nak bli jnis apa….any idea..???bajet rm200~rm300….abang tL0ng bgi 3-4 c0nt0h gitar akustik yg sesuai dngan saya….i’m just 13 years old….beginner……~! saya hrap sngat abang tL0ng jwab s0alan saya….!

    1. @bob13 : ada beratus2 brand local, ciplak dan ori kat market. nk ckp yang macan elok tu ikut citarasa sendiri. takkan ada gitar dalam dunia ni yang bunyi sama. try main , kalau rasa okay then okay la.. kalau rasa sengal cari lain.

  97. abang…nak tnya satu lgi s0alan…..kalau nak bli guitar elektrik untuk beginner mcam saya neh ada x….?? gitar + amp = bawah rm500……ada x ?? abang tl0ng la bgi 2-3 contoh jnis gitar ngan brand dia skali…. gitar yg snng nak main….tloang bgi contoh ye abang zairul…….please…kalau boleh ngan explanation dia skali…..^^huhu…..

    1. bro..gitar bese yang tak bleh cucuk amp bleh ke pkai pick up??cmne ne bunyi die ekk??aku nie beginner lagi

      @eddie >> aku sedikit confuse dengan soalan tu, mungkin maksud ko gitar akustik/kapok yang takde built-in pickup, tapi nak tambah pick up dan nak cucuk ke amp? Kalau cam tu boleh aje. Bunyi tu sedap ke tak tu tengok jenis tali, body gitar dan pickup tu..

  98. Abg zairul,.sy igt nak beli gitar akhir bulan ni..sy ni beginner yang taktau pabenda pun psl guitar nih tp teringin nak main..mslhnye skrg sy tak tau nak beli gitar yang bagus camne..yg sy tau sy nak beli gitar acoustic yg warna hitam sbb ianya cantik..tp tulah cantik je tak cukup..leh tak abg zairul bagi full spec guitar camne yg patut sy beli?sy takut kene tipu lak ngan tokei kedai gitar tuh..budget sy dlm RM350..tolong ye…Thanksss…full spec tau abg zairul…jasamu dikenang…

  99. abg zairul,tolong masalah aku ni sama dengan masalah kenz,aku rasa aku lebih baik kot pasal aku dah pegi kedai aku tanya macam-macam kat tauke aku minat gitar yang oren ditengah dan tepinya hitam TAPI!!!!!!!!!!!!!masalahnya harga RM230 abg rasa harga tu baik tak untuk saya sebagai bignner…..SEKIAN TULUS IKHLAS DARI KENZ 2..tapi kalau boleh cepat skit jawapnya..sebab saya ni kurang sara dah skit pasal gitar ni.

  100. a’ah..full spec..dr segi tali, gitar dia n sume tu lah..nanti takde lah blur sgt bila tokei tu btau pape nanti..heheh..sy tau abg zairul ada bg tips beli gitar tu..tp masalahnye bila sy click kat link tu, die tak kuar apa2 pun..huhuhu…kalo abg zairul ada masa n boring2 nanti tlglah listkan sume benda tu nanti ekk..sy nak beli akhir bulan ni..lmbt lg..InsyaAllah..kikiki…thanksss….(kalo abg zairul ada masa lah ekk..kalo takde masa takpe..ini bukan paksaan..kuikui..)

  101. perghhhh..terbaekklah abg zairul..dah leh tgk link tu…mmg teramat-amat membantu…thanks a lot..(“,)..kalo takde info camni, rasenya ms beli gitar tu, sy igt nak letak pisau je kat tengkuk tokei kedai tuhh..biar dia ckp bebenda yg betul je..(takut kene tipu punya pasai)…tp dgn adanya info dr abg zairul nih, tak perlu lah sy melakukan dosa tersebut di bulan syawal yg mulia ini..kuikui..thanksssssssss…

  102. Terima kasih zairul,kerana awak saya dapat membeli sebuah gitar kapok dengan harga RM270(((((TAPI AKU CUCUH TUAN KEDAI RABAK SEHINGGA HARGA MENJADI 235)))) gitar jenama SUKAMI.Itulah gitar pertama aku…………………….Tapi ada satu peristiwa,selepas pulang member aku yang bawa motor ini tepuh cermin sisi kereta dan nasib baik hanya kotak yang kemik gitar tidak jejas…kalau tidak main gitar atas wad lah aku……ribuan terima kasih kepada penulis blog….thank so much bro….wassalam dari saya ((((KERI TRG)))).

  103. Bro, tahniah and thx for the informative site. Gua dah umo 30++ tapi baru nak blaja gitar. member kutuk2 gak.. tapi gua nekad nak blaja.. ada org kata kalau tadak bakat tak yah blaja.. betul ke?

    1. @JoeWingsBeranganJer – Aku pernah ajar orang umur 40 tahun main gitar. Boleh je. Yang mengutuk tu mesti tak reti main gitar jugak sebab setakat yang aku kenal orang reti main gitar tak pernah kutuk orang yang baru nak belajar. Takda bakat? Macam mana nak tahu bakat ke tak kalau tak cuba 🙂 Selamat berjaya.

  104. Zairul, saya tengah nak beli gitar. Baru nak start main sikit2. Ada offer Takamine D20. Mula2 tu saya tgk gitar Yamaha F310. Tak sure yg mana satu elok. Kat KL ni Takamine D20 mahal dari Yamaha F310, tp yg second hand tu murah dari F310 kot. Bg tips sikit boleh tak bro? Thanks.

  105. fuh…nsib bek jumpe site nih.. nak tanye… saya ade beli gitar akustik tpi cap AYam… jarak string dgn fretboard pon jauh..cmne la nk rapat dgn fret string tu.. da la tali keras… tpi bru tuka tali super light… tpi still ade buz mmg gitar cap ayam ni tekan tali pon susah ke??asik buzz jer..kdg2 x bunyi ..da tekan kuat..lgi2 chord F ..nk tekan string 1,2 tu serentak gune jari telunjuk cm xde bunyi padahal da kuat da tekan tuh .. tgk dekat tenet diorg tu men chord xde la tekan terok2… ok je bunyi.. adoi… fed up dgn gitar ni… cmne yer..

  106. Bro, saya baru je check kat Yamaha, F310 yang baru tu RM420, gitar saja takde gig bag. Yg Takamine D20 pulak, RM700 starter pack dgn gig bag, strap dan ntah apa lg dua tiga benda, kalau gitar saja dlm RM500-550. Kalau yang second hand ni, org tu offer Takamine D20 guitar dgn gig bag, RM400. Saya ingat nak tanya ada strap ke tak. Ok ke harga tu? Thanks.

    1. @undecided

      Yamaha F310 tu boleh kata murah jugak. Ada je gitar dengan finishing yang sama harga dia lagi mahal. Aku tak pernah try tapi setakat tengok review byk yang kata okay compare to its price. Takamine D20 pun aku tak pernah main. Selalunya gitar Takamine memang takde problem. Cuma pricey sikit berbanding Yamaha. Yang natural finish nampak lebih kemas dari sunburst. Tatau la maybe citarasa aku tapi gitar sunbust nampak cheapo sikit.

      Apa yang ada dalam starter pack tu? Cuba listkan. Kadang-kadang ada yang tak perlu. So kalau beli gitar sahaja, accessories dia beli kemudian mungkin dapat lagi murah. Setakat strap bukan satu kemestian. Kalau baru nak mula belajar main bukannya nak pakai strap tu pun, nanti prektis main duduk jugak. Unless memang nk main gig etc. Strap pun banyak deisgn option lain kalau nak beli asing.

      Guitar casing pada aku perlu ada especially kalau selalu nak bawak g jalan. Even kalau kat rumah pun better ada untuk simpan. Ritter bag memang berbaloi beli. Ada banyak jenis jugak, tapi selalunya cover dia tebal so walaupun bukan hard-shell, tapi still boleh cover gitar dari calar atau kalau terjatuh sikit2. Poket pun banyak kalau nak simpan string, polishing accessories etc.

      Kalau baru nak mula main selalunya Yamaha sesuai untuk beginner. Tengok la cara main pulak. Kalau banyak nak main arpeggio, fingerstyling maybe Takamine lagi okey sebab jarak string dia jauh-jauh. So takamine boleh main lagi gitar strumming biasa dan jugak lagu klasik.

      Bandingkan lebar neck dua-dua gitar tu. Rasa aku macam Yamaha neck dia lagi kecik. Takamine selalu fret dia pun lebar-lebar. Try pegang, tengok yang mana lebih selesa dengan jari. Itu yang paling penting. Kalau rasa selesa main then itu la gitar nye.

  107. Terima kasihlah sebab jawab dgn panjang lebar. Mmg kedua2 gitar yg saya cari ni nampak elok in natural finishing dari sunburst saya rasa. Saya dah try kedua2 gitar kat kedai tp mcm tak reti pulak nak bezakan playability sbb kedua2 rasa cam ok. Bunyi pun sedap kedua2nya. Mungkin saya takleh nak faham lg. Lama2 sok ok la kot.

    Dlm starter pack Takamine tu, selain gitar dgn gig bag, dia kasik strap, picks dua tiga biji, tuner dgn cd apa ntah (rasanya instructional cd). Saya nak tanya, kalau guitar tuner yang ada dalam Macbook Pro (GarageBand programme) tu fungsi dia ok ke bro? Dan kalau instructional cd, saya dah ada mcm2 programme interactive yg ajar guitar dalam Macbook Pro dan ada org yg boleh ajar. Lgpun nanti saya rasa kalau ada masa boleh amik lessons. Jd saya rasa setakat ni strap blm perlu mcm yg bro cakap tu. CD pun tak pyh dan kalau tuner Macbook tu ok, saya pakai yg tu aje dulu. Picks pulak mmg dah ada.

    Saya senaraikan sikit specs dari dua2 gitar, mungkin bro boleh analyse dari sana pasal playability gitar2 ni. Takamine D20 ni utk Asian markets je (termasuk Aust & NZ). Kalau ikut website dia, scale length 644mm manakala Yamaha F310 pulak 636mm. Nut width Takamine D20 pulak 42.5mm dan Yamaha 43mm. Dua2 gitar dreadnought, body depth Yamaha F310 ialah 96-116mm manakala Takamine D20 pulak saya tak dpt cari.

    Memandangkan saya tak reti nak bezakan antara kedua2 gitar dan saya pun baru2 aje nak cuba, saya rasa nak beli yg second hand tu sbb org tu pun pakai blm setahun dan ada Ritter bag for RM400 semuanya. Saya dah tanya kedai2 rupanya Takamine D20 ni takleh dpt kurang dr RM550 utk gitar saja tanpa beg. Kedua2 gitar ni rasa selesa dalam tangan saya.

    Thanks byk2 bro.

  108. Oh ya, lg satu kan bro, gitar cutaway lg elok ke, selain jari boleh sampai kat notes yg dekat body guitar tu? Bro punya preference mcmana? Thanks.

    1. @undecided – asalkan tuner apape pun boleh. kalau nak starter pack kena tambah lagi sampai RM200 tu pada aku mahal la. asal ada guitar case dah cukup. tak pun baik guna 200 tu beli acoustic gt strings, electronic tuner/tuning fork, polish, polish cloth. kalau nak beli pics pilih jenis lain2. ada hard. medium, soft. beli 3-4 jenis yang lain2. pic murah je. test yang mana sesuai dengan style main.

      second hand atau baru? baru memang berkilat, tapi kalau ikut pengalaman aku gitar yang sedap bunyinye gitar second hand. especially yang dah over 15 years. tapi tengok jugak aku tak boleh bagi opinion yang mana elok sebab aku tak pegang sendiri gitarnya.

      nak slowkan bunyi ada jual sound hole cover. selalu buat dari getah. cuma purpose dia bukan untuk slowkan bunyi gitar. tapi untuk elakkan bunyi “howling” interfere dengan pickup/mic. kalau pakai nanti dia reduce kan bass sound so gitar bunyi kering sikit. and tak semua saiz yang ada. gitar gibson selalu pakai. kalau nak beli jugak check saiz sound hole dulu.

      pasal cutaway tu kalau ada memang senang nak main fret tinggi. mcm gitar elektrik jugak. cuma tak semestinya perlu. kalau nak pusing2 kod C G Am je macam tayah. kalau memang ko nak main goreng2 tu kalau cutaway senang la nak main. itu je. ruang udara dlm body dia memang kecik dari biasa sebab dah cut kat situ tapi dari segi sound tak banyak beza sangat.

  109. Terima kasih byk2 bro. Info yg bro bagi mmg byk membantu. Saya rasa saya pilih gitar Takamine tu. Lgpun gitar entry level pun bukanlah mahal ribu raban. Kalau betul tak sesuai boleh try lain bila dah pandai main gitar sok. Thanks.

    1. @asyraf – aku dah tengok gambar nya. tak sempat reply lagi.. maybe masalah neck. aku tak nampak gambar bridge kalau boleh antar lagi 2 3 keping gambar bridge. lepas tu ambik pembaris, ukur berapa tinggi di antara body dengan tali dekat fret #1 dan fret paling bawah. aku nak tengok beza tinggi tali tu.

    1. Neck

      Setakat ni aku rasa neck dia yang problem mcm dlm gambar tu (klik kalau nak tengok gambar besar). Dot marking kat tepi gitar tu (tunjuk dengan arrow) sepatutnya dalam satu line yang sama.

      Gitar tu ada truss rod? Gitar yang elok mesti ada yang cap ayam tu tak tahu la. Kalau ada truss rod, kendurkan tali adjustkan truss rod tu sikit sikit, tune balik sampai jarak tali dengan fretboard sama atau hampir sama pada fret satu dan fret paling bawah.

  110. klu x salah gitar ni xde truss rod kot.. klu ade pon nk adjust cmne..xde plak tmpt nk adjust kt head dia tuh..sume pakai gam(cap aym) ..haha… nk tanye… ade ke gitar yg lingkungan rm100-150 yg ok.. kualiti skit … tgk kt ats ckp ade lingkungan dlm rm75 ..baru yer.?. klu rege cmtu ok ker? xnak la ade byk problem sbb beginner lgi.. bru nk blaja gitar nih… 🙂

  111. asyraf, cuba ko usha kat lowyat forum. Hari tu aku tgh tgk2 gitar2 dlm bajet 400 gitu, dpt takamine sebijik. Baru lg, elok gitar tu. Dpt dgn gig bag ritter sekali. Berbaloi gak la. Aku tgk gitar2 dlm harga RM99 pun ada gak org dok jual dlm tu. Gitar klasik, akustik, elektrik semua ada. Kalau bro Zairul tak keberatan, aku paste link kat sini tp kalo tak ok, delete je ye bro. http://forum.lowyat.net/Music&AudioRelatedAccessories

    Aku pun bukan nak promo mana2 forum, cuma berkongsi pengalaman beli gitar second hand melalui forum.

  112. salam..
    waah bestnye..sy minat da lama..dlu time dip pnah blaja ckit2 ngan rumate..masa blaja tu ade je xkne..skang da ade wit ckit, nk beli sndri lak..tp jari sy kck…cm sush sgt nk maen..gitar jens pe yg ssuai ek..?

  113. Bro Zairul~Belanja bole saja..tunggu duit mebukit balik laa..(pokai) 😛
    Kalkitos~betul tak kena cukai..member tolong uruskan..kena dalam £30…
    tapi ada satu bebanan besar la perlu ditanggung..LAMBAT…3bulan bro baru sampai..

  114. Heh.. aku beli dari China.. pakai ebay web ioffer.com. Ada komen aku belah atas2 tu kalau rajin baca ler.. Pokai takpa kumpul lain… Jgn kasi member pinjam gitar…. heh~…

  115. Kalkitos~Kau guna Amp apa?sedap tak bunyi Gretsch model black falcon (semi hollow).
    Bro Zairul~ Betul tuh..berbaloi-baloi..ha ha ha..

    untuk tatapan semua..

  116. Bro zairul, bleh bagi tips utk beli gitar bass x? Sy dh ade sebijik gitar akustik tp lebih berminat main bass jer…kalau dengar lagu2 mmg sy suka sgt dengar sound bassnye. Bajet sy 1000 ke bawah. Kalau bass brand Aria tu ok tak? Pastu camner plak dgn amp, maintenance…dsb.. harap bro sudi membantu. TQ.

  117. Haah!!..Gibson LesPaul Classic..perghh!! gitar nih memang high end Bro Zairul ,takyah ceritalah..kalau ada Cap Gibson..tak kurang 5k harga..tak mampu.Buat masa ini Epiphone dululah…akan ditingkatkan jika skill pun dah meningkat nanti..hehehe.

    Bro Zairul ada buat rakaman tak masa buat LIVE dgn Gibson LesPaul Classic tuh..kasi upload
    lah,teringin jugak nak menengoknyer…masa tuh guna Bro zairul guna Amp aper?

  118. Bro Zairul..dah jual ker Gibson LesPaul Classic tuh..cantik lahh…perghh!
    masa tuh tgh main lagu aper bro…main kat mana nih?Jepun ker?…Respek la Bro.
    Tabik spring. 🙂

    Saya ada sebijik lagi gitar Mosrite..ini gitar pusaka..dah lebih 30~40tahun kot umur dia
    memang berat..macam gantung beras 10 kilo kat leher kalau main sambil berdiri.
    Agaknya gitar dulu2 memang berat2 kot..

    1. @ZinGabriel – Gitar tu aku pinjam. Tak mampu la nak beli. Aku dulu main suka-suka je. Sambil2 sekolah. Kenal member 5 6 orang buat buat band. Cover lagu pop, rock, campur-campur. Nothing heavy. Female vocalist. Plus ada violinist. Tu cerita kat Jepun la. Tapi itu before keja. La ni jangan harap la nak masuk studio :p

      Gitar Mosrite!?? Classic beng! jangan jual. Simpan dulu. Mosrite gitar dah ada vintage value. Rugi kalau jual sekarang. Kalau tanak bagi aku haha

  119. Amp? hahaha… x beli lagi. pakai headphone jerwW…. :-P.. nanti la beli… tadak geng nak men gitar pung… sorang2 jerwW.. :-Prrtt….. AMp coming soonnnn… hell Yeaahhhh..

  120. Bro Zairul~Betul tuh..Mosrite tuh kena simpan.. 🙂
    Kalkitos~Belilah amp bro..baru tau sifat sebenar gitar kamu tuh..beli jenis praktis amp pun bole,macam contoh kat bawah nih.Main sorang2 dlm bilik full volume kat luar macam bunyi radio sayup2 jer..langsung tak menganggu,no complain from neighbour so far.Amp nih siap built-in effector.

    http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=594

    kalau baru harga dlm RM390..kalau second dlm RM200~RM300 ikut nasib la..

    http://forum.lowyat.net/topic/1620438

  121. salam,ade tips x nak adjust/modified nut/saddle pade gitar akustik kasi dekat (senang tekan) kalau tali ngan fret gitar trlampau jauh…….n brape ye ukuran sebenar antara tali n fret dari nut sampai ke saddle gune pembaris… khas tuk ukur gitar xde 😀

  122. Thanks ZinGabriel, memang dulu ada nk beli Roland Cube (new) from mudah, dah masuk duit dlm akaun kampeni tu, depa call kata stok habis.. cet! apa punya bines… heh~ seb baik dpt duit balik.. bebal punya pasal beli Zoom G1, beli headphone. Main sorang2 syok sendiri… hehehe… mesti beli.. YeeaahHHHH…..

  123. nih nk tnye … mmg standard ke yg bru men gitar xleh men smbil nyanyi … x dpt blance ..lari tempo …. n slh strum …

  124. salam bang..nk tnye ni..sy ade gtar elektrik yg murah,tp ingat nk tukar pickup yg baik sikit..pickup gtar sy dkt bridge petak itam double,tengah single,dkt neck single..agak2 pickup yg baik skit mcm tu mahal x..???

    1. @Zingabriel, @Amir – Aku takde pengalaman sgt tukar pickup actually. Kena tanya orang yang biasa. Plus ada banyak jenis. Mcm Dimarzio pun beratus ada. SD kat Msia tak mahal ke? Kat Jepun pun single coil kalau yg murah pun dlm RM400++

  125. owh..ok2.,kne tnye bnyk tmpt dlu.,confirm btol2 nk amek yg mne.,da puas ati bru bleh amek..hehe..thanks 4 ur help bro zairul n ZinGabriel… 😀

  126. salam bro..saye ade gitar kapok baru beli..mmg saye beginner tp gitar nie tali die sakit laa kalo nak tekan main lame2 sgt..sooo kalo gune nylon tuh okeyh ke bro??berape harge nak tukar nylon tuh??

    thanx bro..

    1. @iwan : gitar nylon sesuai utk beginner sebab dia tak ‘keras’ mcm steel strings.. nak cari mana ke berapa harga tu kena survey sendiri.. ada mcm2 brand, mcm2 jenis.

  127. —-IWAN—–Baik kau takpayah tukar tali tu,main je.Aku juga biginner macam ko lah beru je bli lepas raya puasa tpi sekarang dah boleh main.Mula2 memang mcam tu,aku pun sakit jga slepas 3 hari main(petang2 la).Ko cba main kod C,Am,F,G insyaallah kalau practice boleh main punya.Kalau laju dah jari tu try lagu MAN BAI.GOOD LUCK BRO……………..(TPI JANGAN LALAI, INGAT MATI) 

  128. keri-trg

    ouh ye ke…aku kdang2 dh giveup gak men nie..tgn pulak x laju tukar mase kord tuhh..aduhhh….kdang2 tertekan tali2 yg len…

  129. ———-IWAN———-Aku belajar dengan orang jugak.Dia yang beri aku kod tu,tp skarang dah ingat kod asas.Macam aku cakap lah ko main kod c,am,f,and g. INSYAALLAH boleh.Teruskan usaha dengan kod2 tu ,pastu try kod2 lain pula .MOGA BERJAYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  130. ABG ZAIRUL,jangan marah kalau sya beri penerangan,tpi itu yang saya belajar dripada pengalaman saya yang baru setahun jagung……. wassalam………

  131. thx 4 tip.. sye ada 1 soalan :
    kalau membeli beli gitar elektrik yg baru, perlu ke kita suruh org kedai tu tukar tali yg baru? atau gunakan sahaja tali yang dah tersedia ada pada gitar?

  132. thanx bro..skunk ak da tau cket2 sal gtar..tp,ak need more infrmation sal gtar tuk si lfthnded niey..coz ak lam group niey..ak baru jew nk blaja men..

  133. salam bang,effect gitar tu ccuk dari mne k mne..??ke kne ade power amp system ke..??sy ade gtar eletrik dengan gtar amp je boleh gune ke klu cmtu..???

  134. bang, saya nak beli gitar letrik, dlm 300++
    tak branded ahh, tpi bru nak sentuh gitar letrik.
    abg rasa okay ke?

    yg mksud nanti dah lama maen bunyi tak best tu mcm mana?

    1. @harraz : dah lama main bunyi tak best? aku tak ingat pulak dalam artikel tu ada tulis. Cuma gitar yang murah ni selalunya tak tahan lama lebih-lebih lagi kalau tak jaga. (Gitar elok pun kalau tak jaga melingkup jugak). RM300 utk budget tu okay je. Dah pandai nanti boleh cari yang lebih elok. By the time dah pandai nanti baru tahu mcm mana nak pilih gitar yang elok. Itu aje 🙂

  135. thnks bro 🙂 menaikkan semangat. haha
    cuma nak tanya lagi satu.

    boleh terangkan pasal pickup? yang single coil semua tu ape?

  136. bro nk tnye..
    sye nie bru beginner..
    bru tau men 2-3 chord je..
    sye nk bli guitar akustic below rm 200..
    sye da jmpe 1..
    tp x tau elok ke x..
    bro pnye email ape..
    nnti sye antar gamba die kt bro..

  137. salam..nk tanye…
    i just a guitar seconhand…tp jenis ovation r…
    leh x cerita skit pasal ovation nie??
    then harga die supposely mahal or murah eh??

  138. @asyraf~Gibson les paul standard (copy)…apa brand tuh?..Gibson atau Ephiphone.
    jgn terbeli Gibson yg harga 1k~2k..tiruan tuh..baik angkat Epiphone.Gibson biasanya
    dalam lingkungan harga 5k keatas…

    Gibson ialah Made in USA (Original)..ingat tuh asyraf jgn tertipu..ko refer pada Bro Zairul
    kalau tak caya…good luck. 🙂

  139. brader sya br nk beli guitar…
    tp xth yg mn nk beli…
    sy ni kidal..
    n sy pernah main guitar yg biasa…….
    rs nya agak kekok skt laa..
    persoalannye…guitar yg mn harus sy beli?

  140. bro, akhirnya gitar uh sya dah amek plus amp bru beli.( beli gtar dulu) haha
    amp roland micro cube. mmg best lahh. 
    amp lagi mahal dari gtar. haha

  141. thanks zairul!

    petang tadi sempat bace entry nih.. dgn semangat bekobar-kobar, masuk je kedai gitar, bila owner tu tanya nak beli gitar ape… terus jawab “Akustik!” teheheheheehee… 

    fyi, saya xtau pon jenis2 gitar before this.. tp zaman belajar dulu penah la belajar petik lagu ‘Another You, cromok’.. beli ni pon untuk adik.. hadiah besday la konon2.. 

    yeay! 

  142. bro, satu lagi, cm ne kita nak taw kita punya pickup prob?
    sebab pakcik sebelah ni, terer la jugak main gitar, dia ckap baik pegi tukar pickup dulu. 
    so, rasa patut ke?

    1. @harraz : selalu gitar murah sebab pikap nye cikai, but tak semestinya tak elok.. no need to buy one kalau pikap yang ada takde masalah.. kalau keluar noise, bunyi tak balance, tu lain cerita.

  143. salam zul….akak nak minta panduan sikit..nak beli gitar kat anak sedara…umo 13…jari jenis halus memanjang..tak pernah main gitar..tetiba minta gitar…aduhhhh..gitar akustik sesuai ke..?
    akak tnggal kat alor setar..bole kasitau kat mana bole beli gitar and harga gitar tu sekali..thanks zul

    1. @k.as : untuk baru nak belajar baik beli gitar akustik sebab neck dia kecik sikit kalau compare dengan gitar klasik. kalau dia pasang tali gitar heavy gauge, tukar ke tali light atau extra light. talinye lebih halus, tak susah nak main. tanya orang kedai kalau tak sure yang mana satu extra light gauge. nk beli kat mana tu sorry la saya tak dapat tolong. kalau cari jumpa je dlm RM150-RM300.

  144. hye…information yg sgt details ye..
    bgus..bgus..sye suke…actually sye minat nk main gitar,
    tp ta tau nk mula dari mne..nk amik class pun..
    mcm ta de mse sgt.. n takut ta berbaloi..
    n sye ade dgr yg main gitar nih sgt ssh..(which is mematahkan smangat sbnarnye..haha)
    so blh tak bgthu dr mne sye nk mula..sye mmg btul2 nk blajar 🙂

  145. tp bole ke kt praktice dgn tgk buku je?
    mcm ta pcaye je..meib klu org yg dh ade basic mgkin la bole…
    ni sye ta de basic kot…
    last pgg gitar pun umo 12 thun..
    hee 🙂

  146. ye la kot.. aku usha kt mudah.my.. jenama ape plg bgus untuk gitar akustik? bajet dalam 300-800..

    p/s: dlu kau main jenama pa?

  147. salam,
    saya baru nak belajar main gitar,tak tahu asas tak tahu ape2 pon,
    tapi saya teringin sangat nak beljar
    duit ade around rm100-150 memang da provide untuk beli gitar,
    1.masalahnye,saya takde membe yang reti and ade maen gitar,
    jadi takde membe yang nak teman g usha kedai2 musik,
    tapi saya ade usha yang internet,gitar paling murah pon around rm150
    tapi tak usha habes lagi la.
    2.ade cdangan tak gitar yang palng baek untuk orang yang baru hendak belalar??
    3.boleh tolong bagi link nak beli gitar yang paling murah??
    kejersama bro amat saya hargai
    p?s tips2 bro saya da usahakan hampir semua,-________-

    1. @anaiha –

      1,2) budget anda kalau below 150 memang susah nak cari yg elok. bukan mustahil. untuk starter tak perlu pun beli gitar mahal (mahal maksud aku RM500 ke atas).. gitar baru harga bawah 300 selalu non-branded. bukan takde brand, ada la tulis cap tapi selalu nama tak pernah dengar la. kalau nk yang elok jugak cari yg second hand. gitar second hand kadang-kadang lagi elok dari yg baru.. gitar yang aku beli walaupun semua second-handed, tapi semua tak mengecewakan.

      3) mudah.com.my antara tempat org cari gitar murah.. cuma aku tak galakkan, UNLESS dah pegi tengok gitar tu dulu sebelum beli. jgn percaya 100% dengan gambar yg dia letak.. kalau boleh tengok boleh pegang lagi baik..

      selamat

  148. salam,
    saya nak tanye ape yang perbezaan gitar cap kapok ori ngan tiruan?sya ade jumpa gitar akustik cap kapok rm95.harga tu ok ke?

  149. Nk blajar guitar kna ada minat yg mendalam, pasto kna bnyak sbar.. Tekun blajar.. Aku dlu mse mula2 blajar guitar.. Mcm korg jgak. . Xleh menyanyi smbil main.. Jari sakit.. tangan Kaku. . Tapi krana minat dan sabar . .kira ok la skang..cuma xbpe pndai nk cri kod lgu jek lg.. Kdang aku cri rasa cm dah dpt. . Tp ble refer kt member dia bleh cri kod yg lg sdap bnyinye.. Dlu sblum main guitar aku slalu kembangkan jari n letak blakang btag guitar to. . Pasto tarik sampai blakang.. Buat utk smua jari. . Lama2 ok la.. Lau x dlu. .jari aku mcm org tahan kencing . .trkepit sana. . Trkepit sini. . Haha

  150. berbaloi-baloi… na blaja men bg teror dlu bru bli gitar sndiri,, apa kata ck zairul je yg teman sy g bli nnti..huhu

  151. tips yg bagus. cuma nk tnya sket, slalu org ckp gitar ‘made in China’ ni xbagus. Indonesia lg bagus. kenapa ye??

  152. salam bro zairul. nk mintak pendapat, sy sdg mencari2 gitar bass yg low budget. ada 1 kedai kat shah alam yg menjual bass ibanez starter pack dlm rm 1100 jugak la. sy rasa ia lg murah drpd beli gitar & amp asing2…. x silap sy amp dia dlm 15 watt….ok ker..? (utk main dlm bilik je)

  153. salam…
    bang.,ape beza gtar elektrik yg pkai beteri dengan yg tak pakai beteri..dan yg mane bunyi yg baik antara dua tu..dan yg pkai beteri tu boleh bunyi x kalau tak pasang beteri…

    1. @amir – salam.. Bateri tu untuk pickup & built-in preamp pada body gitar, dipanggil active pickups. Pickup biasa selalu pakai magnetic coil, tak perlu external power untuk hantar signal, dipanggil passive pickups. Active pickups, preamps circuit perlu extra power, sebab itu pakai bateri. Ada jugak yang boleh sambung secara phantom terus dari mixer. Selalu bass guitarist pakai active untuk hasilkan tone yang lebih bright. Keluar bunyi ke tak tu bergantung kepada circuit/jenis pickup. Selalunya bunyi tak keluar. Preamp kalau takde bateri memang out la. Bunyi yang mana baik tu aku tak boleh jawab. Citarasa sendiri.

  154. HELLO,,BANTU SAYA,SAYA RETI MAIN GITAR,N DAH ADER 2 GITAR,,,KEDUA2NYA AKUSTIK,TAPI, 1 TUH SY GUNER TALI GITAR KAREN..APERW,,,KELEBIHAN AND KEKURANGANNYER?

    1. @Qusher – aku dah 3 4 kali jawab soalan ni. Tali gitar elektrik hanya sesuai pakai kat gitar elektrik. Same with acoustic. Sebab itu dibuat jenis tali lain-lain.

  155. assalamualaikum bro..
    aku bru nak beli gitar kat member aku sbnarnya
    saja nk buat suprise kat dya..
    tp lu ckp kena bawak dya klau nk pilih gitar
    x suprise la cmtu bro..
    sbb dya mmg sangap nk main gitar
    tp as a beginner la..
    budget x kisah janji main sedap..
    aku rasa gitar kapok ok ja..
    dulu bro beginner guna gitar apa and brand apa??

    1. @aku – Tak ingat brand apa, yg pasti made in china, bau kayu getah. Harga RM60, mintak murah dapat RM45. Sekarang nk cari gitar harga bwh RM100 pun susah..

      Kalau budget byk, untuk beginner aku suggest cari price range antara RM300-500. Gitar 1K ke atas mmg bagus, tapi kalau tak reti main nanti bunyi sengal jugak. Good luck.

  156. salam bang..sy ade servey gitar kt kdai..sy tgok ade IBANEZ GIO dengan IBANEZ RG..hargenye bru RM 650 dengan RM 599 salah satu tak ingat yg mane harge…finishing cantek giler..btol ke ibanez hargenye mcm tu..sy ade tnye kdai,dia ckap ori.,tp mcm tak caye je..

    1. @amir – RG series ada macam-macam jenis, bukan satu je. Tanya kedai tu RG yang mana satu. Contoh [RG350EXZ]. Check dulu harga series tu kat internet. Dia mesti boleh jawab. RG aku tak sure berapa paling murah tapi rasanya koman2 pun RM1K kalau baru. GIO series selalu murah. Price range lebih kurang tu kot. Again, GIO pun ada banyak series. Tanya yang mana satu. Check harga kat tempat lain dulu baru beli.

  157. bro , ade tak post macam mane nak strumming gitar dengan betul ???pasal saya cuba strum asyik sangkut kat dia pyer string jeaa ….. tq .

  158. salam bro, sya xpenah men gitar xda basic lgsg dalam seni muzik, tapi saya tingin nak men gitar sbb sya nak cuba asah kebolehan saya, so sya harap bro dapat bg nasihat la dari segi gitar apa sya ptt beli, gitar klasik ka akustik…harga gitar yg patut dgn diri saya. harap2 bro dpt tlg la.

  159. salam bro…saye nak tanye saye bole main gitar tp tak lah terrer and saye nak mintak pendapat bro gitar ape yg patot saye beli adakah kapok or sebalik nya.

  160. semekom,bro saye nak kepastian tentang gitar yang saye beli 4 bulan lepas…saye beli gitar jenama SANTA CRUZ dengan harga RM320…bro zul rase2 itu gitar SANTA CRUZ yang ori ke tidak??.saye tengok kat soundhole dia tulis santa cruz..pastu no model kot,ni no dia tulis,SANDRW42C/NAT..tima kasih

  161. hahaha..wokey bro zul..sori susah2…hehe..anyway blog bro nih memang memberi manfaat la kepada gitarist…!!!

    1. @wan ilias – no problem. gitar tu tayah risau sgt ori ke tak. gitar ciplak dia takkan tiru sampai nama brand. aku pernah jumpa gitar Fender jd Tender, Epiphone jadi Epiphoqe.. selalu nye yg memang kantoi ciplak. so kalau dah terang kata santacruz tu iye la tu.. selamat berjaya.

  162. salam bro,
    1st,thx dgn tips yg sgt berguna dan bermakna. time kaseh byk!.

    i maen gtr xbrape nk terer tapi minat tu sntiase ade. b4 dis maen akustik biase2 saje dan skg tgh plan nk upgrade ke gtr elektrik sbb dh bosan dgn akustik. bosan mgkn sbb xkenal soul sendiri disamping mase kecik2 dulu mmg dikelilingi oleh org2 yg layan gitar tong. terpengaruh la tu.. s a beginner, boleh x bg pandangan & jawapan pd soklan dibwah:

    1) disebabkn jiwe ini dh lame memberontak utk layan rock ranggi,rock barbarian,rock epic dan segala rock n roll lu punya suka, pd pandangan bro, apekah jenis2 gitar elektrik (brand) yg sesuwai utk genre ini?

    2) utk bab ‘gorengan’ , adakah sume yg ditekan pd fret itu adalah not/kod?

    3) mmg plan nk g kelas. mber ckp g yamaha sbb ade exam dan cikgu profsnl. tpi pd pndpt i, cikgu x kesah asalkn berskill dan byk pengalaman. yg mane lebih baik? dgr pndpt mber@ pndpt sendiri @ bro tlg bg pndangan 🙂

    tq

    2)

    1. @redrose3 – No problem.

      1. Anything will do. Pilih Stratocaster-type kalau nk bright, cleaner tone. Gitar elektrik first aku beli brand Fernandes, harga dlm ¥35000 (RM1300). Okay je kalau nk main studio or gigs. Rock tak hidup kalau takde guitar effects, yg itu pun tak kurang pentingnya. Kalau mampu beli jugak efek distortion, over drive, delay etc. Tak pun cari multi-effects, selaunya lebih murah dan efek asas semuanya built-in (Korg, Zoom, Boss, Yamaha etc.)

      2. Gabungan 3 not ke atas adalah kod. Setiap kod ada scaling. Kombinasi not-not dalam scaling menghasilkan apa yang kita selalu dengar dgn perkataan “goreng”.

      3. Aku tak pernah pegi Yamaha. Yang pasti Yamaha ada standard untuk kelas2 muzik dia. Untuk kelas piano misalnya ada dikeluarkan sijil (kelas gitar aku tak sure). Ada orang yang berskill, tapi tak reti mengajar. Ada orang yang skill tak berapa sangat tapi sembang macam semua benda dia tahu (Contoh = aku 😛 ). Kalau kat sini, Yamaha ada buat trial period lessons, biasa 1-2 hours. Kelas free, kalau okay boleh terus apply sambung lesson. Cuba tanya kat Malaysia ada tak trial. Nak belajar dengan sapa paling okay? Itu subjektif. Tengok orang jugak. Try 2 3 cikgu kalau boleh. Semua guitarist dalam dunia ni ada lebih dan ada kurang. Aku first belajar gitar dengan ayah aku. Nasib baik dia cikgu muzik, jimat duit pegi kelas.

      Selamat berjaya.

  163. smekom bro,ni satu hal nak tanya pendapat..hehe…….saye ni nak try plak main gitar eletrik kan….tapi nak beli yang mahal2 xder budjet….ada la satu kedai tu dia jual gitar 1 set gitar dan amp,dengan harga 399 promosi….brand xyah cakap la brand cina mai..nak tanya pendapat brader zul nih..elok ke gitar camtu??..sbb saya pon amateur lagi dalam eletrik nih dan kebetulan budjet memang low..heheh….memang elok ke guitar camtue untuk amateur nih???..sekian trimas..

    1. @wan ilias – Elok ke tak elok tu pendapat subjektif, aku tak boleh nak jawab. Dari segi harga memang tak diharapkan sangat dapat gitar yang kualiti tinggi, tapi untuk beginner itu sudah cukup bagus. Dah pandai nanti boleh beli yang elok, and by that time sendiri akan tahu gitar apa yang “elok”.

  164. Salam bro , feymes la entri ni . dh 2 tahun pun ade org komen lagi . hahaha . sy ni nak beli gitar jugak , gitar akustik. bajet ade la dlm rm 120 gitu . takut tak cukup je . gitar yg hrga bwh rm300 ni okey ke?

  165. Thanks bro. Banyak dapat belajar pasal gitar kat sini. Ingat nak sambar satu nanti gitar akustik. Walaupun tak pandai lagi main lagu betul2, tp kalo selalu prektis mesti power gak nnt.

    Aku baru lepas tgk budak korea main gitar kat Youtube, Teruja giler.

    Budak tu pakai gitar akustik ke?

  166. Oh, thanks again bro. Maksud pertanyaan aku tu, gitar tu memang pure akustik ek? Ke semi-acoustic atau electric-acoustic? Sebab bunyi macam clear giler je huhuh…

    Brand Lakewood ni mesti mahal kan?

  167. saye da main gitar lame dah dari sekolah menengah lagi sampai la skrg ni da 23 .. saye dulu selalu jam dgn rakan2 mase sekolah menengah dan kat kolej .. sye ingin sgt nak ade gitar elektrik supaya saye bole practice kat rumah, sblum ni practice guna accoustic je sebelum nak ka jam.. budjet sye ade dalam 850 .. boleh ke saye dapat gitar + amp(untuk dalam bilik je) yg ok skit dari segi kualiti dan harga dgn budget sye ni

  168. Bro, aku dah beli gitar pokok getah. Baru nak belajar nih..

    Tp tuan kedai tu kata dia set kan tune low skit sebab takut nanti tali putus. Aku ambik stok gitar baru sampai, tak sempat masuk kedai lagi aku dah sambar kat luar pintu.

    Lepas beli tadi aku pun mcm blur tak tau nak tanya apa, terus iye kan saje dgn apa yg tokey tu kata, terus lupa nak tanya dia bila boleh betulkan tune tu balik jadi normal.

    Apa pandangan ko? Agak2 biler tu aku boleh betulkan balik tune?

    1. @Hadi – Tali gitar yang baru tak putus kalau tune betul sebab kalau tak semua gitar dalam dunia ni tak boleh tune betul. Mungkin maksud dia turunkan tune tu takut2 masa bawak balik terlanggar apape ke tali boleh putus kalau kena sharp edge. Dah sampai rumah tune la betul balik. Dah abis main longgarkan balik semua tali kalau biarkan nanti bengkok kayu getah tu bukan tahan sangat pun.

  169. Okeh brooo..thanks a lot..

    Kekok n gak sakit jari jemari gak prektis main gitar ni..harap2 satu ari nnt mbuahkan hasil yg berbaloi la heehe

  170. salam,abg zairul..nk tnye biasennye harga gitar akustik brape?? mahal x??  baru first time nk beli dgn duit sndiri.Dlm tgan skarg ade rm 200 jew..cukup x?? 

    1. @ainnazira – Harga gitar baru dan second hand biasanya dalam lingkungan RM100 ke RM11,700,000. Kalau ada RM200 dah cukup untuk beli gitar untuk start belajar. Selamat berjaya!

    1. @Wan – Ada berpuluh2 jenis gitar elektrik Yamaha yang ada kat market. Brand Yamaha ada kualiti dan memang mahal dari buatan Korea atau China. Lebih mahal atau lebih murah tu I’m not sure.

    2. salam bro…jgn terlalu taksub sgt nk cr yg brand..tgk bajet laa..ak pown klu boley nk amik bc rich…nk kata pandai 2 xla…tp hrga mak datuk…
      ko try search kat mama treble clef studio/ guitar empire kat fb…kat situ byk yg murah..tp kualiti 2 xtaw laa..gud luck

  171. sy nie x pndai nk main gitar…kod asas pun sy x thu…tp sy tngh cube…nk tnye…gitar biasa…agk brpe hrgenye and harga gitar akustik berapa hrgenye???ade x gitar yg bwh rm150 rngt…

  172. salam bro. nak tanya, sy punye gitar ade buzzing bila tekan not F# (tali no6)….rasanye terjadi bila sy gosok2 bhg bwh saddle dgn sandpaper dulu(tujuan nk bagi rendah, so tali gitar akan lebih rapat pd fret- ni kata member). so skrg nk tau, betul ke tindakan sy tuh? adakah perlu beli saddle baru? tgk kat kedai sumer saddle xde ‘longkang’ ….adakah sumer saddle baru mcm tuh..? TQ.

    1. @cipuden85

      > sy punye gitar ade buzzing bila tekan not F#
      Bunyi buzz tu sebab tali #6 tersentuh fret kalau fret terlalu rendah.

      > rasanye terjadi bila sy gosok2 bhg bwh saddle dgn sandpaper dulu(tujuan nk bagi rendah, so tali gitar akan lebih rapat pd fret- ni kata member). so skrg nk tau, betul ke tindakan sy tuh?
      Memang betul untuk rendahkan tali, salah satu cara adalah dengan mengikis bahagian tapak saddle menggunakan sandpaper. Cuma cara ini boleh dianggap langkah kedua dan hanya sesuai jika neck yang melengkung telah dibetulkan (menggunakan truss rod jika ada), tetapi masih belum menyelesaikan masalah jarak tali dari fretboard yang tinggi. Satu lagi kalau terlebih gosok nanti saddle jadi terlalu rendah, timbul pula masalah tali terkena fret semasa dipetik. Sebaiknya digosok sedikit dulu sambil tuning sehingga mendapat ketinggian tali yang sesuai.

      >adakah perlu beli saddle baru? tgk kat kedai sumer saddle xde ‘longkang’ ….adakah sumer saddle baru mcm tuh..?
      Lebih baik tukar saddle baru. Ataupun untuk sementara boleh cuba selitkan beberapa keping kertas atau kayu yang sangat nipis yang sama saiz dengan luas permukaan di bawah saddle sehingga dapat ketinggian tali yang sesuai. Cara ini ekonomi, tetapi ada kemungkinan bunyi gitar agak tenggelam kerana getaran tali tidak 100% dihantar ke bridge dan body.

      Saddle baru selalunya tidak mempunyai alur untuk tali, kecuali untuk saddle jenis pasang-siap universal khusus untuk sesetengah gitar akustik popular (kerana jarak fret dan tebal tali yang sama).

      Tiru bentuk saddle yang asal. Jangan silap permukaan bawah (rata) dan bahagian sentuh tali (melengkung) pada saddle sebelum mula kerja dan sila gunakan alatan yang sesuai untuk membuat alur tali.

      Selamat berjaya!

  173. salam bro…sy nk tnya pendpt tntang effect..yg mana sesuai hah??beginner jew..br nk start men electrik punya…stakat nk men solo jew…tlg yaaa…

  174. assalam…kwn2..aku ni bru beginner…skrg bru aku jumpa web nih…so aku nk tnye sket…gitar yg aku beli ni aku x pasti akustik ke classic…sb membe aku ckp ade tmpt cucuk wayar dlm lubang bunyi gitar tuh…boleh korg explain ckit…lagipon aku tune-kan gitar aku tuh x sme plak dgn gitar epupu aku…

      1. pky picth pipe je tuner…sebab sye tiup pon bunyi lain je….jdi sye amik bunyi dengung last dia tu la bgi sme jgn tuning…..skrg bru sya faham…gitar classic ada tali nylon mcam tling mancing tu…gitar akustik semmgnya tali macam dawai…:d maaf la kurg thu ckit jenis tali…lagi satu byk sye tgk u tube lagu2 cover ni pky capo…khas nya untuk ape kapo ni?

  175. Salam Zairul….

    nak tanya ckt…. ada satu gitar tong semalam aku survey jenama DARS. toke kedai tu kata brand Malaysia. Zairul mesti pernah tengok dan pegang kot apa pendapat Zairul tentang gitar ini?

    boleh tak rekomenkan saya gitar yang tune standardnya lembut? saya sangat memerlukan nasihat…. sebab tengah nak hantok duit nak beli gitar tong ni….

    terimakasih

      1. maksud saya tune tali gitar yang tak tegang sangat jadi kita boleh menekan dengan sentuhan yang ringan sahaja….

        selama ini saya main gitar brand k***k je…. main pun ala ala kod-kod asas dan lagu2 mudah je tp cepat bosan sebab jari macam penat gitu…. tali yang saya petik macam keras kejung gitu….

        kalau tak keberatan boleh tak Zarul rekomenkan brand serta model apa yang sesuai nanti saya pergi survey. saya ada budget dalam lebih atau kurang RM300…. atau lebih kalau saya puas hati.

        harap dapat beri bantuan… terimakasih Zarul

        1. hmm.. tak banyak sangat pilihan. Cuba beli gitar klasik (tali nylon). Kalau beginner memang digalakkan prektis guna gitar klasik sebab tali nylon lebih soft. Rujuk artikel Panduan membeli (memilih) tali gitar untuk pilihan tali.

          Ketegangan tali adalah sama untuk semua gitar. Yang membezakan rasa “keras kejung” ke tak tu sebab (1) beza jarak antara tali dengan fretboard, dan (2) beza jarak antara saddle dan nut.

          1. arigato Zairul san….

            Siang tadi survey 3 kedai…. seakrang tengah dilema nak pilih yang akustik atau klasik…. haha….

            apakah neck setiap gitar akustik lebihkurang sama lebarnya dari satu model ke satu model. atau ada tak pilihan size neck yang lebih lebar (tapi narrow sedikit dari klasik)?

  176. Asalamualaikum brader,

    kwn pun mcm Nahar,bli brand DARS…kwn x tau main gitar tp jiwa besar,so bli yg termampu jek…cuma klau dpt risik DARS ni buatan mn yek? klau Malaysia kwn bangga la jgk…tp kwn rs mcm China…alang2 bli letrik gitar plus amp,dgn harapan jurang fret ngan tali senang utk dimain(tp x jgk)…so smlm hajat hati nk bli tali gitar je,coz gf da blikan gitar kapok,almaklum semua tau mcm patah smangat nk tkan tali tangsi tuh..tp hati ttp mmbara walaupun 32-an…..tgok spupu2 main mcm nk potong tgn diaorg ni….

    kwn ni dr JB,kwn minat btul dgn guitarist Hillary Ang(idola kwn) coz kwn tgk dia ni low profile..so nk tnyla klau brader tau la Hillary ni selalu pakai guitar jenama apa ek?…mnla tau klau kwn da bole main gitar,ada duit sambar yg mahal skit…Terima kasih…kwn suka blog ni!

    1. >cuma klau dpt risik DARS ni buatan mn yek?
      Tengok bahagian dalam body, biasa ada tulis. Selalu gitar murah China, Korea. Vietnam, Indonesia pun ada.

      >Hillary ni selalu pakai guitar jenama apa ek?
      Itu kena tanya tuan empunya la.

  177. thanks yepp..tau dah lah skit2 psl gitar…bapak bekas rocker tapi tak bleyh harap…hahaha..budak baru nk main.. cbb nk start writing lagu…nk amik ilham skit gne gitar..gitak tuh gitar kapok biase je… sesuai jeh kan nk gne?or lbeyh baik gne gitar klasik?sentuh gitar pernah lah kot..

  178. saya baru nak beli gitar… saya ingin nak belajar bermain gitar… gitar kapok pun jadilah.. abg saya cakap kalau kita beli gitar mahal tapi tak pro tak bleh jadikan.. mulamula praktis ,gitar yang sesuai adelah gitar kapok betul tak… saya ingin bermain gitar tapi tak cukup duit nak membelinye… harga di pasaran RM95 .. di tangan hanya RM 11 .. saya ingin berusaha macam kata abg zairul tadikan.. betul tak ???

      1. abg zairul gitar saya bunyinye tak sedap .. macam mane nak buat ye … string dia ke atau tali dia yang tak elok … dan macam mana nak setting bunyi gitar … saya harap abg zairul boleh tolong ???

        1. String atau tali? Sama la tu.. Bunyi gitar akustik sedap ke tak banyak bergantung kpd body. Jenis kayu, saiz body, saiz soundhole, kedudukan soundhole, bridge, saddle, nut tu semua berkait. Kalau gitar kayu getah memang bunyi macam tong, tu memang tak dapat tolong.

  179. salam kwn2…sesiapa sahaja yg dh pro main gitar tu boleh bg link video mcm mne nk belajar plucking…kod2 asas sye dh hafal serba sedikit…jadi nk belajar main plucking n tabs…asyik2 strumm je bosan tahu x..:D zairul boleh tlg?

  180. Salam bang. Sye da dkat 6 bulan men akustik. Tringin nk bli gtar letrik… Nk cri rm500 and below. Ok, tgh pening. Mula2 nk amik Yamaha PAC012, tp org ckp x thn. Nk amik squier or SX plak jd ragu2… Chane ney. Susah nk cri maple fretboard, 24 fret, bolt on neck, S-S-H pickup, ada tremolo… Nk lyn metallica. Wt smentara nk cri artic cubix amp, or roland microcube? Btol kew ejanya, hahax. Chane ek. Ble cri gtar chamni, bnyk dgr psl kburukkan jew

    1. >Mula2 nk amik Yamaha PAC012, tp org ckp x thn.
      Tak tahan maksudnya apa? Pickups? atau parts lain?

      >Ble cri gtar chamni, bnyk dgr psl kburukkan jew
      Belum cuba belum tahu. Takkan ada gitar yang perfect untuk semua orang.

      1. >Maksudnya, ada orang cakap, yamaha pac012 tahan 8 bulan jew. Several parts jatuh. X tahu larh kalau orang tu x reti jaga gitar. Yamaha tu. Agak kualiti gak
        >kalau amik squier stratocaster ok x? Saya tau ia cuma 22 fret, but ok larh ad tremolo… Cuma nanti ad masalah tune lari. Pickup dia boleh ganti x?

    1. Good point! Jika ada rekahan (crack) pada body gitar terutama top dan back, bunyi gitar tak sumbang, tapi jadi macam speaker pecah, tak syok main/dengar.

  181. hmmm,gitar ape yg sesuai ngan beginner nie?? sy mmg minat gitar dri drjh 5(skrg form 2)…so gitar ape yg sesuai ehh?? >.> budget 100 je XD

    1. Yg 4 tali dipanggil gitar “tenor”, biasa diguna untuk genre muzik bluegrass, country, blues. Tuning dia lain sikit dengan gitar biasa.

  182. hye? bro kalau saya nak beli gitar secondhand ade tips x? .saya ni first time nak beli gitar elektrik,klau gitar acoustic dah 2 biji saya beli?ade tips x?

    1. Lebih kurang sama je. Cuma used guitars tak ada warranty card. Untuk gitar elektrik biasa orang check body, neck, electronic parts (pickap, suis & preamps kalau ada).. Calar2 sikit tu tak jadi masalah. Tengok juga fret kalau2 dah haus teruk sangat sampai kena refretting balik, walau gitar murah nak fret balik bukan murah (unless tahu tukar sendiri).

  183. ekom hai info menarik,

    emma bermint dgn guitar nie nk beli satu mcm zairul ckp mhl blom tntu elok so mau beli yg murah jela,,,,soalan emma …kalu kite beli guitar dapt bag free tk hehehe
    or kene beli hrga laen2
    …………………………………………………………………………………………………………………………

    terimakasih
    ^_^

  184. waaah.
    sedih gilee!
    nk mnangis jeaa. 🙁

    problem nih ‘tersalah’ beli guitar ahh!
    beli yg klasik 🙁
    makkk aii.kecewaa gile neh!!
    jom tukaa guitar nak? <# :')

  185. Ooo..Sanchez je… masa tengok tu, abg kedai tu kata, gitar tu lagi elok drp kapok harga dia 160. erm..made in china… so, nk tanya pendapat abg. sy baru belajar nk main, tak tau hal2 gitar.. 🙂

    1. Kalau ikut pengalaman aku gitar dalam lingkungan harga RM100-300 tak banyak beza sangat. Beza jenis kayu dan finishing selalunya. Dari segi performance itu subjektif. Elok ke tidak tu kena main sendiri baru tahu..

    1. Nak tahan lama atau tidak tidak bergantung sangat dengan jenis kayu. Yang penting penjagaan gitar itu sendiri. Body gitar di’gloss-finish’ semasa pengeluaran untuk memberi ketahanan jangka hayat kayu. Tidak pernah dengar pulak pendapat seperti “kayu mahogany lebih tahan dari rosewood” misalnya, sebab jenis kayu yang dipilih untuk body gitar (side dan top) bertujuan untuk menghasilkan tone bunyi yang berlainan.

      Yang penting pilih apa genre muzik yang anda nak mainkan. Penjagaan gitar, itu cerita lain. Memberi beberapa contoh seperti rosewood, mahogany, maple, spruce, koa, itu semua okay. Cuma ada juga beberapa gitar kos murah yang menggunakan kayu-kayu cincai (kayu getah misalnya), yang itu memang susah nak jaga.

  186. salam…ak tgn kidal..ak minat sgt nak start blajar gitar..so pendapat ko rsa elok ak bli gitar kidal ke standard gitar..bajet mmg cukup..n beginer cam ak ni sesuai jenis acoustik ke jenis gitar klasik?ak layan genre alternatif n indie..:)..mintak pendapat sikit…tq

    1. Gitar lefty yang dibuat khas untuk pemain kidal memang completely mirrored, maknanya macam gitar biasa yang ditengok dalam cermin. Tuturan tali #1 ke #6, posisi pickguard, bridge, tinggu nut misalnya semuanya terbalik. Untuk mengajar one-to-one atau belajar main gitar, guna lefty guitars mungkin lebih mudah. Kalau nak guna gitar biasa, posisi jari semasa membuat kod tidak sama, up-down stroke juga terbalik. (Down beat pemain gitar biasa adalah upbeat pemain gitar kidal). Untuk membiasakan diri agak sukar. Bukan mustahil! Babyface misalnya menggunakan teknik ini.

      Nasihat aku, pilih cara yang paling selesa.

      1. erm..tp banyak lam youtube ape sume blogger website ajar kod guna standard guitar…jujur ak mmg zero dlam bab gitar ni…so klau ak buka youtube n tengok video yg ajar guna gitar kanan ko rase ak bleh blajar x?ak xde guru gitar..just tengok kod standard gitar kat youtube or blog..ko rase susah x utk ak follow cara kidal…maksudnya terbalikkan kod je?.klau ko kata ok ak tros angkat guitar lefty..srius..tq 🙂

  187. hai zairul.
    i ni baru je nak belajar main gitar.
    tapi i ni lefty. abang i kata kalau lefty susah nak cari gitar kat sini.
    i pun taknak laa bajet mahal mahal sangat sebab baru nak belajar kan..
    i ada try main yang kawan i punya, dia right handed lah kan.
    tapi i selalu tertekan 2 tali. LOL. :/
    macam mana ye?
    nak beli yang lefty terus ke atau try yang standard?
    sebabnya i boleh tulis 2 2 tngan, just lebih selesa kiri.
    i just feel a little bit awkward bila main kanan punya.
    or, practice make perfect?
    🙂 help me ya:)

  188. bro zairul, kalau gitar cutaway tu camner plak eh? x paham sgt. apa contoh gitar2 cutaway yg ada kat malaysia ni..?

    1. “Cutaway” adalah gitar yang telah dipotong bahagian fret rendah untuk mudah dimainkan kod tinggi pada fret 12 dan keatas.

    1. Untuk orang yg naru belajar 3 minggu itu dah cukup bagus. Usaha lagi. Betulkan tuning dan perbaiki lagi teknik strumming.

      Selamat berjaya..

  189. salam…bro..kalau nk tukar fret berapa kos dia..?? fret saya smua dh lekuk…tukar 1 set berapa kos dia..?? (elektrik gitar)..thxx…

    1. Aku tak sure berapa harga market di Malaysia. Mungkin dalam RM150-300 (aku tak pasti, sila tanya kedai). Nak tukar fret bukan kerja senang, sebab tu mahal. Harga fret wire tu murah je, selalu dalam RM15-30, man-power cost yang mahal. Satu lagi tak semua tempat jual gitar boleh tukar fret.

  190. Nak tanye . . Aku baru nux belaja . . Tap x taw nux bli gtar cmne. . Dlm bajet rm80 bley x (gtar sje) ? Tap stakat gtar akustik (kap0k) bley x dlm pemulaan ? Tlg ye .

  191. sy baru nk blajar main gitar,smlm dah g servey kat OU dlm 430 harga dia.katanya brand jepun..takaminiey x silap sy lah..ok ke?

    1. Takamine mmg brand Jepun cuma tak semestinya Made in Japan.

      Ada berpuluh-puluh jenis dan gred gitar yang dibuat oleh Takamine, mustahil untuk bagi jawapan ok ke tak.

  192. bang jenama gitar acustic ape paling best untuk biginner saya nak bunyi best,tekan fret senang, tune tak lari tak banyak bunyi buzz camne ye bang..

  193. salam
    saya ni baru form 2 tp teringin sgt2 nak main gitar.. gitar kapok….. tp saya x tau baca chords…. saya belum beli gitar lagi tp nak try belajar n then dah raser okey baru beli… nak tanya gitar kapok yg murah ade x? berapa harganya? kalau gitar second-hand okey x? ke x elok guna sbb taku binyi x sedap & string dia dah x elok…

    1. Gitar second had pun okay kalau elok.

      String tak elok boleh tukar, bukan pakai tali tu sepanjang hayat tak perlu risau.

  194. thanks.. tapi gitar akoustik punya tali pula cmna? banyak jenis or, satu je? sebab sy bru je mula start study gitar n tali gitar sy putus, nak beli baru tapi risau tak ngam pula,.

  195. salam..rumah saya banyak budak kecik datang diorang lari-lari pastu terlangfar gitar saya abis jatuh camne ye bang… ade effek ape2 ke kalo gitar jatuh …ade bunyi lari ke ke ape2 ke…????

  196. Bro . Tali apa yg sesuai untuk gitar acoustic ? Bunyi gitar aku mcm sumbang skit . Aku tak tahu sama ada masalah nut ke apa :/ .

  197. salam
    saya pernah beli gitar,,dalam rm270 gitu la,,tahun 2011
    saya ni baru lagi,,jadi saya rembat je la memandangkan budget terlebih cukup
    yang saya beli tuh tali nylon,,xtau pun klasik ke, akustik ke
    bila saya baca info abg ni,,baru saya tau saya pny gitar tu klasik,,slama ni saya ingt akustik,,
    disebabkan bunyinya xsedap,,saya tukar la tali ke steel..
    tp baru je tukar,,bunyi nye lagi pelik..
    even saya beli tuner,,dh adjust dh,,tp bunyi masih urrrghhhh,,tension saya dengar..
    ni td adjust lagi,,,,tali dh putus,,,waaaa,,so apa pendapat abg?beli baru ke,apa??

  198. salam. bang saya ada gitar elektrik yg biasa2 punya, kalau saya tukar pickup yang mahal punya, yang gitar2 branded pakai tu sound dia macam mana ek? sama macam tak tukar ke sound dia ok sikit? saja nak buat experiment. kalau jadi tak payah fikir nak tukar gitar lagi, kan dah save bajet.hehe. thanks.

    1. Elok atau tidak sesuatu pikap memang mempengaruhi kualiti bunyi gitar elektrik. Gitar itu selalunya murah disebabkan jenis kayu, brand, custom work dan pikap. Memang elok tukar pikap dulu. Cuma perlu ingat, MAHAL tak semestinya ELOK.

  199. gua nak tanya pasal mana lebih baik ibanez dan fender jika budget dalam lingkungan rm1000, gua pening ni…ibanez ada 24 fret, tapi fender cuma 22 saja…gua main ala amatur jer…tolong bagi tip sket yg mana baik kalo boleh siap model skali gua malas nak pusing kedai…tanya pekedai pun semua dia kata bagus…gua main pun semua bagus gak…so apa fikiran bro…tolong yer…as soon as….

  200. Salam…bang,saye nk bli gitar…tpi x tau gitar jenis ape yg elok…so sye nk tnye gitar akustik ape yg sedap nk main eh? budget dlm rm300 kbwah..adeke eh?

  201. salam … sy baru nak beli gitar , kalau boleh sy nk mintak pndngn tentang gitar yang saya nak beli ni ? jenama sakura RM160 … terima kasih

  202. smlm sye g tgok kedai gitar…ingtkn nk beli yamaha f310…tpi abg kt kedai tu cdngkn sruh beli gitar yg jename sanchez harge dlm 390 cm tu lar…dye kate sanchez lgi sedap nk main…so nk tnye sanchez elok ke ek?

      1. abg,sy tgh dlm prOses bLajar maen gitar..sy maen gitar sakura..bLey ktew daa biase lr jgk maen….nak test 2 or 3 lgu tOo bLey lr…haha..bLey x lau sy nk try maen gitar akustik..sesuai x ngn sy..???tme ksih..

  203. Hi..sifu..nak tnye sye ni bru nak beralih arah dari akustik ke elektrik..sye nak tnye bagus ke gitar2 yg pakej2 skali ngan amp dan bagai2 tu…cthnye ibanez jumpstart tu… Ok ke? Ape kata sifu..? Ke ade cadangan yg lebih menarik dari sifu…tq..

    1. Kalau budget 300 kebawah boleh tapi brand yg biasa2 gk mcm Morrison ,Santa Cruz ,hofma,techno dll ….. Kalau nk brand yg btul2 top mcm Yamaha boleh tpi kena pandai cari la sbb biasa nya 400 keatas ….(betulkan saya jika saya silap 😉 ..

  204. nak tnya, bnyak dh org kata kalau badan orang yg kecik ni tak ok sngat main gitar akustik. so bila baca artikel kat atas tu, gitar klasik pun mcam tak ok utk org brbadan kecik nih?
    p/s : nak beli gitar sbb nak belajar main fingerstyle…gitar mana yg sesuai? kalau boleh, beri contoh model2 yg sesuai jugak

  205. Bang , saye baru nak main guitar . Bleh tlg cdangkan guitar untuk saya tak ? Saya nak main guitar kapok je . Budget dlam rm100 ke bawah je .

  206. salam bang…saya beginner, punya jari agak besar..know nothing about gitar..check punya check, maybe yg paling sesuai utk sya adalah gitar yamaha c40..tapi harga agak tggi..400 ++.. boleh advice brand gitar lain yg harga below 200, quality and spec lebih kurang sama yamaha c40..?

  207. Hye..i juz want to ask…emm…i am student of music…i have a problem to choose my instrument..first sem i take a guitar acoustic but after second sem..my lecture said this sem i take a guitar electric…so it good i take a guitar electric or not..coz this instrument was my future….

  208. Saya baru nak belajar main gitar, sebab saya minat.. Tapi klau just nak belajar, beli gitar secondhand dulu ok tak?? sebab bajet tk cukup?

  209. Gitar Epiphone PR5-E ni boleh main acustik dan eletrik ke? maknanya xde amp pun boleh main macam kapok? dan klu nak main eletrik boleh sambung kat amp? kan.

  210. hopefully ade yang jawab..ermm saya ada gitar ada tuner n amp skali..beli dlm rm 300….sy baru nak belajar, boleh main 2-3 lagu jer tp masalah sy kadang2 bunyi gitar string tu mcm tekucil sikit…apa masalah sebenarnya eah???ke sy yang tekan string tu x betul..hurmm

    1. Kalau gitar klasik susah nak jumpa yang murah. Biasa 400 dan keatas. Kalau untuk mula boleh beli gitar biasa yang boleh guna tali gitar nylon. Harga bergantung tempat.

  211. salam broo…saya ada tebaca lak pasal artikel bro…sy maen gitar lead,,dah agak lama laaa jugakk..tp masalahnya sy xtau pasal brand gitar2 mana yg ok..sy main more to metal, gitar sy main slama ni gitar lead beli 2nd hand beli murah2 dr kawan long2 time ago..sy just nk minta nasihat manala tau bro tau serba sedikit…sy byk tgk dalam internet skg ni,,,gitar byk made in indonesia…cth ibanez kat malaysia ni 70% indonesia..kalau bro pernah compare atau ada info pasal made in indonesia pnya gitar..mohon share sbb kat internet xda plak info pasal ni…

  212. Salam hye….sy nk bli gitar kapok…bpe pling murah ye…pastu sy nk tau ape yg pnting nk tgok gitar kapok tu…hope rply…kalo harga rm85 tu mahal ke murah

  213. hye..saya tak tahu asas main gitar ni, selepas saya banyak mendengar lagu..teringin untuk mempelajari gitar dan memainkan lagu itu sendiri…saya ada juga mencipta lagu sendiri, dan teringin memainkannya dengan gtar…dan cita-cita saya ingin menjadi seorang penghibur dan menjadi pencetus fenomena baru dalam industri muzik di malysia dan seterusnya di perinkat antarabangsa

  214. Salam..hye nk tnye ckit,sye ni bru nk brjinak2 dgn gitar elektrik..agak2nye gitar elektrik mcm mane yg sesuai utk beginner ek?

  215. Salam, saya nak tanya ni.Kalau gitar akustis yg pling murah berapa ea ? Agak2 nya ada x yg dlm lingkungn 80 ringgit dn kebawah ?? Saya tanya kawan saya , dia kata ada tp tali gitar tu x elok senang putus dan bila petik je rasa sakit …..btul ker ? Sy nak yg murah je sbb sy bdak sklh lg …..mak sy kte klu nk beli guna duit sendiri :'(

    1. >> wana

      Banyak je yang murah dan harga bawah RM80. Semua tali gitar akan putus, dan kalau tak biasa memang akan sakit jari. Cuba dulu dari harga yang murah. Bila dah biasa baru cari yang lebih elok.

  216. baru nak blaja pasal gitar….x pena sentuh, x pena main, x pena blaja. so kapok dgn klasik mane sesuai tuk beginner?? kt post kate gitar klasik, tpi sy tgk cm lebih pada kapok kerana ciri2nye yang ‘ringan’.

    1. >> dummyguitarist

      Kapok guna tali steel, klasik guna tali nylon. Tali nylon lebih lembut, sesuai untuk orang yang baru mula. Kalau nak guna gitar kapok, tukar tali, guna steel yang paling halus, selalu ada tulis ‘super-light’ atau ‘extra-light’.

  217. ok ke ciri2 gitar ni utk org baru nk belajar?

    Topboard: Spruce

    Back & Sides: Mahogany

    Neck: Natowood

    Fingerboard & Bridge: Hardwood Blacknized

    Bridge: Hardwood Blacknized

    Sound Hole”s Decoration: Printed

    Back Center: Inlayed

    Top Board Binding: Yes

    Side Board Binding: Yes

    Fret Wires: Nickel

    Machine Head: Gold

    Strings: . USA

    Finishes: Polished Glossy

    Bridge”s Saddle: NUBONE

  218. Ad ke sape@ nk jual gitar..murah2 jek….saya bru nk main gitar..mmg kosong lagsung..zero…tgk org main gitar, tapi xreti…nk blajar jgk..minat tu ad….. pliz yek..ad x tmpat gitar murah2..bwh 150 kalo ad….

    1. Gitar jenama C.F.Morrison adalah gitar akustik handmade yang bagus dan ada kualiti. Gitar Morrison pula tidak ada kaitan dengan pembuat gitar C.F.Morrison, buatan mana tak pasti, cuma kalau banding harga, boleh masuk dalam kategori bajet. Tak pernah try. Bagaimana pun, gitar jenis bajet ini selalunya tiada masalah diguna untuk pemula.

  219. Haha..lawak r bro…
    Klau salesman lyan cam pundek tu…
    Kot dio pundek…den maki hamun org tu msti lebih afdal an…

  220. salam bang.. anak sy berminat dengan gitar.. apakah gitar yg terbaik utk anak sy yg berumur 10 tahun..

    1. Apa-apa sahaja asalkan saiz body gitar sesuai dengan dia. Pilihan gitar klasik dengan tali nylon mungkin paling sesuai.

  221. tadi baru tgk gitar eletrik jenama geryon sekali semua satu set rm499 dah try main best bunyi dia …tapi tu la tahan ke tak eh…takut pakai tak sampai setahun jahanam….ok ke bro jenama tu yerk

    1. Tak pasti. Gitar kategori “bajet” memang harga begitu. Kualiti gitar kebelakangan ini juga sudah cukup bagus. Kalau pada anda bunyi okay, dalam bajet, angkat aje lah 🙂

    1. derrr..ada x tali gitar yg x sakit bila kita tekan.gua prnah main gitar mmber.pergghh.sakit jari gua.ad x jual tali gitar yg brkualiti?

  222. Saya sebenarnya nk beli utk husband..dia pon br berjinak nk main tp xpandai sgt..sbb selalu sgt dia pinjam member dia punya,tu yg ingat nk belikn..boleh tak beri suggestion,yg mana patut saya beli?

  223. Sy igt nk belikan bf sy acoustic techno 38C BL tp xsure ni yg best ke x in terms of performance sbb xpnah main gitar..so bleh mintak pendapat? Fyi, sy usha gitar ni kat mudah.my

    1. Kalau aku lah jadi kau, tunggu dia jadi suami aku dulu (tapi malangnya aku laki XD ) ekeke kau letak la gitar as hantaran kau, baru okey hahaha lagipun mahal kut gitar, lebih 100 (kira mahal la tu kan, 10sen pun susah nak cari..)

  224. Hi, tau tak kedai mana yang best to visit nak beli guitar for female beginner? kalo area PJ? I baru nak mula tapi tak tau nak cari kat mana..i ade visit kat mid valley..staff tu suggest kat i guitar rm358…berbaloi ke? I tak ingat ape brand da..

  225. Saya baru beli gitar akustik cap Santa Cruz, ntahla budak jual kata bagus sangat brand tu..wallahualam..sy pun baru nak berjinak2 main gitar.. sy beli yg tali besi sampai sakit jari2 letak kat fret..disebabkan sy x tahu menahu pasal gitar ni,,sy beli yg kecik version..so bila sy sampai ke kelas tu trainer g tau yg gitar sy kid size…malu jugalah…sy beli sb mmg sy minat tapi skrg baru ada duit..ok ke brand tu..harga RM250…beg x termasuk..beg mahal lagi dari gitar…so berbaloi ke sy beli? atau sy dah kena tipu dengan budak yang jual…huhu….

  226. saya minat nak main gitar masa sekolah rendah lagi tapi sampai sekarang tak belajar dan beli gitar lagi sebab angan2 nak beli gitar 2h guna duit sendiri disebabkan 2h tunggu habis sekolah baru merancang nak beli dan tak tahu gitar macam mana yang sesuai untuk saya yang baru nak belajar..dan ada tak tips2 cepat belajar main gitar?

  227. Haha . Saya dh terbeli gitar . Baru terbaca blog ni. Haha. Beginner baru blajar chord. Rimas gak nk pinjam membe pnya je.

  228. klu nk mntk tolong belikan sy gitar boleh x..utk begginer..sy byr nk mnta tlg pos trus hehe serius ni..budget bwh 300

  229. saya baru belajar main gitar itu pun dari kawan saya. dah boleh main beberapa jenis lagu. tapi bila transition chord tu dia jadi lembap sikit dan saya tak explore semua jenis chord. tapi saya minat nak bermain gitar elektrik. so, patut ke saya beli gitar elektik dan dalam masa yang sama saya main gitar akustik?

      1. Ada banyak faktor, antaranya jenis kayu. Misalnya ada beberapa gitar akustik yang menggunakan kayu yang sudah diharamkan, menggunakan tulang mammoth atau gading gajah asli untuk saddle etc. Semakin lama kayunya, depth bunyi yang dikeluarkan makin bagus.

  230. salam, saya baru beli gitar letrik acoustic fender cd-60[rm 1400], 4 bulan lepas, beli buku try praktis chord2 yg ada, finally ada klas boleh attend, masalahnye future klas ni ajar guna gitar klasik, saya x de basic kna cari gitar klasik ke?takameni,cort,lopez angel,ibanez, mana yg yg ok as klasik, saya nak ok main kduanya klasik n akustik, saya suka n enjoy rythm muziknye,saya rasa kualitinye based pd finishing gitar tu, jenis solid atau laminated, mahogany, spruce etc, just throwing opinion, saya pun tak tahu,pls advice, tq

Leave a Reply