saya_anak_malaysiaLgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena kutuk awek, tapi sebagai anak Malaysia masih pegang adat resam Melayu tu sendiri.. hmm.. aku agak agak je ni cerita ni 😛

Ada request tab lagu ni so layan la.

Disclaimer : Aku tab lagu ini sebab aku bangga menjadi orang Malaysia dan takde kena mengena dengan 1Malaysia.

Date: 10.09.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Dr. Sam - Saya Anak Malaysia

Intro : 

G C D (guitar solo) 

C/G G D G (x4)


[Verse 1]

G                C          G                  D      G
Sembilan belas lima puluh tiga, bulan lima aku dilahirkan

G                     C        G          D    G
Di sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Sembilan

C/G G D G (x2)


[Verse 2]

G               C      G              D    G
Selepas itu aku dibesarkan, di negeri Kelantan

G                  C           G                   D     G
Aku belajar di sekolah orang putih, dekat dengan Pasir Puteh

C/G G D G (x2)

[Chorus]

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G


[Music Bridge 1]

C                                                    C/G  G  C/G  G
Lepas sekolah aku merayau, negeri mat saleh aku merantau

C                                                   D
Tempat orang indah sekali, tapi Malaysia tetap di hati


[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G (x4)


[Verse 3]

G            C        G                    D   G
Sampai masa aku pun balik makweku tengok dia pelik

G            C         G                 D            G
Dia kata aku nak jadi apa aku kata itu Tuhan punya kuasa

C/G G D G

[Music Bridge 2]

C                                                   C/G  G  C/G  G
Lemah lembut sopan santun sudah menjadi darah dagingku

C                                               D
Walaupun aku nampaknya kutu aku hormat orang tuaku

[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

(fade out)
Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)
Tagged on:                         

3 thoughts on “Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

  • September 12, 2009 at 6:29 am
    Permalink

    terima kasih..selamat berpuasa…

    Reply
  • May 7, 2012 at 5:26 pm
    Permalink

    macam mane nk tau strumming cetain2 lagu tu? xreti la 🙁

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: