lagutigakupangEntah kenapa tiba-tiba rajin nak tab lagu kanak-kanak.. Kod seterusnya adalah lagu yang sangat popular, boleh kata takda orang yang tak tahu lagu ni; Lagu Tiga Kupang. Akudah cuba cari info lagu tiga kupang ni sebenarnya tapi tak jumpa pulak. Sapa yang buat lagu ni? Itu aku tak tahu, tapi yang aku tahu ada beberapa unsur pelik dalam lagu tiga kupang ni. Kalau tengok lirik dia;

Lagu tiga kupang saku penuh padi
Enam ekor burung masuk dalam kuali

Bila sudah masak burung nyanyi saja
Tentu sedap makan beri pada raja

Raja dalam rumah buat kira-kira
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

Dayang tepi kolam mahu jemur tepung
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung…

1. Kenapa lagu tiga kupang (30 sen)?
2. Kenapa masuk padi dalam saku?
3. Apa buang tabiat ke burung yang enam ekor tu pegi masuk dalam kuali? Kan dah kena masak..
4. Eh dah kena masak lepas tu boleh nyanyi pulak burung nye?
5. Ada burung lain ke pulak yang nyanyi dekat burung yang dah kena masak tu?
5. Tak takut ke burung yang gembira nyanyi tu manalah tahu kalau turn dia pulak yang jadi lauk nak kena masak?
6. Burung tu nyanyi lagu apa?
7. Tahu tahu pulak kalau dah burung nyanyi lauk nye sedap.
8. Konfiden aje sedap sampai nak bagi raja.
9. Kenapa raja duduk dalam rumah bukan istana?
10. Raja tengah buat kira-kira apa tu? Belanjawan?
11. Bagi la suri dalam dapur tu makan lauk burung nye. Kesian makan roti gula aje. Raja bukan nak makan pun..
12. Kenapa jemur tepung tepi kolam?
13. “Datang burung hitam..” Ni burung hitam mana pulak ni? Yang nyanyi tadi ke?
14. “Pagut batang hidung hidung hidung hidung..” eh… lagu dulu dulu dah ada echo :P

Anyway, walaupun penuh dengan misteri, try la korang main lagu ni;

Date: 26.07.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

C
Lagu tiga kupang saku penuh padi

G                               C
Enam ekor burung masuk dalam kuali

C
Bila sudah masak burung nyanyi saja

G                             C
Tentu sedap makan beri pada raja

F                C
Raja dalam rumah buat kira-kira

F                  G
Suri dalam dapur makan roti gula.. hey

C                 C
Dayang tepi kolam mahu jemur tepung

G                                C
Datang burung hitam pagut batang hidung hidung hidung...
Tagged on:                             

16 thoughts on “Kod gitar lagu kanak-kanak : Lagu tiga kupang

  • July 26, 2009 at 4:16 pm
    Permalink

    assalamualaikum bro…
    tq so much sbb tab lagu knk2 nie, memang payah selama ni gua carik. Bro bleh tab lagi lagu knk2 KBSR cam ni x? Gua ckg muzik skolah beginner je, baru nak blajar bleh tolong bro? Tab lagi lagu KBSR cam tu k…thanks

    Reply
  • July 28, 2009 at 9:00 am
    Permalink

    no problem.. cikgu sekolah bukan dapat ke buku chords complete lagu KBSR?? bapak aku dulu dapat jugak.. tapi sekali rumah banjir.. abis buku chords.. itu yang jadi tugas aku nak kena tab gitar tu.. ade ke patut

    Reply
  • July 29, 2009 at 3:58 pm
    Permalink

    tima kasih bnyk2…sbnarnya staun lepas posting gua kene amik mp muzik ni,gua bukan major muzik pun kat mktb tapi gbesar dah bagi kene ajar jugak la. Buku chord tu masa gua amik blk muzik tu xdepun da carik hampeh…. . gua nak bljar gitar utk ajar mp muzik tu, leh tab eh..tq so much!

    Reply
  • December 26, 2009 at 1:03 pm
    Permalink

    lagu tiga kupang disadur dari lagu inggeris dgn judul Sing A Song of Sixpence (Nyanyi Lagu Enam Kupang). Nak sesuaikan dengan latar belakang melayu, nampak pelik la lirik tu.

    Sing a song of sixpence,
    A pocket full of rye.
    Four and twenty blackbirds,
    Baked in a pie.
    When the pie was opened,
    The birds began to sing;
    Wasn’t that a dainty dish,
    To set before the king?
    The king was in his counting house,
    Counting out his money;
    The queen was in the parlour,
    Eating bread and honey.
    The maid was in the garden,
    Hanging out the clothes;
    When down came a blackbird
    And snapped off her nose

    Reply
  • December 30, 2009 at 2:29 pm
    Permalink

    Salam…Saya nak minta tolong hantar pada saya lagu dan kord lagu2 kanak sekolah rendah dan lagu2 pengakap..sekian terima kasih..

    Reply
  • February 8, 2010 at 2:25 am
    Permalink

    salam…sy first time bkk blog awk ni…
    bru nk belajar main gitar..utk mase2 lapang nii..
    sepatah haram pon xphm psl kord gitar..
    tpi blog awk ni wat sy leh phm sikit2..
    insyaallah nk usaha lbh ag..ok terima kasih..

    Reply
  • April 29, 2010 at 10:20 pm
    Permalink

    x bessssssssssssshhhhhhhhhhhhhhhhh . hehe .

    bes la . (^.^) .

    Reply
  • April 29, 2010 at 10:27 pm
    Permalink

    lagu ni dlu ayh yg nyanyikn untok seyh . sedap lagu nih . apela fntastik . lagu nih sedap perr .

    Reply
  • July 10, 2010 at 5:09 pm
    Permalink

    salam,,,,sye nak blajr men gitar tpi xtau cmner..sye nak mnx tlong email kt sye kod2 gitar..

    Reply
  • July 30, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    sy juga seperti wahida..teringin sangat2 nk belajar main gitar..seronok tgok org2 petik gitar 2 main lagu yg best..boleh ajar basic dia?

    Reply
  • March 19, 2011 at 12:59 am
    Permalink

    sy nk cari not lagu kanak2 tp x jmpa,bleh tolong x

    Reply
  • March 19, 2011 at 1:01 am
    Permalink

    tak tau mana nk cari lirik sekali dgn not lagu kanak2.penin2 lalat nie

    Reply
    • March 19, 2011 at 10:19 am
      Permalink

      @shida – kalau cari tak jumpa tu maknanya takda orang buat lagi la :p

      Reply
  • July 20, 2011 at 10:50 pm
    Permalink

    This is a scandal that happened of one powerful royal family,who do not obey their god, who use kupang as trader,and then when all of kupang ise count,there are still unsatisfied feeling,and count using his fingers in hole of kupang,then there country lost all good women,then they being punish by power of god…wallahuaqlam..sadakoallah

    Reply
  • February 10, 2014 at 7:13 pm
    Permalink

    salam..sy nk tnya strumming lagu ni mcm mane ek?
    tolong balas secepat yg mungkin >< sbb sy nak nyanyikn untuk adik2 sy ^______^

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: