Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik.

Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, mari kita tengok dulu apa beza gitar elektrik dan gitar akustik (gitar kapok, klasik, flamenco termasuk dalam kategori akustik).

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

26 thoughts on “Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?”

  1. jadi, gitar elektrik akustik mcm guitar akustik pakai amp dan guitar semi akustik mcm gitar elektik yg bebunyi gitar akustik ya…

    baru aku faham…

    1. @elle : aku tak sure sangat tgk jenis. ada yang walaupun soft case, tapi dlm dia letak sponge etc kasik tebal sikit. ada yang leather. kalau yang murah pun rasanya 50++

  2. thanks bro..kalau Ibanez Gio Gax70 dengan amp Ibanez Toneblaster 50R total 1k berbaloi x,tak termasuk gajet..cume ada distort je..berbaloi ke?

    1. @redza – Dua-dua gitar tu dibuat oleh 星野楽器 (Hoshino Gakki), maker untuk gitar Ibanez guitars, TAMA drums. Gio series adalah jugak product oleh Ibanez, macam Squier (Fender), Epiphone (Gibson) etc. Aku tak sure buat kat mana tapi selalunya Korea, China. Ada jugak Indonesia, Taiwan bergantung kepada series. Kualiti gitar hampir sama, yang beza selalunya jenis pikap, material body, neck etc, finishing. Sebab tu murah. Quality controll masih dijaga Ibanez.

      Update : Squier dan Epiphone diberi lesen (atau dibeli) oleh Fender dan Gibson.

  3. a’skum,,saye ni baru je nak blaja main gitar,,tapi ibu saye tak bagi saye main,,nasib baek ayah saye ni guitarist pencen,,jadik dye open-minded sikit,,,soo,,,saye nak tahu sangat ape jenis gitar yang saya patut beli sebab ” i’m totally alone in this”

Leave a Reply