Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik.

Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, mari kita tengok dulu apa beza gitar elektrik dan gitar akustik (gitar kapok, klasik, flamenco termasuk dalam kategori akustik).

Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?
Tagged on:             

26 thoughts on “Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

  • February 21, 2010 at 10:07 pm
    Permalink

    jadi, gitar elektrik akustik mcm guitar akustik pakai amp dan guitar semi akustik mcm gitar elektik yg bebunyi gitar akustik ya…

    baru aku faham…

    Reply
  • March 11, 2010 at 3:15 am
    Permalink

    terasa mcm nak belajar main guitar la plak lepas nengok konsert live eagles hotel california hehe πŸ™‚

    Reply
  • March 12, 2010 at 7:38 am
    Permalink

    KNizam >> huhu lagu tu mmg makan masa berjam-jam untuk master..

    Reply
  • April 18, 2010 at 3:31 am
    Permalink

    @zairul

    untuk gitar cap kapok, boleh tlg beri contoh model yg elektrik-akustik?
    trimas πŸ™‚

    Reply
  • April 18, 2010 at 9:04 am
    Permalink

    @Pat : banyak je.. takamine, ovation, adamas, fender, taylor, yamaha, gibson, ibanez, epiphone, seagull..

    Reply
  • May 6, 2010 at 7:48 am
    Permalink

    bro, brape harga case guitar yg biasa tuu jea?
    i mean not yg hard case.

    Reply
    • May 6, 2010 at 12:11 pm
      Permalink

      @elle : aku tak sure sangat tgk jenis. ada yang walaupun soft case, tapi dlm dia letak sponge etc kasik tebal sikit. ada yang leather. kalau yang murah pun rasanya 50++

      Reply
  • January 5, 2011 at 12:50 pm
    Permalink

    mana lagi bagus? guitar electric acoustic or guitar electric?

    Reply
  • February 2, 2011 at 4:37 am
    Permalink

    nak tanye..pada yang mula2 nk berjinak dgn gitar elektrik..gitar ape yg bagus?amp nye sekali..

    Reply
  • February 3, 2011 at 8:58 pm
    Permalink

    bajet 500-700 skali dengan amp…kalau guitar TGM ok x? pastu amp Johnson.

    Reply
    • February 4, 2011 at 7:11 am
      Permalink

      @syahelena : tgm aku tak pernah dengar. amp johnson okey rasanya kalau ori. ada jugak johnson ciplak. Jangan percaya cakap aku. Sendiri pegang mahu

      Reply
  • February 4, 2011 at 6:14 pm
    Permalink

    thanks bro..kalau Ibanez Gio Gax70 dengan amp Ibanez Toneblaster 50R total 1k berbaloi x,tak termasuk gajet..cume ada distort je..berbaloi ke?

    Reply
    • February 9, 2011 at 7:10 pm
      Permalink

      @syahelena – not bad. cuma berbaloi ke tidak tu kena tanya diri sendiri. okey kot.

      Reply
  • April 21, 2011 at 1:47 am
    Permalink

    bro cmner lak nk tau kod2 tu kt fret yg mne?? Adoi x paham… Bleh tlg explain??

    Reply
    • April 21, 2011 at 9:33 am
      Permalink

      @kerol : part mana ni? aku tak paham soalan

      Reply
  • June 26, 2011 at 11:35 pm
    Permalink

    bro ape perbezaan antara gio ibanez dan ibanez?

    Reply
    • June 27, 2011 at 12:17 pm
      Permalink

      @redza – Dua-dua gitar tu dibuat oleh ζ˜Ÿι‡Žζ₯½ε™¨ (Hoshino Gakki), maker untuk gitar Ibanez guitars, TAMA drums. Gio series adalah jugak product oleh Ibanez, macam Squier (Fender), Epiphone (Gibson) etc. Aku tak sure buat kat mana tapi selalunya Korea, China. Ada jugak Indonesia, Taiwan bergantung kepada series. Kualiti gitar hampir sama, yang beza selalunya jenis pikap, material body, neck etc, finishing. Sebab tu murah. Quality controll masih dijaga Ibanez.

      Update : Squier dan Epiphone diberi lesen (atau dibeli) oleh Fender dan Gibson.

      Reply
  • October 9, 2011 at 1:27 am
    Permalink

    a’skum,,saye ni baru je nak blaja main gitar,,tapi ibu saye tak bagi saye main,,nasib baek ayah saye ni guitarist pencen,,jadik dye open-minded sikit,,,soo,,,saye nak tahu sangat ape jenis gitar yang saya patut beli sebab ” i’m totally alone in this”

    Reply
  • May 20, 2012 at 5:01 pm
    Permalink

    bro selalunye gitar elektrik akustik yang untuk beginner & pling murah brape RM ??

    Reply
    • March 3, 2013 at 9:57 pm
      Permalink

      Harga gitar akustik austin AA20-O bpe ek?

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: