Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Gitar Elektrik dan Akustik

Gitar akustik mempunyai ruang kosong (hollow) pada bahagian badan (body). Bunyi dari gitar akustik terhasil apabila bunyi getaran tali yang dipetik masuk ke ruangan lubang ini dan dipantul balik menghasilkan bunyi gitar kapok seperti yang biasa kita dengar.

Sementara gitar elektrik pula mempunyai body yang solid, iaitu tanpa lubang. Tali gitar yang dipetik akan bergetar dan di”baca” secara terus dari magnetic pickups yang terletak betul2 di bawah tali dan isyarat elektrik akan dihantar ke amplifier. Maknanya bunyi gitar akustik akan tenggelam sekiranya kita menutup lubang pada body gitar manakala gitar elektrik secara teknikalnya tidak memerlukan badan untuk berbunyi. Jadi sekiranya anda atau teman wanita anda memakai G-string yang di perbuat dari besi, dekat kan magnetic pickup dekat G-string itu dan cuba petik. Bunyi yang keluar dari amp adalah sama seperti yang dipetik dari gitar elektrik.

Berbalik kepada topik asal, apa pula kategori electric-acoustic guitar dan semi-acoustic guitar?

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

26 thoughts on “Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?”

  1. jadi, gitar elektrik akustik mcm guitar akustik pakai amp dan guitar semi akustik mcm gitar elektik yg bebunyi gitar akustik ya…

    baru aku faham…

    1. @elle : aku tak sure sangat tgk jenis. ada yang walaupun soft case, tapi dlm dia letak sponge etc kasik tebal sikit. ada yang leather. kalau yang murah pun rasanya 50++

  2. thanks bro..kalau Ibanez Gio Gax70 dengan amp Ibanez Toneblaster 50R total 1k berbaloi x,tak termasuk gajet..cume ada distort je..berbaloi ke?

    1. @redza – Dua-dua gitar tu dibuat oleh ζ˜Ÿι‡Žζ₯½ε™¨ (Hoshino Gakki), maker untuk gitar Ibanez guitars, TAMA drums. Gio series adalah jugak product oleh Ibanez, macam Squier (Fender), Epiphone (Gibson) etc. Aku tak sure buat kat mana tapi selalunya Korea, China. Ada jugak Indonesia, Taiwan bergantung kepada series. Kualiti gitar hampir sama, yang beza selalunya jenis pikap, material body, neck etc, finishing. Sebab tu murah. Quality controll masih dijaga Ibanez.

      Update : Squier dan Epiphone diberi lesen (atau dibeli) oleh Fender dan Gibson.

  3. a’skum,,saye ni baru je nak blaja main gitar,,tapi ibu saye tak bagi saye main,,nasib baek ayah saye ni guitarist pencen,,jadik dye open-minded sikit,,,soo,,,saye nak tahu sangat ape jenis gitar yang saya patut beli sebab ” i’m totally alone in this”

Leave a Reply