Panduan membeli (memilih) tali gitar


Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita?

Untuk sesi tutorial/panduan ringkas kali ini aku senaraikan 4 faktor yang perlu diambil kira, serta langkah-langkah atau tips untuk memudahkan korang pilih tali gitar yang sesuai. Ini hanyalah sebagai rujukan berdasarkan pengalaman sendiri dan tidak semestinya cara yang terbaik. “Trial and error” adalah cara terbaik untuk mengenal pasti jenis tali yang paling sesuai untuk gitar anda.

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

90 thoughts on “Panduan membeli (memilih) tali gitar”

  1. Bro, btulke tali tuh kne tukar setiap 4-5 minggu? tu regardless kita main atau pun x ke?pttla satu mcm je bunyi dia..igtkn dah putus baru tuka..:)

  2. @yaya : yupp.. better tukar walaupun tak main sangat. kalau rajin lap strings everytime after main then tahan la 6-7 weeks. kalau hari-hari main lepas tu biar je 2-3 weeks tali nye boleh lemau (macam keropok la jugak). sebab tu aku suka pakai Elixir strings. mahal, tapi boleh tahan sampai 2months++ kalau jaga.

  3. insyaALLAH. kalu aku ada g survey nanti aku try tengokkan.
    satu lagi nak tanya. kalu kita beli guitar akustik, dh tu gantikan dgan tali gitar letrik punye. akan ader apa-apa yang boleh berubah ke?

  4. @Pat: Bunyi nye jadi slow. Tali gitar letrik gauge nye halus, nanti boleh rosak nut dan saddle gitar. Nanti bunyi gitar jadi sengal. Pakai tali yang betul kalau nak bunyi sedap dan gitar tahan lama.

  5. Bro, kalau nak kasik suara gitar akustik tu tak kuat camne? Saya main gitar dalam bilik tapi ada orang sebelah menyebelah takut ganggu. Lgpun saya suka main gitar tgh2 mlm. Thanks.

  6. ari tu aku ada beli strings akustik brand proline made in korea.rm11.extra light.ok juga.tapi bila main kena grip kuat skit lh takut dia terkucil.aku beli kt do re mi.jln chow kit.coz cari elixir tkde.

    1. @yoyo – Plucking bunga?? 😮 First time aku dengar. Semua kod adalah sama. Kalau petik semua tali sekali jadilah kod. Kalau petik satu-satu jadilah arpeggio. “Plucking” adalah cara main kod. Bukan jenis kod.

  7. assalamualaikum ,,
    bang ,, cye niey tgn kcik ,, tpy cye uke gitar classic ,, tpy body gitar acustic ad ynk kcik ckt ,,cne nk wat ,,???? body gitar classic ad ynk kcik kerw ,,??

  8. suka gila dengan info yg bro bagi..saya baru jer nak maen balik gitar..chord sumer dah lpa..so skunk sedang belajar balik dengan member2 doa kan saya berjaya..
    peace!! 🙂

    p/s : kalau ada info nak beli gitar murah and cun cakap kei.. 🙂 mekacih

        1. Memang ada, tetapi tidak ketara. Kalau setakat untuk main biasa tiada masalah. Cuma ada studio musician yang prefer sesetegah jenis tali semasa recording atau live.

  9. sy baru masuk kelas gitar…n baru beli gitar…sy nk tahu sgt cara penjagaan gitar n tali gitar…dan mcmne nk tukar tali tu..tak tahu laa…tp so far gitar baru lg, prktis pon jarang2 je..hehe…so, rply komen plezz..:)

  10. Salam..saya baru nak start main gitar..ade try blajar cket dengan member..gitar da beli tp tali gitar saya jenis medium…jari kecik n rase susah nk tekan kod..asyik tertekan tali y len je..baru je beli gitar n patut ke tukar tali dari medium ke light or extra light? or tali medium tu bleh jugak maen untuk org mcm saya? just rase susah nk tekan tu ye la kan sebab budak baru blajar..ape pndpt bro? thanx reply ea..

    1. @Sya – light atau extra light lebih senang nak main berbanding medium sebab less tension. try light dulu. extra light mmg low tension, tapi bunyi nye tak sekuat medium.

  11. mksud sy cm ni…..sy pakai gitar akustik yamaha….klu fret kapok skraight jew base dye…tp sy pnye melengkung base dye….
    lg s2..tali ap yng sesuai untuk akustik hah??skarang nii sy pakai tali daddario bronze..klu pakai elektrik pnye boley kew??

  12. klu gitar elektrik ..setiap kli tukar tali gitar kena buat intonation ke?
    lgi 1,sebenarnye gitar letrik ni brape jarak lengkung yg sesuai…klu fret 12 brape inchi/mm gap dia…?

  13. salam.nak tnya ni ,org yg main gtar tgn kidal dgn menterbalikkan gtar,adakah boleh main smua lgu..mcm man kidal,adkah die menukar tali dri atas ke bwh.hrap bleh bg k0men.tma ksh

    1. @kidal – bergantung kpd gitar. kalau pakai gitar lefty, position fingering sama kecuali terbalik (seperti dalam cermin). kalau pakai gitar biasa, fingering pada position kod biasa

  14. ape tali yg popular dan kuat bunyi untuk akustik..nak biar sound dia kuat mcm pakai amp..kalau tali ernny ball dah ok ke ukustik

    1. @apis – Bunyi sedap ke tak tu subjektif, tak ley jawab. Elixir ada coating, tujuan untuk licin kan tali masa main dan kurang kan corrosion. Bunyi kuat bergantung pada teknik main, jenis kayu gitar, saiz body, saiz hole etc., bukan hanya pada tali. Tali gauge medium atau hard lebih kuat bunyinye dari light atau extra light. Again, perkataan “kuat” itu jugak subjektif.

  15. ok2..saya ni baru beli gitar  akustik maestro body 41..ingat nak tukar tali tengah servey2.tu try tanye cik zairul…sbb member suggest ernny ball..nak tye pendapat cik zairul..Tq banyak2

  16. salam,sy ade beli guitar berjenama Evo F 538CEQ acoustic folk..fibre back dan ada pasive pickup,dia punya problem bunyi,mcm tenggelam..sebu.Utk makluman saya pakai string Dunlop acoustic phosphor bronze..selalu gak cuci pki string cleaner..adakah sebab string dah lama xtukar?neck punye skru ke atau ade punca lain..so klo ade tips2 mcm mne nak bagi best bunyi gitar jenis ni leh la share dgn saya.trima kasih

    1. Ada beberapa sebab yang boleh jadi, mungkin faktor tali, nut, saddle & pikap;

      1. Masalah paling kerap selalunya disebabkan oleh tali. Tukar tali sekurang-kurangnya sekali setiap 3 bulan.

      2. Alur pada nut yang membesar, ada juga kes nut dan/atau saddle yang ada crack, menyebabkan getaran pada tali tidak terhantar secara maksima. Tukar nut dan/atau saddle kalau perlu.

      3. Gitar yang pakai body fiber selalunya pakai piezo pickups, mungkin dipasang pada bawah atau belakang saddle/bridge. Kalau mampu boleh tukar pikap lain yang lebih elok.

  17. salam en.zairul,
    saya arol dan mempunyai problm yang sama dengan en.jiji itu…gitar pon sama model.Saya nak dapatkan bunyi gitar yg clean serta padu tanpa menggunakan amp..seperti gitar2 normal yg xpki pickup..sbg cth kapok,brand yg murah tapi kualiti bunyi best..xmcm gitar saya.Bunyi best masa baru tukar tali…xsmpai sebulan bunyi tenggelam…senak aje.adakah bergantung pada binaan gitar itu sepeti jenis kayu ke fibre ke..teringin nak bunyi mcm taylor tapi xmampu nak beli..ada dlu tu saya cuba2 servis sndri dgn bli nut lain..tapi tinggi la pulak nut tu..dah kna custom balik..last2 pki yg asal jugak sebab yg custom tu sy potong xrata..nut dekat neck pon dh ketatkan..sekejap je sedap pastu hampeh..sy harap abg dpt mmbantu..sekian

    1. Bunyi gitar sedap ke tak selalu bergantung pd jenis kayu yang diguna pada body. Kalau kayu getah ikut pengalaman aku macam mana pun paling bagus bunyi kayu getah la jugak.

      Nut kalau tinggi boleh rendahkan. Gosok dengan kertas pasir kat belakang nut sampai tinggi yang sesuai.

  18. salam rul..
    boleh x ko terang kn kt aku yg beginner nie.. yg tali mcm tali tangsi tu tali aper? tu ke tali akuastik? kl tali gitar karen masuk kt kapok or akuastik mcm ner? ape effect? tali classic lak mcm ner?

      1. ok rul.. tq so much.. thanks utk perkongsian ilmu nie.. hope ko jgn bosan layan kerenah beginner mcm aku nie.. he3.. 🙂

  19. salam bro zairul..sy nk tanya sikit pasal tali gitar..sy dh 3 kali tukar tali..sy tukar kerana sebab yg sama..3 tali yg dibawah e,B,G mudah karat..sakit jari bila nk sliding..last skali sy tukar tali 1 set mcm gmbr yg bro letak kt atas tu..mungkin tali2 tersebut x di jaga dgn betul??

    1. Jangka Tali gitar memang perlu ditukar sekurang-kurangnya sekali setiap dua bulan (bergantung kepada kekerapan permainan). Jika tidak tali akan berkarat dan getaran, ton bunyi gitar akan berubah. Cuba lap dengan kain bersih setiap kali selepas main untuk tahan lebih lama. Basuh tangan sebelum main.

  20. salam abg zairul,sy ad pertanyaan sy ad masalah tentang 1st fret tli no 1,2,3,4 buzzing..jadi camner nk elokkn…:)

    1. Masalah ini berpunca dari ketinggian neck, nut, saddle, bridge atau fretboard yang salah. Perlu betulkan dulu.

  21. Salam bro,nak mintak bro review pasal gitar ni.ESP M10..kembar KH jr.nak beli KH jr mahal,so bli la yg seiras dengan dia.pasal tgk kt youtube tak banyak orang review..lagi 1 mana datang dlu LTD ESP ke ESP LTD?and 1 lagi overdrive jenama joyo vintage overdrive…dari segi value utk duit sama kualiti.

  22. bro klu tali tu keras….sampai sakit jari tekan….seeloknya tukar ke tali jenis mcm mana???aq pakai gitar kapok….leh bagi cadangan….

  23. Salam..nk saya baru bli akustik..rasa mcm tali tegang sgt..sakit jari nk main..nk bend pun susah..bole rekemen tak cara atau tali yg mana sesuai..tlg whatsapp no ni bro..zamrey 0126265395

  24. Bro nak tanya, kenapa ada certain gitar, tali tu mcm rapat dan senang tekan, sesetengah tu jauh gila sakit jari nak tekan

Leave a Reply