Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita?

Untuk sesi tutorial/panduan ringkas kali ini aku senaraikan 4 faktor yang perlu diambil kira, serta langkah-langkah atau tips untuk memudahkan korang pilih tali gitar yang sesuai. Ini hanyalah sebagai rujukan berdasarkan pengalaman sendiri dan tidak semestinya cara yang terbaik. “Trial and error” adalah cara terbaik untuk mengenal pasti jenis tali yang paling sesuai untuk gitar anda.

Panduan membeli (memilih) tali gitar
Tagged on:                     

84 thoughts on “Panduan membeli (memilih) tali gitar

  • March 25, 2010 at 12:39 am
    Permalink

    thank brother Zairul,
    untuk maklumat yg diberikan.
    Sedikit sebanyak dapat membantu saya…

    Reply
  • April 8, 2010 at 4:17 pm
    Permalink

    Bro, btulke tali tuh kne tukar setiap 4-5 minggu? tu regardless kita main atau pun x ke?pttla satu mcm je bunyi dia..igtkn dah putus baru tuka..:)

    Reply
  • April 8, 2010 at 7:12 pm
    Permalink

    @yaya : yupp.. better tukar walaupun tak main sangat. kalau rajin lap strings everytime after main then tahan la 6-7 weeks. kalau hari-hari main lepas tu biar je 2-3 weeks tali nye boleh lemau (macam keropok la jugak). sebab tu aku suka pakai Elixir strings. mahal, tapi boleh tahan sampai 2months++ kalau jaga.

    Reply
  • April 15, 2010 at 10:47 pm
    Permalink

    bila brader nak buat panduan cara nak tune gitar dgn penuh kacak bergaya.

    Reply
  • April 16, 2010 at 7:25 am
    Permalink

    common price untuk Elixir Phosphor Bronze tu brapa ek?

    Reply
  • April 16, 2010 at 12:04 pm
    Permalink

    @Pat : aku tak sure brp harga kat Malaysia. ko bley tolong surveykan?

    Reply
  • April 16, 2010 at 7:06 pm
    Permalink

    insyaALLAH. kalu aku ada g survey nanti aku try tengokkan.
    satu lagi nak tanya. kalu kita beli guitar akustik, dh tu gantikan dgan tali gitar letrik punye. akan ader apa-apa yang boleh berubah ke?

    Reply
  • April 16, 2010 at 7:47 pm
    Permalink

    @Pat: Bunyi nye jadi slow. Tali gitar letrik gauge nye halus, nanti boleh rosak nut dan saddle gitar. Nanti bunyi gitar jadi sengal. Pakai tali yang betul kalau nak bunyi sedap dan gitar tahan lama.

    Reply
  • April 25, 2010 at 1:39 pm
    Permalink

    bile brader nak buat panduan tune guitar

    Reply
  • October 8, 2010 at 12:39 am
    Permalink

    Bro, kalau nak kasik suara gitar akustik tu tak kuat camne? Saya main gitar dalam bilik tapi ada orang sebelah menyebelah takut ganggu. Lgpun saya suka main gitar tgh2 mlm. Thanks.

    Reply
  • October 25, 2010 at 8:33 pm
    Permalink

    brape ye harge tali gitar akustik extra light (1 set) ..yg murah tpi kualiti gak le… tq

    Reply
  • November 3, 2010 at 6:42 pm
    Permalink

    tumpang tanya,berapa harga tali gitar ELIXIR?

    Reply
  • January 17, 2011 at 4:27 pm
    Permalink

    ari tu aku ada beli strings akustik brand proline made in korea.rm11.extra light.ok juga.tapi bila main kena grip kuat skit lh takut dia terkucil.aku beli kt do re mi.jln chow kit.coz cari elixir tkde.

    Reply
  • January 24, 2011 at 11:10 pm
    Permalink

    aslmlkm bang,,nk tyer skit leh?camner klau nk blajar plucking bunga ??tlong ek..n cara yg senang nk knal kord plucikng tu.

    Reply
    • January 25, 2011 at 9:08 am
      Permalink

      @yoyo – Plucking bunga?? 😮 First time aku dengar. Semua kod adalah sama. Kalau petik semua tali sekali jadilah kod. Kalau petik satu-satu jadilah arpeggio. “Plucking” adalah cara main kod. Bukan jenis kod.

      Reply
  • January 31, 2011 at 1:07 am
    Permalink

    assalamualaikum ,,
    bang ,, cye niey tgn kcik ,, tpy cye uke gitar classic ,, tpy body gitar acustic ad ynk kcik ckt ,,cne nk wat ,,???? body gitar classic ad ynk kcik kerw ,,??

    Reply
    • February 2, 2011 at 7:11 pm
      Permalink

      @syaf – selalu gitar klasik fret lebar la. try gitar acoustic biasa yg fret kecik pakai tali nylon utk acoustic

      Reply
  • February 19, 2011 at 11:46 am
    Permalink

    suka gila dengan info yg bro bagi..saya baru jer nak maen balik gitar..chord sumer dah lpa..so skunk sedang belajar balik dengan member2 doa kan saya berjaya..
    peace!! 🙂

    p/s : kalau ada info nak beli gitar murah and cun cakap kei.. 🙂 mekacih

    Reply
    • February 19, 2011 at 12:33 pm
      Permalink

      @didie – salam.. no problem at all.. selamat berjaya yeah

      Reply
    • March 7, 2011 at 9:15 am
      Permalink

      @arepeace : tali gitar utk fret melengkung?? tak paham.. betulkan fret dulu before tukar tali.

      Reply
      • December 17, 2011 at 3:50 pm
        Permalink

        tali guitar yg murah ,mempngaruhi bunyi gitar ke ?

        Reply
        • December 17, 2011 at 6:03 pm
          Permalink

          Memang ada, tetapi tidak ketara. Kalau setakat untuk main biasa tiada masalah. Cuma ada studio musician yang prefer sesetegah jenis tali semasa recording atau live.

          Reply
  • March 9, 2011 at 12:55 pm
    Permalink

    sy baru masuk kelas gitar…n baru beli gitar…sy nk tahu sgt cara penjagaan gitar n tali gitar…dan mcmne nk tukar tali tu..tak tahu laa…tp so far gitar baru lg, prktis pon jarang2 je..hehe…so, rply komen plezz..:)

    Reply
  • March 12, 2011 at 2:36 am
    Permalink

    Salam..saya baru nak start main gitar..ade try blajar cket dengan member..gitar da beli tp tali gitar saya jenis medium…jari kecik n rase susah nk tekan kod..asyik tertekan tali y len je..baru je beli gitar n patut ke tukar tali dari medium ke light or extra light? or tali medium tu bleh jugak maen untuk org mcm saya? just rase susah nk tekan tu ye la kan sebab budak baru blajar..ape pndpt bro? thanx reply ea..

    Reply
    • March 15, 2011 at 12:51 pm
      Permalink

      @Sya – light atau extra light lebih senang nak main berbanding medium sebab less tension. try light dulu. extra light mmg low tension, tapi bunyi nye tak sekuat medium.

      Reply
  • March 17, 2011 at 6:19 am
    Permalink

    mksud sy cm ni…..sy pakai gitar akustik yamaha….klu fret kapok skraight jew base dye…tp sy pnye melengkung base dye….
    lg s2..tali ap yng sesuai untuk akustik hah??skarang nii sy pakai tali daddario bronze..klu pakai elektrik pnye boley kew??

    Reply
    • March 17, 2011 at 7:46 am
      Permalink

      @arepeace – aku tak paham ayat ko tulis. bak gambar gitar nye.

      Reply
  • March 29, 2011 at 10:30 pm
    Permalink

    klu gitar elektrik ..setiap kli tukar tali gitar kena buat intonation ke?
    lgi 1,sebenarnye gitar letrik ni brape jarak lengkung yg sesuai…klu fret 12 brape inchi/mm gap dia…?

    Reply
  • April 2, 2011 at 4:09 am
    Permalink

    salam.nak tnya ni ,org yg main gtar tgn kidal dgn menterbalikkan gtar,adakah boleh main smua lgu..mcm man kidal,adkah die menukar tali dri atas ke bwh.hrap bleh bg k0men.tma ksh

    Reply
    • April 3, 2011 at 4:10 pm
      Permalink

      @kidal – bergantung kpd gitar. kalau pakai gitar lefty, position fingering sama kecuali terbalik (seperti dalam cermin). kalau pakai gitar biasa, fingering pada position kod biasa

      Reply
  • May 17, 2011 at 7:32 pm
    Permalink

    bro.aku de gitar kapak..tp pecah skit kt body,member yg buat jtuh..bleh guna lg ke gitar tu?? plse eply..

    Reply
    • May 17, 2011 at 9:11 pm
      Permalink

      @mi : err.. kalau keluar lagi bunyi ye boleh la pakai kot

      Reply
  • July 5, 2011 at 3:15 am
    Permalink

    ape tali yg popular dan kuat bunyi untuk akustik..nak biar sound dia kuat mcm pakai amp..kalau tali ernny ball dah ok ke ukustik

    Reply
    • July 5, 2011 at 9:10 am
      Permalink

      @apis – tali yg bunyi kuat macam pakai amp setakat ni takde orang buat lagi

      Reply
  • July 5, 2011 at 4:53 pm
    Permalink

    mksud sy yg bunyi nye agak kuat xjenis ape ek…Elixir Phosphor Bronze tu mmg sedap ke bunyi dia

    Reply
    • July 5, 2011 at 6:15 pm
      Permalink

      @apis – Bunyi sedap ke tak tu subjektif, tak ley jawab. Elixir ada coating, tujuan untuk licin kan tali masa main dan kurang kan corrosion. Bunyi kuat bergantung pada teknik main, jenis kayu gitar, saiz body, saiz hole etc., bukan hanya pada tali. Tali gauge medium atau hard lebih kuat bunyinye dari light atau extra light. Again, perkataan “kuat” itu jugak subjektif.

      Reply
  • July 5, 2011 at 11:50 pm
    Permalink

    ok2..saya ni baru beli gitar  akustik maestro body 41..ingat nak tukar tali tengah servey2.tu try tanye cik zairul…sbb member suggest ernny ball..nak tye pendapat cik zairul..Tq banyak2

    Reply
  • July 6, 2011 at 11:06 am
    Permalink

    Tali gauge medium atau hard lebih kuat bunyinye cik zaizarul suggest jenis ape ek..tq

    Reply
  • July 17, 2011 at 1:36 am
    Permalink

    bro?guitar letrix tli cap pe ok?than lme?

    Reply
  • February 11, 2012 at 2:00 pm
    Permalink

    bang..harga tali gitar akustis bape??
    ingat nak bwk gi repay..

    Reply
  • February 14, 2012 at 3:54 am
    Permalink

    salam,sy ade beli guitar berjenama Evo F 538CEQ acoustic folk..fibre back dan ada pasive pickup,dia punya problem bunyi,mcm tenggelam..sebu.Utk makluman saya pakai string Dunlop acoustic phosphor bronze..selalu gak cuci pki string cleaner..adakah sebab string dah lama xtukar?neck punye skru ke atau ade punca lain..so klo ade tips2 mcm mne nak bagi best bunyi gitar jenis ni leh la share dgn saya.trima kasih

    Reply
    • February 15, 2012 at 3:30 pm
      Permalink

      Ada beberapa sebab yang boleh jadi, mungkin faktor tali, nut, saddle & pikap;

      1. Masalah paling kerap selalunya disebabkan oleh tali. Tukar tali sekurang-kurangnya sekali setiap 3 bulan.

      2. Alur pada nut yang membesar, ada juga kes nut dan/atau saddle yang ada crack, menyebabkan getaran pada tali tidak terhantar secara maksima. Tukar nut dan/atau saddle kalau perlu.

      3. Gitar yang pakai body fiber selalunya pakai piezo pickups, mungkin dipasang pada bawah atau belakang saddle/bridge. Kalau mampu boleh tukar pikap lain yang lebih elok.

      Reply
  • March 7, 2012 at 4:19 am
    Permalink

    salam en.zairul,
    saya arol dan mempunyai problm yang sama dengan en.jiji itu…gitar pon sama model.Saya nak dapatkan bunyi gitar yg clean serta padu tanpa menggunakan amp..seperti gitar2 normal yg xpki pickup..sbg cth kapok,brand yg murah tapi kualiti bunyi best..xmcm gitar saya.Bunyi best masa baru tukar tali…xsmpai sebulan bunyi tenggelam…senak aje.adakah bergantung pada binaan gitar itu sepeti jenis kayu ke fibre ke..teringin nak bunyi mcm taylor tapi xmampu nak beli..ada dlu tu saya cuba2 servis sndri dgn bli nut lain..tapi tinggi la pulak nut tu..dah kna custom balik..last2 pki yg asal jugak sebab yg custom tu sy potong xrata..nut dekat neck pon dh ketatkan..sekejap je sedap pastu hampeh..sy harap abg dpt mmbantu..sekian

    Reply
    • March 10, 2012 at 8:41 am
      Permalink

      Bunyi gitar sedap ke tak selalu bergantung pd jenis kayu yang diguna pada body. Kalau kayu getah ikut pengalaman aku macam mana pun paling bagus bunyi kayu getah la jugak.

      Nut kalau tinggi boleh rendahkan. Gosok dengan kertas pasir kat belakang nut sampai tinggi yang sesuai.

      Reply
  • March 25, 2012 at 4:26 pm
    Permalink

    salam… leh xbagi tips tentang barre chord…. 🙂

    Reply
  • March 25, 2012 at 4:28 pm
    Permalink

    salam… leh xbagi tips tentang barre chord…. 🙂

    Reply
  • April 11, 2012 at 12:56 am
    Permalink

    salam rul..
    boleh x ko terang kn kt aku yg beginner nie.. yg tali mcm tali tangsi tu tali aper? tu ke tali akuastik? kl tali gitar karen masuk kt kapok or akuastik mcm ner? ape effect? tali classic lak mcm ner?

    Reply
    • April 11, 2012 at 6:45 am
      Permalink

      Semua aku dah terangkan dalam artikel ni. Baca jugak jawapan aku kepada soalan-soalan orang lain.

      Reply
      • April 13, 2012 at 6:28 pm
        Permalink

        ok rul.. tq so much.. thanks utk perkongsian ilmu nie.. hope ko jgn bosan layan kerenah beginner mcm aku nie.. he3.. 🙂

        Reply
  • April 17, 2012 at 11:20 am
    Permalink

    salam bro zairul..sy nk tanya sikit pasal tali gitar..sy dh 3 kali tukar tali..sy tukar kerana sebab yg sama..3 tali yg dibawah e,B,G mudah karat..sakit jari bila nk sliding..last skali sy tukar tali 1 set mcm gmbr yg bro letak kt atas tu..mungkin tali2 tersebut x di jaga dgn betul??

    Reply
    • April 17, 2012 at 12:10 pm
      Permalink

      Jangka Tali gitar memang perlu ditukar sekurang-kurangnya sekali setiap dua bulan (bergantung kepada kekerapan permainan). Jika tidak tali akan berkarat dan getaran, ton bunyi gitar akan berubah. Cuba lap dengan kain bersih setiap kali selepas main untuk tahan lebih lama. Basuh tangan sebelum main.

      Reply
  • April 18, 2012 at 6:53 pm
    Permalink

    ohh..terima kasih bro..

    Reply
  • April 27, 2012 at 8:49 pm
    Permalink

    salam abg zairul,sy ad pertanyaan sy ad masalah tentang 1st fret tli no 1,2,3,4 buzzing..jadi camner nk elokkn…:)

    Reply
    • May 1, 2012 at 12:55 am
      Permalink

      Masalah ini berpunca dari ketinggian neck, nut, saddle, bridge atau fretboard yang salah. Perlu betulkan dulu.

      Reply
  • May 20, 2012 at 2:32 am
    Permalink

    Salam bro,nak mintak bro review pasal gitar ni.ESP M10..kembar KH jr.nak beli KH jr mahal,so bli la yg seiras dengan dia.pasal tgk kt youtube tak banyak orang review..lagi 1 mana datang dlu LTD ESP ke ESP LTD?and 1 lagi overdrive jenama joyo vintage overdrive…dari segi value utk duit sama kualiti.

    Reply
  • June 1, 2012 at 3:14 am
    Permalink

    salam . saya ada prob n tali gitar ny . tali gitar saya bru seminggu da berkarat . bunyi pun nk x nk je .

    Reply
    • June 1, 2012 at 9:09 am
      Permalink

      Tali brand apa? Selalunya 2-3 minggu tahan lagi. Cuba lap tali setiap kali lepas guna.

      Reply
  • August 5, 2012 at 3:36 pm
    Permalink

    err.. kalau gitar kapok nak masuk tali lain yg best2 bleh ke? bunyi lain mcm x?

    Reply
    • August 5, 2012 at 6:26 pm
      Permalink

      Tali lain?

      Reply
  • September 3, 2012 at 8:03 pm
    Permalink

    Tali gitar kap0k yang atas dari rm20 0k ke?

    Reply
    • September 3, 2012 at 11:28 pm
      Permalink

      Selalunya okay. Kena cuba sendiri.

      Reply
  • September 7, 2012 at 1:22 am
    Permalink

    Tali gtar mmang kne cuci slalu ke?

    Reply
    • September 12, 2012 at 12:06 pm
      Permalink

      Kalau nak tahan lama.

      Reply
      • December 5, 2015 at 5:43 pm
        Permalink

        Salam nak tanye untuk gitar jenama cowboy. Tali ape yg sesuai digunakan

        Reply
  • November 10, 2012 at 1:44 pm
    Permalink

    bro klu tali tu keras….sampai sakit jari tekan….seeloknya tukar ke tali jenis mcm mana???aq pakai gitar kapok….leh bagi cadangan….

    Reply
  • November 22, 2013 at 11:27 pm
    Permalink

    Bro nak tanya , kalau saya nak pakai tali yang tahan lama agak agak kos harga berapa?

    Reply
    • March 25, 2016 at 10:54 pm
      Permalink

      Sy pakai tali gitar Phospor Bronze D’addario, harga dia dlm RM32.. Tali ni pon ok bro

      Reply
  • June 12, 2014 at 11:06 pm
    Permalink

    tali nylon boleh guna untuk gitar kapok

    Reply
  • December 26, 2014 at 7:48 pm
    Permalink

    Salam bro..ada cadangan tak..nk pakai tali gitar apa..???
    tali nya bunyi sedap n kos nya murah..hihik saya bdk baru…:)

    Reply
  • November 14, 2015 at 1:34 pm
    Permalink

    Sye ade gitar kapok je bleh tk sye guna string elektrik diadario diameter 0.009 – 0.042 di gitar sye?

    Reply
    • November 26, 2015 at 1:14 am
      Permalink

      Boleh, cuma tak sesuai. Gunakan tali gitar akustik.

      Reply
  • April 21, 2016 at 2:08 pm
    Permalink

    Yamaha f310 sesuai tali apa?

    Reply
  • June 5, 2016 at 12:49 am
    Permalink

    Gitar techno sesuai tali gitar ape ekk??sbb maen xsdap, klau tekan tali no 3 msti bnyi krikss kriss hncur jadinye

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: