Kalau tin pun boleh jadi art

Ada macam macam cara untuk lariskan jualan. Kalau susun produk macam biasa mungkin tak menarik perhatian pelanggan. Nak cuba susun barang macam kat bawah ni? Mana tahu boleh dapat anugerah Employer of the month. Yapi jangan lebih-lebih nanti customer tak sanggup nak ambik beli sebab lawa sangat :p

via @walyou.com

Senarai Hotel Di Selangor yang mendapat sijil halal

Senarai Hotel yang dikeluarkan JAIS dan JAKIM untuk hotel-hotel yang ada di negeri Selangor.

Memang lah hotel yang tak tersenarai bukannya haram, cuma “status halal yang diragui“.

Untuk senarai hotel di negeri-negeri lain yang dah mendapat status halal, boleh check kat website JAKIM;

http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=maklumat_hotel

Cuma kalau difikirkan balik, dah mewah kan orang kita sampai boleh berbuka kat Hotel? Asalkan jangan berlebih-lebih sudah la.

Source : Hanya 13 hotel sah halal

Senarai Hotel Di Selangor yang mendapat sijil halal;

  1. Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang
  2. KL Airport Hotel Sdn. Bhd.
  3. Crystal Crown Hotel Petaling Jaya
  4. The Summit Hotel, Subang USJ
  5. Hotel De Palma Shah Alam
  6. Hotel De Palma Ampang
  7. Hotel De Palma Sepang
  8. Hotel De Palma Kuala Selangor
  9. Hotel Holiday Villa Subang
  10. Residence Hotel UNITEN
  11. Grand Bluewave Hotel Shah Alam
  12. Hotel Armada Shah Alam
  13. Hotel Concorde KLIA

Selamat Berpuasa Untuk Semua

Daripada Abdurrahman r.a., sesungguhnya Rasulullah s.a.w. suatu ketika berbicara tentang bulan Ramadhan, lalu sabdanya, “Inilah bulan yang Allah wajibkan atas kalian berpuasa dan aku memerintahkan kepada kamu semua untuk bangun (solat terawih sebagai amalan sunat). Oleh kerana itu, sesiapa yang berpuasa dan bangun (mengerjakan solat terawih) kerana iman dan mengharapkan redha Allah, maka keluarlah dia dari dosa-dosanya seperti hari ketika ia dilahirkan oleh ibunya.”

Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Seremban-KL-Ipoh

Setelah bertahun-tahun menunggu akhirnya siaplah jugak fasa landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Ipoh. Perjalan pertama ke Ipoh akan bermula pada hari Rabu ini. Harga tiket difahamkan diantara RM10-RM38 untuk perjalanan di antara IPOH ke SEREMBAN. Buat masa ini hanya ada satu kelas disediakan dan kelas bisnes akan ditambah pada fasa yang berikutnya. Tiket sudah dijual di kaunter ETS di KL Sentral, Ipoh dan Seremban sementara di kaunter sementara KTMB di stesen hentian ETS lain.

Ada dua jenis perkhidmatan ETS iaitu Express dan Transit. Perjalanan ETS Transit berhenti pada setiap stesen hentian ETS manakala ETS Express pula hanya lalu tanpa berhenti di stesen hentian tertentu seperti Tapah Road, Sungkai, Slim River dan sebagainya (sila rujuk jadual perjalanan di bawah)

Fasitili dan kemudahan yang disediakan dalam keretapi elektrik;

Soket elektrik (Power socket)
Satu soket disediakan di antara 2 tempat duduk, adaptor akan disediakan oleh pramugari/pramugara sekiranyanya ada permintaan dari penumpang.

Tandas
Dua tandas sedia OKU disediakan pada koc B dan E, juga boleh digunakan dengan kerusi roda.

Kantin
Kantin disediakan di koc C dengan 5 kerusi jenis bar. Pramugari/pramugara juga akan melalui setiap koc bersama Food & Beverages Cart untuk kemudahan penumpang membeli makanan dan minuman.

LED TV
LED TV info dan hiburan disediakan pada setiap kerusi penumpang.

Tempat meletak barang
Tempat meletak barang (Luggage compartment) disediakan tetapi saiz yang agak terhad.

Keselamatan
CCTV beroperasi pada setiap koc untuk tujuan memastikan keselamatan penumpang.

Perkhidmatan Khas
Keutamaan tempat (Priority seating) dan layanan untuk penumpang OKU disediakan.

Mesra Alam
Koc keretapi yang mesra-alam kerana menggunakan tenaga elektrik sepenuhnya.

Harga dan jadual perjalanan ETS adalah seperti dibawah;
(Gambar rujukan dari laman web Malayrailway.com )
*Sila klik untuk paparan lebih besar

Tak banyak info yang diketahui berkenaan perkhidmatan ETS ni. Laman web yang ada pun macam jambatan tak siap. Di forum Lowyat ada beberapa user yang sudi menguploadkan gambar-gambar dari luar dan dalam ETS.

DISCLAIMER : Gambar-gambar dibawah ini aku ambil untuk tujuan rujukan dari forum Lowyat.net , dan aku tidak ada hak bertulis terhadap gambar-gambar di bawah. Aku masukkan disini untuk tujuan sharing dan tidak lebih dari itu. Harap maklum.

Fasa seterunya ke Padang Besar sedang giat dijalankan. Nanti senang la kalau nak ulang alik ke KL. Tayah cuak dah naik bas.

Maklumat tambahan boleh didapati di laman web rasmi ETS : http://ets-train.com.my/
Laman web rasmi itu masih dalam pembinaan. Tak banyak info yang ada dan kebanyakan link masih belum berfungsi.

Ada jugak video dari YouTube tunjuk train ini boleh cecah laju 160km/h;

Video interior (low resolution);

Rujukan berita:

Kod Gitar Lagu Space Cop Gaban

Requested by Jamal, simple chording yang aku buat untuk lagu tema hero tv show zaman 80-an.

Lagu ni tricky sikit sebab kena main kod-rhythm. Dan untuk transfer dgn bunyi gitar tu agak susah untuk beginner. Tapi cuba dengar video gaban kat bwh ni dan try main kod-rhythm yang sama dengan gitar.

Ada satu kod yang mabe korang jarang tengok, kod B7#9 (baca B SEVEN FLAT NINTH) Prektis kod ni.

Senarai kod yang pakai dlm lagu ni kat bawah ni.

    Am  B  B7  B7#9  C  C/G  D  D/F#  Em  G

e|--0---2--2---x-----0--0----2--2-----0---3---
B|--1---4--0---3-----1--1----3--3-----0---0---
G|--2---4--2---2-----0--0----2--2-----0---0---
D|--2---4--1---1-----2--2----0--0-----2---0---
A|--0---2--2---2-----3--3----x--x-----2---2---
E|--x---x--x---x-----x--3----x--2-----0---3---

Selamat mencuba!

Dan untuk yang tak tahu, tajuk asal adalah “Uchu Keiji Gavan” < - Dibaca dengan pelat Jepun jadi Gaban.
Date: 10.08.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Uchu Keiji Gavan (Space Cop Gaban)

[Intro] 

Em D/F# C/G | G A B | B7#9 B7#9 B7#9 B7#9 | Em B7 Em B7 Em |


[Verse]

Em             Em D/F# G Am G              B7
Otoko nan daro,               Kuzukuzu suruna yo

Em               Am G C D G              B 
Mune no enjin ni,           Hi wo tsukero

Em               Am        C
Orewa koko daze, Hito ashi osaki

D                   G        Am B7            Em D C B7 
Hikari no hayasa de ashita e,      Dashshu sa

 
[Chorus]

Em               Am     D             Em
Wakasa wakasa te nanda, Furimukanai koto sa

Am       D     C            B7
   Ai te nanda, Tamerawanai koto sa

Em                   D
Gavan, Abayo namida  Gavan, Yoroshiku yuki

C           B7    Em 
  Uchu Keiji,   Gavan

[Outro] Em D/F# C/G | G A B | D Em

Update : Anak aku pun dah syok layan gaban macam bapak dia jugak;

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :