Perkara yang selalunya tak dititik berat dalam penjagaan gitar adalah dari segi pemilihan tali gitar (guitar strings) itu sendiri. Ramai yang tidak menyedari bahawa jenis string AMAT mempengaruhi kekuatan bunyi gitar dan kelancaran jari guitarist. Cuma masalah di antara kita, bagaimana untuk mengetahui apa jenis tali gitar yang sesuai untuk gitar kita?

Untuk sesi tutorial/panduan ringkas kali ini aku senaraikan 4 faktor yang perlu diambil kira, serta langkah-langkah atau tips untuk memudahkan korang pilih tali gitar yang sesuai. Ini hanyalah sebagai rujukan berdasarkan pengalaman sendiri dan tidak semestinya cara yang terbaik. “Trial and error” adalah cara terbaik untuk mengenal pasti jenis tali yang paling sesuai untuk gitar anda.

Panduan membeli (memilih) tali gitar
Tagged on:                     

83 thoughts on “Panduan membeli (memilih) tali gitar

  • November 22, 2013 at 11:27 pm
    Permalink

    Bro nak tanya , kalau saya nak pakai tali yang tahan lama agak agak kos harga berapa?

    Reply
    • March 25, 2016 at 10:54 pm
      Permalink

      Sy pakai tali gitar Phospor Bronze D’addario, harga dia dlm RM32.. Tali ni pon ok bro

      Reply
  • June 12, 2014 at 11:06 pm
    Permalink

    tali nylon boleh guna untuk gitar kapok

    Reply
  • December 26, 2014 at 7:48 pm
    Permalink

    Salam bro..ada cadangan tak..nk pakai tali gitar apa..???
    tali nya bunyi sedap n kos nya murah..hihik saya bdk baru…:)

    Reply
  • November 14, 2015 at 1:34 pm
    Permalink

    Sye ade gitar kapok je bleh tk sye guna string elektrik diadario diameter 0.009 – 0.042 di gitar sye?

    Reply
    • November 26, 2015 at 1:14 am
      Permalink

      Boleh, cuma tak sesuai. Gunakan tali gitar akustik.

      Reply
  • April 21, 2016 at 2:08 pm
    Permalink

    Yamaha f310 sesuai tali apa?

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: