Dalam artikel bertajuk Panduan Membeli (Memilih) Tali Gitar, aku ada nyatakan yang tali gitar perlu ditukar setiap 4-5 minggu untuk menjaga kualiti bunyi gitar dan elok dari segi penjagaan gitar. Tapi untuk beginner yang baru berjinak-jinak ke alam pergitaran, tidak ramai yang pasti cara menukar tali gitar  itu sendiri. Untuk tutorial kali ini aku akan tunjukkan cara nak tukar tali gitar akustik atau kapok. Perlu diambil perhatian bahawa cari menukar tali gitar elektrik dan gitar klasik agak berbeza dengan gitar akustik, walaupun hampir sama. Cara-cara berserta gambar yang ditunjukkan di bawah ini juga bukanlah cara yang paling terbaik cuma diharapkan dapat membantu terutama beginner.

Tagged on:                         

39 thoughts on “Panduan menukar tali gitar akustik

  • May 3, 2010 at 12:48 am
    Permalink

    wow…
    explanation yg terang lagi jelas,
    caya la abang zairul..
    nanti bagi la banyak2 lagi tip tentang gitar yer…

    Reply
  • May 8, 2010 at 1:25 pm
    Permalink

    brader gitar saya cuma ada 18 fret je tu kire halal ke? biase ada 24 fret ni 18 je maklumlah gitar takde brand jenama pun jenama sealion jenama badminton

    Reply
  • May 8, 2010 at 1:38 pm
    Permalink

    brader saya tengok gitar brader pun cume ada 20 fret gitar akustik memang camtu ke?

    Reply
  • May 9, 2010 at 3:20 pm
    Permalink

    brder saya pergi kedai x change (kedai secondhand) saya tengok ada gitar eletrik tak ingat jenama apa harga rm389. tp gitar tu lefthanded tp dia pasang tali righthanded. boleh jln ke gitar tu smart gak pattern gitar tu. gitar tu nampak lama la tapi takde la mcm gitar pd zaman kesultanan melayu melaka.saya ingat nk beli la okey ke? saya tulis tangan kidal tapi kalo main gitar cara righthanded sebab tak taulah kenapa.tp okey tak gitar mcm tu .gitar left tapi psng tali terbalik style righthanded

    Reply
  • May 10, 2010 at 1:41 am
    Permalink

    bang saye baru je beli gitar, n baru nak belajar main gitar, emm mcm mane nak tune gitar saye ni, boleh tunjukkan tak?

    Reply
  • May 12, 2010 at 11:51 pm
    Permalink

    amad> kalo ko baru nak belajar main gitar memang tak leh nak tune ikut telinga la. bile o dah dapat hafal bunyi gitar, lama kelamaan ko akan mentune guitar kan dengan sendiri. ko pergi lah tanya sesiapa yg reti tune.tak pun ko datang rumah aku aku tune kan.

    Reply
  • May 16, 2010 at 2:24 pm
    Permalink

    tali gitar akustik jenis ape yg lembut, sbb tali itar aku keras la sakit jari nak tekan

    Reply
  • May 18, 2010 at 3:46 pm
    Permalink

    amd> woi ko gune tali gitar klasik la tali nylon tapi pondan sket la sbb semua gitaris mesti rasa sakit ko ni mesti baru blaja kan.nanti lama2 hujung jari ko akan jadi kebal

    Reply
  • May 19, 2010 at 6:56 am
    Permalink

    @amd : pakai acoustic gitar string yang light gauge atau extra light.

    Reply
  • June 5, 2010 at 11:29 pm
    Permalink

    brder saya pergi kedai x change (kedai secondhand) saya tengok ada gitar eletrik tak ingat jenama apa harga rm389. tp gitar tu lefthanded tp dia pasang tali righthanded. boleh jln ke gitar tu smart gak pattern gitar tu. gitar tu nampak lama la tapi takde la mcm gitar pd zaman kesultanan melayu melaka.saya ingat nk beli la okey ke? kenapa.tp okey tak gitar mcm tu .gitar left tapi psng tali terbalik style righthanded

    Reply
  • June 6, 2010 at 11:24 pm
    Permalink

    nak tanya, kenape gitar aku apbila aku petik je bunyi dengung lmbat hilang / bunyi lambt hilang, kenape ekh, tali aku kurang string ke

    Reply
  • July 20, 2010 at 11:26 pm
    Permalink

    tali baru putus.. huhu.. x reti nak pasang tali baru even da tgk tutorial.. huhu.. sgt sedeh..

    Reply
  • November 29, 2010 at 11:10 am
    Permalink

    nice tips bro!
    sy ada contact bro utk JV produk http://jombelajargitar.com/
    komisyen utk setiap jualan akan diberi :)

    arigato!

    Reply
  • January 8, 2011 at 2:57 pm
    Permalink

    kenapa????kebanyakan tali cepat karat[ ye???/

    Reply
  • April 4, 2011 at 5:28 pm
    Permalink

    Nanti nak buat entri pasal ni. Pinjam artikel ek.

    Reply
  • September 3, 2011 at 7:58 pm
    Permalink

    kalo nk ketatkn tali gitar tu ketatkn bg tegng je ke ap ek???????

    Reply
  • March 3, 2012 at 7:47 pm
    Permalink

    kalo tali gitar baru xleh tune giler2 ke,coz tali gitar kite dah putus walaupun pakai alat tuner,haih,abang zairul leh bagi tips x mcm mana xnak bagi gitar kite putus samaada baru lepas tune atau dah lame punye..

    Reply
    • March 3, 2012 at 8:06 pm
      Permalink

      Tali baru tak akan putus melainkan dua sebab,

      1. Salah tuning
      2. Ada bahagian tajam pada fret/nut/saddle/tuning head gitar

      Putus kat bahagian mana?

      Reply
  • March 3, 2012 at 7:48 pm
    Permalink

    silap bkn baru lepas tune ,tapi baru lepas pasang,haih….

    Reply
  • March 3, 2012 at 11:41 pm
    Permalink

    kat bawah sekai

    Reply
    • March 4, 2012 at 3:32 pm
      Permalink

      bandingkan kedudukan tempat yang putus dengan bahagian gitar. dekat mana putus tu la tempat yang ada benda tajam.

      Reply
  • March 4, 2012 at 4:23 pm
    Permalink

    bende tajam macam mana,habuk ke ape ke??

    Reply
    • March 5, 2012 at 9:15 am
      Permalink

      bahagian yang putus kat mana?

      Reply
  • April 20, 2012 at 10:45 am
    Permalink

    sorry lambat reply coz aritu jarang bkk internet .putus kat bridge

    Reply
  • September 26, 2012 at 4:57 pm
    Permalink

    abg zairul , mcm mna nk set bunyi gitar tuh ? :d

    Reply
  • September 29, 2012 at 9:07 pm
    Permalink

    Antara tali medium ngan s0ft mne lag best pkai

    Reply
  • October 27, 2012 at 9:38 pm
    Permalink

    thanks bro ! aku berjaya dah buat ni . tapi aku cadangkan kat korang pakailah string winder lagi senang nak pakai,laju je haha =)

    =)

    Reply
  • March 22, 2013 at 3:39 am
    Permalink

    brader cm na nk buka bnda yg bulat putih tu

    Reply
    • April 10, 2013 at 2:32 pm
      Permalink

      Bridge pin ke?

      Reply
  • March 30, 2013 at 11:47 pm
    Permalink

    br beli gitar kapok kat kedai buku…haha.nak belajo strumming dulu….teknik strumming ni mcmana ek???mmg standard atau bleh by heart ikut lagu??harap tuan bleh jelaskan dlm artikel2 berikutnya…

    p/s: mmg sakit jari.basuh berak pn dh xde feel.haha.tp sebab minat belajola jgk sakit2 pun…….bak kata pepatah metal up ur ass.hehehe.sori ade carutan di situ.

    Reply
  • March 30, 2013 at 11:50 pm
    Permalink

    ape pn tahniah bro dgn blog yang menarik ini teruskn usaha anda….

    Reply
    • April 10, 2013 at 2:31 pm
      Permalink

      No problem

      Reply
  • June 3, 2013 at 2:07 am
    Permalink

    salam bro zairul!camne setting tali mengikut ketinggian kita..kalau tinggi terlebih sikit susah la nak main..please..

    Reply
  • August 15, 2013 at 10:42 pm
    Permalink

    terimah kasih…..bro..

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: