image_22

Panduan menukar tali gitar akustik


Gulung tali gitar yang tidak diperlukan.

Bersihkan gitar dengan kain yang bersih.

Polish body, neck dan head gitar anda mengikut kesesuaian. Aku selalunya mengambil peluang membersihkan body gitar semasa menukar tali.

Gunakan tisu yang bersih untuk mencuci fret gitar. Aku amat mengesyorkan langkah ini kerana baik dari segi penjagaan dan jangka hayat tali gitar.

39 thoughts on “Panduan menukar tali gitar akustik”

  1. wow…
    explanation yg terang lagi jelas,
    caya la abang zairul..
    nanti bagi la banyak2 lagi tip tentang gitar yer…

  2. brader gitar saya cuma ada 18 fret je tu kire halal ke? biase ada 24 fret ni 18 je maklumlah gitar takde brand jenama pun jenama sealion jenama badminton

  3. brder saya pergi kedai x change (kedai secondhand) saya tengok ada gitar eletrik tak ingat jenama apa harga rm389. tp gitar tu lefthanded tp dia pasang tali righthanded. boleh jln ke gitar tu smart gak pattern gitar tu. gitar tu nampak lama la tapi takde la mcm gitar pd zaman kesultanan melayu melaka.saya ingat nk beli la okey ke? saya tulis tangan kidal tapi kalo main gitar cara righthanded sebab tak taulah kenapa.tp okey tak gitar mcm tu .gitar left tapi psng tali terbalik style righthanded

  4. bang saye baru je beli gitar, n baru nak belajar main gitar, emm mcm mane nak tune gitar saye ni, boleh tunjukkan tak?

  5. amad> kalo ko baru nak belajar main gitar memang tak leh nak tune ikut telinga la. bile o dah dapat hafal bunyi gitar, lama kelamaan ko akan mentune guitar kan dengan sendiri. ko pergi lah tanya sesiapa yg reti tune.tak pun ko datang rumah aku aku tune kan.

  6. amd> woi ko gune tali gitar klasik la tali nylon tapi pondan sket la sbb semua gitaris mesti rasa sakit ko ni mesti baru blaja kan.nanti lama2 hujung jari ko akan jadi kebal

  7. brder saya pergi kedai x change (kedai secondhand) saya tengok ada gitar eletrik tak ingat jenama apa harga rm389. tp gitar tu lefthanded tp dia pasang tali righthanded. boleh jln ke gitar tu smart gak pattern gitar tu. gitar tu nampak lama la tapi takde la mcm gitar pd zaman kesultanan melayu melaka.saya ingat nk beli la okey ke? kenapa.tp okey tak gitar mcm tu .gitar left tapi psng tali terbalik style righthanded

  8. nak tanya, kenape gitar aku apbila aku petik je bunyi dengung lmbat hilang / bunyi lambt hilang, kenape ekh, tali aku kurang string ke

  9. kalo tali gitar baru xleh tune giler2 ke,coz tali gitar kite dah putus walaupun pakai alat tuner,haih,abang zairul leh bagi tips x mcm mana xnak bagi gitar kite putus samaada baru lepas tune atau dah lame punye..

    1. Tali baru tak akan putus melainkan dua sebab,

      1. Salah tuning
      2. Ada bahagian tajam pada fret/nut/saddle/tuning head gitar

      Putus kat bahagian mana?

    1. bandingkan kedudukan tempat yang putus dengan bahagian gitar. dekat mana putus tu la tempat yang ada benda tajam.

  10. br beli gitar kapok kat kedai buku…haha.nak belajo strumming dulu….teknik strumming ni mcmana ek???mmg standard atau bleh by heart ikut lagu??harap tuan bleh jelaskan dlm artikel2 berikutnya…

    p/s: mmg sakit jari.basuh berak pn dh xde feel.haha.tp sebab minat belajola jgk sakit2 pun…….bak kata pepatah metal up ur ass.hehehe.sori ade carutan di situ.

  11. salam bro zairul!camne setting tali mengikut ketinggian kita..kalau tinggi terlebih sikit susah la nak main..please..

Leave a Reply