Pengalaman bermakna di Wordcamp Fukuoka 2011

Seperti yang pernah disebut dalam entri sebelumnya, pada 19 Feburari 2011 yang lalu, aku berkesempatan untuk menyertai program Wordcamp Fukuoka 2011 (web hanya dalam bahasa Jepun) di Fukuoka (Pulau Kyushu), Jepun. Ini adalah Wordcamp pertama yang aku sertai, setelah terlepas peluang untuk menyertai Wordcamp Malaysia 2010. Bayaran yang dikenakan sangat murah, hanya ¥1,000 (bersamaan RM37), dan percuma untuk pelajar. Hampir 400 orang mendaftarkan diri untuk program ini yang diadakan di 九州産業大学 (Kyushu Sangyo University), dengan lebih dari 350 peserta dipercayai hadir.

Gambar bersama Mr.Miyoshi dan Ms.Naoko
Aku adalah antara peserta terawal yang sampai, disambut barisan urusetia yang comel dan ceria. Sempat juga bertegur sapa dengan Takayuki Miyoshi, pembangun plugin Contact Form 7, plugin kedua popular di WordPress selepas Akismet dengan rekod hampir 3.5 juta muat turun sejak dilancarkan. Aku pernah membuat terjemahan Contact Form 7 versi Melayu tak lama dahulu, dan kami hanya bertegur sapa melaui email dan twitter sahaja. Mr.Miyoshi ini “cool” orangnya, tetapi amat dihormati oleh staff, peserta dan pengguna WordPress di Jepun.

Sebelum pendaftaran juga aku sempat bertemu dengan Ned Watson, pengasas 1080d, syarikat IT yang berpangkalan di New York. Ned juga kelakar orangnya, dan fasih berbahasa Jepun! Dia adalah antara pembangun blog untuk New York Times, MTV dan sebagainya satu masa dahulu, dan kini baru sahaja berpindah ke Fukuoka. Sebagai “speaker” untuk kali ini, dia juga pernah menjadi “speaker” untuk Wordcamp yang lain.

Gambar bersama Mr.Ned Watson.
Sessi pagi dimulakan dengan unconference, dimana peserta memilih secara bebas topik yang ingin dibincangkan. Sessi unconference ni berlangsung selama 1 jam setengah sebelum rehat tengah hari. Unconference adalah platfrom terbaik untuk berbincang dengan pengguna WordPress lain berkenaan apa sahaja, berkaitan atau tidak dengan wordpress.

Sessi petang bermula dengan ucapan pendahuluan oleh Naoko McCracken, Happiness Engineer dari Automattic. Dia yang pernah mengeluarkan buku berkenaan WordPress dalam bahasa Jepun tidak lama dahulu juga salah seorang speaker di Wordcamp Malaysia 2010. Selepas itu ada pelbagai sessi “conference” selama 20-40 untuk satu sessi yang dilangsungkan pada 3 tempat, dengan banyak topik yang membincangkan berkaitan dengan tema Wordcamp pada kali ini iaitu “Publish”. “Genius Bar”, WordPress Theme Workshop juga di adakan pada masa yang sama dan mendapat sambutan hangat peserta.

Wordcamp berakhir dengan “Lightning Talk” (ucapan ringkas) dari beberapa peserta WordPress. Seorang peserta veteran yang berumur hampir 70 tahun, baru mula menggunakan WordPress sejak tahun lalu turut menceritakan pengalamannya mengenali platform ini. Selepas majlis rasmi ditutup, diadakan pula jamuan ringkas, sessi “lightning talk” lain, dan acara memotong kek. Pada masa inilah juga aku mengambil peluang berkenalan dengan hampir 150 orang peserta yang bersama sehingga ke hujung program, dengan kebanyakannya pembangun laman web, system engineers, pembangun plugin dan sebagainya.

Maskot rasmi untuk WordPress Japan juga diperkenalkan buat kali pertama. Nama maskot ini masih belum ada, dan difahamkan WordPress Japan akan memilih nama yang sesuai dari cadangan pengguna buat masa yang terdekat ini.

Banyak pengalaman dan pengajaran yang aku dapat dari wordcamp kali ini, dan aku berharap jika ada masa ingin menyertai Wordcamp di tempat lain, terutama sekali di Malaysia.

p/s : Maafkan bahasa yang terlalu surat. Ini untuk memudahkan pengguna wordpress Jepun menterjemah kandungan artikel inin memandangkan aku telah berjanji untuk membuat laporan ringkas dalam bahasa melayu.

Gallery;

ANNOUNCEMENT : Permalink Messed Up!

UPDATES 2011-02-25 : Aku dah jumpa penyebab permalinks untuk categories jadi bengong – Multi-Page Tookit plugin. Kalau korang pakai plugin ni dan hadapai masalah yang sama, disable dulu. Edit fail [TA_multi_toolkit.php]. Cari line;

add_action(‘init’, ‘allpage_permalink’, -1);
function allpage_permalink() {
global $wp_rewrite;
$wp_rewrite->add_endpoint(“all”, EP_ALL);
$wp_rewrite->flush_rules();

buang line

$wp_rewrite->flush_rules();

Lepas tu, enable plugin balik, update permalink. Tukar permission .htaccess jadi writeable

———————————————————————————-

Permalink jadi tak betul lepas upgrade ke WP3.1.. Artikel boleh baca, cuma taley bukak category, archives & pages. Tak sempat check lagi. Balik kang baru tgk. Maybe masalah dengan plugin.

Sorry for the inconvenience!

Zairul

3 aplikasi android percuma terbaik untuk pemain gitar tegar

Anda pengguna android? Tahniah kerana dalam artikel ini aku nak promo 3 aplikasi terbaik untuk guitarist. Yang paling best, semua adalah percuma! Kita ni memang pantang benda free.

Kat bawah ni aku syorkan 3 aplikasi android pilihan aku sendiri yang aku fikirkan dapat menolong terutama kepada yang baru nak berjinak-jinak dengan alam pergitaran. Kenapa 3 apps di bawah? Kerana;

1. Free.
2. Membantu step pembelajaran gitar untuk beginner.
3. Aku dah pakai sendiri dan banyak membantu aku jugak.

Mungkin ada apps lain di android market yang percuma dan berbayar, dan lebih sesuai untuk setiap orang selepas artikel ni dibuat. Kalau ada cadangan yang lebih baik, sila tinggalkan mesej diruang komen, boleh dikongsi bersama pengguna lain. Terima kasih.

1. Untuk tune gitar – Tuner – gStrings Free

Ini adalah aplikasi wajib untuk semua gitaris kalau anda tak ada Perfect Pitch. Guna gstrings untuk tune gitar dengan dua cara, [Tune Auto], maknanya anda mainkan tali dan gstring akan bagitau apa not yang dimain, atau cara [Tune Sound], di mana gstrings akan mainkan not dan anda boleh tune gitar supaya not nya jadi sama.

Aku dah try dua-dua cara dan dua-dua tak ada masalah. Yang best lagi, gstrings ni dibuat bukan untuk tune gitar sahaja. Ia juga sesuai untuk violin, viola, violoncello, doubelbass dan ukulele. Pastikan selepas install apps, pergi ke Settings >> Optimize For, dan pilih ‘Guitar 82.4-329.6Hz’ untuk pilihan tune frequency range untuk gitar.

Fungsi tambahan lain seperti boleh pilih skin color, pilih sensitivity mic, pilihan untuk advance user seperti orchestra tuning options, HPS depth, Tampering Functions juga ada. Sila rujuk official website untuk panduan penuh.

Screenshot;

Aplikasi yang dibangunkan oleh Cohortor ini ada dua versi iaitu Free dan Full version. Kedua-dua apss ini mempunyai fungsi yang sama kecuali Full version tak tunjuk ads pada apps mereka.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [gstrings].

2. Untuk cari kod – Basichords

Basichords sangat membantu untuk aku cari kod. Ada lebih dari 2000 posisi untuk semua kod yang ada dan nak cari dia sangat senang. Basichords ni boleh pakai untuk cari kod pada Guitar, Ukulele, Bouzouki, Cavaquinho dan Mandolin. Ya, juga berita baik untuk left-handed guitarist, cara nak main kod macam Man Kidal pun ada tunjuk kat sini.

Tekan kod, dan pilih kombinasi fingering pada sebelah kanan. Basichords akan mainkan kod dan tunjuk finger mana nak petik pada tali mana, fret mana. AMAT SESUAI UNTUK BEGINNER. Anda dapat belajar 3 dalam satu kalau guna aplikasi ini.

Screenshot;

Basichords adalah aplikasi android percuma yang dibangunkan oleh Tekartik dengan sokongan iklan. Kalau nak ads free version, boleh beli Tekachords di android market.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [basichords].

3. Untuk latihan beat timing – Mobile Metronome

Mengenal ‘beat’ atau ‘tempo’ adalah antara perkara penting dalam muzik. Ramai juga yang ingin belajar gitar, tetapi tak boleh memberikan ‘beat’ yang betul. Menggunakan metronome adalah salah satu cara memperbaiki ‘tempo’ dan rhythm.

Nak pakai apps ni pun mudah, gunakan butang [+] atau [-]  atau gunakan slider untuk pilih tempo yang dikehendaki. Kalau nak tahu tempo sesuatu lagu misalnya, tekan dengan tempo beat yang sama pada button [or tap tempo here]. Mobile Metronome akan tunjukkan apa tempo yang paling tepat. Time signature, jenis bunyi etc juga boleh dipilih pada panel yang sama.

Aplikasi ini dibangunkan oleh Gabriel Simoes dengan sokongan paparan iklan, mempunyai dua versi, Free dan Pro.  Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama kecuali Pro boleh dibuka tanpa iklan di sebelah bawah.

Untuk download, boleh baca qr code, klik link (kalau terus dari android anda) di atas atau pergi ke market, dan cari keyword [mobile metronome].


So, apa tunggu lagi, sila download ketiga-tiga apps di atas dan aku yakin ketiga-tiga apps berkenaan dapat membantu anda lebih mendalami dunia muzik dan gitar.