Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis.

Dalam setiap gambar tu ada disediakan sekali rajah dot fingering (kat penjuru atas sebelah kiri) untuk senang check tali dan fret mana yang perlu ditekan, dimain secara open atau mute. Gambar kedudukan jari itu juga sebagai contoh sahaja, yang paling penting keselesaan jari gitaris semasa main gitar.

Sapa yang ada twitter atau facebook boleh klik butang share kat atas.

UPDATE Aug 7th, 2011
Maksud simbol pada penjuru atas kiri gambar;

Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

Selamat berjaya.

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

259 thoughts on “Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula”

  1. bro,sy mmg xreti langsung main gitar,dh try dh apa yg d ajar kt atas,tapi nk tnya kedudukan tali mana yg nak petik pula..

        1. Petik tali ikut simbol dalam gambar;

          Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
          Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
          Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

  2. salam n aii…..saya budak langkawi..saya n membe2 saya nak tubuhkan band…nama band kami The DynaMite….kami xtau sngt pun psai ala2 muzik nie….leh dak tlong seng cara2 nak main gitar dengan betul kepada saya…..maklum la semua bru umo 14 tahunh tu bru nakblajar nie…..arap leh bantu bebudak(saya n membe2) nie…

  3. UNTUK BASIC MMG MAIN 3 FRET AJE KER.MCM MANA PLAK I SELALU TGK ORG MAIN SAMPAI FRET KAT BWH.KOD APE TUH EK?PLEASE ADVICE

  4. senang nye..thanz zairul..skunk sy dh dpt dh..thanz alot key 🙂
    tp na ptik gitar sy ta taw sngt antre na gne kn kuku or ibu jri?(bgi yg ta mnggunekn alat untk petik)

  5. thank you so much for spending your time and having the guts to teach us.. .. it may sometimes annoys you that people just barging in and ask some question which you had just explain in the previous section.. i do hope that you come back safe and sound to Malaysia. once again.. thank you. 🙂 i learn well from this thing. ^________^ gambate!

    1. Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
      Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
      Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

  6. salam bang. nak tanye sket, bole x klo chord2 tertentu dimainkan dengan chord2 kat atas tu je (cth: suma jenis chord B main pkai chord B7 je). and bole x bgi 7 jnis chord lain (C,D,E,F,G,A ngan B nya sekali) yg efektif dimainkan ngan suma jenis genre lagu kt dunia ni. >_< saye malas nak main lagu yg sye sndri x tahu langsung bunyinya bila saya dengar. maklum la masi bljar lagi nie. hehe.. ^_^ ok, makasih bang zairul..

    1. Ada sebab kod tu di’7th’kan. Tak salah kalau pada kod B dimainkan kod B7, cuma mungkin pada sesetengah lagu tak sesuai.

      1. salam bro, bole tak nanti wat artikel tentang macam cara2 nak petik gitar. saya ada tau sikit2 tpi untuk satu lagu je.. tajuk die ‘Disaat ku mencintaimu-Dadali’ cara dia main satu chord tu dia strum skali then petik tali 1,5,1,2 then strum 2x atau 3x.
        klo bole zairul buat la artikel tntg teknik2 petik gitar yg zairul tau. so everyone can play the chords better. klo artikel camtu dah ade kat blog zairul, bgi link je lah. sye mlas skit browse page lain. lgipun internet sya nie da nak rosak. ok lah makasih. 🙂

  7. bro , boleh x explain pasal basic fingering (yg mcm intro sweet child o mine tuhh ). saya x fahamlaa pasal low g high g apa semua tuhh …..

  8. Hi bro zairul..im new to ur blog..new to guitar learning also..it has been a week i own a guitar and start learn to play it from my father..pretty late for the 30yrs old woman..but who cares anyway..huhu!! falling in love with ur blog..very friendly yet helpful..tqvm!!gud job..well done!!
    #uols..i bc komen2 uols ni i rs mcm nk sekeh je kepala memasing (bkn semua)..cube bc dulu artikel & komen2 sampai..fahamkan..then br la tny soklan relevan bole? da satu keje lak bro zairul ni nk entertain soklan yg same berulang2 kali dan nk private email kpd requester..timbang rs la sket..bole?? sory kalau ape yg i ckp ni slh..peace!!

  9. bro , saya still x faham dengan kord2 tertentu contohnya kord sharp dgan kord flat , major dgan minor . lagi pening kalau kat hujung dia ada taruk nombor2 …..
    adakah kord tuhh dicipta sendiri atau tuhh adalah power kord ????

    1. Sharp adalah nilai satu semi-tone di atas, flat pula satu semi-tone di bawah. Rujuk artikel Teori Asas Muzik (1) – Mengenal tone, note dan scale.

      Ada rule tersendiri untuk buat kod major dan minor. Kod apapun, tak kira C D E F F# pakai rule yang sama untuk buat kod major atau minor. Nombor selepas kod adalah not tambahan. Sebagai contoh, kog G7, bermaksud kod G yang di tambah not yang ke-7 dalam scale untuk kod G.

  10. hi,

    abg zairul, jari sy jenis kuku gelas, mcm agak susa nak tekan tali smpai kedinding tanpa langgar tali lain sbb even kuku paling pendek pun still xboleh. org jari mcm saya mmg xboleh main eh..? sedih ni…

  11. minta kord lagu nie

    Crossfire – Setelah Kau
    Dulu kita segandingan
    Di bawah alunan kemesraan
    Meniti hari yang indah
    Berdua bersama
    Sehati dan sejiwa

    Bagiku engkaulah segalanya
    Tempat aku mencurahkan cinta
    Betapa luhurku serahkan
    Sebuah hati dan luahan perasaan

    Kini semuanya telah berlalu
    Yang tinggal hanya sebuah lagenda
    Siapakah teman
    Tempatku bermanja
    Setelah kau tiada

    Kini sendiri kerinduan
    Merintih sepi kepedihan
    Jelasku rasa
    Keanggungan kasihmu
    Meronta di kalbuku

    tq

  12. orang cakap , juz orang yang jari panjang jek yang bole maen gita . betol ke ? huhu . cemane eak nak pandai maen gitar ? dah try banyak kali dah , tetap tak bole . -_-

  13. Hi zairul, saya adalah founder web http://www.Kodgitar.webs.com dan saya terjumpa blog awak melalui encik google 🙂 menarik juga. Usaha begini yang kita perlukan untuk bersama-sama memajukan teknik bermain gitar bermula dari asas kerana itulah yang paling penting. Kalau ajar yang advance2, semestiya banyak terdapat di dalam internet tetapi mereka lupa pada yang asas. Kasihan lah pada yang baru berjinak nak bermain gitar kerana setiap perkara yang advance perlu dimulakan dari asas, betolkan saya kalau silap.
    Apa-apapun zairul telah memberi ajaran yang berguna pada beginner di luar sana.
    Jika sudi, carilah kami di facebook atas nama Tribal Tone Band.

  14. bang, boleh mintak tolg tak? boleh bagi chord and picking pattern untuk lagu nie tak? sye x brpe jelas tgok bhg fret mne dya tkan. sye ske sgt ngan melodi dye, feel btul~ hehe… mekasih bang.. 😀

  15. bleh bagi tips tak cara nak bagi sampai jari2 nih tym nak buat kod B / b#m / f#m / f# / fm / Gm.. problem betul.. jari telunjuk nak ada kat tali 1 n 6.. boleh je.. tp, nak sampaikan jari2 lain.. mmg susah.. bagi tips sket,.

    1. sha, ziqa pun ad msalah cm tu jgak. tau tak, klo jari kita tak sampai utk satu fret kita bole angkat jari jari tu tinggi skit. kita tekan gna sisi jari telunjuk. ibu jari kena pegang neck guitar dgn btul2 n selasa. x smstinya ibu jari kna pgang atas neck je.. okay smoga mbantu 🙂

        1. Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
          Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
          Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

    1. Ada banyak pattern untuk kod G. Kod adalah kombinasi not. Sebab itu kedudukan jari, kedudukan fret berlainan. Bunyi yang dikeluarkan adalah sama, cuma harmoni yang berlainan.

    1. Kod ini adalah basic sahaja. Memang banyak lagu melayu (slow rock/rock kapak) yang pakai kombinasi kod asas ni. Memang boleh buat lagu hanya dengan kod asas. Memadai atau tidak? Itu subjektif. Kalau tahu banyak kod lain lagi banyak variasi melodi yang boleh buat. Itu aja.

  16. hye, saya baru je nak belajar main gitar. saya nak main akustik. gitar ada saiz triple o and double o kan? apa beza dua saiz ni? and which one is better for girl?

  17. salam abg zairul. Ni nak tanye sikit.

    1.Kalau tak pakai pick guitar camane ek? Gune jari bunyi dia tetap same ke?
    2.Yang chord F tu jari telunjuk kene tekan semua tali ke? sbb susah nak tekan semua.
    3.Guitar TGM okay tak? acoustic punye.
    4.Semua chord guitar ade berape kesluruhannya? Kalau boleh nak blaja semua :))

    Harap abang zairul cepat balas. Thank you ^^

    1. 1. Guna jari. Bunyi lain.
      2. Tak tekan pun takpe, cuma mutekan (jangan kasi bunyi)
      3. Tak tahu.
      4. Ada beratus-ratus nama kod dan beribu kombinasi/pattern untuk satu kod.

  18. abg zairul, sekarang sy dah dpat kuasai 7 kod tersebut . btw thanks ya … dulu nak main pon tak pandai sekarang dah boleh .. tapi kan , kod f jari telunjuk sy tak bole nak tekan la , if tkan bunyi gitar dah tak sedap . so macam nak bagi boleh ?

    1. mudah le kord f…buat biase2 ….fret 1 tekan tali 1 dan 2….fret dua tekan tali tiga fret 3 tekan tali empat……

  19. Salam. Sy sgt beginner . Guitar pun xde. Tp rasa nak belajar. Dan akan beli. Soalan sy klu nak nyanyi 1 lagu melayu. Mmg kene gune ketujuh2 kod di atas ke? Sebagai contoh nak nyanyi lagu belaian jiwa. So, kod mana nak pakai dulu. Atau 1 kod je pakai. Sorry klu soklan saya Soalan merapu.

  20. Susah la nak tukar kord cepat2 tu bang..bley bagi cara yang senang tak cara tukar kord dengan senang? PM kat fb saya facebook.com/Pvpdodger

  21. Salam,

    Bro… senang tak nak belajar main guitar? I am a teacher… Saya nak belajar main guitar coz nak perbanyakkan cara mengajar kat budak2 skolah.. (bukan ajar budak main gitar yew.. :D).. I think teaching children sambil menyanyi will be MORE FUN… So, ingat cuti skolah ni nak belajar… So what should I do first? Or better pegi daftar kat YAMAHA skool ??? Please guide me… THANKS!

  22. Nice blog. Teruskan usaha.. sy pun main gitar. cuma sy msh mengalami masalah utk cari kord lagu yg match dgn suara kwn yg nak menyanyi atau apa2 kord lagu yg sy xdpt cari dlm internet. ada tips tak?

    TQ

  23. Assalam..bro..susahnye nk bljau gitar ni…jri hbis dh..tpi msih blum boleh mnguasai..huhu…sy akn cuba lgi..huhu ^_^ v

  24. saya baru nak belajar maen gitar tpi di sebabkan jari2 sye yg besar susah untuk saya menekan tali2 gitar..memang orang yg bdan besar susah nk belajar ke?

  25. saya nie baru jew belajar maen guitar,agak2 lah kan lagu melayu apew yang paling mudah nie ekkk? boleh bagi cadangan….?

  26. saya ade basic main orkestra, major dlm upper brass….penah main percussion, snare…tgh try belajar gitar but nak tukar jari dari 1 chord ke chord yg lain mmg susah sambil strum…tak boley fokus nynyi, tukar fingering n strumming serentak lam 1 mase…

  27. salam bro..nak tanya skit nie (contohnya kord Bb bersamaan dgan A# kan).ok tu sya dah pham.,lagi satu, mcam mana nak faham kord Eb ? kedudukan dia mcam mana? (Eb dgan E# saya belum dapat lgi)
    tolong bro ye..harap sgat..

    1. Kedudukan kod Eb adalah setengah oktaf di bawah kod E atau setengah oktaf di atas kod D. Dalam permainan gitar, Kod E# adalah sama dengan kod F, ia tidak wujud kerana nilainya sama. (Penggunaan E# dalam sheet music untuk violin misalnya bermaksud not yang lebih sharp dari not E dan tidak semestinya kod F.

  28. assalam bro..setiap kord msti ada many ways kan?contoh mcm kord G.. kita boleh main mcm kord F di fret 3… bole tak bg contoh laen?mcm kord E, D, B

  29. Assalam bro zairul..
    nak tnya skit…saya beginner…apa maksud tanda “X” mute tu..mksud nya kita strumming or petik x sentuh tali tu ke?

  30. Bro…sy ni dah berumur skit….saja nak blaja main gitar utk hiburkan diri sendiri dan isteri….apakah gitar yg sesuai samada akustik atau classic….tq bro

Leave a Reply