Dalam artikel ni aku nak tunjukkan 7 kod asas gitar yang wajib kena belajar untuk beginner, iaitu C, Dm, Em, F, G, Am dan B7. Banyak tab gitar kat Zairul.com yang pakai kord-kord ini, so kalau nak main lagu melayu kapok-style especially lagu rock, pop 90-an, hafal dan banyakkan prektis.

Dalam setiap gambar tu ada disediakan sekali rajah dot fingering (kat penjuru atas sebelah kiri) untuk senang check tali dan fret mana yang perlu ditekan, dimain secara open atau mute. Gambar kedudukan jari itu juga sebagai contoh sahaja, yang paling penting keselesaan jari gitaris semasa main gitar.

Sapa yang ada twitter atau facebook boleh klik butang share kat atas.

UPDATE Aug 7th, 2011
Maksud simbol pada penjuru atas kiri gambar;

Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

Selamat berjaya.

Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula
Tagged on:                                             

259 thoughts on “Belajar 7 kod asas gitar untuk pemula

  • Pingback: Panduan asas bermain gitar (kod mudah) | Zairul and the Blog

  • June 20, 2011 at 12:36 am
    Permalink

    waA….tererrrrnyewww.. @_@

    Reply
  • June 24, 2011 at 10:03 pm
    Permalink

    tanda “x” kat tepi tuhh untuk apa ???

    Reply
    • June 25, 2011 at 11:12 am
      Permalink

      @the last shadow puppet – Tanda ‘x’ = mute (tak perlu petik), tanda ‘O’ = open string (tak perlu tekan mana-mana fret)

      Reply
  • June 28, 2011 at 1:31 am
    Permalink

    salam bro…untuk kod G tu, kiranya kena petik tali 1,2,6 ja la..??
    yg da tanda O tu xyah petik..??

    Reply
    • June 28, 2011 at 12:06 pm
      Permalink

      @firdaus – [O] = Open strings (tak perlu tekan mana-mana fret. [X] = Mute (tak perlu petik.)

      Reply
  • June 28, 2011 at 5:49 pm
    Permalink

    salam rul..ssah x ni nk bljar main guiter..??

    Reply
  • June 29, 2011 at 4:49 pm
    Permalink

    alo bro.. sebenarnya aq xtaw langsong nih bab3 petik gitar. ko leh tlong cita x.. aku trgin gak nk maen. gitar dah ada kat umahh.

    Reply
  • July 1, 2011 at 12:26 am
    Permalink

    bro bleh tunjuk care nak petik gitar??

    Reply
  • July 21, 2011 at 4:32 pm
    Permalink

    zairul tunjuk la cara nak petik gitar

    Reply
  • July 30, 2011 at 10:27 pm
    Permalink

    zairul yang huruf 0 tu nak petik ke

    Reply
    • July 31, 2011 at 12:12 am
      Permalink

      @noorazam – aku pernah explain dlm komen. sila refer.

      Reply
  • August 5, 2011 at 1:03 pm
    Permalink

    mcm susah je nak petik..cam jari tak sampai..mcmne ni…tkkn nk smbung jri kot..hihi

    Reply
  • August 7, 2011 at 10:04 am
    Permalink

    bro,sy mmg xreti langsung main gitar,dh try dh apa yg d ajar kt atas,tapi nk tnya kedudukan tali mana yg nak petik pula..

    Reply
    • August 7, 2011 at 1:14 pm
      Permalink

      @baru nak kenal gitar – Kedudukan tali? Tak paham.

      Reply
      • February 29, 2012 at 1:03 pm
        Permalink

        maksud dia, strings mne nak petik kat sound box tu……

        Reply
        • February 29, 2012 at 6:16 pm
          Permalink

          Petik tali ikut simbol dalam gambar;

          Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
          Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
          Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

          Reply
  • Pingback: Aksesori gitar : Apa itu Capo? | Zairul and the Blog

  • August 10, 2011 at 1:27 am
    Permalink

    salam n aii…..saya budak langkawi..saya n membe2 saya nak tubuhkan band…nama band kami The DynaMite….kami xtau sngt pun psai ala2 muzik nie….leh dak tlong seng cara2 nak main gitar dengan betul kepada saya…..maklum la semua bru umo 14 tahunh tu bru nakblajar nie…..arap leh bantu bebudak(saya n membe2) nie…

    Reply
  • August 21, 2011 at 8:07 pm
    Permalink

    bro kot F tue cam susah skit.jari telunjuk ni nak tekan sume ke?

    Reply
    • August 21, 2011 at 9:09 pm
      Permalink

      @faisal – tali #1 #2 & #6 sahaja dah cukup

      Reply
  • September 30, 2011 at 2:53 pm
    Permalink

    salam br0..aq mg nk sngat blj0 men gita nie..nie email aq..rLunktibEt_18@yahoo.com..pape hl k0 da bkak page nie peaz r amik web aq..mg nk blj0 sngt nie..ea3..trimas..salam..

    Reply
  • October 2, 2011 at 9:45 pm
    Permalink

    chord D x de ke?

    Reply
  • October 5, 2011 at 1:19 pm
    Permalink

    BOLE TAK NAMA KAN SETIAP TALI (6) TALI IKUT ATURAN DARI BAWAH

    Reply
  • October 5, 2011 at 1:28 pm
    Permalink

    UNTUK BASIC MMG MAIN 3 FRET AJE KER.MCM MANA PLAK I SELALU TGK ORG MAIN SAMPAI FRET KAT BWH.KOD APE TUH EK?PLEASE ADVICE

    Reply
  • October 5, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    m TU MEANS MAJOR KER MINOR

    Reply
  • October 5, 2011 at 1:57 pm
    Permalink

    TUNJUK KAN KAEDAH TUNE TANPA TUNER BOLE?

    Reply
  • October 15, 2011 at 12:56 am
    Permalink

    slm … cne ek nk tunedgn betul.. n npe ek tgn aq skit trasa cz tekan fret..

    Reply
  • October 15, 2011 at 11:05 pm
    Permalink

    x phm la care ptiknye

    Reply
  • October 25, 2011 at 7:45 am
    Permalink

    cara picking bro…… tolong…….:)

    Reply
    • October 27, 2011 at 12:09 pm
      Permalink

      @CraZyfOrCe – tekan posisi jari macam F

      Reply
  • November 5, 2011 at 5:08 pm
    Permalink

    nk petik gitar lak camne(di tgn kanan)..?
    ad cara jugak k?

    Reply
      • July 31, 2012 at 4:16 pm
        Permalink

        nk blajar dh lame dh…huhu…. tlg ajar

        Reply
  • November 7, 2011 at 6:22 pm
    Permalink

    cam susah jew… tangan ngan gmbr kcik 2 kt chord F x sme pn… jari telunjuk 2 kne pgang tali gak kew???

    Reply
  • November 8, 2011 at 1:33 am
    Permalink

    salam…saya ni baru nk belajar maen gitar…sye x ta0 ape2 tntg gitar ni…
    boleh x bg kat email panduan asas gitar?
    ni email sye = sitikama@yahoo.com.my

    Reply
  • November 21, 2011 at 11:34 am
    Permalink

    saye maw men gitar tapi,tkleh ingat kod camne tu erk?abg kan da pro ~

    Reply
  • December 4, 2011 at 4:47 am
    Permalink

    senang nye..thanz zairul..skunk sy dh dpt dh..thanz alot key 🙂
    tp na ptik gitar sy ta taw sngt antre na gne kn kuku or ibu jri?(bgi yg ta mnggunekn alat untk petik)

    Reply
    • December 4, 2011 at 6:05 pm
      Permalink

      tak faham.. boleh ckp balik apa masalah?

      Reply
      • December 18, 2011 at 8:48 pm
        Permalink

        nur farrah kalu nak petik gitar pakai kuku susah la , baik pakai ibu jari. .

        Reply
  • December 15, 2011 at 7:42 pm
    Permalink

    F chord tu camne nak tekan satu jari untuk sume tali

    Reply
  • December 18, 2011 at 5:12 pm
    Permalink

    slm…abg mslhnya kod yg C,Dm,Em tu smua pn sya x tau yg mna satu huhuhu

    Reply
  • December 18, 2011 at 8:45 pm
    Permalink

    kod F and g tu susah la. ..

    Reply
  • December 21, 2011 at 4:07 am
    Permalink

    cara nk tune bunyi gitar macam mne??
    bunyi sumbang… nk buat yg perfect.. please help me…

    Reply
    • December 27, 2011 at 10:18 pm
      Permalink

      Fingering sama macam kod F, tapi anjak semua jari satu fret kebawah.

      Reply
  • December 27, 2011 at 10:38 pm
    Permalink

    tak fhm ??
    cube zairul terangkan dengan terperinci ??

    Reply
  • December 28, 2011 at 11:53 am
    Permalink

    B minor mcm mne ??

    Reply
  • January 4, 2012 at 8:34 pm
    Permalink

    thank you so much for spending your time and having the guts to teach us.. .. it may sometimes annoys you that people just barging in and ask some question which you had just explain in the previous section.. i do hope that you come back safe and sound to Malaysia. once again.. thank you. 🙂 i learn well from this thing. ^________^ gambate!

    Reply
    • January 5, 2012 at 10:47 am
      Permalink

      Thanks.. Well you know how ‘Melayu’ works. Some people appreciate what I do. Some say thanks. Some donates. Some promotes. Thats more than enough.

      Reply
  • Pingback: Aksesori gitar : Apa itu Capo? | Zairul and the Blog

  • January 23, 2012 at 11:43 pm
    Permalink

    Mr.zarul , if dah tekan yang kat belah kiri , yang kanan macam mana pulakk , nak petik semua ke ?

    Reply
    • January 24, 2012 at 9:34 am
      Permalink

      Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
      Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
      Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

      Reply
  • January 25, 2012 at 7:09 pm
    Permalink

    salam bang. nak tanye sket, bole x klo chord2 tertentu dimainkan dengan chord2 kat atas tu je (cth: suma jenis chord B main pkai chord B7 je). and bole x bgi 7 jnis chord lain (C,D,E,F,G,A ngan B nya sekali) yg efektif dimainkan ngan suma jenis genre lagu kt dunia ni. >_< saye malas nak main lagu yg sye sndri x tahu langsung bunyinya bila saya dengar. maklum la masi bljar lagi nie. hehe.. ^_^ ok, makasih bang zairul..

    Reply
    • January 25, 2012 at 7:15 pm
      Permalink

      oh ya. lagi stu, termasuk chord2 yg complex jgak. cba bgi chord alternative yg simple utk main chord2 yg complex..

      Reply
    • January 26, 2012 at 9:11 am
      Permalink

      Ada sebab kod tu di’7th’kan. Tak salah kalau pada kod B dimainkan kod B7, cuma mungkin pada sesetengah lagu tak sesuai.

      Reply
      • February 10, 2012 at 9:35 am
        Permalink

        salam bro, bole tak nanti wat artikel tentang macam cara2 nak petik gitar. saya ada tau sikit2 tpi untuk satu lagu je.. tajuk die ‘Disaat ku mencintaimu-Dadali’ cara dia main satu chord tu dia strum skali then petik tali 1,5,1,2 then strum 2x atau 3x.
        klo bole zairul buat la artikel tntg teknik2 petik gitar yg zairul tau. so everyone can play the chords better. klo artikel camtu dah ade kat blog zairul, bgi link je lah. sye mlas skit browse page lain. lgipun internet sya nie da nak rosak. ok lah makasih. 🙂

        Reply
        • February 11, 2012 at 9:45 am
          Permalink

          Kalau ada masa free aku buat

          Reply
  • January 28, 2012 at 8:07 pm
    Permalink

    salam, saya baru beli gitar n baru jugak nak blaja main. tapi xtau ape2 langsung pasal2 gitar n note2 ni semua. boleh x nak mintak send kat email saya panduan asas gitar. aishahhanisj11@yahoo.com

    Reply
    • January 28, 2012 at 9:39 pm
      Permalink

      panduan asas gitar yang ada kat sini itu aja semua

      Reply
  • January 30, 2012 at 11:27 pm
    Permalink

    bro , boleh x explain pasal basic fingering (yg mcm intro sweet child o mine tuhh ). saya x fahamlaa pasal low g high g apa semua tuhh …..

    Reply
    • January 31, 2012 at 9:08 am
      Permalink

      Nak buat artikel tentang fingering bukan satu perkara yang mudah. Aku akan cuba buat yang mana mampu.

      Reply
  • January 31, 2012 at 6:53 pm
    Permalink

    Hi bro zairul..im new to ur blog..new to guitar learning also..it has been a week i own a guitar and start learn to play it from my father..pretty late for the 30yrs old woman..but who cares anyway..huhu!! falling in love with ur blog..very friendly yet helpful..tqvm!!gud job..well done!!
    #uols..i bc komen2 uols ni i rs mcm nk sekeh je kepala memasing (bkn semua)..cube bc dulu artikel & komen2 sampai..fahamkan..then br la tny soklan relevan bole? da satu keje lak bro zairul ni nk entertain soklan yg same berulang2 kali dan nk private email kpd requester..timbang rs la sket..bole?? sory kalau ape yg i ckp ni slh..peace!!

    Reply
    • January 31, 2012 at 7:33 pm
      Permalink

      Thanks. I’m not used to people thanking me here.

      Anyway, all the best!

      Reply
  • February 6, 2012 at 11:40 pm
    Permalink

    bro , saya still x faham dengan kord2 tertentu contohnya kord sharp dgan kord flat , major dgan minor . lagi pening kalau kat hujung dia ada taruk nombor2 …..
    adakah kord tuhh dicipta sendiri atau tuhh adalah power kord ????

    Reply
    • February 6, 2012 at 11:53 pm
      Permalink

      Sharp adalah nilai satu semi-tone di atas, flat pula satu semi-tone di bawah. Rujuk artikel Teori Asas Muzik (1) – Mengenal tone, note dan scale.

      Ada rule tersendiri untuk buat kod major dan minor. Kod apapun, tak kira C D E F F# pakai rule yang sama untuk buat kod major atau minor. Nombor selepas kod adalah not tambahan. Sebagai contoh, kog G7, bermaksud kod G yang di tambah not yang ke-7 dalam scale untuk kod G.

      Reply
  • February 11, 2012 at 2:03 pm
    Permalink

    bang harge tali gitar bape??

    Reply
  • February 25, 2012 at 6:01 pm
    Permalink

    b7 itu ape ?

    Reply
  • March 8, 2012 at 9:35 pm
    Permalink

    salam . zai eija reti men la . cam na ni ? bwu beli je . bku dy belom . nk belaja jugak

    Reply
    • March 8, 2012 at 9:36 pm
      Permalink

      silap . bukan reti men . x reti lah hehe

      Reply
  • March 10, 2012 at 7:42 pm
    Permalink

    hi,

    abg zairul, jari sy jenis kuku gelas, mcm agak susa nak tekan tali smpai kedinding tanpa langgar tali lain sbb even kuku paling pendek pun still xboleh. org jari mcm saya mmg xboleh main eh..? sedih ni…

    Reply
    • March 10, 2012 at 10:56 pm
      Permalink

      Kuku panjang atau pendek tiada kaitan dengan senang susah main gitar. Maybe salah cara tekan.

      Reply
      • April 29, 2012 at 11:48 pm
        Permalink

        salam, yang tujuh asas kod saya dah faham. cume camne nak petik gitar eh? maksud saya. main sembarang ke nak petik gitar tu. ke ikut kod or ape? tq 🙂

        Reply
        • May 1, 2012 at 11:10 am
          Permalink

          Petik tali yang berkenaan, cara plucking atau strumming

          Reply
  • March 11, 2012 at 5:24 pm
    Permalink

    Abg Zai, boleh buat video tak? Saya tak faham mase kod Dm, Gm, B7, and A#

    Reply
    • March 16, 2012 at 12:47 pm
      Permalink

      tgk kalau ada masa

      Reply
  • March 13, 2012 at 12:58 pm
    Permalink

    minta kord lagu nie

    Crossfire – Setelah Kau
    Dulu kita segandingan
    Di bawah alunan kemesraan
    Meniti hari yang indah
    Berdua bersama
    Sehati dan sejiwa

    Bagiku engkaulah segalanya
    Tempat aku mencurahkan cinta
    Betapa luhurku serahkan
    Sebuah hati dan luahan perasaan

    Kini semuanya telah berlalu
    Yang tinggal hanya sebuah lagenda
    Siapakah teman
    Tempatku bermanja
    Setelah kau tiada

    Kini sendiri kerinduan
    Merintih sepi kepedihan
    Jelasku rasa
    Keanggungan kasihmu
    Meronta di kalbuku

    tq

    Reply
  • March 25, 2012 at 12:53 pm
    Permalink

    mcm mne nak bljr gitar nie ? x fhm la wak .. ajr la sye ..

    Reply
  • March 26, 2012 at 11:17 pm
    Permalink

    orang cakap , juz orang yang jari panjang jek yang bole maen gita . betol ke ? huhu . cemane eak nak pandai maen gitar ? dah try banyak kali dah , tetap tak bole . -_-

    Reply
    • March 26, 2012 at 11:24 pm
      Permalink

      Pergi kelas belajar gitar. Gerenti pandai. Jari panjang ke pendek tiada kaitan.

      Reply
  • April 6, 2012 at 9:57 am
    Permalink

    bang…kod ” Bm ” cmner lak nk tkan…???

    Reply
  • April 6, 2012 at 12:00 pm
    Permalink

    bro, saya x faham asal letak byk sgt fret.. sampai 6 pon ade nk tkan pon x cukup jari…. tlg laa

    Reply
    • April 6, 2012 at 12:47 pm
      Permalink

      kod yang mana?

      Reply
      • September 12, 2012 at 5:18 am
        Permalink

        hahaha klakau je xckup jari.. 😛

        Reply
  • April 16, 2012 at 1:01 pm
    Permalink

    Hi zairul, saya adalah founder web http://www.Kodgitar.webs.com dan saya terjumpa blog awak melalui encik google 🙂 menarik juga. Usaha begini yang kita perlukan untuk bersama-sama memajukan teknik bermain gitar bermula dari asas kerana itulah yang paling penting. Kalau ajar yang advance2, semestiya banyak terdapat di dalam internet tetapi mereka lupa pada yang asas. Kasihan lah pada yang baru berjinak nak bermain gitar kerana setiap perkara yang advance perlu dimulakan dari asas, betolkan saya kalau silap.
    Apa-apapun zairul telah memberi ajaran yang berguna pada beginner di luar sana.
    Jika sudi, carilah kami di facebook atas nama Tribal Tone Band.

    Reply
  • May 2, 2012 at 6:18 pm
    Permalink

    bang, boleh mintak tolg tak? boleh bagi chord and picking pattern untuk lagu nie tak? sye x brpe jelas tgok bhg fret mne dya tkan. sye ske sgt ngan melodi dye, feel btul~ hehe… mekasih bang.. 😀

    Reply
  • May 7, 2012 at 8:24 pm
    Permalink

    bleh bagi tips tak cara nak bagi sampai jari2 nih tym nak buat kod B / b#m / f#m / f# / fm / Gm.. problem betul.. jari telunjuk nak ada kat tali 1 n 6.. boleh je.. tp, nak sampaikan jari2 lain.. mmg susah.. bagi tips sket,.

    Reply
    • May 12, 2012 at 12:16 pm
      Permalink

      sha, ziqa pun ad msalah cm tu jgak. tau tak, klo jari kita tak sampai utk satu fret kita bole angkat jari jari tu tinggi skit. kita tekan gna sisi jari telunjuk. ibu jari kena pegang neck guitar dgn btul2 n selasa. x smstinya ibu jari kna pgang atas neck je.. okay smoga mbantu 🙂

      Reply
      • May 12, 2012 at 12:17 pm
        Permalink

        mula2 pun ziqa masalah sikit pgang barre chord tpi skg dah ok dah. puas hati 🙂

        Reply
  • May 8, 2012 at 4:57 pm
    Permalink

    eh tumpang tanye .. kedudukan jari tak kisah kan?

    Reply
    • May 8, 2012 at 10:56 pm
      Permalink

      Pilih yg mana rasa selesa

      Reply
  • May 19, 2012 at 12:47 am
    Permalink

    Salam bro….klau xde tanda ‘x’ dan tanda ‘O’ kna petik semua kew????

    Reply
        • May 21, 2012 at 11:30 am
          Permalink

          Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
          Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
          Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)

          Reply
  • May 19, 2012 at 6:28 pm
    Permalink

    susahnya nak main guitar….tak masuk otak bila nak belajar main guitar…

    Reply
  • June 4, 2012 at 6:47 pm
    Permalink

    kalau kod F G dalam satu baris lagu macam mna nk main ?

    Reply
    • June 4, 2012 at 10:49 pm
      Permalink

      ?? Tak faham soalan. Sila jelaskan.

      Reply
  • June 6, 2012 at 12:24 am
    Permalink

    … bro, untuk kod F tu , tali 6 kena petik jugk ke ?

    Reply
    • June 6, 2012 at 9:12 am
      Permalink

      Nak petik atau tidak tu pilihan sendiri.

      Reply
  • June 6, 2012 at 9:56 pm
    Permalink

    bro, aku ad tngok org main chord G gne 4 jari, tp cra kau ni gne 3 je kn??,.bley trngkn x?
    ,.yg gne 4 jari 2 bkn amateur

    Reply
    • June 7, 2012 at 9:18 am
      Permalink

      Ada banyak pattern untuk kod G. Kod adalah kombinasi not. Sebab itu kedudukan jari, kedudukan fret berlainan. Bunyi yang dikeluarkan adalah sama, cuma harmoni yang berlainan.

      Reply
  • June 11, 2012 at 3:12 am
    Permalink

    bro, nak tanye . kalau dalam kebyakan lagu.. mereka pakai kod asas ni je ke?? mksd aku,tahu kod asas ni da memadai untuk reka lagu?

    Reply
    • June 11, 2012 at 9:15 am
      Permalink

      Kod ini adalah basic sahaja. Memang banyak lagu melayu (slow rock/rock kapak) yang pakai kombinasi kod asas ni. Memang boleh buat lagu hanya dengan kod asas. Memadai atau tidak? Itu subjektif. Kalau tahu banyak kod lain lagi banyak variasi melodi yang boleh buat. Itu aja.

      Reply
  • June 15, 2012 at 9:47 pm
    Permalink

    Tumpang tanye. . Kalau kita belajar di dalam buku adakah sama seperti diajar disini ?

    Reply
    • June 16, 2012 at 11:34 am
      Permalink

      Tak semestinya sama

      Reply
  • June 16, 2012 at 12:18 pm
    Permalink

    Tmpang tnye kalau stakat 80-90 bley x dpt gtar akustik yg ok ? Unt0k pemulaan belajar..maaf ye kal0 s0alan pelik

    Reply
  • June 16, 2012 at 12:53 pm
    Permalink

    Lag nux tnye.. K0rd_2 asas t0o dlm 1 k0rd t0o bley dimainkn dgn lagu tak ?

    Reply
  • June 17, 2012 at 4:49 pm
    Permalink

    Bley tlg x..bgaimana cara nux bwat k0d – F# EF# E … Cmne t0o.. dan DEAC# bley tlg send x kt email sye..gmbr2 nye pliz.. Nor.azira32@yahoo.com . .tq

    Reply
  • July 14, 2012 at 6:12 pm
    Permalink

    ok,,,da dpt ckit2 cara nk main ..thnx yup,,sebab mmg teringin sgt nk blaja maen gtr…..

    Reply
  • July 18, 2012 at 11:23 pm
    Permalink

    hye, saya baru je nak belajar main gitar. saya nak main akustik. gitar ada saiz triple o and double o kan? apa beza dua saiz ni? and which one is better for girl?

    Reply
  • July 22, 2012 at 10:25 pm
    Permalink

    saya minat bahagian desighning,,bole ajar saya?>?

    Reply
  • July 27, 2012 at 11:46 am
    Permalink

    adoii…mcm susah je maen gtar…tp mnat sangat la nk maen gitar…:(

    Reply
    • September 12, 2012 at 5:23 am
      Permalink

      senang je la..mule2 mmg susah

      Reply
  • August 21, 2012 at 4:04 am
    Permalink

    salam abg zairul. Ni nak tanye sikit.

    1.Kalau tak pakai pick guitar camane ek? Gune jari bunyi dia tetap same ke?
    2.Yang chord F tu jari telunjuk kene tekan semua tali ke? sbb susah nak tekan semua.
    3.Guitar TGM okay tak? acoustic punye.
    4.Semua chord guitar ade berape kesluruhannya? Kalau boleh nak blaja semua :))

    Harap abang zairul cepat balas. Thank you ^^

    Reply
    • August 22, 2012 at 12:42 am
      Permalink

      1. Guna jari. Bunyi lain.
      2. Tak tekan pun takpe, cuma mutekan (jangan kasi bunyi)
      3. Tak tahu.
      4. Ada beratus-ratus nama kod dan beribu kombinasi/pattern untuk satu kod.

      Reply
  • August 21, 2012 at 6:32 pm
    Permalink

    Eh tolong dong yang bisa main gitar ajarin masih beginer nh
    Call 081517589883

    Reply
  • August 23, 2012 at 5:27 pm
    Permalink

    susah la nk wat kod B7 tu ……

    Reply
  • August 26, 2012 at 11:56 am
    Permalink

    abg zairul, sekarang sy dah dpat kuasai 7 kod tersebut . btw thanks ya … dulu nak main pon tak pandai sekarang dah boleh .. tapi kan , kod f jari telunjuk sy tak bole nak tekan la , if tkan bunyi gitar dah tak sedap . so macam nak bagi boleh ?

    Reply
    • August 27, 2012 at 12:07 am
      Permalink

      Guna ibu jari

      Reply
    • October 12, 2012 at 2:50 pm
      Permalink

      mudah le kord f…buat biase2 ….fret 1 tekan tali 1 dan 2….fret dua tekan tali tiga fret 3 tekan tali empat……

      Reply
    • October 12, 2012 at 5:04 pm
      Permalink

      kord f senang je lah….ni yg eazy nye fret 1 tekan tali 1 dan2 fret 2 tekan tali 3 fret 3 tekan tali 4

      Reply
  • August 27, 2012 at 6:44 pm
    Permalink

    abg zairul..fret tu amende??

    Reply
  • August 30, 2012 at 3:38 am
    Permalink

    H0h0..3 blan blaja sndri skunk da bley wat lgu sweet child o mine..

    Reply
  • August 31, 2012 at 9:43 pm
    Permalink

    aduh x da ka main gitar ngan gambar nya skali ..

    Reply
  • August 31, 2012 at 10:23 pm
    Permalink

    mo tyn masa akan dtg nanti gitar masih ada ka xda ,,, atau owg yg men gitar tu x diperlukan agi ,,

    Reply
    • September 1, 2012 at 7:25 am
      Permalink

      Ha? Ape soalannya ni tak paham.

      Reply
    • September 12, 2012 at 12:06 pm
      Permalink

      Banyakkan latihan.

      Reply
  • September 8, 2012 at 12:50 am
    Permalink

    Thaqif practice hary2..serius lma2 mesti laju

    Reply
  • September 11, 2012 at 2:39 pm
    Permalink

    lagu ape pling sng main???

    Reply
    • September 12, 2012 at 12:09 pm
      Permalink

      Are You Sleeping Brother John.

      Reply
  • September 14, 2012 at 5:39 pm
    Permalink

    Salam. Sy sgt beginner . Guitar pun xde. Tp rasa nak belajar. Dan akan beli. Soalan sy klu nak nyanyi 1 lagu melayu. Mmg kene gune ketujuh2 kod di atas ke? Sebagai contoh nak nyanyi lagu belaian jiwa. So, kod mana nak pakai dulu. Atau 1 kod je pakai. Sorry klu soklan saya Soalan merapu.

    Reply
    • September 15, 2012 at 12:55 am
      Permalink

      Tak semestinya kena pakai semua kod.

      Reply
  • September 15, 2012 at 3:47 pm
    Permalink

    adoiii…..jari keras mcm kyu….hati nk main gitar….tq sbb bgi cara asas main gitar

    Reply
  • September 17, 2012 at 12:08 pm
    Permalink

    Susah la nak tukar kord cepat2 tu bang..bley bagi cara yang senang tak cara tukar kord dengan senang? PM kat fb saya facebook.com/Pvpdodger

    Reply
    • September 19, 2012 at 12:06 am
      Permalink

      >>ijan

      Banykkan latihan.

      Reply
  • Pingback: Zairul and the Blog | Teknik belajar menekan Kod F, F# dan Fm

  • October 7, 2012 at 9:29 pm
    Permalink

    Salam.kod asas ni pun sesuai untuk gitar klasik ke

    Reply
  • October 9, 2012 at 11:06 am
    Permalink

    Salam,

    Bro… senang tak nak belajar main guitar? I am a teacher… Saya nak belajar main guitar coz nak perbanyakkan cara mengajar kat budak2 skolah.. (bukan ajar budak main gitar yew.. :D).. I think teaching children sambil menyanyi will be MORE FUN… So, ingat cuti skolah ni nak belajar… So what should I do first? Or better pegi daftar kat YAMAHA skool ??? Please guide me… THANKS!

    Reply
    • October 9, 2012 at 6:29 pm
      Permalink

      Ada basic music? Or boleh main apa2 alat muzik? (selain percussion like drum, kastanet, tamborine etc)

      Reply
  • October 18, 2012 at 5:56 pm
    Permalink

    chord E7 mcm na??boleh tunjuk ajar x????

    Reply
  • October 28, 2012 at 10:25 am
    Permalink

    abg zairul cam ner nk wt yg f tu susah la//?

    Reply
  • November 2, 2012 at 3:18 pm
    Permalink

    okey2 Thanx 😀

    Reply
  • November 28, 2012 at 1:16 am
    Permalink

    berapa lama kh seseorang itu pandai bermain gita kpok kerana saya baru berjink 2 dlm bidang pergitaran ni

    Reply
    • December 2, 2012 at 3:50 am
      Permalink

      Tengok usaha.

      Reply
  • December 2, 2012 at 12:52 am
    Permalink

    thank you so much blog ni memang brguna untk orang yg mcam sy yg baru merangkak nk main gitar…memang brguna sgt2…..

    Reply
  • December 2, 2012 at 1:18 am
    Permalink

    sye mnt main alat mzik.,tp nk try main guitar dlu..agk2 sye plu bljr kod yg mne dlu ek?

    Reply
  • December 3, 2012 at 4:13 am
    Permalink

    bro , kord ni yang paling basic dalam guitar lessons or ade yg lagi basic dari yg ni ?

    Reply
  • December 6, 2012 at 1:47 pm
    Permalink

    macam mana cara nak pegang pemetik gitar tuh ? *kedepan jari atau kebelakang ?

    Reply
    • December 8, 2012 at 8:39 pm
      Permalink

      Tak ada.

      Reply
  • December 10, 2012 at 12:49 pm
    Permalink

    B minor macam mana ?

    Reply
  • December 14, 2012 at 9:59 pm
    Permalink

    jari anak susah la…mcm kears gitu …cmne nk bg lmbut?

    Reply
    • December 15, 2012 at 8:17 am
      Permalink

      Banyakkan latihan.

      Reply
  • December 18, 2012 at 12:33 am
    Permalink

    bro,kod f tu kan,jari kat blakang tu yang menegak tu kena tutup saje ke kena tekan???

    Reply
  • December 23, 2012 at 11:59 pm
    Permalink

    hhhmmm… yes skrg ewa dh pndai men gtar..
    hahaha

    Reply
    • December 24, 2012 at 1:12 am
      Permalink

      Nice. Prektis lagi.

      Reply
  • January 3, 2013 at 10:20 pm
    Permalink

    thanks ,saya akan belajar nanti 🙂

    Reply
  • January 13, 2013 at 12:08 am
    Permalink

    aq da bnyk kali men tpy x dpt ag

    Reply
  • January 26, 2013 at 11:46 am
    Permalink

    lgu pling snang for beginner ?

    Reply
    • January 26, 2013 at 12:21 pm
      Permalink

      Are you sleeping brother John.

      Reply
      • March 12, 2013 at 4:00 pm
        Permalink

        nak jadikan awk cikgu gitar sy blh? 😉 hehee

        Reply
        • April 10, 2013 at 2:32 pm
          Permalink

          Boleh. Tapi saya charge mahal..

          Reply
  • February 1, 2013 at 9:26 pm
    Permalink

    Kod ni sesuai utk kedua2 jenis gitar? Classical atau akustik?

    Reply
    • February 21, 2013 at 9:22 am
      Permalink

      Sesuai untuk semua gitar yang menggunakan 6 tali.

      Reply
  • February 14, 2013 at 1:24 pm
    Permalink

    Nice blog. Teruskan usaha.. sy pun main gitar. cuma sy msh mengalami masalah utk cari kord lagu yg match dgn suara kwn yg nak menyanyi atau apa2 kord lagu yg sy xdpt cari dlm internet. ada tips tak?

    TQ

    Reply
    • February 21, 2013 at 9:17 am
      Permalink

      Tiada teknik mudah selain dengar dan tiru bunyi. Pilih 1 atau 2 bunyi dulu, baru agak2 kod apa yg guna not itu.

      Reply
  • February 21, 2013 at 1:19 am
    Permalink

    gitar saya x tuning lagi. agak2 masih boleh blajar chord ni ke walaupun gitar x de tune?

    Reply
    • February 21, 2013 at 9:15 am
      Permalink

      Boleh tune dulu. Rujuk artikel “Panduan Asas Tuning Gitar”.

      Reply
  • April 2, 2013 at 7:34 pm
    Permalink

    Assalam..bro..susahnye nk bljau gitar ni…jri hbis dh..tpi msih blum boleh mnguasai..huhu…sy akn cuba lgi..huhu ^_^ v

    Reply
  • May 5, 2013 at 8:50 pm
    Permalink

    Bro. F tu kan klu yg dkt basic guitar yg bro kasi tu nmpak mcm E dgn Em .. dah pening dah ni xD

    Reply
    • May 6, 2013 at 12:21 am
      Permalink

      Posisi jari ikut macam gambar.

      Reply
  • May 7, 2013 at 9:53 pm
    Permalink

    Tolong ajar cye main gitar

    Reply
  • May 20, 2013 at 9:45 pm
    Permalink

    bro , kalaw pkai capo cmne ah ? x phm

    Reply
    • May 25, 2013 at 6:11 am
      Permalink

      Rujuk artikel Aksesori gitar : Apa itu Capo.

      Reply
  • October 18, 2013 at 5:19 pm
    Permalink

    saya baru nak belajar maen gitar tpi di sebabkan jari2 sye yg besar susah untuk saya menekan tali2 gitar..memang orang yg bdan besar susah nk belajar ke?

    Reply
    • October 18, 2013 at 5:24 pm
      Permalink

      Saiz badan besar atau kecil tiada kaitan dengan belajar gitar. Yang penting usaha dan latihan. Itu sahaja.

      Reply
  • October 24, 2013 at 5:30 pm
    Permalink

    ajar teknik bermain plucking boleh

    Reply
  • November 2, 2013 at 3:08 pm
    Permalink

    saya nie baru jew belajar maen guitar,agak2 lah kan lagu melayu apew yang paling mudah nie ekkk? boleh bagi cadangan….?

    Reply
  • November 8, 2013 at 1:00 am
    Permalink

    Mcm mana nak main kod Bm

    Reply
  • November 24, 2013 at 11:22 pm
    Permalink

    main gitar ni mmg mnyakitkn jari kew??

    Reply
    • November 27, 2013 at 11:56 pm
      Permalink

      Kena biasakan.

      Reply
  • December 10, 2013 at 9:33 pm
    Permalink

    Saya baru nak belajar maen gitar..ape pun x tau :-:'(

    Reply
    • December 30, 2013 at 7:38 pm
      Permalink

      Macam kod F, tapi alihkan satu fret ke arah body gitar.

      Reply
  • February 24, 2014 at 8:13 pm
    Permalink

    Sy x faham maksud ‘line’ kat kord F
    boleh terangkan??

    Reply
    • February 27, 2014 at 9:32 pm
      Permalink

      Maksudnya tekan seluruh tali dengan satu jari seperti gambar.

      Reply
    • March 25, 2014 at 1:05 am
      Permalink

      Kalau tahu lagi banyak lagu boleh main.

      Reply
  • March 6, 2014 at 6:38 pm
    Permalink

    Thanks bro really helpful..
    hahah baru je beli gitar sekarang tengah kosong … !

    Reply
    • March 25, 2014 at 1:05 am
      Permalink

      No problem 🙂

      Reply
  • March 22, 2014 at 3:07 am
    Permalink

    saya ade basic main orkestra, major dlm upper brass….penah main percussion, snare…tgh try belajar gitar but nak tukar jari dari 1 chord ke chord yg lain mmg susah sambil strum…tak boley fokus nynyi, tukar fingering n strumming serentak lam 1 mase…

    Reply
    • March 25, 2014 at 1:05 am
      Permalink

      Perlu banyakkan latihan 🙂

      Reply
  • May 18, 2014 at 7:21 pm
    Permalink

    salam bro..nak tanya skit nie (contohnya kord Bb bersamaan dgan A# kan).ok tu sya dah pham.,lagi satu, mcam mana nak faham kord Eb ? kedudukan dia mcam mana? (Eb dgan E# saya belum dapat lgi)
    tolong bro ye..harap sgat..

    Reply
    • May 26, 2014 at 11:22 am
      Permalink

      Kedudukan kod Eb adalah setengah oktaf di bawah kod E atau setengah oktaf di atas kod D. Dalam permainan gitar, Kod E# adalah sama dengan kod F, ia tidak wujud kerana nilainya sama. (Penggunaan E# dalam sheet music untuk violin misalnya bermaksud not yang lebih sharp dari not E dan tidak semestinya kod F.

      Reply
  • June 8, 2014 at 12:50 am
    Permalink

    assalam bro..setiap kord msti ada many ways kan?contoh mcm kord G.. kita boleh main mcm kord F di fret 3… bole tak bg contoh laen?mcm kord E, D, B

    Reply
    • June 8, 2014 at 11:20 am
      Permalink

      Ya semua sama, hanya ubah fret.

      Reply
  • June 25, 2014 at 11:19 pm
    Permalink

    Salam.. Nak tanye..ape kod F kat atas tu Fmajor atau F#? ape bze Fmajor dan F#?

    Reply
  • June 25, 2014 at 11:22 pm
    Permalink

    Salam.. Nak tanye..kod F kat atas tu sme dengan Fmajor atau F#? ape bze Fmajor dan F#?

    Reply
    • June 26, 2014 at 2:53 pm
      Permalink

      F itu adalah F major. F# adalah kot yang dinaikkan tone bunyi nya separa oktaf.

      Reply
  • September 2, 2014 at 5:23 am
    Permalink

    Assalam bro zairul..
    nak tnya skit…saya beginner…apa maksud tanda “X” mute tu..mksud nya kita strumming or petik x sentuh tali tu ke?

    Reply
    • September 2, 2014 at 5:47 pm
      Permalink

      Ya, tak perlu petik, atau sentuh tali supaya mute (tidak berbunyi) jika strumming.

      Reply
  • December 2, 2014 at 4:35 pm
    Permalink

    sy baru nak main..sangat susah nak tukar kord…jari kiri masih keras

    Reply
  • February 10, 2015 at 11:44 am
    Permalink

    saya pun baru nak belajar..jari kiri da sakit bagai dihiris2..huhu.. tp tq for sharing..berguna sgat

    Reply
  • July 4, 2015 at 12:46 pm
    Permalink

    abg cmne kod BM ahh ?

    Reply
  • July 8, 2015 at 9:50 pm
    Permalink

    Kod ni bley lagu apa ² jer ker

    Reply
  • January 9, 2016 at 4:43 am
    Permalink

    Bang, saya nk cari sarung gitar kat mana eh?

    Reply
  • March 30, 2016 at 12:41 am
    Permalink

    Bang ade cara nak bagi jari x sakit x boleh tekan tali

    Reply
    • April 3, 2016 at 4:36 pm
      Permalink

      Tak ada cara mudah, kena biasakan

      Reply
  • May 10, 2016 at 11:26 pm
    Permalink

    Bro…sy ni dah berumur skit….saja nak blaja main gitar utk hiburkan diri sendiri dan isteri….apakah gitar yg sesuai samada akustik atau classic….tq bro

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: