Desire HD adalah antara produk keluaran OS Android terbaik dari syarikat pembuat smartphone taiwan, HTC. Kenapa aku cakap terbaik? Sebab dah pakai sejak November tahun lepas tapi ada sesetengah fungsi yang ada pada HTC series terutama setelah diperkuat dengan HTC Sense yang masih tidak dapat ditandingi pencabar terdekat lain seperi Galaxy (SAMSUNG), Xperia (SONY), Droid (MOTOROLA) dll. Artikel ini bukan untuk membandingkan HTC Desire HD dengan peranti android lain, cuma menunjukkan beberapa fungsi yang mungkin tidak diketahui ramai. Beberapa feature yang tersenarai di bawah ini juga mungkin boleh didapati pada android mobile yang lain.

Tengok 7 minit video mengenai apa itu HTC Desire HD. Kalau sambungan internet anda agak perlahan, klik play dan pause, baca artikel dibawah sementara menunggu video habis di’loading’, dan anda boleh sambung tonton video.

Kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD kerana;

A. SCENE, SKIN, WALLPAPER DAN WIDGET

   

1. Pilihan default tema untuk home, ada pelabagai jenis, boleh tambah scene jika download dari HTC Hub. Custom scene yang diedit boleh disimpan sebagai backup.

2. Pilihan skin (Default, Wood, Metal, Blackboard etc.)

3. Sokongan Live wallpaper (pilihan dari HTC Hub atau download apps yang menyokong Live Wallpaper dari Android Market).

4. Koleksi widget original dari HTC Hub seperti Facebook/Twitter/Flickr Timelines, Google Calendar, Weather forecast, Stock, Quick Setting etc.

B. SEMASA PANGGILAN

  
1. Built-in Facebook for HTC Sense – Jika fungsi sync diaktifkan, status terkini facebook pemanggil akan dipapar semasa mendapat panggilan – memberi idea topik perbualan kepada anda sebelum mula percakapan.

2. Ada fungsi ‘Flip to Silence – Semasa dalam office, dalam library, meeting dll, kalau terlupa untuk set dalam ‘silent mode’, tak perlu risau. Terbalikkan handset, bunyi dan vibrate akan senyap tanpa perlu memutuskan talian. Bergantung pada setting, panggilan akan di hantar ke Voice Mail, alihkan ke nombor lain etc.

3. Kawalan kekuatan bunyi ringtone automatik – Bunyi ringtone akan bertukar ke tahap maksimum jika diletakkan di dalam beg, poket etc. Bunyi jadi perlahan selepas handset dipegang.

4. Semasa panggilan, display akan auto off jika diletak di telinga – boleh mengelakkan dari tertekan butang mute, speaker atau mati panggilan. Alihkan dari telinga, display kembali on.

C. MAPS, LOCATIONS & WEATHER

   

1. Zero Wait Map – Peta dari google maps pada sekeliling paparan akan di download segera, supaya kita tak perlu menunggu masa untuk peta load setiap kali mengalihkan paparan – faster map browsing.

2. Map with compass – Fungsi kompas dimasukkan ke peta, supaya kita boleh tahu arah sebenar berbanding kedudukan dalam peta, amat membantu ketika berada di tempat yang asing.

3. Jika GPS diaktifkan, weather dan jam akan dikemas kini secara automatik, sangat membantu untuk pengguna yang melakukan perjalanan merentasi zon masa dll. (Boleh juga di aktifkan secara manual)

D. INTERNET

   

1.  Fit-to-screen format – Lihat 3 gambar atas dari kiri, adalah contoh format text pada website yang di susun secara automatik untuk penuhkan skrin. Dengan adanya fungsi terbaik ini, lebih mudah untuk membaca kandungan web kerana tak perlu slide ke kiri dan kekanan, AMAT menjimatkan masa. Fungsi ini juga disokong oleh Dolphin Browser HD (sehingga artikel ini dibuat, browser Firefox dan Opera masih tidak menyokong pilihan fit-to-screen zooming.)

2. Tekan lebih dari 2 saat untuk fungsi copy & paste, text akan di zoom secara automatik, memudahkan kita memilih bahagian text mana yang ingin disalin.

E. LAIN-LAIN

1. Gambar dan video dalam HD.

2. Mind blowing video & sound quality dengan saiz skrin 4.3″ dan dilengkapi dengan SRS Enhancement dan Dolby® Digital Surround Speakers.

3. Jika berdaftar dengan HTCSense.com, phone akan dikesan melalui GPS sekiranya hilang. Atau lebih baik untuk menjaga privasi, semua data yang ada dalam HTC Desire HD boleh dipadam terus dari HTC Sense.

4. Adobe Flash support for browsing.

5 Sharing dengan lebih mudah

5. Masukkan semua akaun email dalam satu inbox.

6. Custom Ringtones

7. External storage (MicroSD)

8. Tethering

Pendek kata ada banyak lagi fungsi yang menarik yang ada pada HTC Desire HD yang tak mampu diisi dalam artikel ini. Betullah tagline nya, HTC – Quietly Brilliant.. Sebab itu lah kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD 🙂

HTC DESIRE HD Oficial : http://www.htc.com/www/product/desirehd/overview.html

Kenapa kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD?
Tagged on:                         

One thought on “Kenapa kami jatuh cinta dengan HTC Desire HD?

  • November 23, 2012 at 6:05 pm
    Permalink

    Tau tak camna nak ubah word style mcam hp samsung leh wat ?

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: