Artikel ini menunjukkan jenis-jenis dan kegunaan pik serta panduan membeli/memilih guitar pick yang sesuai dengan gitar atau genre muzik yang dimain. Semua maklumat yang ada pada artikel ini bertujuan sebagai panduan asas dan ringkas sahaja, tidak perlu dijadikan sumber utama pemain gitar. Sebarang pertanyaan atau kesilapan sila tinggalkan di ruang komen.

Image credit – J Fry
Pik gitar berguna sebagai plektrum untuk plucking atau strumming gitar. Selalunya berbentuk ‘tear drop’ atau segitiga, pik dijual dalam pelbagai saiz, tebal, bentuk dan bahan. Material yang diguna untuk membuat pik selalu nya dari jenis plastik (nylon, tortex etc.), besi, kayu, gelas, tortoise shell dll. Saiz pula selalu dijual dalam 3 saiz utama iaitu Light, Medium dan Heavy. Bergantung kepada jenis dan brand, saiz Extra Light dan Extra Heavy juga di keluarkan

Apakah beza semua pik gitar ini? Bukan kah lebih mudah jika ada satu jenis pik untuk semua gitar? Teknik, genre, jenis gitar, jenis tali, tempat gitar dimainkan misalnya adalah antara faktor kenapa berlainan jenis pik diperlukan.

 1. Light – Sesuai untuk permainan strumming, bunyi yang lebih soft, kurang merosakkan permukaan finishing body gitar, tetapi pik lebih mudah haus jika dimainkan pada tali gitar jenis medium atau heavy, bunyi lentik pik juga kedengaran jelas jika diguna pada gitar yang menggunakan pikap jenis bukan magnetic atau jika dihala mic (untuk gitar akustik)
 2. Medium – Paling popular, berguna untuk permainan lead, genre rock dan metal,  memberi lebih kawalan, tidak mudah haus berbanding pik jenis Light.
 3. Heavy – Lebih kawalan kepada permainan, bunyi dihasilkan lebih ‘bright’, selalu dimainkan pemain gitar jazz, pik tahan lama, tetapi tali mudah haus terutama tali y ang di’coating’ seperti elixir.

Dari segi cost-performance, bahan dari plastik paling kerap digunakan untuk pik. Ada juga gitaris yang berpendapat bahawa bahan ‘tortoise shell’ menghasilkan bunyi yang lebih jelas berbanding plastik dan metal, cuma harganya agak mahal dan sukar didapati. Selalunya bahan tortex dijadi sebagai ganti memandangkan ia paling mirip dengan tortoise shell.

Gambar dibawah adalah contoh beberapa jenis pik dalam pelbagai saiz dan bentuk.

Pik senang jatuh? Tak cukup grip? Kalau begitu pakai ‘thumb pick’, pik jenis ini diselitkan pada ibu jari, tidak mudah jatuh walaupun dengan grip jari yang lemah. Cuma pik jenis ini jarang dipakai untuk tempoh permainan yang lama kerana grip pik pada jari menyebabkan senang lenguh. Pik jenis ini juga ada pelbagai saiz dan bahan.

Pik mana yang sesuai? Cadangan dari aku? Sila cuba pelbagai jenis dan bahan pik. Dari situ anda boleh kenal sendiri apa jenis pik yang sesuai dengan gitar dan genre muzik anda.

Panduan membeli (memilih) pik gitar
Tagged on:                         

7 thoughts on “Panduan membeli (memilih) pik gitar

 • August 22, 2011 at 12:39 pm
  Permalink

  ari tu ade tgo org maen pluking pakai something kt tangan…. x tau apew name dia… ade info dia x?….

  Reply
 • May 30, 2012 at 11:25 pm
  Permalink

  pik nie memang wajib dipakai ke??
  atau hanya sebagai plektrum utk strumming dan plucking jerr??

  Reply
  • May 30, 2012 at 11:58 pm
   Permalink

   Boleh je main walau tak pakai pik.

   Reply
 • October 7, 2012 at 6:28 pm
  Permalink

  Salam. Klu gitar classic mmg xpayah pki pik ek

  Reply
  • October 8, 2012 at 9:07 pm
   Permalink

   Selalunya tak pakai pic, tapi kalau pakai tak salah.

   Reply
 • October 23, 2012 at 10:44 pm
  Permalink

  Salam. Urm. Klu cara saya main gitar klasik mcm akustik..tali nilon tu leh rosak x.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: