Di dalam artikel ini ada disediakan nama bahagian-bahagian utama untuk gitar akustik dan elektrik. Untuk acoustic guitar aku guna contoh dari Takamine cutaway model, dan untuk electric guitar aku ambil contoh dari Fender stratocaster. Ada antara bahagian, kedudukan atau saiz yang mungkin agak berbeza dengan gambar di bawah ini, tapi secara keseluruhan ini adalah antara yang paling umum.

Untuk pemula, dengan mengenal bahagian-bahagian gitar seperti fret, nut, neck, bridge ini diharap dapat membantu anda semasa memilih untuk membeli gitar seperti yang aku pernah ceritakan di artikel Panduan Membeli Gitar.

Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

Guitar Parts (Nama bahagian gitar)

Tagged on:                                                 

12 thoughts on “Kenali nama bahagian utama gitar

  • March 2, 2012 at 10:16 pm
    Permalink

    bro , apa fungsi fret markers tu ? cer sket ?

    Reply
    • March 3, 2012 at 9:25 am
      Permalink

      Fret marker diletak sebagai panduan untuk tahu kedudukan fret yang ke berapa. Selalu pada fret 3, 5, 7, 9, 12, 15, 17 dan seterusnya.

      Reply
  • March 7, 2012 at 2:32 am
    Permalink

    kenapa pd sesetengah fret dia letak dua dot ekk ?

    Reply
    • March 10, 2012 at 8:39 am
      Permalink

      12-th fret

      Reply
  • March 30, 2012 at 5:42 pm
    Permalink

    cmner nk main pull off dgn hammer on ?

    Reply
    • April 4, 2012 at 9:06 am
      Permalink

      Nanti aku buat artikel pasal teknik ni.

      Reply
  • September 12, 2012 at 4:53 am
    Permalink

    topik yg best tu ejam

    Reply
  • September 29, 2012 at 4:53 am
    Permalink

    nape ade sesetengah gitar elektrik pkai nut besi..?utk elak tuning lari ke??

    Reply
  • October 11, 2012 at 5:23 pm
    Permalink

    ape kelebihn gitar fender

    Reply
  • November 3, 2012 at 2:51 am
    Permalink

    nape ade gitar elektrik gune nut besi..??ape fungsi nut besi tu..??

    Reply
  • November 29, 2012 at 9:41 am
    Permalink

    tolong2 ape fungsi tuner yang ade kat gitar tu..sy bru bli gitar yang mcm 2 tp sy xtau gune hehe

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: