Koleksi tab dan sheet music..

Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka..

Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Author: Zairul

I'm a mechanical designer, working in an engineering company in Japan for 7 years, currently working in Indonesia, a husband and a father, I love guitar, music, android and internet in general.

12 thoughts on “Koleksi tab dan sheet music..”

    1. Kedai buku biasa memang payah nak jumpa sebab ni semua imported. Try Kinokuniya kat KLCC rasa ada. Kalau tak ada mintak orang kedai tu order.

  1. Salam bang zairul. boleh kasi tips sikit x.

    Saya , setiap kali main lagu yg menggunakan power chord/chord rock mesti cepat lenguh tangan saya. Tapi, saya tengok gitaris2 yg buat show, rileks je, main berjam2, seolah-olah xde ape2, mereka xlenguh ke, saya main 5 minit pun dah lenguh. kenapa ek?

  2. problemnya, ada x tips atau ape2 je, yg boleh membuatkan tgn kita secara rileks memainkan chord rock. main berjam2 tanpa lenguh.. ataupun, mungkin ini perkara biasa bagi beginner mcm saya

    1. Ada banyak faktor sebenarnya.

      Pertama sebab kurang kekuatan grip jari. Orang baru mula memang cepat lemuh sebab otot2 jari tak biasa lagi. Macam marathon la, kalau hari2 lari jarak jauh stamina kuat. Nak main gitar pun kena ada stamina jari.

      Kedua selalu masalah jarak antara tali dengan fret. Lagi jauh jarak antara tali dengan fret, maknanya perlu tekan lebih banyak berbanding kalau jarak tali ke fret yang dekat. Boleh adjust ketinggian fret (ikut jenis gitar jugak).

      Kalau sekadar untuk latihan boleh cuba turun kan tune gitar separa oktaf atau satu oktaf. Tali akan jadi kendur sedikit, lebih senang main. Cuma perhatian bila kendurkan tali, tune juga akan turun, kalau main seorang atau dengan band mungkin tiada masalah kalau band member boleh turun sama2 kod/tuning lagu. Masalahnya kalau untuk main bersama dengan CD misalnya, kena ada cara untuk turunkan tune CD kalau nak samakan tuning gitar.

Leave a Reply