Beberapa tahun dulu aku ada beli banyak tab dan sheet music dari pelbagai genre, rock, pop, ballad etc. Semasa mengemas rumah untuk buang barang-barang lama semalam aku terjumpa koleksi harta karun yang aku suka..

Apa tab atau sheet music yang anda pernah beli?

Tagged on:                                                 

12 thoughts on “Koleksi tab dan sheet music..

    • March 28, 2012 at 3:51 pm
      Permalink

      buang!? no way man :p

      Reply
  • March 29, 2012 at 5:14 pm
    Permalink

    abg zairul! mana nk cri sheet music nie??
    kedai buku biasa ade jual ke??

    Reply
    • March 29, 2012 at 8:26 pm
      Permalink

      Kedai buku biasa memang payah nak jumpa sebab ni semua imported. Try Kinokuniya kat KLCC rasa ada. Kalau tak ada mintak orang kedai tu order.

      Reply
  • April 2, 2012 at 6:54 pm
    Permalink

    jauh eehhh.. ese ni org negeri sembilan.. hehehe

    Reply
    • April 4, 2012 at 9:10 am
      Permalink

      Order online or pos. Cuba call/email Kinokuniya tanya boleh hantar ke tak.

      Reply
  • June 10, 2012 at 9:47 pm
    Permalink

    Popular or MPH xdek ke? alarh.. susah arh camni

    Reply
  • July 8, 2012 at 3:41 am
    Permalink

    Salam bang zairul. boleh kasi tips sikit x.

    Saya , setiap kali main lagu yg menggunakan power chord/chord rock mesti cepat lenguh tangan saya. Tapi, saya tengok gitaris2 yg buat show, rileks je, main berjam2, seolah-olah xde ape2, mereka xlenguh ke, saya main 5 minit pun dah lenguh. kenapa ek?

    Reply
    • July 8, 2012 at 8:17 am
      Permalink

      So apa masalahnya?

      Reply
  • July 8, 2012 at 6:15 pm
    Permalink

    problemnya, ada x tips atau ape2 je, yg boleh membuatkan tgn kita secara rileks memainkan chord rock. main berjam2 tanpa lenguh.. ataupun, mungkin ini perkara biasa bagi beginner mcm saya

    Reply
    • July 9, 2012 at 12:18 pm
      Permalink

      Ada banyak faktor sebenarnya.

      Pertama sebab kurang kekuatan grip jari. Orang baru mula memang cepat lemuh sebab otot2 jari tak biasa lagi. Macam marathon la, kalau hari2 lari jarak jauh stamina kuat. Nak main gitar pun kena ada stamina jari.

      Kedua selalu masalah jarak antara tali dengan fret. Lagi jauh jarak antara tali dengan fret, maknanya perlu tekan lebih banyak berbanding kalau jarak tali ke fret yang dekat. Boleh adjust ketinggian fret (ikut jenis gitar jugak).

      Kalau sekadar untuk latihan boleh cuba turun kan tune gitar separa oktaf atau satu oktaf. Tali akan jadi kendur sedikit, lebih senang main. Cuma perhatian bila kendurkan tali, tune juga akan turun, kalau main seorang atau dengan band mungkin tiada masalah kalau band member boleh turun sama2 kod/tuning lagu. Masalahnya kalau untuk main bersama dengan CD misalnya, kena ada cara untuk turunkan tune CD kalau nak samakan tuning gitar.

      Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: