Announcement : Blog dibuka semula

Assalamualakum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi melawat Zairul and the Blog.

Buat pengetahuan semua, pada pertengahan December 2011 database dan fail wordpress blog ini telah diserang oleh beberapa malware. Ia telah dikesan oleh XServer, hosting pelayan untuk Zairul.com.

Oleh itu ‘Zairul and the Blog’ telah ditutup buat sementara sehingga 21 Jan 2012 untuk kerja-kerja pasang semula sepenuhnya wordpress, gambar, pelekatan dan juga pangkalan data. Semua fail dan plugin serta database telah dikemaskini, beberapa plugin penguat sekuriti juga telah dipasang dengan harapan tiada lagi anasir lain yang merencatkan perjalanan dan misi portal blog ini.

Bagaimanapun blog ini masih belum siap sepenuhnya, ada beberapa perkara lagi yang ingin saya siapkan sedikit demi sedikit, apapun anda semua boleh akses blog ini seperti biasa dan fungsi komen juga telah diaktifkan kembali.

Facebook PageFacebook page untuk blog ini berjalan seperti biasa, sekali lagi jutaan terima kasih kepada semua yang sudi untuk promosi dan ‘Like’.

TwitterKepada pengguna twitter anda boleh follow saya di twitter. Saya menggunakan id @zairvl. Terima kasih kepada yang sudah follow.

GooglePlusPengguna GooglePlus juga dialu-alukan untuk menambah akaun saya ke circle anda. Profil GooglePlus.

Sekian harap maklum,

Zairul Azmil

Space Cop Gavan (Gaban) kembali ke layar selepas 30 tahun

Berita baik untuk peminat siri TV Space Cop Gavan/Gaban (宇宙刑事ギャバン) kerana sebuah movie pertarungan antara Gaban dengan Gokaiger (海賊戦隊ゴーカイジャー) sedang difilem dan akan ditayang di Jepun pada 21 Januari 2012. Wayang bertajuk Gokaiger VS Gaban (海賊戦隊ゴーカイジャーVS宇宙刑事ギャバン) itu turut dibintangi pelakon asal Gaban yang telah berusia 56 tahun iaitu Kenji Oba (大葉健二)

Source : ギャバン30年ぶり復活!ゴーカイジャーと夢共演 (Yomiuri)

Twitter timeline feeds down – May 26th, 2011

Timeline feeds twitter kat Jepun dah down sejak pagi tadi. Ada yang kata dah 7-8 hours. Boleh post tweet, boleh access profile lain, but zero timeline. Kat Malaysia bagaimana? Okay tak atau dapat kosong macam kat bawah ni;

Masih menunggu official statement. Adakah ini disebabkan bug, maintenance atau serangan siber? Yang pasti twitter user yang hard core mesti tak senang duduk kerana tak boleh read tweet orang lain.


UPDATES 12:19PM;

Support
Not seeing your timeline? DON’T PANIC! We’re working on it and affected users will see their timelines restored in the coming hours.

UPDATES 14:00PM
Timeline feeds dah ok.

ANNOUNCEMENT : Permalink Messed Up!

UPDATES 2011-02-25 : Aku dah jumpa penyebab permalinks untuk categories jadi bengong – Multi-Page Tookit plugin. Kalau korang pakai plugin ni dan hadapai masalah yang sama, disable dulu. Edit fail [TA_multi_toolkit.php]. Cari line;

add_action(‘init’, ‘allpage_permalink’, -1);
function allpage_permalink() {
global $wp_rewrite;
$wp_rewrite->add_endpoint(“all”, EP_ALL);
$wp_rewrite->flush_rules();

buang line

$wp_rewrite->flush_rules();

Lepas tu, enable plugin balik, update permalink. Tukar permission .htaccess jadi writeable

———————————————————————————-

Permalink jadi tak betul lepas upgrade ke WP3.1.. Artikel boleh baca, cuma taley bukak category, archives & pages. Tak sempat check lagi. Balik kang baru tgk. Maybe masalah dengan plugin.

Sorry for the inconvenience!

Zairul

Hello Malaysia here I come!

Esok flight pukul 11 pagi aku akan pulang bercuti ke tanahair tercinta. Sekarang tengah packing dan tak sabar nak gentel budak gedik ini..


Pics by Nazrazahri

Apa maknanya tu? Dengan kualiti berukband Malaysia aku rasa less facebooking, less tweeting, less networking and less blogging. So jumpa lagi fellas tahun depan.

Zairul

A video thank you from Google to Zairul.com

Dapat video thank you dari Google hari ni exclusive untuk Zairul.com. Wow, google adwords dah 10 years! Apapun thanks again google! Korang boleh tengok video nye kat sini;

http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Oh and then, korang tau tak diorang pegi laser beam kan bulan tulis ZAIRUL.COM? gile takde kerja.. hehe

A video thank you from Google
Just ten years ago, a small team added the phrase ‘See your ad here’ alongside our search results. A few minutes later, the first AdWords customer placed an ad for live mail-order lobsters.

Ten years and billions of ads later, we want to mark AdWords’ 10th birthday by thanking you for advertising with us. We hope you enjoy this small token of our appreciation, a personalized video just for you:

Your video: http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Thank you. And we wish you success for the next 10 years!

The Google AdWords team

Macam mana diorang buat video ni ek??