Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :

WordPress Versi 3

WordPress 3.0 dah release yeay!!! Go wordpress.

Anda boleh muat turun wordpress terkini kat http://wordpress.org/download/

Apa yang menarik WordPress baru ni?

WordPress 3.0, the thirteenth major release of WordPress and the culmination of half a year of work by 218 contributors, is now available for download (or upgrade within your dashboard). Major new features in this release include a sexy new default theme called Twenty Ten. Theme developers have new APIs that allow them to easily implement custom backgrounds, headers, shortlinks, menus (no more file editing), post types, and taxonomies. (Twenty Ten theme shows all of that off.) Developers and network admins will appreciate the long-awaited merge of MU and WordPress, creating the new multi-site functionality which makes it possible to run one blog or ten million from the same installation. As a user, you will love the new lighter interface, the contextual help on every screen, the 1,217 bug fixes and feature enhancements, bulk updates so you can upgrade 15 plugins at once with a single click..

Ref : WordPress 3.0 “Thelonious”

Panduan membeli (memilih) gitar.

Guitars

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan adanya tutorial/guide/teknik (?) ringkas ni semoga dapat menolong sedikit sebanyak korang sebelum beli gitar.


Kira budget

walletBukak buku bank, tengok ada berapa baki duit dalam bank, darab dengan 0.1, banyak itu lah budget yang anda harus guna… Walau pun penting sebenarnya untuk tidak over-spending, tapi tak payah la sampai kena kira macam tu.

Untuk permulaan aku cadangkan budget duit sekitar RM75-200. Tak perlu beli gitar mahal mahal dulu. Ada jugak yang berlagak terus sambar fender RM6K, chewah konon nak terus jadi power. Tak payah beli mahal-mahal sampai 4 5 ribu. Sebabnya; A) Mahal sangat, baik makan sedap atau sedekah kat orang susah, B) Mahal TAK semestinya elok. C) Korang akan lebih appreciate beli gitar yang lebih mahal dari first guitar SETELAH dah power main.

Tapi JANGAN terlalu sengkek. Kalau ada 20 inggit je aku nasihatkan sabar aje dulu. Kerja keras sikit lagi, kumpul lagi 55 inggit. Dah cukup duit baru sambung baca tutorial aku ni. Bukan apa, selalunya gitar yang murah ni (atau nama glamer gitar kapok) bahannya sangat murah – kayu getah dan gam gajah. Aku pernah beli gitar harga RM25 masa aku student. Kalau cium dalam hole gitar tu memang bau getah skrap. Cukup 3 bulan, neck melengkung, bridge tersembul. Padan muka aku.

Kesimpulan :Sediakan budget yang cukup.


Jenis Gitar

Ada pelbagai jenis gitar dan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Di sini aku nak bincang 3 jenis gitar yang paling umum iaitu electrical (gitar elektrik), acoustical (gitar akustik atau lebih popular dengan gitar kapok) dan classical (gitar klasik). Baca pro dan cons jenis-jenis gitar ini dan pilih gitar mengikut genre yang sesuai dengan muzik yang anda mahu mainkan.

A) Gitar Elektrik

electric-guitarSeperti nama, gitar yang memerlukan elekrtik untuk berbunyi. (kalau takde letrik pun bunyi jugak, tapi bunyi macam nyamuk la) Kebanyakan genre lagu moden hari ini menggunakan gitar eletrik. Rock, Metak, Punk, Alternative, Blues, R&B misalnya antara genre yang tak sah kalau takde electric guitar.

Kelebihan gitar elektrik:
(i) Senang dimainkan kerana fretboard (fingerboard) yang kecil dan nipis serta lebar string yang lebih halus dari tali untuk gitar elektrik.
(ii) Skop music yang lebih luas kerana boleh ditambah dengan effect seperti distortion, reverb, delay, wah etc.
(iii) Banyak variasi bentuk gitar elektrik. Antara body type yang biasa dilihat seperti stratocaster dan telecaster type (Fender) atau Les Paul dan Fliying-V type (Gibson). Ada jugak gitar yang unik seperti double-neck (twin) guitar, 7-string guitar etc.
(iv) Mudah dari segi maintenance dan repair. Masalah yang selalu dialami oleh gitar elektrik seperti pickup tidak berfungsi, volume knob tak betul misalnya, selalunya kurang masalah body berbanding gitar akustik. Nak tukar electrical parts lebih mudah dan tidak mahal.

Kelemahan gitar elektrik:
(i) Kena ingat kalau nak beli gitar elektrik, kena beli jugak guitar amp. So kena masukkan amp dalam budget (rujuk “Kira Budget”). Bagaimanapun, guitar amp kecil (10W-30W) dalam lingkungan harga RM50-250 biasanya sudah cukup bagus untuk permulaan.
(ii) Guitar elektrik dan guitar amp adalah seperti irama dan lagu – tak dapat dipisahkan. Portable-wise, gitar elektrik bukan lah satu pilihan yang tepat seperti untuk bawak pegi pantai dengan member misalnya. Kena pikir jugak kat mana nak cucuk plug untuk amp.
(iii) Sesetengah gitar elektik terutama yang terlalu murah, mudah lari tune walaupun tak semua. Masalah lari tune adalah syarat wajib yang harus dielakkan semasa main gitar.

B) Gitar Akustik

acoustic-guitarJuga merupakan jenis gitar yang popular. Di Malaysia gitar jenis ini lebih glamer dengan panggilan “gitar kapok” dan selalu dimainkan untuk “rock kapak”. Banyak orang yang tidak faham perbezaan antara akustik dan klasik. Perbezaan gitar akustik dengan gitar klasik antaranya terletak pada jenis tali (string) yang diguna. Tali gitar akustik adalah steel-base string manakala tali gitar classic (termasuk flamenco dan bossa-nova) menggunakan nylon-base string (tali 1-3 walaupun ada menggunakan steel, tapi disalut pada tali base nylon).

Kelebihan gitar akustik:
(i) Boleh dimainkan tanpa amp.
(ii) Boleh dibawa dan dimain di mana-mana (kecuali tempat-tempat tertentu seperti masjid, tanah perkuburan, musium dsbg.)
(iii) Walaupun tak perlu amp, bunyi yang keluar dari gitar akustik cukup kuat untuk main sambli nyanyi ramai ramai semasa berkelah misalnya, sebab gitar akustik pakai steel strings.
(iv) Variasi muzik yang luas dan selalunya gitar akustic “masuk” untuk dimainkan apa apa genre.
(v) Selalunya gitar akustik tidak mudah lari tune kerana lebar string yang lebih besar berbanding gitar eletrik kecuali masalah loose nut atau dimainkan dibawah pengaruh matahari atau pencahayaan yang kuat.

Kelemahan gitar akustik:
(i) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal. (Kalau nak tahan lama la – sebab aku tengok ramai yang reti beli aje gitar tapi tak reti bela)
(ii) Believe it or not, secara purata gitar akustik lebih mahal terutama yang sudah dimasukkan ke kategori vintage seperti Martin Guitars.
(iii) Kebanyakan beginner give-up tengah jalan sebab alasan – susah nak main, tali keras, jari saya kecik, tekan tak kuat..
(iv) Sesetengah gitar mempunyai fretboard dan body yang besar.

(C) Gitar Klasik

classical_guitarKonsep yang hampir sama dengan gitar akustik, tetapi menggunakan string nylon.

Kelebihan gitar klasik:
(i) Sesuai untuk lagu lagu klasik, spanish style flamenco, bossa nova dan fingerstyle-technique.
(ii) Tali nylon walaupun tebal, tetapi lembut dan mudah dimainkan. Justeru, sesuai untuk beginner.
(iii) Bunyi gitar yang lebih lembut dan romantik tapi passionate.

Kelemahan gitar klasik:
(i) Genre muzik yang agak terhad.
(ii) Jarak antara string dan antara fret yang besar, justeru fretboard yang lebih lebar. Gitar ini susah dimainkan oleh mereka yang mempunyai jari yang kecil dan comel.
(iii) Memerlukan penjagaan yang lebih dan kos repair yang agak mahal.
(iv) Kebanyakan gitar klasik yang elok mempunyai harga yang jauh lebih mahal dari akustik dan elektrik. Ada gitar vintage klasik yang mencecah jutaan RM.

Kesimpulan : Pilih gitar yang sesuah mengikut gaya, citarasa dan genre anda. Kalau masih belum pasti, aku nasihatkan cuba gitar akustik. Gitar akustik memang sukar dimain pada permulaan. Tetapi selepas banyakkan latihan, dan setelah biasa dengan gitar akustik, lepas tu 99.9% anda dijamin takde masalah untuk main gitar elektrik. Kalau biasa sangat main gitar lembut sekali kena akustik jari krem. Gunakan gauge yang lebih halus. Biasanya pada kotak set tali gitar akustik tu ada tulis “Heavy”, “Medium”, “Light”, “Extra Light” etc. Pilih tali “Extra Light”. Tali jenis ini lebih senang nak main. Cuma bunyinya tidak sekuat berbanding kalau guna medium atau heavy gauge strings. Pilih juga gitar yang mempunyai body yang lebih kecik seperti OOO- (triple O) type atau OO- (double O) type. Elakkan D-type atau Jumbo type.


Persediaan sebelum beli gitar

Dah cukup budget, dah tahu nak beli gitar jenis apa, sudah tiba masa untuk beli gitar… BELUM LAGI… masih ada persediaan yang perlu buat sebelum beli gitar.

GETTING READY

  1. Banyakkan pengetahuan gitar dulu. At least belajar pegang gitar, petik-petik sikit, belajar kod kod gitar etc. Kalau boleh pinjam gitar member dulu. Lebih baik, beli dulu buku panduan asas gitar. Ambil kelas gitar kalau perlu. Belajar melalui buku atau forum online sahaja tak cukup untuk belajar teknik yang betul.
  2. Try window shopping dulu. Pergi ke kedai gitar dekat tempat anda, “ushar” gitar gitar kat situ. Tengok brand gitar, dan kemasan (finishing) gitar tu, bandingkan dengan harga. Tengok gitar paling mahal, bandingkan dengan gitar yang lain yang lebih murah. Lagi banyak anda survey cara ini, lama kelamaan korang akan dapat feel kenapa gitar itu mahal kenapa gitar ni murah. Kenapa gitar ni walaupun nampak cam mahal tapi murah or vice versa. Cuba try kalau tak caya. Sembang-sembang dengan orang kedai tu, mana-mana lah tahu dapat info yang menarik, kenyit-kenyit sikit nanti manalah tahu kalau nak beli dapat murah (hanya sesuai untuk perempuan menggoda). Tapi useful tips; IGNORE annoying salesman…
  3. Mintak kebenaran cuba main gitar kat situ. Cakap secara jujur dengan tuan kedai, “Saya ni baru nak belajar main gitar, tapi datang sini bukan nak beli terus. Saya tengah pikir pikir try try feel ni gitar apa yang sesuai nak beli. Kalau gitar kat sini boleh memuaskan nafsu serakah saya nanti boleh la saya beli kat sini…” etc.. Keep in mind, kalau anda cakap tak nak beli, tapi orang kedai tu layan jugak maknanya kedai tu okay la. Berbanding kalau cakap tanak beli lagi tapi orang kedai layan cam pundek tu memang niat nak untung aje la kedai tu. Cari kedai lain.
  4. Survey gitar kat tempat tempat lain jugak.
  5. Survey harga gitar di Internet. Bandingkan dengan harga pasaran. Adakah lebih mahal atau lebih murah. Aku tak galakkan beli dari Internet. Memang lebih murah, tapi you never know what you’’ll get. So gunakan sebaik mungkin info yang ada kat internet seperti jenis kayu yang diguna untuk body, saiz fret, jenis pikap dan sebagainya.

TODAY WE BUY ONE!

  1. Ajak member yang biasa dengan gitar. Nanti member anda boleh tolong decide gitar mana yang sesuai. Juga untuk mengelakkan daripada korang kena tipu dengan salesman. Salesman biasalah kalau tanya gitar mana elok mesti tunjuk yang mahal aje..
  2. Cuba dulu gitar yang nak beli tu. Jangan tengok ambik terus bayar. Kalau gitar elektrik, try cucuk ke amp dulu. Pikap nye okey ke tak. Mintak orang kedai tunekan gitarnye, try petik tengok fretnye ade bunyi lari ke tak.
  3. Tanya warranty kalau ada. Warranty penting kalau kalau ada masalah dengan gitar tu nanti. Gitar yang ada brand seperti Fender, Gibson, Ibanez, Martin, Yamaha etc MESTI ada warranty card. Check dulu dengan kedai. Tengok jugak brand betul ke tak. Ada jugak gitar yang tengok dari jauh macam logo Fender, tapi kalau dah dekat dia tulis Tender. Gitar cilok memang takde jaminan la.
  4. Beli juga aksesori gitar seperti guitar case (soft case or hard shell case), guitar strap dan guitar strings set spare (Tali 1 hingga 6). Jika perlu boleh beli pic, guitar strap, guitar tuner etc. Tapi tak perlu berlebih lebih. Kalau rasa perlu nanti boleh beli lagi.

So sedikit sebanyak aku dah senaraikan list yang korang perlu timbang before beli gitar. Tak rugi tanya pendapat orang lain. Banyak lagi resource lain kat internet yang cerita tips dan panduan untuk beli gitar untuk beginner mahupun advanced guitarist.

Apa tunggu lagi? Selamat berjaya dan semoga berjumpa dengan gitar idaman anda..

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only just a little knowledge and some experience in guitar tabbing. I always find and learn new things from browsing other people’s tab . So if you find something here or in my other articles and tabs that you think is not right, please kindly leave me a message.

There is no specific step-by-step way to find a chord because a written song itself is subjective. A chord is basically a combination of notes and if you play the right combination at the right time, it does sound right.. that’s pretty obvious. But how to find the right combination? In this post, I want to show you my way of searching a chord. But please understand that this might not be the smartest way, though I hope this will give you some hints that you might need.

chordsLike I said before, a chord is basically a combination of two notes and more. For example, a basic major chord “C” is a combination of note C, note E and note G. If you play those 3 notes at the same time you got a C chord. Or if you combine note A, note D and note E, then it will be A chord. So to find what kind of chord it is, we have to do it in reverse. Find the proper notes first and then you will get the chords.

Some people I know start by finding the bass chord first. e.g if the bass is E, usually the chord is E. Bass A with a chord A etc. Try and play the same chord of bass and see if the chord is right. This might not work for a certain song. That’s why there is a chord C/G (read: C on G), a C chord but with a G bass not. or D/F#, a D chord with an F# bass. It will be easier if you know a lot of chords and are familiar with the chord progression.

I don’t know why but it’s not really hard to search chords for malay songs especially the “rock kapak” ones. They always go from C to Am to F and G and loop again. Sometimes they start on D to Bb to G to A and loop again. A “tangkap lentok” song might start with a minor chord so there’s Am and then Dm and E and loop again. If you play a lot of “rock kapak” songs then you’ll know what I mean. As a start, try to find chords from the band in the 90s such as Wings, Ukays, Slam etc to name a few. Then compare your version to other tablatures that is already written.

If you want to know more on how chords work, you might find this site useful;

URL : HarmonyCentral

There are some people however, who are sound blind. I remember once I tried to teach my friends how to play guitar, but after one month I gave up. Why? Because sound-wise, he didn’t have the ability to know the differences between two diffferent notes. For him, it sounded the same. Say if I play two different notes like a F and B for example, I’m pretty sure at least you’ll say something like, “I think this note sound a little lower than the other one”. But this guy, he said to me, “I just hear the same tone”… So if you hear something and you notice which note is lower or higher then you’ll be fine.

Like almost everything else, it takes times and effort to search for chords or write a tab. A common advice – Practice more and do a lot of trial-and-errors 🙂

15 ciri-ciri blog yang menyampah

Inspiration : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying! @ Justkhai.com

1. Blog is not Windows Media Player. Tayah la letak lagu2. Pening kepala. Kalau nak dengar lagu aku boleh bukak lagu kat PC. Kalau nk letak jugak sila disable kan AutoPlay! Bila bukak page lain dlm blog ko nanti keluar lagi. Penat aku nk tekan button stop.

2. Font yang super kenit. Buat pengetahuan anda, mata manusia takde digital zoom ya!

3. Super long post @ frontpage. Pendek2 kan la. Letak tag <!–more–> kalau pakai WP misalnya. Or better, use excerpt.

4. Letak perenggan sekali sekala. Basic BM beb!

5. Letak pic yg sesuai dengan post anda. Tapi jangan berlebih2! Size pic pun penting. Jangan besar gedabak nak load pun makan masa. Dan, satu lagi jangan curi gambar. Mintak dekat tuan dia kalau nak pakai.Or at least, LEAVE CREDIT to the owner. Bukan susah nak cakap terima kasih.

6. Rainbow font color. Kami bukan kanak2.

7. Sidebar anda berjela-jela! Minima kan sidebar anda. Guna 3 column layout kalau perlu (2 column for sidebar). Nanti sidebar panjang gila, post seciput. Kan hodoh blog anda tu.

8. Blog is not YM! Too many smileys are annoying.

Blogs

9. Blog is not a Yellow pages. Jangan letak ads banyak sangat. Orang tamak selalu rugi.

10. Utamakan isi kandungan post. Buat research dulu kalau perlu.

11. Blog is not SMS. Aku pun kadang2 pendekkan jugak. Macam [yang] = [yg], [nak] = nk. Tapi klu dah semua nya pendek, dgn tulisan besar kecik tu memamng menyampah la jugak. Cth : “hI,sY BrU dTg cNI nK Knl aWk tLg bLs mSg sY kAy by EmL!….” Jangan rosakkan blog anda.

12. Copy and Paste. <– Orang zaman batu pun tulis sendiri.

13. Blog yang hanya boleh dibukak pakai IE. Tolong la beb. Orang buta IT je yang pakai IE. Alternative browser dah bersepah dah. Ada Firefox, Opera, Safari, Chrome etc.. Check design blog anda menggunakan browser yang lain.

14. Heavy JavaScript. Tayah letak function pelik2. Buat berat je. Percaya la.

15. Update sekali setahun <– Tapi yg ini pun aku kekadang malas jugak update blog. huhu.

Peace

No warAfter the devastation in Iraq where more than a million Iraqi citizens have been killed, millions displaced as refugees in neighbouring countries, and the barbarity committed in Abu Ghraib and Guantanamo Bay, one would have thought that war as an option to resolve international disputes would be rejected except as a last resort or in self-defence.

But war drums are beating loudly again and young men and women are being trained to wage another murderous war, this time against another hapless country, Iran. The alleged crime, for which the world’s citizens are called in to support, is that Iran is producing nuclear weapons.

They lied regarding the WMD in Iraq.

Now, despite statements by the IAEA that there is no evidence of Iran embarking on any nuclear weapons programme, the war mongering nations are once again claiming otherwise and demanding this to be an excuse for war. Clearly they are lying again. Once again they want an excuse for going against another oil rich country which is also a Muslim country.

Israel has now called for the dismissal of El Baradei for reporting the truth about the current state of affairs in Iran. Britain’s Prime Minister has however issued a statement that Britain would support and lead in the war against Iran. President Bush and Vice-President Cheney are equally, if not more belligerent in calling for a war against Iran.

War is mass murder.
Continue reading “Peace”

What for?

Baca Utusan Online harini, tgk kat forum, ada sorang reader (PENJELAJAH KAMPUNG) yg anto forum, tajuknya : Apa manfaat ekspedisi berkos besar kepada negara? .. antara petikannya;

..kenapakah tidak ekspedisi-ekspedisi sedemikian yang memakan belanja berpuluh juta ringgit diperluaskan matlamatnya bukan setakat mengharumkan nama negara tetapi lebih bermanfaatkan seluruh rakyat Malaysia..

Aku setuju… bukan kata nk kata great ppl mcm Dato’ Mansor ke, etc. yg naik Everest tu ke tak cukup power, tapi mcm, instead of just nk cari nama, why not buat something yg useful pulak… misalnya cam dulu ada projek baling Proton kat kutub la… apa hasilnya? Baling telur pun proton kemek jugak (sorry aa member2 aku yg kerja Proton…)

Politician pun sama, aku pun kekadang menyampah asyik bagi idea yg mengarut2 je… (don’t want to talk politics in my blog… big mistake)

Kalau start esok, kita buat satu benda yg boleh menyenangkan org lain.. tayah benda besar2.. tayah belanja juta.. buat2 menda2 kecik2 free pun xpe.. Cth: Nak belok kiri bagi signal dulu.. takde la org belakang terkejut nanti tekan brek kuat haus brek dia sebulan dan kena tukar brek disc baru.. benda2 gini.. amcam? ada berani sahut cabaran aku? Sehari satu pun dah cukup.. percayalah ckp aku kalau semua org Msia buat camni, bahagia kite satu Msia…

Saladin – Malaysian 3D Animation

Dalam Utusan Online hari ini, keluar kat muka depan, “Saladin filem animasi Malaysia menang hadiah peringkat dunia“.. woo.. big news.. kalau tak salah aku Tokyo Anime Award ni big name jugak la. Tak tahu lak Malaysia pun ada hantar/dapat nomination.. From news tu kata developer animation tu adalah Multimedia Development Corporation (MDeC), tapi kalau bukak website die takde lak cerita apa-apa pasal animation ni.. Adala cerita sikit pasal MDec kat MSC punya website.. or kat WIKI pun ade..

Seperti tajuk, die cerita pasal Saladin or Salah al-Din, or Salahuddin Al-Ayyubi, komander perang kurdish pada abad ke-12.. Kalau nk tahu siapa Saladin dalam history boleh refer kat Wiki.. Dekat YouTube ada tunjuk sedikit The Making of + Trailer anime entitled Saladin ni.. Tapi tak sure pulak yg ni die buat full movie ke, atau short anime.. Saladin, The Official Website kat sini

Anyway, bangga gak la sebab ada jugak Malaysian Corp yg sanggup lagi buat anime, after apa yg berlaku kat Karisma Productions yg buat Usop Suntorian.. dah la nak deal dengan pirate movies yg mcm dah tak boleh control dah kat Msia.. Walau maybe la tak secanggih Cars, tapi boleh la.. sikit-sikit dulu.. Hidup Animalaya!

What happened to Linda Onn?

Ada budak forward aku katanya keluhan from Linda Onn (kalau ada bukti hoax aku akan delete post ni). And kalau betulla ikut apa yg dia ckp tu, aku hanya boleh terbayang satu je in the future : Negara Malaysia akan hidup under “Kuku Besi”.. Kenapa? Baca dulu email bwh ni;

* Penghujung Januari 2007 – Linda diberitahu oleh Rostam (Pengurus Program Era) tentang pemilihan Linda untuk ke Los Angeles.

* Setelah disahkan melalui perbualan telefon bersama Nini (Star Movies),Linda kemudian berhubung dengan Shamel (pegawai Star Movies) untuk perkara-perkara yang lebih lanjut.

– Linda diberitahu yang mereka (Star Movies) akan mencari pakaian jenama antarabangsa untuk Linda bagi acara besar ini.

– Surat permohonan pinjaman/tajaan baju daripada BCBG diberikan kepada Linda (bertarikh 9 Februari 2007 seperti dilampirkan).

– Demi untuk memenuhi kehendak STAR MOVIES,Linda pergi ke Butik BCBG (KLCC) dan mencuba pakaian mereka. Setelah dipilih pakaian yang sesuai dengan imej Linda, Linda diberitahu oleh pembantu pelanggan BCBG bahawa pakaian itu model lama dan tidak dicadangkan untuk ditaja. Hanya pakaian model baru yang boleh ditaja. namun pakaian model baru tidak sesuai dengan imej Linda dan Linda mengambil keputusan menggunakan khidmat Jovian (yang mana Linda mengupahnya untuk pakaian Linda bagi acara Anugerah Bintang Popular)

– Setelah diberitahu kepada Shamel,dia setuju dan meminta lakaran pakaian tersebut ditunjukkan terlebih dahulu kepada pihaknya. Peluang ini digunakan Linda untuk mereka fesyen pakaian yang sesuai dengan imej Linda dan menampilkan ciri Melayu dan ketimuran.

– Setelah siap lakaran dan dalam pada masa yang sama pakaian tersebut dalam proses disiapkan, dengan bangganya Linda memberitahu bahawa pakaian Linda adalah gabungan kebaya (yang menampakkan ciri-ciri wanita timur) dan gaun labuh (sedikit sentuhan barat) .

– Kira-kira 2 minggu sebelum tarikh dijangka berlepas ke LA (22hb Feb), Linda diberi surat sokongan oleh pihak STAR Movies untuk permohonan VISA US. 16 Februari 2007, Linda menghadiri temuduga permohonan VISA bersama kakak (Intan) dan ianya diluluskan. Pihak kedutaan meminta kami kembali untuk mendapatkan VISA pada 21 Februari 2007. Pihak STAR Movies maklum akan proses permohonan dan kelulusan visa ini.

Kronologi peristiwa (‘kehilangan’ Linda)

20 Feb 07

– Sidang akhbar bersama media, mengenai pengumuman Linda dan Dominic ke Los Angeles untuk acara ‘Live From The Red Carpet-79th Academy Awards’ anjuran Star Movies di Star Hill,KL. Nini dan Shamel bersama beberapa staf Star Movies yang lain turut hadir.

– ‘Sketch’ atau lakaran baju yang dilukis oleh Jovian ditunjukkan kepada Shamel dan Shamel kemudiannya menunjukkan kepada Nini sebelum sidang akhbar bermula. Menurut Shamel,Nini setuju dengan lakaran yang diberi dan Shamel juga turut memuji lakaran pakaian tersebut.

– Di sidang akhbar yang sama,nama Jovian sebagai pereka Indonesia untuk baju Linda dinyatakan dihadapan Nini dan berbelas wartawan yang lain.

– Keadaan masih berjalan lancar.

21 Feb 07

– Berita mengenai sidang akhbar disiarkan di kebanyakan akhbar di Malaysia

22 Feb 07 (waktu Malaysia)

– Semuanya dalam keadaan baik seperti yang dirancang. Linda dan Intan bertolak ke Los Angeles dari KLIA jam 3 petang.

– Kapal terbang transit di Taipei.

– Keadaan masih baik. Tiada sebarang panggilan atau sms diterima daripada sesiapa.

22 Feb 2007 (waktu LA)

– Tiba di LAX Airport, Los Angeles lebih kurang jam 7 malam (11 pagi waktu Malaysia- 23 Feb)

– Sejurus tiba, Linda menerima sms daripada Pengurus Besar Stesyen Radio ERA (En. Rostam) meminta Linda menghubungi beliau dengan segera.

– Setelah dihubungi, beliau menyatakan Pihak Pengurusan Tertinggi ASTRO (majikan Linda) menerima panggilan telefon daripada seseorang yang berpengaruh di Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang ‘melarang’ Linda mengenakan pakaian pereka fesyen Indonesia (Jovian) untuk acara ‘red carpet’ di Academy Awards nanti dengan alasan mempertikaikan mengapa Linda menggunakan khidmat pereka fesyen luar dan bukan pereka fesyen tempatan.

– Rayuan Linda tidak diterima oleh Rostam.

– Setelah itu,perbualan demi perbualan telefon berlangsung antara Linda dan Pengurus Rangkaian AMP (Cik Kudsia Kahar) yang mana Linda merayu untuk terus mengenakan pakaian yang telah sedia ada dibawa.

– Menurut Kudsia,pakaian gantian akan diterbangkan ke LA.

– Rayuan Linda tidak diterima oleh Kudsia.

23 Feb 07

– Keluar bersama Dominic,Cheng (PA Star Movies) untuk berjumpa Debra (produser) di Kodak Theatre untuk mempelajari kedudukan kamera,hos dan sebagainya.

– Perbincangan Linda,Dominic dan Debra berjalan dengan lancar

– Rayuan demi rayuan terus dibuat oleh Linda kepada Kudsia. Kudsia cuba membantu menenangkan fikiran Linda yang terganggu mengenai perkara ini .

– Perbualan telefon yang sangat panjang tetapi tetap diakhiri dengan keputusan yang sama.

– Linda meminta Kudsia memberi bukti ‘larangan’dalam bentuk bersurat (hitam-putih) dimana Pihak Pengurusan Tertinggi ASTRO menerima arahan daripada seseorang di Jabatan Perdana Menteri tetapi menurut Kudsia,tiada surat menyurat antara mereka. Katanya, surat rasmi tidak diperlukan oleh kerana panggilan tersebut dibuat pada waktu malam, kira-kira 10.30 malam pada hari Khamis (22 Feb) (waktu Malaysia) kepada Pihak Pengurusan Tertinggi Astro iaitu Mr Ralph Marshall. Menurut Kudsia lagi , panggilan yang dibuat oleh seseorang daripada JPM sudah cukup kuat untuk sesuatu arahan. Andaikata pakaian tersebut disarung juga,pelbagai masalah akan timbul. Antaranya lesen stesyen TV akan ditarik,kontrak sebuah siaran TV tidak akan disambung dan kerjaya serta kontrak Linda di stesyen TV dan radio bakal tergugat.

– Linda bertanya kepada Kudsia – Benarkah termaktub dalam mana-mana undang-undang yang menyatakan orang Malaysia tidak boleh mengenakan pakaian pereka luar negara? Jawab Kudsia – Beliau bersetuju yang sepanjang pengetahuannya,tiada undang-undang sedemikian.

– Puas Linda memujuk Kudsia agar beliau dapat berbual dan memujuk pihak atasan supaya Linda boleh mengenakan pakaian yang selesa dan sesuai dengan Linda tetapi beliau mengatakan ini adalah arahan pihak atasan,bukan dari beliau.

– Menurut Kudsia,beliau berkali-kali merayu bagi pihak Linda kepada pihak atasan dan terus memujuk Linda supaya menerima keadaan.

– Perbualan yang sangat panjang bersama Kudsia dan rayuan serta pujukan membuat Linda tersentuh untuk mempertimbangkan semula walaupun dalam keadaan yang amat berat.

– Menurut Kudsia,pakaian Linda akan diterbangkan bersama dengan salah seorang pereka terkemuka di Malaysia

– Rayuan dibuat kerana Linda kurang selesa dengan pertukaran pada saat-saat akhir (last minute). Tambahan lagi pakaian tersebut dikatakan dibuat dalam keadaan ‘kecemasan’

– Linda terus menanti pakaian yang akan tiba dan mengharap kesesuaian pakaian tersebut.

24 Feb 07

– Seperti yang diaturkan oleh Cheng,perjumpaan untuk ‘rehearsal’ bersama Debra akan diadakan pada jam 5.30 petang tetapi Cheng telah datang ke bilik Linda lebih kurang jam 3.30 petang untuk membawa Intan (kakak merangkap pembantu peribadi) pergi mencari bodysuit. Menurut Cheng ini adalah atas arahan pihak Star Movies.

– Intan enggan menemani Cheng kerana tidak mahu meninggalkan Linda seorang di dalam bilik. Walaubagaimanapun,Linda telah memberitahu Cheng saiz yang sesuai untuk Linda.

– Akhirnya,kami tidak pasti kenapa Cheng tidak keluar membeli apa yang telah diarahkan oleh pihak Star Movies kepadanya

– Cheng tidak keluar dari bilik kami dan berkali-kali mengatakan dia tumpang duduk di bilik kami kerana biliknya sedang dikemas (housekeeping)

– Lebih kurang 5 petang,kami pergi ke pejabat Debra untuk menjalani latihan (rehearsal)

– Linda mendapat berita daripada Cheng bahawa Nini (Star Movies) akan tiba bersama pakaian rekaan Radzwan Razwill. Tidak dinafikan,pereka tersebut adalah pereka yang terkenal dan Linda bersetuju rekaan-rekaan beliau amat menarik.

25 Feb 07

– Seperti yang diaturkan,pada jam 10.30 pagi,jurumekap dan jurudandan rambut akan datang ke bilik Linda untuk memulakan persiapan bagi acara Academy Awards dan kami harus bergegas ke Kodak Theatre pada jam 12.30 tengahari

– Tiada apa-apa berita mengenai pakaian Linda .

– Pada jam 6 pagi,Cheng datang ke bilik kami dan memohon supaya Linda mengadakan latihan bersama Nini yang baru tiba dari Malaysia dan kemudiannya menjalani latihan bersama Dominic pula.

– Intan agak terkejut kerana tiada apa-apa rancangan yang diaturkan sebelum ini mengenai perkara ini dan tidak mahu mengganggu masa rehat Linda.

– Cheng memohon Intan menelefon Nini terus dan kemudian pulang ke biliknya.

– Perbualan antara Intan dan Nini menyentuh mengenai pakaian. Intan terus merayu dan memohon berkali-kali kepada Nini supaya mempertimbangkan semula permintaan kami memandangkan masa yang diberi sudah sangat suntuk . Walaubagaimanapun,Intan memohon Nini datang ke bilik untuk melihat pakaian yang sedia ada dibawa oleh Linda.

– Setelah melihat,Nini memberi pujian pada pakaian tersebut namun tetap dengan pendiriannya.

– Perbualan Intan dan Nini diakhiri dengan permohonan Nini untuk mengadakan sesi latihan pada jam 9 pagi dan akan menyentuh semula mengenai pakaian hanya selepas latihan. Kata Nini,”We’ll talk about the dress later”

– Selepas latihan dijalankan bersama Dominic,lebih kurang 11 pagi,jurumekap dan pendandan rambut sudah pun berada di bilik.

– Keadaan berjalan lancar. Nini tidak langsung menyentuh soal pakaian bersama Linda.

– Dalam keadaan persediaan,Nini muncul bersama pakaian yang dibawanya lebih kurang jam 11.30 pagi.

– Keadaan menjadi sedikit tegang dan tertekan kerana kami menyangka soal pakaian bukan lagi menjadi isu.

Pic source : mstar
Kebaya Radzuan– Akhirnya Linda menyarungkan pakaian tersebut dan ternyata tidak selesa disebabkan ;

1) Korset yang tidak sesuai dan tidak selesa dengan bahagian atas tubuh Linda. (Ini kerana tiada proses ‘fitting’/ukuran badan yang dilakukan bersama Radzuan). Lalu kata Nini,gunakan saja pakaian dalam Linda yang ada dibawa untuk menyesuaikan korset tersebut agar padan di badan. Linda rasa kurang selesa. Ini kerana, agak kurang manis dan tidak sesuai apabila mengenakan kebaya berkorset tetapi ‘tali’ pakaian dalam dapat dilihat jelas. Ini sedikit sebanyak boleh mengganggu konsentrasi persembahan Linda.Tiada pakaian tambahan yang Linda bawa kerana tidak sangka terjadi hal sebegini di saat akhir.

2) Kain lace baju kebaya itu berwarna coklat cair (skin color) yang mana jelas seolah-olah menampakkan sebahagian besar warna kulit Linda. Ini juga turut membuatkan Linda kurang selesa. Linda tidak mempunyai masalah mengenakan baju lace jika ia berwarna lain dan bukan seperti ‘skin color’. Jika ia berwarna,mungkin boleh dipertimbangkan lagi.

* Dalam keadaan yang terlalu suntuk,Linda seolah-olah tidak diberi peluang untuk membuat pilihan. Linda tidak menyalahkan pereka fesyen tersebut kerana kami tidak pernah bertemu untuk sesi ukuran badan dan pilihan pakaian,apatah lagi menanyakan tentang keselesaan Linda.

* Linda cuba terus bersikap terbuka dan berkompromi. Andaikata Nini membawa beberapa pasang pakaian gantian (2 , 3 atau 4) dari Malaysia di saat-saat akhir begini,pastinya Linda ada beberapa pilihan, tapi hanya satu sahaja baju gantian yang dibawa dan itu sahaja baju yang boleh keluar di TV? (Pada awalnya,Linda sangka mereka akan terbangkan beberapa pasang baju gantian supaya Linda boleh membuat pilihan)

* Intan dan Linda merayu buat kesekian kalinya agar Nini mempertimbangkan semula permintaan kami untuk mengenakan baju Jovian di saat-saat akhir,namun Nini tetap berkeras.

* Nini berkata,”You are not doing a fashion show,you are just the host”. (Anda bukan membuat persembahan pakaian,anda hanya sebagai pengacara). Begitu jugalah di benak fikiran Linda. Linda bukan seorang model pakaian tetapi hanya pengacara. Mengapa semua orang begitu terdesak mengenai pakaian Linda ?

* Menurut Nini,pakaian rekaan Radzwan Razwil ini telah diperlihatkan kepada pihak pengurusan tertinggi (antaranya Rohana-CEO Astro,Kudsia Kahar dan Ralph Marshall) yang berada di Malaysia dan hanya pakaian ini sajalah yang boleh ditayangkan di acara siaran langsung itu. Pakaian lain tidak dibenarkan untuk ditayangkan. Apatah lagi baju Jovian.

* Linda bertanya kepada Nini apakah perkara yang paling buruk akan terjadi jika Linda terus memakai pakaian Linda. Jawab Nini,” Linda,If you don’t wear this dress,you’re not going on TV”. (Linda,jika anda tidak pakai baju ini,anda tidak akan keudara di TV)

* Apabila Linda berkata yang Linda sungguh tidak selesa dan tidak boleh mengenakan pakaian itu,Nini berkata dengan nada tegas,”…then you are not going to be on tv- pack your things”. Lantas Nini terus keluar dari bilik hotel Linda.

* Linda tersentap dan sangat sebak mendengar ungkapan yang sungguh keras daripada beliau. Dengan harga diri dan maruah yang sangat tinggi,Linda dan Intan mengemas barang. Ternyata pujukan dan rayuan kami tidak diendahkan. Linda anggap ini satu penghinaan kepada profesionalisme Linda dan pengalaman yang Linda miliki sepanjang karier. Sungguh tidak disangka.Hanya disebabkan sepasang baju,penat lelah Linda ke LA, tidak tidur malam Linda untuk acara ini,ulangkaji yang berulang kali,berjauhan dengan keluarga di Malaysia dan segala pengorbanan, semuanya rasa seperti tidak berbaloi.

* Di waktu itu Linda rasa seperti diugut dan dipaksa. Ini adalah kali pertama dalam hidup Linda sepanjang menjadi pengacara TV hampir 10 tahun ,’diugut’ sebegini. Mengapa perlu ada nada ugutan dan nada paksaan ? Sedangkan ini tubuh Linda dan Linda berhak menentukan apa yang disarungkan di tubuh sendiri atau sekurang-kurangnya ada perbincangan terlebih dahulu dan unsur tolak-ansur. Inikah profesionalisme?

* Demi untuk mempertahankan prinsip, maruah dan harga diri selepas diperlakukan begitu,Linda tidak ada pilihan dan menerima hakikat walaupun, pada masa yang sama memikirkan keghairahan untuk mengacara di acara yang sangat berprestij itu. Bukan kemahuan Linda,apakan daya sudah tidak dibenarkan.

* Sewaktu mengemas barang, beberapa minit selepas itu, Nini kembali untuk mengambil semula pakaian tersebut dan memberitahu Intan,”…Kalau wartawan tanya saya, saya akan cakap Linda sakit teruk ya? “.

* Intan lantas menjawab – “Just tell the truth” (Ceritakan sahaja perkara yang sebenar)

* Selepas kami mengemas, kami singgah ke bilik Cheng untuk mengambil salinan gambar kenangan dari kameranya tetapi dia tidak ada di situ. Selepas itu,kami ke bilik Dominic untuk mencari Cheng. Cheng tiada. Yang ada hanya Dominic,Nini dan 2 orang jurumekap

* Di sana, Nini dan Dominic pula merayu Linda untuk keudara tetapi masih lagi perlu mengenakan pakaian yang sama. Maka, Linda masih tiada pilihan.

* Di lobi hotel,Nini berjumpa kami (Linda dan Intan) dan meminta kami mengembalikan pas masuk ke ‘red carpet’ Academy Awards.

* Linda dan Intan terus berlalu keluar dari hotel

SPEKULASI

– Pihak Linda tahu, di tanahair pelbagai spekulasi dan andaian negatif mengenai ‘kehilangan’ Linda dibuat dan perkara ini melibatkan reputasi dan nama baik Linda di dalam kerjaya mahupun masa hadapan.

– Diharap segala spekulasi dan tuduhan ramai yang mengatakan ….

– Linda tarik diri kerana takut dengan acara besar.

– Linda tarik diri kerana gementar menemu bual bintang Hollywood

– Linda tarik diri kerana tidak pandai berbahasa Inggeris

– Linda tarik diri kerana terlalu penat membeli belah di LA

– Linda tarik diri hanya kerana baju dan tidak profesional.

– Linda tarik diri kerana ada masalah dengan produksi,,,

– dan pelbagai lagi….

…..sudah maklum dan jelas dengan penerangan Linda .

JOVIAN

– Jovian adalah pereka fesyen muda yang dilahirkan di Indonesia tetapi sudah menetap di Malaysia sejak kecil.

– Menggunakan nama sebagai pereka fesyen Indonesia atas sebab-sebab komersial

– Beliau baru menamatkan pengajian di salah satu institut di Malaysia.

– Bapanya adalah orang Malaysia.

– Pernah berkhidmat untuk ramai artis lain di acara2 besar (Anugerah dsb) .

– Pakaian yang dibuat untuk Linda adalah idea Linda dan Intan (kakak) . Jovian merealisasikan idea kami dalam bentuk pakaian siap.

– Untuk menyiapkan pakaian bagi acara ini,Linda,Intan dan Jovian mengambil masa yang lama iaitu berminggu-minggu dan hampir setiap hari kami berbincang. Hinggakan Jovian pulang selewat jam 4 pagi untuk membantu Linda dan Intan menghasilkan pakaian yang kami inginkan semata-mata untuk acara berprestij Star Movies ini.

PERSOALANNYA

– Mengapa tiada yang melarang pada peringkat awal tentang perkara ini sebelum Linda berangkat ke LA? Mengapa bila Linda di LA baru terdengar ‘larangan’ ini? Sedangkan pengesahan Linda untuk bertugas di sana telah dibuat lebih awal. Malah sidang akhbar telah berlangsung dua hari sebelum tarikh Linda berlepas ke LA dan dalam majlis tersebut telah dinyatakan dengan jelas pakaian yang akan linda kenakan sewaktu bertugas di ‘red carpet’. Kenapa persediaan awal mengenai apa yang boleh dipakai dan tidak boleh dipakai tidak diberitahu awal-awal ?

– Mengapa bila ditanya dari pihak majikan Linda mengenai perkara ini,mereka tidak berjaya mengemukakan surat rasmi untuk arahan ‘larangan’ dan membiarkan Linda tertanya-tanya adakah ini benar kerana tiada sebarang pengesahan bertulis.

– Mengapa pada peringkat awal,pihak Star Movies mencadangkan Linda menggunakan pakaian jenama antarabangsa (contoh: BCBG,Versace dsb) untuk acara ini (sila rujuk lampiran) dan sekarang pakaian pereka fesyen Indonesia menjadi persoalan ?

– Mungkin Linda kurang pengetahuan tentang hal ini, tetapi benarkah warganegara Malaysia tidak boleh mengenakan pakaian pereka fesyen luar negara apabila menjalankan tugas di luar negara? Ataupun perkara ini hanya direka atas alasan tertentu?

– Andai Linda salah,harap maafkan dengan persoalan ini- Wujudkah undang-undang sebegini sebelum ini? Seandainya ia bukanlah undang-undang tetapi ingin dijadikan terma dan syarat dalam tugasan ini, haruslah ianya dinyatakan dengan jelas dan lebih awal serta juga dinyatakan dalam kontrak.

– Mengapa pakaian pengacara Malaysia yang pergi ke acara yang sama tahun lepas yang menggunakan pakaian jenama antarabangsa tidak dipertikaikan,tiada larangan dan tiada isu mengenainya ? Malah kali ini, Linda cuba menampilkan ciri-ciri kemelayuan dan ketimuran.

– Mengapa begitu keras amarannya hanya kerana sepasang baju? “Hanya baju itu yang boleh keluar TV. Baju lain tidak boleh?” Mengapa tugas Linda untuk mengacara diperkotak-katikkan hanya kerana Linda tidak dapat memakai pakaian tersebut? Mengapa semua pihak begitu terdesak hanya kerana sepasang baju atau cuba memastikan hanya baju itu yang dipakai oleh Linda di Red Carpet?

* Di manakah hak dan keperibadian seseorang dalam mempertahankan apa yang disarung pada badan sendiri ?

* Sila rujuk lampiran keratan akhbar:-

KERATAN 1

Akhbar Harian Metro, Khamis, 1 Mac 2007, sisipan tengah – RAP, m/s R7,

“Radzwan Nafi Baju Linda Seksi” oleh Rudy Imran. Memetik beberapa perenggan dari artikel itu,

“Sebelum itu timbul kontroversi apabila Jabatan Perdana Menteri (JPM) menegur Linda yang bercadang menggayakan baju ciptaan pereka Indonesia, Jovian Mandagie di majlis itu. JPM mengarahkan pereka tempatan, Radzwan Razwill menghasilkan busana menggantikan pakaian rekaan Jovian.”

“Saya tahu Linda tidak suka bergaya seksi, malah seawal menerima arahan JPM, itu juga yang dikatakan kepada saya supaya baju yang dihasilkan tidak boleh seksi,” katanya (Radzwan Razwill)

KERATAN 2

Akhbar Harian Metro, Jumaat, 2 Mac 2007, sisipan tengah – RAP, m/s R3 oleh Hartati Hassan Basri, “JPM Nafi Arah Pereka Fesyen”. Memetik beberapa perenggan dari artikel itu;

“Jurucakap Pejabat Perdana Menteri berkata, pihaknya tidak tahu menahu mengenai perkara itu dan menafikan ada mengeluarkan arahan kepada Radzwan.”

“Apa yang jelas, Jabatan Perdana Menteri tidak ada kaitan dengan perkara ini,” katanya (jurucakap Jabatan PM) ketika menghubungi Harian Metro, semalam.

KERATAN 3

Akhbar Harian Metro, bertarikh 2 MAC 2007, Jumaat, m/s 14 (halaman nasional@setempat), artikel “Salah faham tempahan baju”.Memetik bebarapa perenggan dari artikel itu;

“Saya sendiri menempah baju terbabit dan tidak timbul isu, Radzuan menerima arahan daripada pihak lain,” katanya. (Naib Presiden Bersekutu Serantau Asia, STAR Movies, Nini Yusof.

“Namun, apa yang pasti STAR Movies sendiri yang memilih Radzuan Razwill menghasilkan baju khas terbabit,” kata Nini Yusof

– Andai benar Nini menjelaskan kepada pihak HM ketika dihubungi yang ‘pihaknya sudah menempah sehelai baju khas untuk digunakan pengacara bertugas bagi mengacarakan majlis berprestij itu’ daripada Razwan sebelum ini. Mengapa Linda telah berangkat dan tiba di LA baru baju khas itu ingin diterbangkan dari Malaysia? Dan mengapa tidak diberitahu awal-awal oleh pihaknya kepada Linda? Mengapa ketika di sidang akhbar tidak dibantah pernyataan Linda kepada wartawan yang hadir mengenai baju rekaan Jovian ? Malah di peringkat yang lebih awal, menawarkan pakaian berjenama antarabangsa. (sila rujuk Lampiran)

* Terkini, berita yang terakhir sekali dikhabarkan oleh keluarga di tanah air sejurus sebelum Linda menamatkan penulisan ini dan bersiap untuk berangkat pulang pada hari Ahad, 3pm waktu Malaysia), terdapat beberapa berita di akhbar-akhbar tempatan bertarikh Ahad, 4 Mac 2007, yang turut bercanggah dengan pernyataan dan bukti sebelumnya. Di mana secara ringkasnya (seperti yang dikhabarkan oleh keluarga), sidang media khas telah dilangsungkan yang dihadiri oleh Radzwan dan Nini Yusof, di mana intipati terpenting adalah tentang arahan membuat baju datang terus daripada Nini, dan Radzwan tidak menerima sebarang arahan daripada pihak atasan (JPM).

* Bukankah pernyataan di dalam ketiga-tiga artikel tersebut dan berita terkini bercanggah antara satu sama lain? Bagaimana perkara ini boleh berlaku ? Adakah sebarang penjelasan tentang percanggahan ini?

AKHIR KATA

– Hanya Allah s.w.t sahaja yang mengetahui keadaan yang sebenar. Linda berdiri atas nama maruah dan harga diri yang Linda pertahankan.

– Apa yang disarungkan di tubuh Linda tidak seharusnya menjadi perkara paksaan atau ugutan, tetapi ia sepatutnya menjadi suatu perbincangan dan tolak ansur yang profesional.

– Ini bukan perkara mainan, kerana ia melibatkan prinsip, maruah, harga diri malah reputasi serta nama baik Linda di dalam bidang ini. Rancangan TV sehebat dan sebesar dunia sekalipun tidak akan dapat membeli maruah dan harga diri seseorang.

– 10 tahun Linda bergiat dalam bidang ini dan ini adalah kali pertama Linda mendapat peluang sebegini yang dianggap mungkin sekali sepanjang hayat,untuk Linda menarik diri tanpa sebab yang mendesak dan terpaksa adalah suatu perkara yang terlalu bodoh. Ini kerana Linda lihat peluang ini adalah sebagai platform untuk terus maju dan melonjakkan lagi nama dalam bidang ini.

– Bukan niat menghampakan peminat,bukan merajuk atau tidak professional. Apakan daya,sudah tidak dizinkan untuk keudara di TV. Linda adalah mangsa keadaan. Ini adalah penjelasan Linda yang sebenar.

– Diharap segala spekulasi buruk mengenai Linda dapat dijernihkan.

* Di sebalik rasa teramat kesal dan kecewa tidak bermakna Linda menyimpan dendam dan kemarahan serta tidak menuding jari kepada mana-mana pihak yang terbabit. Linda menerima keadaan di mana semua pihak mungkin mempunyai alasan dan sebab yang tersendiri untuk bersuara dan bertindak sedemikian.

* Malah Linda ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak khususnya pihak STAR Movies (terutamanya Pn Nini Yusof), Pihak Astro, Pihak Radio ERA (Cik Kudsia dan En Rostam) yang memberi kepercayaan kepada Linda untuk acara tersebut. Tidak dilupakan juga, kepada pihak rakan media serta peminat yang menyokong karier Linda khasnya untuk acara ini.

* Cuma harapan Linda, perkara seperti ini tidak harus berulang lagi kepada mana-mana personaliti, pengacara, artis atau mana-mana pihak, bukan sahaja khusus untuk acara ini tapi kesemua acara tempatan mahupun antarabangsa. Semoga isu ini dijadikan teladan dan pengajaran di masa hadapan agar lebih berhati-hati serta profesional.

* Linda secara peribadi amat merasa kesal, sedih dan kecewa dengan isu ini. Apatah lagi harapan dan cita-cita musnah hanya kerana isu sehelai baju. Linda memohon kepada pihak-pihak yang terlibat dan bertanggungjawab supaya menjelaskan isu ini dengan telus dan benar agar reputasi Linda yang sedikit sebanyak tercalar dapat dibersihkan

* Di sebalik segala persoalan yang masih belum ada jawapannya, Linda tetap menuntut penjelasan dan kebenaran.

“Terima kasih kerana sudi membaca. Terpulanglah apa andaian dan penilaian yang bijaksana daripada pihak anda. Yang penting Linda punya harga diri dan maruah dan tidak mahu dipijak semudahnya oleh pihak-pihak tertentu. Berani kerana benar. Tidak berpeluang mengacara di Oscars bukanlah penamat hidup Linda…..”

Wassalam.

LINDA ONN

(3 MAC 2007)

So, siapa yg suruh tukar baju sebenarnya ni?

p/s : Kepada Linda Onn, aku bukan suka sangat ko pun sebab aku kat sini mana boleh dengar Era sangat, suara ko pun aku ingat2 lupa.. Tapi aku nk cakap ko bagus, sebab ko berani lawan kalau ko rasa ko betul.. Aku tak suka lawan2 dengan orang lain sebab aku lemah.. hehehe walaupun time aku rasa macam aku betul..