Category Archives: Berita

Kelebihan Solat Berjemaah Menurut Teori Fizik

Betul atau tidak tu Wallahualam. Cuma mungkin itu antara bentuk pahala yang diganjarkan Allah S.W.T

Seorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.

Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita.

Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian. Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal.

Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat berjemah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.

Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. Semasa kita solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan. Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Menurut beliau lagi, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan merasa segar dan sihat setelah berehat berapa jam. Ketika ini tubuh kita mengandungi cas-cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas agar keseimbangan penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan 2 rakaat.

Seterusnya, setelah sehari kita bekerja kuat dan memerah otak semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh. Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas-cas berkenaan. Sebab itu, solat Zohor didirikan 4 rakaat untuk memberi ruang yang lebih kepada proses pertukaran cas dakam tubuh.

Situasi yang sama turut berlaku di sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ini menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak. Seperti mana solat Zohor, 4 rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar dan pulang dari kerja kita tidak lagi melakukan aktiviti-aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama. Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak 3 rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding 2 waktu sebelumnya.

Timbul persoalan di fikiran professor itu tentang solat Isyak yang mengandungi 4 rakaat. Logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan aktiviti dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.

Setelah kajian lanjut, didapati terdapat keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan 4 rakat dalam solat Isyak. Kita sedia maklum, umat Islam amat digalakkan untuk tidur awal agar mampu bangun menunaikan tahajjud di sepertiga malam. Ringkasnya, solat Isyak sebanyak 4 rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun malam (qiamullail).

Dalam kajiannya, professor ini mendapati bahawa Islam adalah satu agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah Taala itu mempunyai hikmah ynag tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri. Belaiu merasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

Adidas Teamgeist – Official Match Ball for the 2006 FIFA World Cup

Adidas Teamgeist

The new adidas +Teamgeist introduces a radically new 14-panel configuration reducing the amount of three-panel touch points by 60% and the total length of the panel lines by over 15%, forming a smooth and perfectly round exterior allowing players significant improvements in accuracy and control.

The Match Ball is designed in white and black, the traditional colors of the German national football team, and accentuated with the golden color of the FIFA World Cup trophy.

Its name, ‘+Teamgeist’, is based on the single most decisive characteristic every team needs to have in order to lift the trophy: team spirit!

source : Dexigner.com

Bigfoot : Fantasi atau Realiti..

“Adik saya nampak `King Kong’, tinggi dan lengannya besar, sebesar batang pokok dan berbulu hitam. Dia lari apabila nampak (King Kong) itu,’’ kata abangnya Awin a/l Sentok, 25, kepada pemberita di Balai Polis Daerah Kluang selepas adik serta dua sepupunya berumur empat tahun itu ditemui oleh pasukan penyelamat.

- Utusan

Hmm.. Bigfoot ditemui di Johor? Sepanjang pengetahuan aku cerita bigfoot hanya biasa didengar di US dan juga sekitar Great Lakes, Rocky Mountain dan beberapa hutan tebal di Kanada. Di tempat-tempat lain juga bagaimanapun banyak fenomena serupa seperti Almas di Mongolia, Barmanou di Afghanistan & Pakistan, Ebu Gogo (Orang Pendak) di Sumatra, Indonesia, Nguoi Rung di Vietnam, Woodwose di Europe, Yeren di China, Yeti di Himalaya dan Yowie di Australia. *Bigfoot juga dikenali dengan Sasquatch, Skunk Ape (Florida), dan Troll.

BigfootDari generasi ke generasi kisah dan misteri bigfoot, atau Orang Mawas ini dicerita tetapi kenapa ia dianggap satu mitos? Jawapannya mudah, sebab tiada bukti yang boleh mengesahkan kewujudan makhluk ini. Misalnya fosil dan tulang bigfoot tidak pernah dijumpai walaupun ini tidak bermakna ia tidak wujud, memandangkan Gorilla dan Chimpanzi juga tidak meninggalkan fosil. Ada sesetengahnya mendakwa mempunyai kuku atau bulu serpihan dari bigfoot, tetapi selepas ujian DNA dijalankan semuanya datang dari mamalia lain seperti beruang, gorilla dan sebagainya.

Video yang diambil oleh Roger Patterson dan Robert Gimlin adalah antara bukti visual paling jelas menganai bigfoot. – [Download Video] – Sukar untuk mengatakan bahawa bigfoot didalam video itu adalah ‘manusia yang memakai suit bigfoot’. Ia mungkin benar atau mungkin ‘hoax’ memandangkan Patterson dan Gimlin pernah terbabit dengan video palsu sebelum ini. Redwood Video (Real Player) juga antara bukti visual bigfoot, walaupun diragui kerana terlalu kabur dan tidak jelas.

Para saintis hanya menganggap bigfoot sebagai kombinasi mitos dan ‘hoax’. Dengan penemuan menarik di Johor baru-baru ini diharap dapat membongkar lagi misteri Orang Mawas.

“The Bigfoot stories cannot be taken at face value. There must be a comprehensive study or sound proof. We (PTNJ) will not hesitate to collaborate with interested parties, so long as the study gives results,”

- Bernama

Sony QRIO – robot yang comel..

Sony QRIO

Tengok la video QRIO, sangatla cute..

QRIO beraksi (Real Player)

QRIO bermain bola! (Real Player)

QRIO bermain alat muzik – VERY COMEL (Real Player)

QRIO with the Tokyo Orchestra (Real Player)

Robot terbaru Sony, QRIO mencuri tumpuan ramai.. Robot ini dikatakan mampu mengumpul maklumat sekeliling dan bertindak mengikut kemahuan dirinya.

QRIO bermaksud ‘Quest for Curiosity’, dengan tinggi 60cm, berat 7.5kg, robot comel ini boleh mengenal warna, berjalan di permukaan tidak rata, memegang objek pelbagai saiz, malah boleh menjadi pitcher untuk game baseball! Teknologi robot oleh Sony bermula dengan pengumuman robot SDR-3X pada 21 November 2000 sehinggalah ‘debut’ QRIO pada 19 September 2003.

Antara feature menarik QRIO:

:: Boleh berjalan di permukaan tidak stabil (tangga, jalan berbonggol dll.)

:: Bertindak-balas dengan segera jika dikenakan daya dari luar (contohnya ditolak).

:: Jika hendak terjatuh, QRIO boleh mengubah bentuk/arah jatuhannya supaya tidak cedera.

:: Selepas jatuh, QRIO boleh bangun semula dengan sendiri.

:: Mengenal suara dan mengecam muka orang lain.

p/s : Famous Honda Robot ASIMO, dah belajar menghidangkan kopi.. berita baik untuk suri rumah.. -D

Wanita disangka warga China sebenarnya Melayu!!

Wanita warga cina dipaksa bogel

Warning : Budak di bawah umur 18 jangan klik link di bawah!

Perbuatan anda adalah salah disisi undang-undang!

Watch Movie | Download

Petikan dari;

Utusan Malaysia – ‘Wanita misteri’ terbukti Melayu

The Star Online – Woman in ear squats video clip is a local Malay

Hmm.. ape citer nih? Aku ada terbaca berberapa message board di tempat lain yang kebanyakan ‘Comment’ nya berbunyi racism.. So now we know that this is not about racism.. tetapi institusi polis yg maybe agak melampau semasa ambil tindakan/soal siasat..

Apalah nasib bola sepak Malaysia..

Kenapa bolasepak Malaysia kita tak maju-maju?

Player

:: Tiada/kurang stamina

:: Tiada daya saing

:: Lemah semangat

:: Kurang latihan

:: Asas teknik main yang tidak kukuh

:: Cepat mengalah

:: Lagi suka bermain di kelab kerana gaji lumayan

Jurulatih

:: Modul latihan tak cukup

:: Tiada idea bagaimana melatih pemain Malaysia

FAM

:: Tidak buat ”Soccer School” untuk melatih bakat-bakat cilik.

:: Duit banyak tapi tak guna untuk pembangunan sukan bolasepak.

:: Suka menyalahkan jurulatih.

:: Suka tukar jurulatih.

:: Suka tukar pemain.

:: Seminggu sebelum perlawanan baru nak start latihan, pilih pemain.

Sebab2 lain

:: Ibu bapa tidak menggalak anak2 bermain bolasepak secara professional.

:: Main bola tiada jaminan.

:: Kita lagi suka tengok English Premier League

:: Kurang siaran langsung di tv.

:: Pengacara siaran langsung di RTM boring

:: Anak Allahyarham Mokhtar Dahari pun suka jadi keeper =P

Video Wanita Warga Cina Bogel..

Wanita warga cina dipaksa bogel

Warning : Budak di bawah umur 18 jangan klik link di bawah!
Perbuatan anda adalah salah disisi undang-undang!

Watch Movie | Download

Antara perbincangan hangat hari ini.. Wanita warga cina dipaksa bogel dan ketuk ketampi semasa ditahan di lokap oleh seorang polis wanita dan video ini dirakam oleh seorang polis lelaki secara rahsia dan dikata juga tidak disedari oleh polis wanita berkenaan..

Rujukan artikel;

[Rakaman video wanita rakyat China bogel hangatkan Parlimen]

[PM berang, kecewa]

Apakah benar wanita dlm video itu adalah gadis warga China? Sebab ada laporan mengatakan itu wanita Melayu…

Kata Polis;
1. Kami akan siasat..
2. Prosedur bogel dan ketuk ketampi untuk cari dadah yang di simpan di dalam alat sulit..

Kata Politician;
1. Siasat habis-habisan..
2. Jangan simpan-simpan.. Ini memalukan negara..

Kata orang ramai;
1. Polis perlu bertindak lebih wajar. Dakwa mereka yang berkenaan..
2. Haramkan penggunaan kamera telefon bimbit..

Kata aku;
1. Rilek.. Jangan panik..
2. Ambil keterangan semua yang terlibat..
3. Cari wanita yang dikatakan warga China itu..
4. Kaji semula semua prosedur semasa tahanan.. mungkin ada yang dah kuno..
5. Takyah la sebab kali ini aje dah nak haramkan penggunaan teknologi 3g..
6. Pelik sebab takde org mempersoalkan kenapa polis lelaki itu amik video tu dengan handset dia.. Sebab kalau nak kata dia nk buktikan “salah” polis perempuan tu mesti dia zoom kat polis perempuan tu.. ini tak, dia zoom kat tetek orang China tu pulak.. dasar gila seks sungguh.. ni pengaruh cerita lucah banyak sangat la ni..

Apa kata anda?

Mawi FC kena bubar?

Sebahagian dari petikan keratan akhbar Utusan Malaysia, Nov. 17, 2005 -

Kelab Sahabat Mawi Dibubar

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Semakin dilanda kontroversi. Sebahagian besar anggota Kelab Sahabat Mawi atau Mawi FC yang ditubuhkan bagi membantu menyemarakkan kerjaya seni Mawi selama ini meletakkan jawatan mulai 1 Disember ini.

Keputusan mengejut meninggalkan kelab yang mengumpulkan 40,000 ahli dalam tempoh tidak sampai empat bulan itu dibuat atas alasan tidak sehaluan dengan penyanyi yang mencetuskan fenomena baru seni suara tanah air dan juga syarikat pengurusannya.

Presiden Kelab Sahabat Mawi, Mohd. Nor Izam Musa mengumumkan indakan itu serentak dengan majlis pelancaran album solo pertama penyanyi itu, Mawi… Yang Tercinta di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.

petikanDalam artikel itu juga kata yang kekal jawatan sekarang tinggal Timbalan Presiden. Diorg still terus sokong Mawi, tujuan asal penubuhan untuk wujud sebagai pengkritik, tp tak jadi. Official website Mawifc.net, cuma tulis “The site is currently closed for maintainance. Please come back later..”

So wat hepen ni? Aku bukan Mawi’s Fan (aku suka Marsha sbb pronounciation dia best.. kelapak kelapak :d), tapi aku rasa mcm saikin byk org yang cam tak pueh hati ngan dia.. Mcm hari tu masa konsert kt Terengganu kalau tak silap, ppl buat dajal sampai ramai yg tak pegi konsert.. pastu kuor citer Mawi tido umah tunang dia la..

Nak jadi top dlm masa singkat bukan senang.. The Rock pun lama baru org kenal.. masa nama dia Rocky Mavia sapa je yg tau! Fenomena Mawi mcm arienai (=tak logik). Masa balik Msia aritu Masya-Allah.. keliling org cite pasal Mawi, pasal AF3.. ada yg langgan Astro semata2 nk tgk AF3.. Family aku pun same.. Nk tgk bola pun payah.. Final Concert tu bape kali ulang pun tak boring2 diorg tgk..

Masa meletup dulu aku terpikir (terpikir, bukan doakan), apa jadi kalau satu hari nanti Mawi ter’flip’, terbuat salah ke hape? Apa lak reaksi org. Esp ppl (fan) yg support dia. Sbb seriously Mawi kalau takde fan dia tak jadi Mawi cam arini.. nk harap suara je tak cukup beb.. tp profile dia yg unik yg boleh jd role model. Cam dulu Anti-dadah.. aa tu bagus tu..

Sekarang ni sapa yg salah? Mawi ke kita ke sapa?

p/s : Mawi kalau kau baca blog ni (arienai arienai ), jagalah hati ko punye fan..