Category Archives: Berita

Buggy bharian.com.my

Aku selalu perasan satu bug kat bharian.com.my – tunjuk new lama. Mungkin korang pun pernah perasan. Ada sekali heboh kat twitter pasal bharian tunjuk news result tenis yang dah lama keluar – yang kononnya bharian ni tak up to date – padahal disebabkan oleh funny bugs.

Aku bukak bharian.com.my pagi ni, dan list news yang diorang tunjuk adalah from hari Sabtu last week. Tengok screencap kat bawah;

Kalau tengok upper left area kan tulis “Ahad 19 Sept”, tapi list berita mutakhir tu semua minggu lepas punye (12 Sept.) Ini bukan pertama kali yang aku perasan. Dah banyak kali. Time-glitch? Deja-vu? lol

Kalau tunggu a few hour dia selalunya akan betulkan.

So kepada webmaster bharian, please do something about it. Korang tu mainstream media buat malu la kalau benda macam ni terlepas pandang. Jangan nak kira buat untung dari iklan cepat kaya + kuat seks je dari website anda.

Aku baca bharian sebab dia tak meluat macam utusan meluat. Tapi kalau banyak sangat fenomena camni, nanti korang pulak yang jadi Berita Hairan

Iklan Raya Aidilfitri TV3 macam krismas

Updates 6-9-2010

TV3 dah address an apology kepada viewers pasal isu iklan raya dia yang kontroversi itu. Apapun aku harap tak jadi lagi kes macam ni. Mungkin tak disengajakan, tapi untuk big company macam tu yang ramai pekerja muslim sepatutnya masing-masing peka dengan benda-benda macam ini.

Original Post ;

Iklan Raya TV3 yang macam KrismasAku rasa dah ramai yang tengok iklan dari TV3 untuk Aidilfitri tahun ni. Yes memang badigol sebab ada santa claus pakai kopiah lol

Sejak bila pulak santa claus pakai baju melayu ni?? Ni baru isu hot.

Aku adalah antara fan kerja CM Yasmin yang aku rasa memang susah nak cari pengganti. Tapi iklan TV3 kali ini sangat lah no no no! Ini kot konsep 1Malaysia yang sampai hari ni aku tak faham…

Senarai Hotel Di Selangor yang mendapat sijil halal

Senarai Hotel yang dikeluarkan JAIS dan JAKIM untuk hotel-hotel yang ada di negeri Selangor.

Memang lah hotel yang tak tersenarai bukannya haram, cuma “status halal yang diragui“.

Untuk senarai hotel di negeri-negeri lain yang dah mendapat status halal, boleh check kat website JAKIM;

http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=maklumat_hotel

Cuma kalau difikirkan balik, dah mewah kan orang kita sampai boleh berbuka kat Hotel? Asalkan jangan berlebih-lebih sudah la.

Source : Hanya 13 hotel sah halal

Senarai Hotel Di Selangor yang mendapat sijil halal;

  1. Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang
  2. KL Airport Hotel Sdn. Bhd.
  3. Crystal Crown Hotel Petaling Jaya
  4. The Summit Hotel, Subang USJ
  5. Hotel De Palma Shah Alam
  6. Hotel De Palma Ampang
  7. Hotel De Palma Sepang
  8. Hotel De Palma Kuala Selangor
  9. Hotel Holiday Villa Subang
  10. Residence Hotel UNITEN
  11. Grand Bluewave Hotel Shah Alam
  12. Hotel Armada Shah Alam
  13. Hotel Concorde KLIA

Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Seremban-KL-Ipoh

Setelah bertahun-tahun menunggu akhirnya siaplah jugak fasa landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Ipoh. Perjalan pertama ke Ipoh akan bermula pada hari Rabu ini. Harga tiket difahamkan diantara RM10-RM38 untuk perjalanan di antara IPOH ke SEREMBAN. Buat masa ini hanya ada satu kelas disediakan dan kelas bisnes akan ditambah pada fasa yang berikutnya. Tiket sudah dijual di kaunter ETS di KL Sentral, Ipoh dan Seremban sementara di kaunter sementara KTMB di stesen hentian ETS lain.

Ada dua jenis perkhidmatan ETS iaitu Express dan Transit. Perjalanan ETS Transit berhenti pada setiap stesen hentian ETS manakala ETS Express pula hanya lalu tanpa berhenti di stesen hentian tertentu seperti Tapah Road, Sungkai, Slim River dan sebagainya (sila rujuk jadual perjalanan di bawah)

Fasitili dan kemudahan yang disediakan dalam keretapi elektrik;

Soket elektrik (Power socket)
Satu soket disediakan di antara 2 tempat duduk, adaptor akan disediakan oleh pramugari/pramugara sekiranyanya ada permintaan dari penumpang.

Tandas
Dua tandas sedia OKU disediakan pada koc B dan E, juga boleh digunakan dengan kerusi roda.

Kantin
Kantin disediakan di koc C dengan 5 kerusi jenis bar. Pramugari/pramugara juga akan melalui setiap koc bersama Food & Beverages Cart untuk kemudahan penumpang membeli makanan dan minuman.

LED TV
LED TV info dan hiburan disediakan pada setiap kerusi penumpang.

Tempat meletak barang
Tempat meletak barang (Luggage compartment) disediakan tetapi saiz yang agak terhad.

Keselamatan
CCTV beroperasi pada setiap koc untuk tujuan memastikan keselamatan penumpang.

Perkhidmatan Khas
Keutamaan tempat (Priority seating) dan layanan untuk penumpang OKU disediakan.

Mesra Alam
Koc keretapi yang mesra-alam kerana menggunakan tenaga elektrik sepenuhnya.

Harga dan jadual perjalanan ETS adalah seperti dibawah;
(Gambar rujukan dari laman web Malayrailway.com )
*Sila klik untuk paparan lebih besar

Tak banyak info yang diketahui berkenaan perkhidmatan ETS ni. Laman web yang ada pun macam jambatan tak siap. Di forum Lowyat ada beberapa user yang sudi menguploadkan gambar-gambar dari luar dan dalam ETS.

DISCLAIMER : Gambar-gambar dibawah ini aku ambil untuk tujuan rujukan dari forum Lowyat.net , dan aku tidak ada hak bertulis terhadap gambar-gambar di bawah. Aku masukkan disini untuk tujuan sharing dan tidak lebih dari itu. Harap maklum.

Fasa seterunya ke Padang Besar sedang giat dijalankan. Nanti senang la kalau nak ulang alik ke KL. Tayah cuak dah naik bas.

Maklumat tambahan boleh didapati di laman web rasmi ETS : http://ets-train.com.my/
Laman web rasmi itu masih dalam pembinaan. Tak banyak info yang ada dan kebanyakan link masih belum berfungsi.

Ada jugak video dari YouTube tunjuk train ini boleh cecah laju 160km/h;

Video interior (low resolution);

Rujukan berita:

Kenapa ada ura-ura mengharamkan Blackberry di Malaysia?

Kerana satu sebab – sekuriti negara.

UAE adalah antara negara yang telah pun mengharamkan Blackberry dan difahamkan India dan Indonesia juga sedang memikirkan untuk mengambil langkah yang sama. Negara-negara lain juga mungkin akan mengikuti langkah ini.

Apa masalah sekuriti Blackberry sehingga boleh diharamkan oleh sebuah negara? Yang menariknya ini bukan sebab kelonggaran sekuriti, tetapi masalah terlau secure. Semua mesej yang melalui bb akan dienkrip dan semua data disimpan di satu pangakalan data di Kanada. (Rujuk rajah di bawah)

Blackberry Communication Network

(Pic courtesy of Techdreams.org)

Dengan kata lain, ini bagus untuk pengguna kerana semua data yang dihantar melalui bb tidak akan dibaca oleh orang ketiga dan ini menjamin privasi pengguna dan mengelakkan daripada data jatuh ke tangan orang2 yang tidak diingini. Tetapi sebaliknya untuk agensi kerajaan. Dengan sistem enkripsi yang ada pada BB, mereka tidak boleh akses data yang di hantar. Yang merisaukan agensi kerajaan adalah data-data yang boleh mengancam keselamatan negara. Sebab itu UAE misalnya mengambil langkah mengharamkan bb sehingga data-data ini boleh diakses semula.

How a BlackBerry Works @howstuffworks.com

Adakah benar blackberry boleh mengancam sekuriti negara?
Adakah blackberry juga akan diharamkan di Malaysia?
Adakah ini cuma satu perang psikologi?
Atau cuma perang pasaran – jatuhkan bb dan naikkan yang lain?

Tepuk dada tanya selera.

News :

Video Highlight Malaysia vs South Korea U-23

Malaysia bukannye tak boleh.. Cuma yang aku perasan, aphal stadium kosong :o Sebab tak promo, tiket mahal, atau kita lebih suka tengok free??

Apapun sekalung tahniah diucapkan.

video uploaded by EPLsoker

Barisan muda Rajagobal kejut skuad Olimpik Korea Selatan

SKUAD bola sepak negara pimpinan K Rajagobal menyalakan impian baru, semalam selepas gah membuat kejutan menewaskan barisan Olimpik Korea Selatan 1-0 dalam siri persahabatan antarabangsa di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Wira pasukan adalah Safiq Rahim yang meledak masuk gol kemenangan pada awal babak kedua di hadapan kira-kira 3,000 penyokong kecil tempatan untuk memberi tonik tambahan dalam menggapai cita-cita besar mereka menjelang Sukan Asia di Guangzhou, November ini.

Source : Berita Harian Online