Announcement : Blog dibuka semula

Assalamualakum dan salam sejahtera. Terima kasih kerana sudi melawat Zairul and the Blog.

Buat pengetahuan semua, pada pertengahan December 2011 database dan fail wordpress blog ini telah diserang oleh beberapa malware. Ia telah dikesan oleh XServer, hosting pelayan untuk Zairul.com.

Oleh itu ‘Zairul and the Blog’ telah ditutup buat sementara sehingga 21 Jan 2012 untuk kerja-kerja pasang semula sepenuhnya wordpress, gambar, pelekatan dan juga pangkalan data. Semua fail dan plugin serta database telah dikemaskini, beberapa plugin penguat sekuriti juga telah dipasang dengan harapan tiada lagi anasir lain yang merencatkan perjalanan dan misi portal blog ini.

Bagaimanapun blog ini masih belum siap sepenuhnya, ada beberapa perkara lagi yang ingin saya siapkan sedikit demi sedikit, apapun anda semua boleh akses blog ini seperti biasa dan fungsi komen juga telah diaktifkan kembali.

Facebook PageFacebook page untuk blog ini berjalan seperti biasa, sekali lagi jutaan terima kasih kepada semua yang sudi untuk promosi dan ‘Like’.

TwitterKepada pengguna twitter anda boleh follow saya di twitter. Saya menggunakan id @zairvl. Terima kasih kepada yang sudah follow.

GooglePlusPengguna GooglePlus juga dialu-alukan untuk menambah akaun saya ke circle anda. Profil GooglePlus.

Sekian harap maklum,

Zairul Azmil

ANNOUNCEMENT : Permalink Messed Up!

UPDATES 2011-02-25 : Aku dah jumpa penyebab permalinks untuk categories jadi bengong – Multi-Page Tookit plugin. Kalau korang pakai plugin ni dan hadapai masalah yang sama, disable dulu. Edit fail [TA_multi_toolkit.php]. Cari line;

add_action(‘init’, ‘allpage_permalink’, -1);
function allpage_permalink() {
global $wp_rewrite;
$wp_rewrite->add_endpoint(“all”, EP_ALL);
$wp_rewrite->flush_rules();

buang line

$wp_rewrite->flush_rules();

Lepas tu, enable plugin balik, update permalink. Tukar permission .htaccess jadi writeable

———————————————————————————-

Permalink jadi tak betul lepas upgrade ke WP3.1.. Artikel boleh baca, cuma taley bukak category, archives & pages. Tak sempat check lagi. Balik kang baru tgk. Maybe masalah dengan plugin.

Sorry for the inconvenience!

Zairul

Hello Malaysia here I come!

Esok flight pukul 11 pagi aku akan pulang bercuti ke tanahair tercinta. Sekarang tengah packing dan tak sabar nak gentel budak gedik ini..


Pics by Nazrazahri

Apa maknanya tu? Dengan kualiti berukband Malaysia aku rasa less facebooking, less tweeting, less networking and less blogging. So jumpa lagi fellas tahun depan.

Zairul

A video thank you from Google to Zairul.com

Dapat video thank you dari Google hari ni exclusive untuk Zairul.com. Wow, google adwords dah 10 years! Apapun thanks again google! Korang boleh tengok video nye kat sini;

http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Oh and then, korang tau tak diorang pegi laser beam kan bulan tulis ZAIRUL.COM? gile takde kerja.. hehe

A video thank you from Google
Just ten years ago, a small team added the phrase ‘See your ad here’ alongside our search results. A few minutes later, the first AdWords customer placed an ad for live mail-order lobsters.

Ten years and billions of ads later, we want to mark AdWords’ 10th birthday by thanking you for advertising with us. We hope you enjoy this small token of our appreciation, a personalized video just for you:

Your video: http://www.youtube.com/adwords10?x=7c3fd854fd574caba089b0adaaad81b9

Thank you. And we wish you success for the next 10 years!

The Google AdWords team

Macam mana diorang buat video ni ek??

Perkhidmatan Keretapi Elektrik (ETS) Seremban-KL-Ipoh

Setelah bertahun-tahun menunggu akhirnya siaplah jugak fasa landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Ipoh. Perjalan pertama ke Ipoh akan bermula pada hari Rabu ini. Harga tiket difahamkan diantara RM10-RM38 untuk perjalanan di antara IPOH ke SEREMBAN. Buat masa ini hanya ada satu kelas disediakan dan kelas bisnes akan ditambah pada fasa yang berikutnya. Tiket sudah dijual di kaunter ETS di KL Sentral, Ipoh dan Seremban sementara di kaunter sementara KTMB di stesen hentian ETS lain.

Ada dua jenis perkhidmatan ETS iaitu Express dan Transit. Perjalanan ETS Transit berhenti pada setiap stesen hentian ETS manakala ETS Express pula hanya lalu tanpa berhenti di stesen hentian tertentu seperti Tapah Road, Sungkai, Slim River dan sebagainya (sila rujuk jadual perjalanan di bawah)

Fasitili dan kemudahan yang disediakan dalam keretapi elektrik;

Soket elektrik (Power socket)
Satu soket disediakan di antara 2 tempat duduk, adaptor akan disediakan oleh pramugari/pramugara sekiranyanya ada permintaan dari penumpang.

Tandas
Dua tandas sedia OKU disediakan pada koc B dan E, juga boleh digunakan dengan kerusi roda.

Kantin
Kantin disediakan di koc C dengan 5 kerusi jenis bar. Pramugari/pramugara juga akan melalui setiap koc bersama Food & Beverages Cart untuk kemudahan penumpang membeli makanan dan minuman.

LED TV
LED TV info dan hiburan disediakan pada setiap kerusi penumpang.

Tempat meletak barang
Tempat meletak barang (Luggage compartment) disediakan tetapi saiz yang agak terhad.

Keselamatan
CCTV beroperasi pada setiap koc untuk tujuan memastikan keselamatan penumpang.

Perkhidmatan Khas
Keutamaan tempat (Priority seating) dan layanan untuk penumpang OKU disediakan.

Mesra Alam
Koc keretapi yang mesra-alam kerana menggunakan tenaga elektrik sepenuhnya.

Harga dan jadual perjalanan ETS adalah seperti dibawah;
(Gambar rujukan dari laman web Malayrailway.com )
*Sila klik untuk paparan lebih besar

Tak banyak info yang diketahui berkenaan perkhidmatan ETS ni. Laman web yang ada pun macam jambatan tak siap. Di forum Lowyat ada beberapa user yang sudi menguploadkan gambar-gambar dari luar dan dalam ETS.

DISCLAIMER : Gambar-gambar dibawah ini aku ambil untuk tujuan rujukan dari forum Lowyat.net , dan aku tidak ada hak bertulis terhadap gambar-gambar di bawah. Aku masukkan disini untuk tujuan sharing dan tidak lebih dari itu. Harap maklum.

Fasa seterunya ke Padang Besar sedang giat dijalankan. Nanti senang la kalau nak ulang alik ke KL. Tayah cuak dah naik bas.

Maklumat tambahan boleh didapati di laman web rasmi ETS : http://ets-train.com.my/
Laman web rasmi itu masih dalam pembinaan. Tak banyak info yang ada dan kebanyakan link masih belum berfungsi.

Ada jugak video dari YouTube tunjuk train ini boleh cecah laju 160km/h;

Video interior (low resolution);

Rujukan berita:

WordPress Versi 3

WordPress 3.0 dah release yeay!!! Go wordpress.

Anda boleh muat turun wordpress terkini kat http://wordpress.org/download/

Apa yang menarik WordPress baru ni?

WordPress 3.0, the thirteenth major release of WordPress and the culmination of half a year of work by 218 contributors, is now available for download (or upgrade within your dashboard). Major new features in this release include a sexy new default theme called Twenty Ten. Theme developers have new APIs that allow them to easily implement custom backgrounds, headers, shortlinks, menus (no more file editing), post types, and taxonomies. (Twenty Ten theme shows all of that off.) Developers and network admins will appreciate the long-awaited merge of MU and WordPress, creating the new multi-site functionality which makes it possible to run one blog or ten million from the same installation. As a user, you will love the new lighter interface, the contextual help on every screen, the 1,217 bug fixes and feature enhancements, bulk updates so you can upgrade 15 plugins at once with a single click..

Ref : WordPress 3.0 “Thelonious”

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G.

Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah..

Nak dengar mp3 ada kat bawah ni, yang tu je aku jumpa around the internet.

Date: 24.04.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kami Guru Malaysia

Intro : Am D G Em Am  B7 Em

  Em
Kami guru Malaysia

                   Am
Berikrar dan berjanji

   B7
Mendidik dan memimpin

                     Em
Putra putri negara kita

  Em
Pada Seri Paduka

                 Am
Kami tumpahkan setia

  B7
Rukun Negara kita

                     Em
Panduan hidup kami semua

   D
Di bidang pembangunan

                G
Kami tetap bersama

      B7       Em
Membantu, membina

    B7
Negara yang tercinta

 Em
Amanah yang diberi

               Am
Kami tak persiakan

 B7
Apa yang kami janji

                      Em
Tunai tetap kami tunaikan

Pelawak/Penyampai Radio ERA, Din Beramboi meninggal dunia

Zairul and the blog mengucapkan takziah kepada seluruh keluarga Allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri atau Din Beramboi yang telah meninggal dunia di Hospital Selayang malam tadi (2 April 12:30 malam). Arwah meninggal dunia kerana disebabkan denggi berdarah yang menyebabkan organ badannya berhenti berfungsi dan hanya bergantung kepada alat pernafasan dan mesin sokongan.

Gambar oleh Whites Studio (diambil dari akaun FaceBook arwah)

Berikut adalah info dari wikipedia tentang denggi berdarah.

Terdapat dua jenis penyakit denggi iaitu:
i) Demam denggi klasikal.
Pesakit menunjukkan gejala demam, ruam, sakit badan, sakit sendi dan sakit otot. Gejala penyakit ini biasanya tidak teruk dan jarang menyebabkan kematian. Demam jenis ini juga pernah dinamakan ´demam patah tulang´ atau ´breakbone fever´.
ii) Demam denggi berdarah.
Biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak terutama dalam lingkungan umur 2-13 tahun. Pada tahap awal (selama 2-4 hari) gejala yang dihidapi adalah sama seperti demam denggi klasikal dan diikuti oleh tahap yang lebih teruk dengan gejala seperti tekanan darah rendah, ruam dan bintik-bintik merah di badan, perdarahan gusi, berak berdarah (najis berwarna hitam) disertai dengan sawan dan tidak sedar diri. Ia sering menyebabkan kematian jika rawatan tidak diberikan dengan segera. Ia juga dipanggil sebagai ´demam berdarah Filipina´.
Tanda-tanda atau gejala:
1. Demam denggi klasikal
Tanda-tanda demam denggi ini bergantung kepada usia pesakit tersebut. Bagi bayi atau kanak-kanak ciri utama ialah ruam yang disertai oleh demam panas. Manakala orang dewasa dan remaja pula demam kuat yang muncul dengan tiba-tiba yang berlangsung selama 2-7 hari, sakit kepala, sakit di belakang mata, sakit otot dan sendi yang diikuti oleh ruam yang timbul pada hari ketiga hingga keempat. Bintik-bintik merah di bawah kulit juga boleh didapati. Dan hasil daripada ujian makmal menunjukkan jumlah leukosit dan platlet dalam darah menurun.
2. Demam denggi berdarah
Demam denggi berdarah mempunyai 4 ciri klinikal utama seperti demam yang sangat panas, perdarahan, pembesaran hati dan kegagalan sistem peredaran darah. Perdarahan yang berlaku adalah seperti bintik-bintik merah di bawah kulit, perdarahan hidung, gusi, darah dalam najis(najis berwarna hitam), kencing berdarah dan kadang kala mendapat haid yang berlebihan.
Pembesaran hati terjadi pada peringkat awal penyakit. Pembesaran hati ini boleh mencapai dua hingga empat sentimeter di bawah tulang rusuk kanan. Kegagalan atau gangguan peredaran ditunjukkan melalui tanda-tanda seperti kesejukan dan kongesti kulit, kebiruan dan peningkatan kadar nadi. Mereka juga kelihatan resah dan lemah dan kemudian dengan cepat mengalami renjatan atau sawan. Keadaan ini juga dipanggil sebagai ´Dengue Shock Syndrome´ (DSS). Setakat ini tiada rawatan yang spesifik bagi membunuh virus denggi. Namun begitu antara rawatan yang biasa dilakukan untuk membantu pesakit deman denggi ialah:
Rawatan demam denggi klasikal:
Rawatan yang diberi adalah untuk menstabilkan pesakit bergantung kepada keadaan pesakit iaitu mengurangkan demam(suhu badan) dan mengelakkan dari perdarahan berlaku.
Rawatan demam denggi berdarah:
Demam yang sangat panas, kehilangan selera makan dan muntah menyebabkan dehidrasi. Pesakit digalakkan supaya minum air lebih banyak. Demam yang sangat panas juga meningkatkan risiko terjadinya sawan, oleh itu demam patut dikawal dengan antipiretik. Selain itu, pesakit akan diawasi supaya gejala perdarahan dan sawan dapat dikesan awal. Dan masa yang paling genting ialah pada hari ketiga hingga hari ketujuh. Maka pemberian aliran intravena perlu jika sekiranya kiraan hematokrit meningkat kerana ini menggambarkan darjah kehilangan plasma.

Rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/User:Johann_sbu/sandbox

Ada 2 jenis nyamuk yang membawak kepada demam denggi ini iaitu Aedes Aegypti dan Aedes Albopictus. Aedes Aegypti selalu duduk di tempat-tempat gelap di dalam rumah, manakala Aedes Albopictus pulak selalu duduk di hutan. Aegypti yang menyebabkan denggi berdarah.

Pic Ref : elthoroo.wordpress.com

Jadi marilah kita sedekahkan surah Al-Fatihah kepada Allahyarham semoga rohnya dicucuri rahmat Ilahi. Pada masa yang sama marilah kita sama-sama bersihkan kawasan rumah kita agar bebas dari nyamuk aedes.