Video Malaysia vs Thailand (2-1) Sea Games Highlight TV3

Tahniah aku ucapkan untuk Young Tigers yang mengalahkan Thai dalam bola sepak peringkat kumpulan A di sukan SEA Laos 2009. Dalam pada masa 95% orang predict Malaysia boleh kalah nak lawan team kuat yang hanya perlu seri, tapi kalau semangat boleh jugak menang.

Semangat macam ni yang kita nak. Dah tinggal 1-0 pun kejar juga. Bukan nye tak boleh buat masalahnye selama ni kita tak buat.

Semi-Final nanti jumpa tuan rumah Laos. Jangan pandang ringan dengan Laos. Semangat “home” diaorg boleh tahan jugak.

bola_malaysia_thailand_seagames
Gambar oleh BHarian Online

Kat bawah ni ada video berita dari TV3. Video ni bukan official sebab dari side so jauh dan tak clear. Nak untung punye pasal, charge broadcasting mahal2 lepas tu takde sapa nk bayar. Bongok punye Laos kadang kadang tu tamak jugak macam politician Malaysia.

Video Highlights : Malaysia vs Manchester United (2-0)

mas-man2Seperti yang dijangka, Malaysia kalah kali kedua dengan ManUtd, tapi okey la.. 2-0, yang score Macheda dengan Owen. Aku tak pegi tengok live, tapi kalau setakat tengok highlight, 2 gol tu gol biasa aje.. sebab defence kelam kabut depan gol. dari segi marking player pun macam still berterabur. Boleh improve lagi..

Tahniah la jugak buat player Malaysia, ada la jugak 5 6 orang player yang memang semangat main. takde la macam dulu, lari pun nak taknak..

Video from Youtube kat bawah;

Video Highlights : Malaysia vs Manchester United (3-2)

Malaysia vs Manchester UnitedSape pegi game bola Malaysia lawan Manchester United kelmarin? Ces kalau lah aku dapat pegi.. Sokong Malaysia la! Sokong MU buatpa (sorry aa fan ManU 😀 ) Sapa yang tak pegi tu boleh tengok game highlight kat bawah from Youtube.

Tak salah aku Msia dulu pernah kalah 6-0 ke berapa tak ingat. Tapi memang lauk la masa tu. Boleh kira fight tu kalau setakat 3-2! FAM pun boleh la senyum sikit. Asyik kena kutuk aje boring jugak. Hari Isnin ni ada game lagi. Harap2 at least bagi fight la sikit. Tapi selalunya team Malaysia ni satu game je kuat. Lepas tu lembik. Jangan game Isnin ni lauk sudah. Stamina lemah sikit kot.

Walaupun Rooney, Nani dan Owen Score, aku rasa goal Amri Yahyah tu boleh puji la.. Timing beb! Nak lepas Van der Sar pulak tu. Van der Sar memang suka keluar goal pun.. tak serik serik lagi haha..

Cuma ada satu je yang aku rasa kuciwa sikit. Pasal PM kita 1Malaysia tu la. Apa komen dia?

“Kita kalah 3-2. Saya ingat kita kalah 6-0,” katanya berseloroh.. (source: Utusan)

Alamak tuan berhormat, bagila semangat kat player kita tu sikit. Tunjukkan la sokongan moral orang No1 Malaysia.. Kesian player kita main semangat kat padang, rupa-rupanya PM budget kalah lauk.. Maybe saje nak buat joke. Tapi jadi PM bukan nak jadi Raja Lawak tok Najib oi. Time time macam ni biarlah ada moral support.

Okey la korang boleh tengok game highlight kat bawah:

Owen joins Manchester United in shock move

Of all good strikers.. why Owen?

Michael Owen has been confirmed as a Manchester United player. The striker has signed a two-year deal to play at Old Trafford and no transfer was paid as the former Liverpool, Real Madrid and Newcastle forward was a free agent.

Empics
Michael Owen: A free agent who joins on a deal believed to be incentivised
United manager Sir Alex Ferguson happily confirmed the deal saying, “Michael is a world class forward with a proven goalscoring record at the highest level and that has never been in question. Coming to Manchester United with the expectations that we have is something that Michael will relish”

[Continue reading @ soccernet]

Owen Joins United @ manutd.com

Owen Joins ManUtd
Owen Joins ManUtd

Jawatan Kosong FAM

Source : FAM.org.my

FAM sedang mencari individu-individu yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan beberapa jawatan dalam Persatuan Bolasepak Malaysia. Bagi mereka yang berminat dan mempunyai kelayakan yang sesuai, sila hantar permohonan anda kepada Setiausaha Agung FAM bersama-sama dengan butiran peribadi, gaji yang dipohon, salinan sijil dan gambar.

1. PENGARAH TEKNIKAL BELIA (Kontrak / Sepenuh masa)

2. KETUA JURULATIH SUKAN SEA (Kontrak / Sepenuh masa)

Kelayakan:

Diploma Lesen Profesional

Lesen A

Mempunyai Ijazah dalam Sains Sukan atau yang setaraf.

Tarikh tutup permohonan ialah pada 15 JANUARI 2009.

Malaysia Boleh

Saya mengucapkan tahniah kepada pasukan bola sepak malaysia, semua pemain utama dan pemain gantian, jurulatih, pegawai-pegawai, budak milo, pemandu dan pengiring, dan tak lupa TAHNIAH YANG AMAT SANGAT kepada FAM. Juga ucapan ini ditujukan kepada semua raja-raja dan kerabat yang memegang jawatan dalam FAM, dengan harapan semoga tuanku tuanku semua terus meneraju FAM sampai tuanku tuanku semua mangkat dijulang.

Bola sepak kita merudum ke tangga ke-156 dunia

Source : Link

Tak tahu nak cakap ape dah.. orang M’sia pun macam takde sape peduli pun.. No offense tu MU fan, tapi mcm ppl lagi sebok isu MU nk datang Msia.. biar la die nk datang, tapi bola kita apa kes?

Koleksi berita bolasepak Msia minggu ini (from Utusan Online);

18 May
Malaysia kecundang 2-0
Bola sepak kita merudum ke tangga ke-156 dunia

17 May
Impian Malaysia lebur

16 May
Kita harap keajaiban hadapi Syria
Futsal Asia: Malaysia kena belasah 9-2

15 May
Malaysia kalah lagi

14 May
Futsal: Malaysia tewas kepada China

12 May
Malaysia atasi Oman 1-0

Chinese brothers drive homemade F1 car

Source : China Economic Net

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo test drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. The brothers, who built the car from scrap metal, said they wanted to design and build the first Formula One race car in China. [Reuters]

F1
Zhao Xiuguo drives a homemade model of Formula One car in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Brothers Zhao Xiushun (L) and Zhao Xiuguo prepare to drive their homemade model of Formula One car outside their house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiuguo and his brother Zhao Xiushun built the car from scrap metal and said that they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
Zhao Xiushun looks at his homemade racecars outside his house in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Zhao Xiushun and his brother Zhao Xiuguo built the car from scrap metal and said they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]

F1
A vehicle drives past a homemade model of Formula One car in Tangshan, Hebei Province, some 180km (113 miles) east of Beijing July 21, 2006. Brothers Zhao Xiushun and Zhao Xiuguo, who built the car from scrap metal, said they wanted to design and build the first Formula One racecar in China. [Reuters]