Perbezaan gitar electric-acoustic dengan semi-acoustic?

Antara soalan lazim yang aku dapat daripada visitor zairul.com adalah “Apa beza di antara gitar electric-acoustic dan semi-acoustic?” Dari segi konsep, kedua-dua gitar ini mempunyai matlamat yang sama – sebuah gitar universal yang boleh dimainkan bersama amp, mahupun unplugged. Tapi dari segi istilah, elektrik-akustik tidak sama dengan semi-akustik. Sebelum aku tunjuk beza kedua-dua gitar ini, […]

Panduan membeli (memilih) gitar.

Jadi untuk panduan semua, dan untuk menjimatkan masa aku menjawab email setiap orang, aku nak share sedikit kat sini apa homework yang perlu korang buat sebelum beli gitar. Nak kata tips berguna tu tak lah jugak dan cara di bawah ini mungkin bukan yang terbaik, setiap orang ada cara masing masing. Tapi aku harap dengan […]

Of finding chords (Bagaimana Mencari Kod Gitar)

Recently, I’ve been recieving emails asking how do I write my guitar chords/tablatures, or how do I find a chord by simply listening to a song. How does it easily “pop out of my head” ? Well.. not THAT easy actually, at least not for me. I’m not a professional musician, therefore I have only […]

Eric Mongrain – Guitarist

Tak ramai yang tahu pasal Eric Mongrain, guitarist dari Canada ni.. Aku pun kenal from YouTube, secara tak sengaja.. teringin jugak nk band-copy style die ni.. hmm.. ni nk kena beli Shadow pickups ni.. FYI, aku sekarang hanya ada Fishman Rare Earth Blend Custom, mmg best berbaloi dengan harga die yg agak “cha-ching”.. tapi leceh […]

Panduan asas bermain gitar (kod mudah)

Aku dah move section tablature from Tab Gitar Melayu, senang nk browse kot this time? Since tak banyak request nak senarai kod, so tak terpenuh gak :-p Untuk beginners yang baru-baru nak try main gitar tu elok sangatlah rujuk list itu dan Insya-Allah aku akan update dari semasa ke semasa. Anyway, good luck. Updated 19-16-2011 […]

Tab/kod gitar..

Back to popular demand, lepas seminggu raya baru dpt update tab.. Byk dapat mel mintak tabkan lagu M.Nasir la, Zainal Abidin la, Ning la, Peterpan la, Sheila Majid, Raihan.. Raihan? Raihan nk tab camne? Sabar ye tuan2 dan puan2.. Selagi boleh, aku tabkan.. hehe.. Encik Zairul ni sibuk orangnye.. Anyway terima kasih kerana sudi menjenguk […]