Pengalaman bermakna di Wordcamp Fukuoka 2011

Seperti yang pernah disebut dalam entri sebelumnya, pada 19 Feburari 2011 yang lalu, aku berkesempatan untuk menyertai program Wordcamp Fukuoka 2011 (web hanya dalam bahasa Jepun) di Fukuoka (Pulau Kyushu), Jepun. Ini adalah Wordcamp pertama yang aku sertai, setelah terlepas peluang untuk menyertai Wordcamp Malaysia 2010. Bayaran yang dikenakan sangat murah, hanya ¥1,000 (bersamaan RM37), dan percuma untuk pelajar. Hampir 400 orang mendaftarkan diri untuk program ini yang diadakan di 九州産業大学 (Kyushu Sangyo University), dengan lebih dari 350 peserta dipercayai hadir.

Gambar bersama Mr.Miyoshi dan Ms.Naoko
Aku adalah antara peserta terawal yang sampai, disambut barisan urusetia yang comel dan ceria. Sempat juga bertegur sapa dengan Takayuki Miyoshi, pembangun plugin Contact Form 7, plugin kedua popular di WordPress selepas Akismet dengan rekod hampir 3.5 juta muat turun sejak dilancarkan. Aku pernah membuat terjemahan Contact Form 7 versi Melayu tak lama dahulu, dan kami hanya bertegur sapa melaui email dan twitter sahaja. Mr.Miyoshi ini “cool” orangnya, tetapi amat dihormati oleh staff, peserta dan pengguna WordPress di Jepun.

Sebelum pendaftaran juga aku sempat bertemu dengan Ned Watson, pengasas 1080d, syarikat IT yang berpangkalan di New York. Ned juga kelakar orangnya, dan fasih berbahasa Jepun! Dia adalah antara pembangun blog untuk New York Times, MTV dan sebagainya satu masa dahulu, dan kini baru sahaja berpindah ke Fukuoka. Sebagai “speaker” untuk kali ini, dia juga pernah menjadi “speaker” untuk Wordcamp yang lain.

Gambar bersama Mr.Ned Watson.
Sessi pagi dimulakan dengan unconference, dimana peserta memilih secara bebas topik yang ingin dibincangkan. Sessi unconference ni berlangsung selama 1 jam setengah sebelum rehat tengah hari. Unconference adalah platfrom terbaik untuk berbincang dengan pengguna WordPress lain berkenaan apa sahaja, berkaitan atau tidak dengan wordpress.

Sessi petang bermula dengan ucapan pendahuluan oleh Naoko McCracken, Happiness Engineer dari Automattic. Dia yang pernah mengeluarkan buku berkenaan WordPress dalam bahasa Jepun tidak lama dahulu juga salah seorang speaker di Wordcamp Malaysia 2010. Selepas itu ada pelbagai sessi “conference” selama 20-40 untuk satu sessi yang dilangsungkan pada 3 tempat, dengan banyak topik yang membincangkan berkaitan dengan tema Wordcamp pada kali ini iaitu “Publish”. “Genius Bar”, WordPress Theme Workshop juga di adakan pada masa yang sama dan mendapat sambutan hangat peserta.

Wordcamp berakhir dengan “Lightning Talk” (ucapan ringkas) dari beberapa peserta WordPress. Seorang peserta veteran yang berumur hampir 70 tahun, baru mula menggunakan WordPress sejak tahun lalu turut menceritakan pengalamannya mengenali platform ini. Selepas majlis rasmi ditutup, diadakan pula jamuan ringkas, sessi “lightning talk” lain, dan acara memotong kek. Pada masa inilah juga aku mengambil peluang berkenalan dengan hampir 150 orang peserta yang bersama sehingga ke hujung program, dengan kebanyakannya pembangun laman web, system engineers, pembangun plugin dan sebagainya.

Maskot rasmi untuk WordPress Japan juga diperkenalkan buat kali pertama. Nama maskot ini masih belum ada, dan difahamkan WordPress Japan akan memilih nama yang sesuai dari cadangan pengguna buat masa yang terdekat ini.

Banyak pengalaman dan pengajaran yang aku dapat dari wordcamp kali ini, dan aku berharap jika ada masa ingin menyertai Wordcamp di tempat lain, terutama sekali di Malaysia.

p/s : Maafkan bahasa yang terlalu surat. Ini untuk memudahkan pengguna wordpress Jepun menterjemah kandungan artikel inin memandangkan aku telah berjanji untuk membuat laporan ringkas dalam bahasa melayu.

Gallery;

Selamat Berpuasa Untuk Semua

Daripada Abdurrahman r.a., sesungguhnya Rasulullah s.a.w. suatu ketika berbicara tentang bulan Ramadhan, lalu sabdanya, “Inilah bulan yang Allah wajibkan atas kalian berpuasa dan aku memerintahkan kepada kamu semua untuk bangun (solat terawih sebagai amalan sunat). Oleh kerana itu, sesiapa yang berpuasa dan bangun (mengerjakan solat terawih) kerana iman dan mengharapkan redha Allah, maka keluarlah dia dari dosa-dosanya seperti hari ketika ia dilahirkan oleh ibunya.”

Kod gitar lagu Kami Guru Malaysia

Requested by Shak, lagu paling popular di kalangan cikgu-cikgu sekolah, lagu Kami Guru Malaysia. Lagu ni senang je so aku tak ambil banyak masa untuk cari kod. Hanya pakai 5 kod basic, Am, B7, D, Em dan G.

Terima kasih untuk semua cikgu yang pernah mengajar. Al-Fatihah untuk berberapa yang telah pergi ke Rahmatullah..

Nak dengar mp3 ada kat bawah ni, yang tu je aku jumpa around the internet.

Date: 24.04.2010
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Kami Guru Malaysia

Intro : Am D G Em Am  B7 Em

  Em
Kami guru Malaysia

                   Am
Berikrar dan berjanji

   B7
Mendidik dan memimpin

                     Em
Putra putri negara kita

  Em
Pada Seri Paduka

                 Am
Kami tumpahkan setia

  B7
Rukun Negara kita

                     Em
Panduan hidup kami semua

   D
Di bidang pembangunan

                G
Kami tetap bersama

      B7       Em
Membantu, membina

    B7
Negara yang tercinta

 Em
Amanah yang diberi

               Am
Kami tak persiakan

 B7
Apa yang kami janji

                      Em
Tunai tetap kami tunaikan

Ulasan buku – The World’s Easiest Astronomy Book

Berita baik untuk peminat outerspace, tapi tak suka baca heavy stuff, buku The World’s Easiest Astronomy Book ni paling sesuai untuk anda. Aku dah baca buku ni dan aku rasa even budak darjah enam baca pun boleh faham (dengan syarat kena faham english la).

Pengarang buku ni adalah ???? (Nakagawa Hitoshi), bekas pegawai di Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Dia banyak anjurkan seminar tentang alam angkasa lepas kat sini dan popular di kalangan peminat aerospace jepun. Kadang-kadang jugak keluar kat tv untuk program astronomy.

Tajuk buku versi asal adalah???? (uchuu jyugyou) atau “Kelas Angkasa Lepas”, dan dicetak pada 2006. Versi bahasa Inggeris mula dijual pada 2009.

Antara fakta menarik dalam buku ini tentang laju cahaya;

The speed of light is 300,000 km per second, meaning that light could circle the Earth seven and a half times in a single second. Even at this incredible speed it still takes light from the Sun 8 mintes to reach the Earth. That means that when we see the Sun, what we actually see is the Sun from 8 minutes ago. Even if the Sun were to explode, we wouldn’t know it until 8 minutes later.
:: (Dipetik dari “Lesson 03 – Everything we see is in the past”).

Atau jumlah bintang;

It is said that with the naked eye youcan see a total of around 8,600 stars, ranging from bright magnitude 1 stars to dim magnitude 6 stars. If you include all the other stars which we can’t see with the naked eye, there are 200,000,000,000 stars in the Milky Way alone. Then consider that there are 100,000,000,000 galaxies like ours in the universe. That means that there are 200,000,000,000 multiplied by 100,000,000,000 stars in the universe! That would be 20 billion trillion, or in the scientific terms, 20 sextillion.
:: (Dipetik dari “Lesson 21 – The numbers of Stars”)

Atau zero gravity;

When you light a candle on earth we all know it produces a tall, elongated flame, which is caused by airflow due to convection. But because there is no convection inside the space station, the flame would not stretch upwards at all. It would be round.
:: (Dipetik dari “Lesson 27 – A Zero Gravity World”)

Mr. Nakagawa juga kadang-kadang membuatkan kita berfikir;

The birth of the universe was 13.7 billion years ago. That birth was a huge explosion called the Big Bang, and the universe has been continually expanding like a balloon from then right up to the present day. But does the universe have and end? (Dipetik dari “Lesson 08 – Life of the Universe”)

Ada banyak lagi info, fakta dan teori dalam buku The World’s Easiest Astronomy Book ni. Harganya pun murah je. Kalau pegi kedai buku ke library ke, aku syorkan cari buku ni.

Dr. Sam – Saya Anak Malaysia (Kod Gitar)

saya_anak_malaysiaLgu yang amat nostalgik.. korang mesti tahu lagu ni kan?? Sapa yang tatau tu memang bukan anak Malaysia la. Lagu ni sangat sempoi. Aku rasa ada story di sebalik lirik lagu ni. Mungkin perjalan hidup Dr. Sam tu sendiri. Belajar kat oversea (maybe around 70s), “punked” or jadi hippies, balik Malaysia pakai jeans koyak kena kutuk awek, tapi sebagai anak Malaysia masih pegang adat resam Melayu tu sendiri.. hmm.. aku agak agak je ni cerita ni 😛

Ada request tab lagu ni so layan la.

Disclaimer : Aku tab lagu ini sebab aku bangga menjadi orang Malaysia dan takde kena mengena dengan 1Malaysia.

Date: 10.09.2009
Tabbed by: Zairul.Com a.k.a Semb

Subject: Dr. Sam - Saya Anak Malaysia

Intro : 

G C D (guitar solo) 

C/G G D G (x4)


[Verse 1]

G                C          G                  D      G
Sembilan belas lima puluh tiga, bulan lima aku dilahirkan

G                     C        G          D    G
Di sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Sembilan

C/G G D G (x2)


[Verse 2]

G               C      G              D    G
Selepas itu aku dibesarkan, di negeri Kelantan

G                  C           G                   D     G
Aku belajar di sekolah orang putih, dekat dengan Pasir Puteh

C/G G D G (x2)

[Chorus]

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G


[Music Bridge 1]

C                                                    C/G  G  C/G  G
Lepas sekolah aku merayau, negeri mat saleh aku merantau

C                                                   D
Tempat orang indah sekali, tapi Malaysia tetap di hati


[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

C/G G D G (x4)


[Verse 3]

G            C        G                    D   G
Sampai masa aku pun balik makweku tengok dia pelik

G            C         G                 D            G
Dia kata aku nak jadi apa aku kata itu Tuhan punya kuasa

C/G G D G

[Music Bridge 2]

C                                                   C/G  G  C/G  G
Lemah lembut sopan santun sudah menjadi darah dagingku

C                                               D
Walaupun aku nampaknya kutu aku hormat orang tuaku

[Chorus]

D         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

G         C    G              D    G  
Saya anak Malaysia, Saya anak Malaysia

(fade out)